Makalu İspirto Ocağı İnceleme Ve Test

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Ahmet Selim Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 4
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 32,470

Ahmet Selim

Kamp I
Merhaba arkadaşlar Trangia ispirto ocağı alacaktım ama bulamadığım için Türkiye'de piyasaya yeni giren Makalu ispirto ocağı aldım. Bu ocak Trangia ispirto ocağının sanırım Çin'li bir çakması oluyor. Malzeme kalitesi de iç açıcı değil. Özellikle alev ayar kapağı ve ocağın içindeki iç duvar diyebileceğimiz parçaların kalitesine beğenmedim. Bu parçalar eğiilip bükülmeye müsait yapıdalar. Ocağın içimdeki iç duvar hadi neyse elimize değmiyor. Dış etkenlere kapalı durumda. Ama ayar kapağının malzeme kalitesi çok dandik. Orjinal Trangia ispirto ocağını görmedim ama sanıyorum ki Trangia'nın orjinal ispirto ocağı malzeme kalitesi açısından da Makalu dan daha kalitelidir. En azından benim Trangia'dan beklentim bu yönde.

Makalu ispirto ocağı mutfakta rüzgarsız bir ortamda test etttim. Su ise ılık musluk suyu idi. Tencere olarak iki farklı tencere kullandım, ikisinde de sonuçlar birebir aynı çıktı.

Yanma süresi: Makalu ispirto ocağı 100 ml. ispirto ile 40 dakika yandı. Trangia'nın ise 100 ml. ispirto ile 30 dk. yandığı söyleniyor.

Kaynatma testi: 1 litre ılık musluk suyunu tam 20 dakikada kaynattı. Harcadığı ispirto ise 50 ml. Yani yakıt haznesindeki 100 ml. ispirto ile 40 dakika yanıyor ve bu sürede 2 litre su kaynatabiliyor. Tabiki suyumuz ılık ve ortamda hiç rüzgar yok. Alev kaybı olmasın diye de tabanı geniş bir tencere kullandım. Bu ocak bundan daha fazlasını vermiyor malesef.

Türkiye'den bir arkadaşın youtube da "Trangia alkol ocağı yanma testi" ve "Trangia alkol ocağı kaynatma testi" başlıklı iki videosu vardı. O videolarda Trangia 100 ml. ispirto ile 30 dakika yanarken 1 litre suyu da 10 dakikada kaynatıyordu. Yani bu durumda Trangia ispirto ocağı 100 ml. ispirto ile 3 litre suyu 30 dakikada kaynatıyor. Makalu ispirto ocağı ise 100 ml. ispirto ile 2 litre su kaynatabiliyor ve bunu da tam 40 dakikada kaynatabiliyor.

Özet geçersek Makalu ispirto ocağından pek fazla performans beklemeyin. Aslında hiç beklemeyin.

Trangia ile Makalu arasında görünüşe göre çok ciddi performans farkı var.
Trangia ispirto ocağı olan arkadaşlara bir sorum var. Sizin ocağınız da 1 litre suyu 10 dakikada mı kaynatıyor ? Kaynama dan kastım sudan çıkan birkaç minik baloncuk değil de suyun fongur fongur kaynaması.

Etiketler
Ynt: Makalu İspirto Ocağı İnceleme Ve Test

Makalu hakkındaki bilgilendirme için teşekkürler. Trangia'yı test etmiş birinin blogunda şu bilgileri buldum:

Trangia Alkol Ocağı 25-2UL

Alkol veya ispirto ile çalışır.
50 ml alkol ile 1 litre suyu 10-15 dakikada kaynatır.
Yakıcı bir dolduruşta yaklaşık olarak 25 dakika yanar. (Yakıcının içerisine en fazla 2/3 oranında alkol doldurulmalıdır)
Normal olarak 0.5 litre alkol bir kişi için bir hafta yeterlidir. Hava şartları, iklim ve irtifa bu değerleri değiştirebilir. Kullanıcılara mutlaka yanlarında yedek yakıt bulundurmaları tavsiye edilir.
Kısık aleve ihtiyaç duyulduğunda, alev yavaşlatma kapağı, yakıcının üzerine takılarak ayarlama sağlanabilir. Bu aynı zamanda yakıttan tasarruf sağlar.
Söndürmek için alev yavaşlatma kapağı kapalı durumda yakıcının üzerine kapatılır.

Püf Noktası: Ocağın çaydanlığını kullanırken sapı mutlaka dik pozisyonda tutun. Yatık pozisyonda rüzgar alevin yanlardan çıkmasına neden oluyor ve sap üzerindeki siyah plastik yanıyor.

Püf Noktası: Soğuk havalarda yakıcı içerisine alkol doldurduktan sonra cebinizde ısıtırsanır daha kolay yanma sağlayabilirsiniz. Cepte ısıtmak yetmez ise yakıcının altında bir mum yakılması öneriliyor. Ben bunu henüz denemedim. Sadece öneridir.

Kaynak Link: http://www.alkansoutdoor.com/trangia-alkol-ocagi/

trangianin da harikalar yaratacagini dusunmuyorum. Burada isinma suresini etkileyebilecek 2 parametre var. birincisi tencerenin isi iletkenligi. Makaluda kullaninan aliminyum celik her neyse belki 20 dakikada kaynamasi bu yuzdendir. diger degiskende kullanilan ispirtonun kalitesi. Belki yuksek alkol dereceli kolonya ya da saf alkol farkli sonuclar doguracaktir.deneyip gormek lazim.Ben de kamp ocagi ariyorum ya makalu alacagim az hacim kaplamasi ic ice gecen tencereler falan hosuma gitti.Trangianin pahali oldugunu dusunuyorum ispirtolu ocak en nihayetinde. birde senin cakmak gaziyla calisan square marka ocak hosuma gitti. onun ustune tava tencere oturmak icin ayri bir aparata ihtiyac var mi? direk ustune koyarsak dusebilir sanirim.

Bence aygaz marka piknik tüpünden iyisi yok makalu da neymiş :D

makalu-trangia karşılaştırması eşit koşullarda eşit malzemelerle yapıldı. sorun makalunun ocağında. Çünkü bu ocak yanarken ölü bir alev veriyor. ocak kalitesiz malzeme kullanımı nedeniyle kendi kendini ısıtıp ispirtoyu yeteri kadar alevli yakamıyor. zaten ispirto ocaklarında fazla olmayan alev miktarı makaluda o kadar ölü kalıyor ki bununla yemek pişiren birisinin sabrına ve kararlılığına saygı duymak lazım. trangia daha alevli yanıyor. trangia ile yemek yapılabilir. kısacası trangianın makalu çakması kesinlikle berbat. bende bir tane de trangia çakması ferrino marka ispirto ocağı var. onun da herşeyi birebir trangia kopyası olmasına rağmen trangia kadar iyi yanmıyor. Çünkü kullanılan malzeme kalitesiz, ispirtoyu iyi ısıtıp alevli yakamıyor. bu nedenle ispirto ocağı alacaksanız kesinlikle orjinal trangia tercih edin derim.

square marka olan basit, güzel ve çakmak gazı ile yanan bir ocak. dezavantajları ise şöyle: çakmak gazı bütan gazı olduğu için soğuk havada çok kötü yanıyor. hatta soğuk havalarda işe yaramaz diyebilirim. biraz ağır ve malzemesi de kalitesiz. çakmak tüpü ile dolum yaparken dolum yaptığınız yerdeki girişin kısa sürede bozulacağına bahse girerim. zamanla bu girişten gaz kaçırıyor ve patlama, yangın çıkarma gibi tehlikeleri var. Eğer çakmak gazlı ocak almak isterseniz tokai marka olanını araştırın bence. o malzeme kalitesi açısından daha sağlamdır.

GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,847
Kayıtlı Üye Sayımız
166,644
Kaydolan Son Üyemiz
sailortr

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR