M1 Sınıfı Karavanlarımızın 2 Yılda Muayene Olması Çabalarımız..!

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan airboat Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 86
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 62,979
Ynt: M1 Sınıfı Karavanlarımızın 2 Yılda Muayene Olması Çabalarımız..!

bulent kocoglu' Alıntı:
Arkadaşlar, ilk kez proje çizilip onay alan karaanların ilk muayenesinin 2 Yıl takip edenlerin yılda bir olması uygulaması var. Benim karavanda boyle olmuştu

iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

Nedenini aciklayabilir misiniz? Dayanagi nedir? Acaba.

Seyfettin bey,

Tüm mürcaatlarımızda aldığımız kanuni cevapların ve dayanaklarının temeli olan konuyu burada tekrar yazmak istiyorum.

ARAÇ MUAYENESİ HAKKINDA YÖNETMELİK
Muayene Süresi
Madde 14-Araçlar cinslerine, kullanma amaç ve şekillerine uygun olarak periyodik muayeneye tabidir. Buna göre;
a) Hususi otomobiller ile bunların her türlü römorkları ilk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir,

Bu maddeye dayanarak motokaravanların "otomobil" değil "Özel Amaçlı taşıt" olduğu ve yönetmeliğin "e" maddesi

e) Diğer bütün motorlu araçlar ile bunların her türlü römorkları ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir,
periyodik muayeneye tabi tutulur.

uygulanır deniliyor.

Bülent beyin ifade ettiği 1 yıllık uygulama ve genele uygulanan 2 yıllık uygulama bu maddeye dayanıyor.

Konuyu yakından bilen hukukçu bir arkadaşımla da konuştum. Aynen ÖTV'de uygulandığı gibi burada da hiç bir sonuç alamazsınız yorumunu yaptı. Bundan sonraki hedefimiz Yönetmeliğin adil olmadığı tezini savunarak yasanın değişmesi yollarını aramak olacaktır.

Saygılarımla

Erdal Ötügen

benim iş takipcimin bana söylediği
Bu araç karavan tadilat tescili ilk kez yapılırken,ilk kez trafiğe çıkıyor mantığı yürütülüyormuş.
Bildiğim kadarı ile sıfır ticari araçlarda muayene ilk 2 yıl sonra her yıl
Belkide diğer arkadaşların açıkladığı gibi tuv görevlisi bu konuda insiyatif kullandı

Yazımda belirtdiğim gibi 2918 sayılı Trafik kanunu ve Yonetmeliği. Orada motokaravan Özel amaçlı taşıt olarak ayrı bir sınıfta tarif edilmiş olması.

Devlet denetleme ve onay yetkisini sadece TUV e mi verdi yoksa TUV standartlarina mi ?Bir de bunu sorgulamak gerek.TUV tarafindan akredite olmus bir denetleme istasyonu da bence pekala muayene yapip onay verebilir.Tabi devlet TUV akreditasyonununu hangi kurumlarin denetimine vermis buna bakilmali.. Bilgi:polislerin uygulamada kullandigi alkolmetrelerin dahi kalibre olmasi gerekmektedir.Kalibrasyon suresi gecmis veyahut kalibrasyon sertifikasi bulunmayan cihazlarin cezai mueyyidede kullanilabilirligi yoktur.

Bence asil onemli olan sey aracin gercekten karayollarinda seyretmeye elverislilik durumu, bizde yapilan halen bu degil, gorevli aracin neresini, neden kontrol ettiginin %100 bilincinde degil, bunu son muayenede bizzati tecrube ettim ve cok uzuldum.Aramizda gecen bir diyalekti size aktarayim.
Gorevli:Abi bu arac kac kisilik
Ben:Yatma kapasitesini mi, seyahat kapasiteni mi soruyorsunuz?
Gorevli:??Yok abi ruhsatta 3 yaziyorda burada 6-7 kisi seyahat edebilir..??

Gorevli:Abi aracta LPG tanki var bu arac ruhsatta LPG li gorunmuyor agir kusur..
Ben:O LPG tanki aracin orjinalinde var Alman Hymer firmasi 1984 yilinda takmis ve arac icerisinde 4 adet LPG ile calisan cihaz var bunlarin arasinda motor yok, al bu da bu aracin katalogu tankin projesini de gorebilirsin..
Gorevli:??

o yuzden ne konusulsa bos..

bulent kocoglu' Alıntı:
benim iş takipcimin bana söylediği
Bu araç karavan tadilat tescili ilk kez yapılırken,ilk kez trafiğe çıkıyor mantığı yürütülüyormuş.
Bildiğim kadarı ile sıfır ticari araçlarda muayene ilk 2 yıl sonra her yıl
Belkide diğer arkadaşların açıkladığı gibi tuv görevlisi bu konuda insiyatif kullandı

Demek ki her görevlinin bir insiyatifi oluyor. Yasa,yönetmelik,tüzük hak getire.
2013 yılı nisan ayında aldığım sıfır hafif ticari aracım (değil iki yıl) Ruhsatta 11ay (12 ay bile değil) yazıldığı için TUV tarafından
muayeneye çağrıldı. İnsiyatif verildiğinde; çalışan kişiler - üstüne yaranmak için - bizi aylık olarak TUV e davet edebilirler.

must' Alıntı:
Devlet denetleme ve onay yetkisini sadece TUV e mi verdi yoksa TUV standartlarina mi ?Bir de bunu sorgulamak gerek.TUV tarafindan akredite olmus bir denetleme istasyonu da bence pekala muayene yapip onay verebilir.Tabi devlet TUV akreditasyonununu hangi kurumlarin denetimine vermis buna bakilmali.. Bilgi:polislerin uygulamada kullandigi alkolmetrelerin dahi kalibre olmasi gerekmektedir.Kalibrasyon suresi gecmis veyahut kalibrasyon sertifikasi bulunmayan cihazlarin cezai mueyyidede kullanilabilirligi yoktur.

Bence asil onemli olan sey aracin gercekten karayollarinda seyretmeye elverislilik durumu, bizde yapilan halen bu degil, gorevli aracin neresini, neden kontrol ettiginin %100 bilincinde degil, bunu son muayenede bizzati tecrube ettim ve cok uzuldum.Aramizda gecen bir diyalekti size aktarayim.
Gorevli:Abi bu arac kac kisilik
Ben:Yatma kapasitesini mi, seyahat kapasiteni mi soruyorsunuz?
Gorevli:??Yok abi ruhsatta 3 yaziyorda burada 6-7 kisi seyahat edebilir..??

Gorevli:Abi aracta LPG tanki var bu arac ruhsatta LPG li gorunmuyor agir kusur..
Ben:O LPG tanki aracin orjinalinde var Alman Hymer firmasi 1984 yilinda takmis ve arac icerisinde 4 adet LPG ile calisan cihaz var bunlarin arasinda motor yok, al bu da bu aracin katalogu tankin projesini de gorebilirsin..
Gorevli:??

o yuzden ne konusulsa bos..

Bizi her konuda denetlemeye çalışanların; denetledikleri konu hakkında bence hiç bilgileri yok. Bu bilgileri zamanla bizim bildiklerimizden alıyorlar.Çırak,kalfa sonunda usta oluyorlar.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,043
Kayıtlı Üye Sayımız
166,789
Kaydolan Son Üyemiz
tirpit

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR