Lityum Akü

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Gezgin Solar Enerji Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 33
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 5,386
Öncelikle herkese merhaba ,
Megacell markalı lityum akülerin üreticisiyim 3 yıllık üretim sürecinde en keyif alarak çalıştığımız ve başarılı testler sonucu bizden memnun ayrılan sektör karavan sektörüdür.
Karavanlarda güvenilir ekipman önemlidir uzun yıllar gitmesi gerekir.
Teknik aksaklık illa ki olacaktır bu tüm markalarda geçerlidir fakat en önemli nokta teknik servistir 7/24 yardım alınabilmesi gerekir çünkü karavan yolculukları gece gündüz yaz kış aktiftir.
Biz Megacell olarak bunu sağlamanın gururunu yaşıyoruz,hem 5 yıl garanti veriyoruz hem de 7/24 teknik servis yardım ediyor size 3 ay memnuniyet garantisi veriyoruz aküyü satın aldınız fakat memnun kalmadınız fabrika gönder paran iade diyor bu kadar şeffaf,güvenilir ve yerli bir markayı gönül rahatlığıyla kullanmanızı yerli ekonomimize katkı sağlanmanızı öneririm.
İletişim:0535 472 28 18
Fatma Usanır

.
Fiyatta bir sorun yok. Benzerleri Avrupada’da ayni seviyedeler.

Tabi 1A bir ürün söz konusu olursa durum değişmekte.
Burada 12V 100Ah DIY set bile 860 € üzeri.

Aslında işin komik kısmı geldiler bir taş attılar hiç bir teknik veri bile vermeden biz delilerde o taşı çıkartmaya çalışıyoruz kuyudan.

Yani daha burada reklam için bile yeterli enerjiyi harcamıyorlar ise ( kinaye mi oldu bu acaba ) karavanlarımızda yeterli enerjiyi sağlayabileceklerini mi düşünmeliyiz diye komik bir soru geliyor aklıma.

İşin doğrusu bugün ben renogy'i ya da başka bir bilindik amerikan ya da avrupa markayı aradığımda, yabancı forumlarda sorduğumda hem teknik hem de verisel olarak dataya ya da desteğe boğuyorlar.

Megacell ile alakalı firmanın tek söylediği ise hanımefendinin bahsettiği ilk sözler ( 7/24 garantisi ) ki şu ana kadar burada bile bize bu anlamda destek vermediler, birde bir projede kullanılmış oluduğu.

" 7/24 teknik servis yardım ediyor size" derken ve reklam girişi yaparken keşke sorularımız olacağı ve bunlara cevap bekleyeceğimizi de göz önüne alsalardı. Bu benim için bir hayli negatif bir durum.

Bilmiyorum belki de iyi bir bataryadır fiyatı ile karşılaştırıldığında ama sırf meraktan deneme şevkimi bile kırıyor bu sessizlik.

Mesut bey'in de yazdıklarını okuduktan sonra ; 100 AH yerli bu aküyu aldığımızda sadece 60 AH x12 = 720 Wsaat enerji kullanabilecegiz diye anladım.
Sayın Bartek bende benzeri bir hesap yaptığımdan lifepo4 yerine jel aldım. Bu durumda lifepo4 akünün tek avantajı hızlı şarj gibi göründü bana ve aradaki fiyat farkına değmez diye düşünüp Kraftvoll Jel akü aldım.Bugün itibarıyla kullanmaya başladım bakalım bu ne kadar gidecek

Burada bir düzeltme yapmak lazım. 100Ah teorik değere sahip batarya üretildiğinde BMS devresi bunu alttan ve üstten güvenlik amacıyla kırpıyorsa 60Ah batarya elde edilmiş olur. Bu batarya 60Ah olarak satılmalı ve etiketlenmelidir.

Burada bir düzeltme yapmak lazım. 100Ah teorik değere sahip batarya üretildiğinde BMS devresi bunu alttan ve üstten güvenlik amacıyla kırpıyorsa 60Ah batarya elde edilmiş olur. Bu batarya 60Ah olarak satılmalı ve etiketlenmelidir.

Tahminim 60 değil 80 olduğu yönünde.

Daha önce eklediğim 200Ah bataryanın DOD değerlerinin verildiği sekmeye bakarsanız eğer Cycle Service life başlığında ...

5000 cycle %50
4000 cycle %60
3000 cycle %80

denmiş. yani ancak 4000 full cycle sonrası %60 a indiği söyleniyor veri doğru ise.

DOD%80 en iyi bataryalarda dahi kabul edilen sınırdır koruma amaçlı.

Örnek olarak

bu batarya da

Cycle Life(0.2C,25℃): 80%DOD 4000 Cycles

şeklinde ki benim gerçekten kaliteli olarak düşündüğüm bir batarya.

Megacell 4000 cycle da %60 iken bu batarya 4000 cycle da %80 değer verebiliyor.

DOD için bilimsel açıklama okumak isterseniz şu linki de bırakayım.

Son düzenleme:

.
DİKKAT
Prospektlerde yazılan döngü sayıları hücrelere ait !
Siz onu akü olarak anlıyorsanız firmaların kabahati olmamalı..😉😊
Hücreler tek başına her zaman akü setlerinden fazla döngü sayısına erişiyor, daha uzun yaşıyor. Biliyorsunuz, koalisyonların ömrü kısa olmakta.😊

Ayni şeyi bütün firmalar yapıyor. Bu konuda bir tek Çinli üretici Winston beklenen yaş olarak; hücre için döngü sayısını, akü için de sene sayısını vermişti. Hatta o web sayfasını da foruma yüklemiştim.

Ferhat bey siz LFP akünüzün kapasitesini ölçtünüz mü ?

Son düzenleme:

.
DİKKAT
Prospektlerde yazılan döngü sayıları hücrelere ait !
Siz onu akü olarak anlıyorsanız firmaların kabahati olmamalı..😉😊
Hücreler tek başına her zaman akü setlerinden fazla döngü sayısına erişiyor, daha uzun yaşıyor. Biliyorsunuz, koalisyonların ömrü kısa oluyor.😊

Ayni şeyi bütün firmalar yapıyor. Bu konuda bir tek Çinli üretici Winston hücre için döngü sayısını, akü için de sene sayısını yazmıştı. Hatta resimlerini yahut web sayfasını foruma yüklemiştim galiba.

O yüzden science direct linki vermiştim ama haklısınız benim de belirtmem lazımdı :smiley:

Ama olay Wöhler curve u açıklamaya kadar gidecek bu gidişle, gitmesin ;)

Son düzenleme:

Ürettiğiniz BMS'nin işlevlerini paylaşabilir misiniz acaba ? Akünüzün gerçek verilerini sordum es geçildi gerçi.

Hangi izleme ve güvenlik işlemlerini hangi şartlar ile yerine getirebiliyor,dengeleme yapabiliyor mu gibi...

Gerçi şu linkte üstü kapalı bahsedilmiş. Üstü açık bir şekilde paylaşırsanız sevinirim. Mesela ilk paragrafta "şark edilebilir" derken Şarj mı denmek istendi. Ufak bir türkçe detayı ama ürüne verilen değer ile eş değer.

İnci holding / aküsan bünyesinde üretemi yapılan ürünlerin ülkemiz adına güzel işler başarması elbette destekleyeceğimiz bir durum olur ama lütfen bir projede kullanıldı demek yerine en azından yabancı firmalar gibi bizimle detaylı teknik veri paylaşın.

Şu anda hedeflediğiniz kitle her şeyin hesabını en ince detayına kadar yapan bir kitle. İçinde benim gibi senelerce yurtdışında mühendislik yapmış insanlar da olduğu gibi, deneyimleri ile olaya yön verebilecek kişileri de barındıryor.

Dolayısı ile şurada kullanıldı demek çok bir şey ifade etmiyor bizim için. Benim seneler içinde ekibimle ürettiğim yazılımlar şu anda her birinizin bilgisayarında mesela. Bu nasıl size bir şey ifade etmeyecekse, sizin söyleminiz de teknik olarak bir şey ifade etmiyor.

Gerçek veri en güzel reklamdır !
inci holding firması ile aküsanı firması ile hiçbir bağı yoktur.
BMS GÖREVLERİ:
  • Derin Deşarj Koruma Fonksiyonları
  • BMS Şarj / Dejarj Akım Koruma Fonkliyonları
  • BMS Kısa Devre Koruma Fonksiyonları
  • BMS Sıcaklık Koruma Fonksiyonları
  • BMS Voltaj Koruma Fonksiyonları
  • BMS Uyku Koruma Fonksiyonları

Ufak bir bilgi ekleyeyim.

Fatma hanım, gördüğüm kadarı ile halihazırda…

Scadawatt / Bayraktar solar enerji,

Megacell, Aküsan / inci holding

Bünyesinde Sales marketing Manager pozisyonunda çalışmakta, eğer bir yanlışım yoksa. Zira tüm bahsi geçen firmalarda etkin görünmekte.

Detay yanlışlığı varsa düzeltme rica edelim.

Düşük karbon emisyonu üzerine güzel aracı satış yapan web girişimleri var diğer bir yandan. Kendileri isterse bahsederler bundan.

Megacell Lityum Demir Fosfat Akü 12.8 V 100 Ah LiFePO4 aküleri 432 dolara satılıyor piyasada. Yaklaşık 11 bin lira.

Fiyat performans ürünü mü bilmiyorum. Dener miydim bu fiyatı verip? Bir ihtimal eğer gerçek hayat test değerlerini görürsem. Aksi taktirde gereksiz bir macera en azından şahsım için.

Sonuçta bir kaç uygulamada kullanılmış olması bu bataryanın, her uygulamada hayatı idame şartlarını sağlayacağı anlamına gelmiyor.
Scadawatt,Bayraktar Solar ve İnci Holding'in Aküsan firması ile resmi veya gayriresmi bir bağı yoktur.
O firmalar benim geçmişteki portföyümdür.
Megacell battery markasının tüm yükünü üstlenmiş ve bu marka için ömrünü vermiş yol arkadaşımız Ahmet TUTKUN'dur.
Fiyat performans ürünüdür ve memnuniyet garantisi vardır deneyip fiziksel zarar vermediğiniz megacell markalı ürünleri iade edip ücretinizi geri alabilirsiniz bunun teminatını size veriyorum.
Üretildiği günden bu yana ;
Golf araçlarında,off grid sistemlerde,karavanlarda,teknelerde,güneş enerjili sistemle çalışan elektrik direklerine satışı yapıldı.Yurtdışı olarak ise Belçika,Danimarka,Hollanda,Irak,Ukrayna ülkelerine gönderildi.

.
Bildiğim kadarıyla TOGG ve KOÇ üretime geçmek isteseler de şu anda henüz Türkiye’de LiFePO4 hücre üreticisi yok. Akü ürettiği izlenimini vermek isteyen yerli satış firmaları ise bu hücreleri üstelik ağırlıkla B sınıfı (2. el yahut minimal defolu) olarak Çin’den almaktalar. Ayrıca komple akülerin neredeyse hepsinin montajı da Çin’de yapılıp öyle ihraç edilmekte. >LİNK.
Hatta BMS ler yahut onu kendileri yapmak isteyenler bileşenlerini de oralardan ithal etmekteler.
Avrupa’da da durum aynen böyle. Hatta Victron bile kendi dizaynlayıp Malezya’da yaptırttığı aletler dışındaki diğer akü gibi ürünlerin kalitesini kontrol ettikten sonra zaten yine oralardan alıp piyasaya sürmekte.

Yanlış anlaşılmasın, sorun çıkardığında ürünü değiştirecek her firmadan karavan kullanımı için yine de bu akülerin alınabileceğini düşünüyorum.
Sorunlu bulduğum ise bu firmaların kendilerini akü üreticisi olarak lanse etmek istemeleri. Bu bence ticari ahlakla pek uyumlu olmamalı ?
Sanırım Çin’den ithal ettiklerini söylemekten çekiniyor olmalılar. Halbuki Çin değil üretimde, innovasyonda da en önde gelmekte.

Bu akülerin her şeye rağmen, tam yaşamlı hariç olmak üzere karavanda kullanımlarını neden sorunlu görmediğimi, başka bir başlıkta açıklayacağım.
Hammadde koreden geliyor,BSM bizim yerli geliştirdiğimiz yazılımı ve donanımı bize ait olan bir kartımızdır.
Akünün diğer tasarımı ve komplike Ankara ve Kayseri fabrikalarımızda üretilmektedir.
Keşke hammadde ülkemizde üretilebilse idi.
Aspilsanın girişimi var fakat lityum iyon bir pili kullanmak kesinlikle mantıklı değildir.
Lityum demir fosfat,mühendislerimizin testleri sonucu megacell battery markasının tek kullanacağı pil olacaktır.

Fatma Hanım öncelikle bilgi düzeltmeleri için teşekkür ederim bu önemli.

BMS vs Bataryanın genel görevlerinden bahsetmişsiniz bunun için de teşekkür ederim.

Ancak ricam biraz daha spesifik konuları açıyor olmanız mesela batarya ve bms için " C-Rating " gibi ya da ben göremediysem affola, TUV / UL1642 / IEC / UN38.3 sertifikaları ya da izlediği yönerge dahilinde test sonuçları ya da en azından uyumluluğu / süreç devamlılığı gibi zira bu güvenlik sertifikaları gerçekten önemli yeri gelecek bu sistemlerle beraber uyuyacak, hareket halinde olacak vs insanlar ve bataryalarınızda ya da sitelerinizde bu işaretlemeleri ve sertifikaları göremedim söz uçar bu sertifikalar hayatta tutar, devamında sisteminizin izin verdiği bağlantı sayıları gibi ve dolayısı ile balans kabiliyeti gibi ya da cell grade gibi bilgiler başlangıç olarak tatmin edici olacaktır.

Bahsinizden dolayı Aspilsan direkt olarak üretim sürecinin içinde olmaya çalıştığından ve belirlli üretimini birinci elden yaptığından bu gerçekten zor ve kullanım öncesi olmaz ise olmaz sertifikasyon sürecini tamamladı ve ürün bazında takibinde diye biliyorum.

İçinizden ama soruyor diyebilirsiniz ancak bu soruları sorabilerek bilinçli tüketici haline gelebiliyoruz. Yani size soramasaydım mesela sitenizde ve ürünlerinizde bu güvenceleri / sertifikaları göremediğim için zaten ilgi alanım dışında kalacaktı ürünleriniz. En azında bize durumu anlatabilirsiniz.

TUV / UL1642 / IEC / UN38.3 gibi sertifikalar insanları hayatta tutmak için varlar. En azından bu güvence / sertifikalar için durumunuzu ve sürecinizi anlatmanızı isterim.

Ayrıca bir konuda kafam karıştı.

O firmalar benim geçmişteki portföyümdür.

diyorsunuz ancak.

Screenshot.png

şu anda Aküsan ve Megacell değil Scadawatt,Bayraktar Solar bünyesinde çalışıyor olarak göstermişsiniz kendinizi.

Son düzenleme:

.
Ben artık reklam nedeniyle açılmış bu LiFePO4 akü konusunun, daha çok okunacak, konuya temelden yaklaşan bağımsız başka bir başlıkta işlenmesi taraftarıyım.
Bu yüzden buraya devam etmem, artık bana pek yararlı ve anlamlı gelmiyor.

Son düzenleme:

.
Ben artık reklam nedeniyle açılmış bu LiFePO4 akü konusunun, daha çok okunacak, konuya temelden yaklaşan bağımsız başka bir başlıkta işlenmesi taraftarıyım.
Bu yüzden buraya devam etmem, artık bana pek yararlı ve anlamlı gelmiyor.

Zaten amaç sunulan ürünü değerlendirmek değil mi bu başlıkta detayı ile.

Ama haklısınız genel anlamda LiFePO4 bahsettiğiniz şekilde bir başlık olursa nelere dikkat edilmesi gerektiği, teknolojisi vs hakkında başvuru kaynağı haline gelebilir.

Tahminim 60 değil 80 olduğu yönünde.

Daha önce eklediğim 200Ah bataryanın DOD değerlerinin verildiği sekmeye bakarsanız eğer Cycle Service life başlığında ...

5000 cycle %50
4000 cycle %60
3000 cycle %80

denmiş. yani ancak 4000 full cycle sonrası %60 a indiği söyleniyor veri doğru ise.

DOD%80 en iyi bataryalarda dahi kabul edilen sınırdır koruma amaçlı.
2000 cevrime kadar da %100 olarak verilmiş. Daha doğrusu %100 kullanımda 2000 çevrim ömür.
DOD.jpg

Son düzenleme:

Ferhat bey siz LFP akünüzün kapasitesini ölçtünüz mü ?
Şüphe oluşmadığından ölçüm yapmadım. Hem üşendim hemde 1 çevrim 1 çevrimdir ömründen yemeyelim demiştim.
Benimkini 3 yıldır kullanıyorum. Geçen sene derin deşarjdan devre dışı kaldıktan sonra zor toparlamıştı. Yüksek akımla şarj olamadı, 1-2A akım değeriyle bir süre şarj ettikten sonra toparladı.

Son düzenleme:

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,904
Kayıtlı Üye Sayımız
166,706
Kaydolan Son Üyemiz
Ayhnn

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.