leventattar
Ana Kamp
- Mesajlar
- 27
- Tepkime Puanı
- 0
Ynt: Mağara Dalış Fotoğrafları
COK ILGINC ETKILEYICI
COK ILGINC ETKILEYICI
dondiego' Alıntı:Sevgili Gezenbilir üyeleri,
Başlığı yer yer ilgiyle yer yer de şaşkınlıkla okudum.
Öncelikle şunu belirtmeme izin verin. Uzun bir süre mağaracılık yaptım, hat döşedim topladım uykusuz 23 saatimi mağaralara geçirdiğim oldu.
Ve şunu söylemek isterim ki, mağara alanları gerçekten yaşam alanı olarak çok çeşitlilik ve farklılık göstermekte.
Mağara dalgıçlığına gelindiğinde ise iş inanılmaz şekilde bir tehlike arz ediyor.
Yukarıda yazılanlarda şaşırdığım yerler;
seneye gelinde beraber dalalım gibi yazılardı.
Mağara dalgıçlığı bu şekilde yapılabilecek bir spor değil ne yazık ki. Ayrıca gerek fotograflar gerekse yapıldığı söylenen dalışlarda gördüğüm kadarıyla açık denizden mağara içine bir giriş söz konusu. Bu tarz dalışlar "şahsen benim gözümde" mağara dalgıçlığı olarak görülmemekle birlikte tehlikesinin de gerçek mağara dalışı kadar olmadığını düşünüyorum.
Türkiye de mağara dalışının yapılamaması daha doğrusu sadece bir kısım tarafından yapılmasının nedeni gerekli malzemeden ziyade eğitimi ve tehlikesidir.
Mağara dalışında öncelikle mağaracılığı bilmelisiniz, sonrasında da dalışta en yüksek mertebeye gelmelisiniz. Mağara dalışının normal dalıştan farklarına baktığınızda;
- Öncelikle palet kullanımının minimum olması (mağaralar çökelti yerlerdir ve suda dalgalanma yaratmanız durumunda bulunduğunuz tünelde çökelmeye neden olabileceğiniz gibi suyun bulanmasına ve önünüzü görememenize neden olacaktır. bunun yerine motorlu cihazlarla yol alınır)
- Hava tüpleri (tüpler sırta takılmaz zira mağara içindeki darallardan geçerken hareketinizi engelleyebilir ve sıkışmanıza neden olabilir. dolaısı ile mağarada sırta tüp alınmaz. tüpler serbest halde dalgıcın kontrol edebileceği pozisyondadır. Uzun v incedirler genelikle.
Mağara dalışı örnek vermek gerekirse, 1500m rakımlı bir tepenin üzerindeki mağaranın içinde bir geçiş alanında sifon oluşmuşsa buraya yapılır. İzmirdeki subatan mağarasının içinde örneğin küçük çaplı bir göl vardır ve bu göl botla geçilmektedir. Mağara dalgıcı bu göle kol aramak adına dalış yapabilir. Ve bu mağara dalgıçlığıdır.
Son olarak gerçekten bu işin eğitimini almamış kişilerin mağaralara dalması tek kelimeyle intihardır.
** Deniz girişli geniş galerileri olan içleri aydınlık mağara vari yapılar bu yazıda kast edilmemiştir.
Sukuşu' Alıntı:
Muhtesem goruntuler,ayni zamanda urkutucu.