Makaslı Stabilizatör Kullanan Var mı?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan atiladi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 16
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 13,978

atiladi

Zirve
Yer
İstanbul
Çekme karavanda makaslı stabilizatör kullanan veya kullanmış olan varsa, deneyimlerini bizlerle paylaşırsa sevinirim...
stablizatörün önemini biliyorum, daha önce kafa kaplininden amartisörlü stabilizatörlü karavan çekdim sonuç mükemmel, 5.35 mt karavanla 2 sene gezdim stabilizatörsüz çekdiğim karavanlara göre sürüş çok konforluydu....Şu an merak ettiğim Makaslı stabilizatör kullanmış olan varmı.?

Makasl? stabilizatör.jpg

Etiketler
Ynt: Makaslı Stabilizatör Kullanan Var mı?

İlk defa 1990 yılında ACEMİLİK dönemimde 5 metrelik karavanımda kullandım.Renault Broadway arabamın arkasına, tıkabasa dolu 5 metrelik karavanımı takıp 90 Km. hızla Tekirdağ - Çanakkale yolunda giderken yanımdan hızla geçen boş bir kamyonun yarattığı türbülansa yakalandığımda,savrularak uçuruma doğru giderken,halen hayatta kalmamızı 1 ) karavanın frenine ve 2 ) makaslı stabilizatöre borçlu olduğumu,arabamın içinde ve uçurumun kenarında asılı kaldığımızda korkudan titreyen ayaklarımın rock'n roll yapmasına ellerimle sıkıca nasıl engel olduğumu hep anlatırım.
Şu an tecrübeli bir karavancı olarak ta STABİLİZATÖR'ün benim için vazgeçilmez olduğunu söyleyebilirim.

cevabınız için teşekkür ederim...
Memnuniyetinizi ve stabilizatörün gerekliliğinin doğrulanacağını tahmin ediyordum zaten, makaslı stabilizatör kullanmış biri olarak, stabilizatörün oynak noktasındaki balatanın sıkılık ayarı konusunda söyleyebileceğiniz bir şeylerde varmı acaba....

Stabilizatör makasını ancak iki elimi kullanarak ve asılarak düzeltebiliyorum.Bu sıkılık zannedersem aynı zamanda fabrika çıkış sıkılığı.

Elimde satmakda olduğum bir makaslı stabilizatör olduğundan ilgilenen arkadaşlar bu ayarı soruyorlardı, Açıklamanız için teşekkürler, sıkılık ayarını gayet iyi anlattınız teşekkür ederim...

Karavancı dostlar, stabilizatör konusunu biraz daha derinlemesine ele almaya ne dersiniz?
Stabilizatörün önemini anlatmaya gerek yok sanırım, zaten bir çok kere yazıldı, söylendi. Ama stabilizatör çeşitleri nelerdir? (yukarıda amortisörlü veya makaslı diye çeşitlerinden söz edilmiş),yerli üreticiler "artık stabilizatöre gerek yok "diyorlar doğru mu? Benim aklıma gelmeyip konuyla ilgili soru yada katkısı olanlar eminim olacaktır...

İki tip stabilizatörüde kullandım, kaplinden amartisörlü ve makaslı stabilizatörü....Tabiki stabilizatör önemli ama olmazsa olmazda deyil, stabilizatör yine bizim hatalarımızdan kaynaklanan hatalı yüklemelerimizden, asvaltdaki bozukluklardan , tek tekerleğe isabet eden kasislerden dolayı karavanın gezme yaparak çeken aracın sürüş konforunu bozulmasına sebep olan faktörleri bir nebzede olsa yok etmekde, sürüşü konforlu hale getirdiği ise bir gerçek, çünkü stabilizatörsüz karavanlada binlerce km yol gittim, tabiki sürüş konforunda fark var...Aşağıda kullanmış olduğum kafadan kaplin amartisörlü ve makaslı stabilizatörlerimin resimlerini görebilirsiniz....

DCAM0089.jpg

Görüntü155.jpg

Yellow Blade-2.jpg

Atilla bey katkınız için teşekkür ederim. Cevabımın geciktiğini düşünmenizi istemem, "başka katkısı olan çıkar mı?" diye özellikle bekledim ama stabilizatörler pek ilgi çekmiyor sanırım...

İnsanların ilgisini çekmemesinden olabileceğini sanmıyorum, birçok iinsan farkını bilmediği için, anlamaya çalışıyorlar sanıyorum, muhtemelen yaşanan ekonomik krizde daha stabilizatöre gelene kadar neler var düşüncesi, insanların stabilizatör konusundaki düşüncelerini, şimdilik ertelettirdiği için konuyu bile kafalarda ertelettiği düşüncesindeyim, sadece...Bu konuya katılanların ilgisinin ileride sırası geldiği zaman insanlara yol gösterecek faydalı bir konu olduğunu düşünüyorum...

Atilla bey katkılarınız için sonsuz teşekkürler, burası karavancılığın yüksek okulu olmaya aday bir forum. Bu nedenle yazılanların her biri gelecekte birilerinin işine mutlaka yarayacaktır...

drares' Alıntı:
burası karavancılığın yüksek okulu olmaya aday bir forum. Bu nedenle yazılanların her biri gelecekte birilerinin işine mutlaka yarayacaktır...

Bu saptama, bence de çok doğru...

Cavid Sezen

Karavancılığa yeni başlayanlar ve başlayacakların kafalarına takılan soruların cevaplarını bulabilecekleri ideal bir ortam.....

Merhaba,

Karavan çekmeye başladığım ilk yıllarda en büyük endişem karavanın otomobilin arkasında sağa sola kontrolsüz gezinme yapmasıydı. İlk yıllarda daha sık, sonraları daha az olmak üzere bu durumu defalarca yaşadım. Oldukça tedirgin edici bir deneyim olduğunu ifade edeyim. Çözüm yöntemim direksiyonu sımsıkı kavrayıp arkadan gelen yalpalamaya uygun tepki vermek, hızı yavaş yavaş düşürüp dalgalanmanın kesilmesini beklemekti. Eğer durumu erken farkeder ve soğukkanlılıkla kontrolü ele alabilirseniz başa çıkılmayacak bir durum değil ancak kimse birden fazla kere bu durumu yaşamak istemez.

İngilizce'de "snaking" (yılan gib kıvrılma) olarak adlandırılan bu durumu engellemek için araştırıken o günkü büyüklerimizden stabilizatör kelimesini ilk kez öğrenmiş olduk. Stablizatörün ana görevi karavan ve çeken araç arasındaki görece yer değişimlerini, içindeki disk balata sistemi ile zorlaştırmak ve yavaşlatmaktır. Tahmin edebileceğiniz gibi bu sistemin araç sollama, bir köşeden dönme gibi doğal hareketlere de kısıtlayıcı etkisi vardır ancak bu gibi durumlarda varlığı genellikle hissedilmez.

O yıllarda bulmak, satın almak değil görmek bile zordu bu mekanizmaları. Ancak birkaç resimden esinlenerek ben kendim bir tornacıda yaptırdım ve kullanmaya başladım. Bir kaç "tuning" işleminden sonra faydasını da gördüm. Ancak yine de karavan salınımları ne yazıkki bitmedi. Zamanla bir kaç tesadüf (karavan yüklerken mecburen ön yatağın üzerine yükleme yapma) ve internetin gelişimi ile özellikle karavancılığın yaygın olduğu ülke forumlarını inceleyerek kontrolsüz salınımlarda esas önemli olan parametrenin karavandan araca binen kuvvetin miktarı olduğunu anladım.

Salınımın olmaması için çekilen karavanın mutlaka çeki demirine ciddi bir kuvvetle basması gerekmekteydi. Bunu eşyaların karavan içindeki pozisyonlarını ayarlayarak yapmak hiç de zor değildi. Bunu uygulamaya başladıktan sonra işler yoluna girdi. Zaman içinde karavanı stabilizatörsüz çekmeye başladım ve halen öyle devam ediyorum.

Stablizatörün sallanmayı ortadan kaldırma gibi mucize bir etkisi bulunmamaktadır. Bu mekanizmanın görevi salınma ortaya çıkması durumunda bunu en kısa sürede bertaraf etmeye yardımcı olmasıdır.

Karavandan araca binmesi gereken kuvvet miktarı teorik olarak % 7-8 olarak verilmektedir. Yani eğer karavan yüklü olarak 1000 kg geliyorsa çeki demirine karavan tarafından 70-80 kg baskı olmalıdır. Ancak genellikle çeki demirine binen yük miktarı araçların kendi sınırlamalarına göre belirlenmektedir. Karavandan teorik olarak 80 kg yük binmesi gerekmesine rağmen aracın teknik sınırı 50 kg ise mecburen yükü 50 kg'da bırakmak gerekir.

Stablizatörün iyi yüklenmiş bir karavan için hiç mi faydası yok? Elbette değil. Nihayetinde güvenlik artırıcı bir unsur olarak değerlendirilmesi gereken bir mekanizma. Örneğin yukarıdaki örnekteki gibi 80 kg olması gereken yükü 50 kg da bırakmak zorunda kalıyorsanız ilave güvenlik tedbirleri daha önem kazanır. Stablizatörde böyle bir durumda çok iyi olur. Zaman zaman herşey yolunda görünmesine rağmen size çok yakın geçen bir otobüs dengenizi bozablir, beklemediğiniz bir eğim ya da yokuş aşağı mecburi bir sollama yapmanız, beklemediğiniz sertlikte bir viraja hızla girmeniz durumlarında böyle bir ilave güvenlik unsurunu aramamak mümkün değildir.

Makaslı stablizatörler yaygın olarak kullanılmış/kullanılan kendini kanıtlamış bir stablizatör türü. Ancak her işin kolayının arandığı günümüzde kafadan sıkmalı yeni modeller özellikle avrupada çok daha fazla talep görüyor. Makaslının aksine bunun sökme takma işlemleri yok elinize anahtar almadan kullanabiliyorsunuz, çıkarıp ayrılan bir parçası da olmadığı için de çok pratik. İmkanım olursa karavanımda olmasını istediğim bir özellik. Fiyatları Avrupa'da 200-300 euro civarında.

Herkese kazasız mutlu geziler...

Doğan Böncü

ss6_safety.jpg

Doğan bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Sizin ve Atilla beyin konu hakkında katkıları çok değerli. Yayınlanan fotoğrafları inceledikten sonra bir arkadaşımın karavanını inceledim. Başoğlu yapımı olan karavanın kaplin kısmı (umarım doğru yazmışımdır) fotoğraftakilere benziyor. Bu durumda;
Başoğlu firmasının daha önce belirttiği gibi bu kaplinler yeterli mi? stabilizatöre ihtiyaç yok mu?
Teşekkür ederim...

drares' Alıntı:
Doğan bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Sizin ve Atilla beyin konu hakkında katkıları çok değerli. Yayınlanan fotoğrafları inceledikten sonra bir arkadaşımın karavanını inceledim. Başoğlu yapımı olan karavanın kaplin kısmı (umarım doğru yazmışımdır) fotoğraftakilere benziyor. Bu durumda;
Başoğlu firmasının daha önce belirttiği gibi bu kaplinler yeterli mi? stabilizatöre ihtiyaç yok mu?
Teşekkür ederim...

Haşmet Bey,

Eğer kaplin resimdeki gibi ise kafadan(kaplinden) sıkmalı dediğimz stablizatörlerdendir ve yeterlidir.
Bu modellerde "friction pad" diye tabir edilen küçük balatalar bulunur ve zaman içinde aşınma sebebiyle değişmesi gerekir.

Resmin sağ bölümüne dikkat ederseniz ortada siyah bir kol bulunuyor. Bu kol kaplini çeki demirine takma/çıkarma için kullanılan kısmı. İki taraftan gelerek kırmızı kolda birleşen parça ise aşağı indirildiğinde kaplini sıkıştıran stablizatör bölümü.

Karavan imalatçılarında aksesuar olarak bu tip stablizatörlü kaplinler bulunuyor. Mevcut karavanlara sonradan -genellikle tadilata da gerek kalmadan- takılabiliyor.

Selamlar,

Doğan Böncü

Doğan bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Konunun gelişmesinde ve akıllara yerleşmesinde yardımcı oldunuz. Katkılarınızın devamı dileğiyle...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,113
Kayıtlı Üye Sayımız
166,842
Kaydolan Son Üyemiz
MerTd5

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR