Kumda Gezmek ya da Gezmemek, Bütün Mesele Bu, Şile - Sofular (07 Aralık 2008)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan bipolar Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 20
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 5,943

bipolar

Zirve
Yer
İstanbul
Tüm hikaye Sofular/Şilede kumu görmemizle başladı ;D dayanamadım girdim.
Kumda aracı kullanmak bazen riskli bazende eğlencelidir, Şile bölgesinin kum bölgelerin yüzey yapısı sert olduğundan, batma riski daha azdır.
Bizde dayanamayıp önce hafif hafif kumda giderken, ilerleyen zamanda abartıp şu tepeyide aşarmı?, aştık, ozaman şu tepedende geçermiyiz derken, aşağıdaki resimleri çekme imkanı yakaladık, bu arada aracın artikülasyon değerlerinide sonuna kadar görmüş olduk.

Lastigin kuma deydiği an..
IMG_4790.png

IMG_4794.png

IMG_4825.png

IMG_4827.png

IMG_4839.png

IMG_4854.png

IMG_4857.png

Birçok tepe üzerinden başarılı bir şekilde geçtikten sonra,burada kaldım, ne demişler çekirge 1-2-3...
IMG_4868.png

IMG_4875.png

Vinçi açıp bir kum tepesine bağladım, çekince kum tepsinin üst bölümü bana doğru geldi ;D
Daha sonra kum tepesi etrafına 50 cm derinliğinde kanal açarak uzun strabımı buraya gömdüm.
IMG_4887.png

Bu fotografda etraftaki doğal yaşamdan izleri aradık ;D
IMG_4886.png

Nihayet 15dk çalışma ile aracı kurtararak yola devam ettik.
IMG_4899.png

Sahile durup bir çay molası verdik.
IMG_4934.png

Ekipmanları temizleyip topladık.
IMG_5040.png

IMG_5037.png

Ayrılmadan önce sahilden son pozlar.
IMG_5056.png

IMG_5058.png

Kumda gezmek yada gezmemek bütün mesele bu ;D ;D ;D
Sevgi ve saygılarımla
Hakan Irıklı

Etiketler
Ynt: Kumda Gezmek ya da Gezmemek, Bütün Mesele Bu, Şile - Sofular (07 Aralık 2008)

Çok güzel Hakan, Paylaşım için teşekkürler.

Ynt: Kumda Gezmek ya da Gezmemek, Bütün Mesele Bu, Şile - Sofular (07 Aralık 2008)

Önemli bir teknik kullanıma örnek verildiği için çok güzel bir paylaşım...
Ayrıca bir başlıkta, mevcut temel malzeme ile muhtemel kurtarma çözümlerini ele alabiliriz.

Sahile son tepe kala durup etrafından geçeyim diye düşündüm, sonra boş ver diyerek vitese takıp yürüdüm sanırım hızım biraz az kaldı, baya bir gezindim ancak sahile son tepe kala tepenin üzerinde kaldım. Aklıma stepnemi söküp 20 mt ileride 1 mt kadar derine gömüp sabit nokta yapma fikri vardı, resimlerde tam görülmüyor, 15-16 mt ileride sağda bir kum tepesi gördüm, etrafına uzun strab bağladım U-bolt kilit ile birleştirdim, ilk çekişte kum tepesinden sıyrılan strap , kum tepesinin üst bölümünü bana doğru çekti. Bunu görünce kum tepesinin etrafına kanal kazıp strabı gömdüm, boyu yetmeyince 4Mt'lik ikinci strabı+2 Ubolt kilidi taktım. Bu kez vinci çok yavaş topladım kum hemen kendini bırakabiliyor, ve aracın burnu aşağı doğru haraket etti ve vitesi ile yürüdüm.

Bu kurtarmada 10+4 14 Mt stap, 3 U-bolt kilit ve 15 mt çelik halat açarak 6500Lb/2950Kg T-Max Vinç kullandım. İş bitiminde malzemeler bir başka kurtarma operasyonu için düzgün olarak toplandı, Vinç hatalı açılmışken tekrar ve düzgün olarak sarıldı. Tecrübe olarak hanemiz yazıldı.

Hi lift krikosu olan araçlar için krikonun aracın çekeceği noktaya 90 derece açı ile yanlamasına gömülmesi, ortalama 1 metre derinlikte ıslak kumun veya daha yoğun bir katmanın seviyesinde ortasından geçirilen strap'in araca doğru açılan ikinci bir kanala yatırılması ve sonra vinç ile yavaş yavaş çekilerek alt katmanda bulunan malzemenin yavaş yavaş şıkıştırılması da bir yöntem. Kriko zeminde bir sabit nokta olacağı gibi araç krikonun yanına geldiğinde kolayca kumdan geri çıkacaktır. Gömmesi daha kolay ancak malzemesi iyi olması lazım high lift'in....

Fotoda görülen durumda, High lift veya exhaust gazından alınan gaz ile şişen air lift kullanılarak araç kaldırılıp yeniden çekiş sağlayacak yeni bir pozisyona yavaşça devirilebilir. Tabi ki High liftin altına koyulacak tabanlığın geniş olmasına ve aracın etrafında kimse olmamasına dikkat edilmelidir.

Hakan'cım paylaşımın için teşekkürler.
Sen tek başına kuma gir bakalım, bide kolaydı deyip makara geç. Oralarda kalıp acaba Uğur buralarda mı arasam mı diye düşündüğünde telefonu duymayacağım :D :smiley:

Abi biliyorsun High output olunca işler değişiyor.. ;D ;D ;D

Macera insanın içinde varsa en küçük fırsatı dahi değerlendiriyor'a örnek olmuş bu fotoğraflar. Hergün burnumuzun dibinde ne güzel fırsatlar çıkıyor karşımıza. İşten güçten kafayı kaldırıp bakmayı becerebilirsek. Elinize sağlık
Selamlar
Efe

Ne güzel eğlenmişsiniz, sen zaten kumu seviyosun. ;)
Ama mangal yapmamışsınız, unuttunmu yoksa, birine mangal borcun vardı da içinden mi gelmedi... :D :D :D

hakan kardeşim gereken o güzel mesajları bütün arkadaşlar vermiş bize bi şey kalmamış keşke sahilin son fotolarını çekerken den bir saat önce bide oltanı o yorgunluk hatrına denize salsaydın birdahaki maceraya yemsiz ve oltasız çıkmamanızı tavsiye ederim nacizane fikrimle araçtaki tüm tayfaya selam ve saygılarımla.

paylasım için tşk zevkli eglenceli bol kumlu çamurlu günler :smiley:

cok guzel bir eglence yasadiniz hakan. bak ne guzel aile boyu hepinizde offroad passion'i var.

canimiz cekti.

Güzel yorumlar için çok tşkler. Begendiğinize sevindim. ;)

eğlenceli geçmiş paylaşım için teşekkürler

birde kum sanırım biraz ıslak dı

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,670
Kayıtlı Üye Sayımız
166,525
Kaydolan Son Üyemiz
ibissyusuf

SON KONULAR

Geri