Ynt: L200 Vergileri Hakkında
MTV Konusu zaman zaman hep gündeme geliyor. Geldiğinde de "...ruhsatta kamyonet/pikup veya 4x4 arazi taşıtı vs vs yazıyor. O veya bu yüzden vergi yüksek gibi eski bir tartışma başlıyor ve bunu bir sürü mesaj takip ediyor.
Maliye Bakanlıgının MTV hesaplama sitesi https://intvd.gib.gov.tr/internetvd/index.jsp
Buraya bakarsanız drop down menude "Otomobil-Kaptıkaçtı-Arazi taşıtı ve Benzerleri" diye adlandırılmış çoğunluğun kullandığı araçlar.
Yani ruhsatta ister kamyonet ister pickup yada 4x4 arazi taşıtı, çiftkabin kamyonet yazsın hiç farketmiyor.
Uzatmadan söylemej gerekirse bu başlıkta konuşulan Mitsubishi L200 lerimiz MTV yönünden Maliyenin hesaplama sayfasında az önce bahsettiğim ilk gruba giriyor ve (Büyük harfle yazmam yanlıs anlasılmasın ... görülmesi için)
"ÖDENEN VERGİNİN YÜKSEKLİĞİNİN İLK SEBEBİ MOTOR HACMİ ONDAN SONRA ARAÇ YAŞI "
Vergi konusunda maalesef tek yapabileceğimiz kasko degeri hesabıyla indirim talep etmek. Bunca vergi ödemek benim de cok zoruma gidiyor. Aynı model 1600 cc aracın nerdeyse üç katı vergi veriyoruz. Yuksek motor hacminin cezalandırılmasını anlamıyorum. Kriter karbon salınımı ise teknik verilere bakmak lazım. Mitsubishilerimizin havayı binek otonun üç katı kirlettigini hiç sanmıyorum.
MTV hesap yönteminin yeniden ele alnması lazım bence. En önemli kriter karbon salınımı olsun. Zira yolda camınız açık giderken gaza basınca çıkan dumandan nefesinizi kesen (10 numara yağ mı, motor bakımsızlıgından mı bilemem) kamyon, minibüs midibüs bizden az vergi veriyor.