Kuru Dalış Elbisesi Hakkında Yorumlarınız...

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan UnderWater Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 26
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 15,761

UnderWater

Ana Kamp
Yer
Çankaya
Merhabalar herkese,

Dalışa yeni başladım. Herşeyiyle oldukça hoşuma giden bir spor dalı. Yavaş yavaş kendi malzemelerimi toparlamak istiyorum ancak aklım hep kuru elbiseye takılıyor. Sualtında kuru tutması (tuvalet sorunu hariç) oldukça cazip geliyor. Üstelik BC görevi de görüyor bildiğim kadarıyla.

Sizce kullanışlı mıdır? Avantajları ve dezavantajları neler? Fiyatı ve markaları nelerdir?

İnternetten biraz araştırma yaptım ancak kullananlar varsa tecrübelerini paylaşmak isterim :smiley:

Etiketler
Ynt: Kuru Dalış Elbisesi Hakkında Yorumlarınız...

Kuru elbisenin kullanımı ayrı bir eğitim gerektirir, maliyetlidir, daha çok profesyonel dalıcılar tercih eder. Sportif dalış için biraz fazla gibi. Hem ıslanmadan da dalınmaz ki :D :D

Sularımız ılıman ve kışın da 5+5 mm yettiği için hiç düşünmedim

Eğer dalışla amatör olarak ilgileniliyorsa kuru tip elbiseye hiç gerek yok bence. Hele ki Türkiye denizlerinde.

UnderWater' Alıntı:
Merhabalar herkese,

Dalışa yeni başladım. Herşeyiyle oldukça hoşuma giden bir spor dalı. Yavaş yavaş kendi malzemelerimi toparlamak istiyorum ancak aklım hep kuru elbiseye takılıyor. Sualtında kuru tutması (tuvalet sorunu hariç) oldukça cazip geliyor. Üstelik BC görevi de görüyor bildiğim kadarıyla.

Sizce kullanışlı mıdır? Avantajları ve dezavantajları neler? Fiyatı ve markaları nelerdir?

İnternetten biraz araştırma yaptım ancak kullananlar varsa tecrübelerini paylaşmak isterim :smiley:

doğru tercih kuru elbise tabi tuvalet sorunu hariç ;)su içinde ve dışında terleme yapmadığı gibi sabunlama gereğide zaten olmaz,sabunlu su tahriş ve kaşıntı nedeni,tabi marmarada giyeceksen 3 mm en iyisi karadeniz içinde,ege içinde uygun.akdeniz için 1.5 mm yeterli.

4650_97689407648_624192648_1703332_135876_n.jpg

Eğer ki sürekli 10 derecenin altındaki sularda konforlu bir şekilde dalmak isteniyorsa kuru giysi almak gerekir ancak ülkemiz koşullarında çok kullanışlı değildir. Genelde Norveç, Kuzey California gibi denizi sürekli soğuk olan yerlerde tercih edilir. Bizim denizlerimizde başlangıç kıyafeti 5 mm 2 parça olmalıdır. Eğer sadece güneyde yazın dalarım diyorsanız 3mm de uygundur. Kuru giysi çok pahalı bir ekipmandır. Ayrıca çok düşük sıcaklıklarda regülatörünüz de soğuk su modeli özel regülatör olmalıdır. Standart regülatör donma yapar.

Bu spor dalını sevmek yetmez,iyi bir merkezden eğitimde alınmalıdır.Bulunduğunuz şehirde mutlaka dalış okulu vardır;eğitim aldığınız yer kıyafet ve ekipmanınızı size en uygun şekilde toplamanızı sağlayacaktır...

İlginize teşekkürler. Anladığım kadarıyla olmazsa olmaz değil. Ancak farklı bir durumum var. Bu elbise kışın yapılan batık araştırma dalışları için konfor sağlar mı? Örneğin Akdeniz'de kışın yaklaşık 30m civarı su sıcaklığı nasıldır tahminen?

Akdeniz'de kışın en soğuk zamanda bile suyun yüzey sıcaklığı 16-17 derece civarıdır. Derinlerde su sıcaklığı çok aşırı değişmeyeceği için kalın 2 parça ıslak giysi ile konforlu bir şekilde dalarsınız.

Ağustos ayında Kaş'ta kıyafet giymek bile gerekmiyor. Su sıcaklığı yüzeyde 29 derece, 33 m derinlikte ise 26 derece :smiley:
Ancak unutmamak gerek tüplü dalış yapanlar serbest dalıcılara göre her zaman çok daha kalın kıyafete ihtiyaç duyar, çok daha uzun süre derinde kaldıkları için. Bu sebeple yazın kuzey denizlerde dalanlar için 5mm tek parça az gelebilir, en az 5mm 2 parça olmalıdır.

gürcistanda şubat ayında 7 mm ile daldım kuru elbise ile gerçekten yeterli gelmedi, en az 10 mm gerekli diye düşündüm ama sularımız o kadr soğuk olmuyor bu konuda şanslıyız sınır zannedersem 7 mm daha kalını varmı onu bilmiyorum.tüplü dalışı pek tecih etmiyorum genelde o nedenle suda kalış sürem tüplü dalışa oranla daha kısa kışın 7 mm yeterli oluyor.

paramedik' Alıntı:
Sularımız ılıman ve kışın da 5+5 mm yettiği için hiç düşünmedim

evet bu konuda aynı görüşünüzü paylaşıyorum bu konuda şanslıyız.

Deep' Alıntı:
Ağustos ayında Kaş'ta kıyafet giymek bile gerekmiyor. Su sıcaklığı yüzeyde 29 derece, 33 m derinlikte ise 26 derece :smiley:
Ancak unutmamak gerek tüplü dalış yapanlar serbest dalıcılara göre her zaman çok daha kalın kıyafete ihtiyaç duyar, çok daha uzun süre derinde kaldıkları için. Bu sebeple yazın kuzey denizlerde dalanlar için 5mm tek parça az gelebilir, en az 5mm 2 parça olmalıdır.

Evet görüşünüze katılıyorum belgeselde izledim,antartikada dalış yapıyorlardı,su eksi 20 derece 7mm ve 5mm toplam 12 eder 12mm kuru elbise ile dalıyorlardı,bilgim yok fakat kalınlık sınırı 7mm zannedersem emin değilim.

Dalışa yeni başladıysanız kışın, 30 m.' ye, üstelik batık dalışı yapmanız biraz zor gözüküyor. 5 veya 7 mm alın şimdilik derim ben. Sevgiler ;)

istanbulda en soğuk zamanda bile 5mm yeterli geliyor,kalış süresi biraz daha düşüyor sadece o kadar,çok soğukta 30 mt dib 0 derece olabilir buda süreyi çok kısaltır diye düşünüyorum sizcede doğrumu.

UFUKK' Alıntı:
istanbulda en soğuk zamanda bile 5mm yeterli geliyor,kalış süresi biraz daha düşüyor sadece o kadar,çok soğukta 30 mt dib 0 derece olabilir buda süreyi çok kısaltır diye düşünüyorum sizcede doğrumu.

Ben bu görüşe katılmıyorum.
Geçtiğimiz kış Marmara Denizinde dalışa gittiğimizde suyun sıcaklığı 4 dereceydi. 5mm ile mümkün değil dalamazsınız. Eğer kışında dalış yapacaksanız kuru tip elbise çok mantıklı. Bir arkadaşım Mares' in kuru tip bir modelini kullanıyor. O gün onu çok kıskanmıştım. Gayet rahat bir şekilde suya girip 55 dk. suda kaldı ve sırıtarak sudan çıktı. Eğer konforlu dalış yapmak istiyorsanız bence gayet iyi kuru tip elbise.
Fakat yazın rahatsız edici. Yaz için elbiseniz varsa ekstradan kuru tip elbise alınır. Ama yaz mevsimi için kuru tip bunaltıcı olabilir.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,760
Kayıtlı Üye Sayımız
166,576
Kaydolan Son Üyemiz
Atakan Usun

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR