'' Küçük Rüzgar Jeneratörü '' Nasıl Yapılır ?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan SUVARİ Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 80
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 37,087
S

SUVARİ

Ziyaretçi
Arkadaşlar, yavaş yavaş planladığımız römoğun imalatına başladık. Bu römoğa bir "Rüzgâr Jeneratörü" koymayı düşündük. Arazide bir direk (boru) yardımı ile
römoğa monte etmeyi planladık.

Daha önce alternatörü hızlı çevirmek için, birbirine motor kayışları ile bağlı birkaç kasnağı kullanmak istedim. Böyle bir çalışma yaptım fakat yarıda bıraktım,
ağır ve hacim büyük olmak zorunda idi.

Şimdi aynı çalışmayı şarj dinamosundan yapmaya karar verdim. Teoride plan tamam. Hatta kabloların dolaşma sorununu da çözdük. Tek eksiğimiz pervane ile alternatör arasına deviri arttırmak için hızlandırma dişili kutusu gerek. Bu kutu aslında küçük bir şanzuman. Büyüklüğü ise bir oto aküsünün yarısı kadar.

Bazı fabrikalarda gıda ambalajlaması yapan makinalarda bu küçük parçadan gördüm ama nerede satıldığını bulamadım. Eğer bu parçayı bulabilirsem İnşallah çok küçük boyutlarda bir
rüzgâr jeneratörü yapmayı başarmış olacağım.

Bu alet nerede satılıyor?................Elinde olan var mı?

Böyle birşey yapan arkadaşlarım var mı?
 

Etiketler
Ynt: '' Küçük Rüzgar Jeneratörü '' Nasıl Yapılır ?

o dediğiniz aletlere rediktör denir.bir hızlandırıcı birde düşürücü rediktörler vardır.hurdacilarda çıkma olabilir yenisini nerde vardır bilmiyorum.ararken rediktör olarak bulabilirsiniz.
 

Ynt: '' Küçük Rüzgar Jeneratörü '' Nasıl Yapılır ?

Merhabalar,

Redüktörler çevrim oranlarına göre satılırlar. Siz çevrim oranınızı belirlediniz mi? Yerli malı bir alternatörün sitesinde yazan değerlerde alternatör kasnağı min 2000 devirdeyken akım üretmeye başlıyor, sizin pervane dakikada kaç tur dönebilir bilmiyorum, redüktörü yanlış seçmeyin diye yazdım..

Selamlar
 

Ynt: '' Küçük Rüzgar Jeneratörü '' Nasıl Yapılır ?

Yaptığım hesaplamalara göre pervane yavaş hareketle dakikada 20 tur atarken, 3 dişli geçildikten sora dinamo kasnağı 1440 kez dönecek dakikada. Yani aşağı yukarı yakaladım sayılır.

Bizim istediğimiz bu alet, (Pervane ve kuyruk çıkarıldıktan sonra) Bir çanta kadar olmalı, 40--45 cm kadar. Böyle olunca her yere rahatlıkla taşınır çadırda, karavanda, kampervanda vs... Fazla ağır olmasını istemiyoruz zaten bu hızlandırıcı dişli kutusunun ağırlığı (İstediğimiz boyutlarda) 2--3 kg.

Allah izin verirde başarabilirsem ayrıntılı bir plan ile paylaşmayı düşünüyorum. İnsanlara faydalı olmak gerek.

Çevremdeki beni tanıyan arkadaşlarda bazan "Çalışman ne durumda?" diye soruyorlar ve merakla bekliyorlar. İlk çalışmamı bir motorsiklet tamircisi arkadaşımın atölyesinde başlamıştım. O zamandan beri çalışmalarımı görenler ilgi ile takip ediyorlar. O çalışmada aktarma organları yüzünden hacim büyük olmak zorundaydı. Ancak sabit bir yerde mesela bir çiftlikte kullanılabilirdi.... Ben oldukça küçük ama etkili ve rahatlıkla sökülüp taşınabilinen bir boyutta yapmaya karar verdim.

Bir fabrikada müdür olan arkadaşım var, aynı zamanda benim kafadan. :D Böyle şeyler planlayınca hep bana yardımcı olur. Onun yanına gitmem gerek. Bakalım bulabilecekmiyiz.


Arkadaşlar ayrıca sizin söylediğiniz redüktörleri iyi biliyorum. İster hızlandırıcı ister yavaşlatıcı olsun bunlar zaten elektrikli.....Ben hiç bağımsız olanlarını görmedim. Bu redüktörler makinaların içinde gerekli yerde bulunur, siz gerektiği zaman devreye sokarsınız.

Eğer bunları tavsiye ediyorsanız doğada hiçbir işime yaramaz. Fakat benim bildiğim bağımsız olarak çalışan bu aparatlara "Hızlandırıcı dişli kutusu" deniyor.
Rediktörlerin bağımsız olanlarını hiç görmedim. ??? Zaten benim aradığım aparatın elektrikli olanına redüktör deniyor ben öyle biliyorum, çünkü redüktörlerin yanında küçük bir elektrik motoru var ve onu açınca dişliler devreye giriyor yoksa dişliler dönmüyor ki.........Yanılıyor da olabilirim.

Dur bakalım bir arkadaşlara soralım elektriksiz sadece dişli kutusu olarak rediktör var mı? ???
 

Ynt: '' Küçük Rüzgar Jeneratörü '' Nasıl Yapılır ?

kolay gelsin
tam emin olmamakla birlikte sizin dediğinize motorlu redüktör deniyor diye biliyorum. küçük şanzıman gibi olanlara redüktör diyorlar, inşallah bitince çok güzel bir sonuç alırsınız.
 



Ynt: '' Küçük Rüzgar Jeneratörü '' Nasıl Yapılır ?

İnşallah başarırım. :D

Bir araştırma yapayım sonucu bilgilendirmek açısından yazarım. Bende emin değilim sizin dediğiniz de olabilir.
 

Ynt: '' Küçük Rüzgar Jeneratörü '' Nasıl Yapılır ?

Redüktör dişli kutusuna verilen isimdir ve motorlu ve motorsuz olanları var, ülkemizde pek çok üreticisi var, bunlardan biri Yılmaz Redüktör'dür, web sitesi http://www.yr.com.tr/
Redüktörü seçerken üzerinden geçecek gücüde (kW veya Hp olarak) hesaplamanız gerekir ki bu redüktörün boyutunu belirler. Size tavsiyem planet dişli redüktör kullanmanızdır. Sanırım sizin işinizi 0,25 kW lık bir redüktör görür, bu boyuttaki bir redüktörün fiyatıda çok makuldür, istediğiniz devirlere uygun olanını ikinci el biraz daha ucuza bulacağım diye harcayacağınız zaman yenisinden pahalıya gelir.
Saygılarımla
Ersan
 

Ynt: '' Küçük Rüzgar Jeneratörü '' Nasıl Yapılır ?

Araçlarda kullanılan vinçlerdeki redüktörde planet tip redüktördür ve 12 Volt DC marş motoruna benzer bir motora akuple edilmiştir. Örnek olarak Britpart DB6000 vinçte 210 çevrim oaranı (eski tabirle tahvil oranı) vardır, halat sarma tamburuna pervanenizi bağlarsanız ve bu pervana 15 turla dönerse, altarnatörünüzde (15x210) 3.150 devir/dakika hızla döner ki, 12 Volt DC motoru söküp yerine bir adet şarj dinamosu takarsanız, çok rahat 12 Volt elektrik üretir ve bir aküyü şarj edebilirsiniz. Tabii gerekli olan bir çıkma vinci makul bir fiyattan bulabilirseniz :smiley:
Saygılar
Ersan
 

Ynt: '' Küçük Rüzgar Jeneratörü '' Nasıl Yapılır ?

Selamlar.
Arkadaşların dediği gibi redüktör sadece dişli kutusuna verilen isimdir,size lazım olan da paralel milli redüktör olacak.
Yalnız...
Hesaplamalarınızda büyük bir hata var.Pervane devrini 20 devir/dakika olarak belirtmişsiniz ki günümüzde kullanılan 80 metre kanat çapına sahip rüzgar türbinlerinde bile devir sayısı bundan daha fazla.
Devirlilik faktörü denilen bir tanımlama var.İyi dizayn edilmiş 3 parçalı kanatlarda bu 7 ye kadar çıkıyor.Siz hesaplarınızda 5,5-6 arası alabilirsiniz.Yani devirliliki 6 aldınız, sizin kanadınızın dönerken uç kısmındaki hız rüzgar hızının 6 katı olur.Hesaplarınızı buna göre yaparsanız doğru sonuca ulaşırsınız.
 

Ynt: '' Küçük Rüzgar Jeneratörü '' Nasıl Yapılır ?

Ersan ve Sinan kardeşlerime teşekkür ediyorum.

Evet redüktör benim dediğim parçanın diğer adı imiş. Motorlu ve motorsuz olarak ikiye ayrılıyorlar. Sizinde tavsiye ettiğiniz gibi bana gerekli olan paralel milli motorsuz redüktör
olacak. Ayrıca Ersan bey planet dişli olanını tavsiye etmişsiniz bunu da dikkate alacağım. Eski arkadaşlarla bir araya gelip bir değerlendirme yaptık. Yarın için tekrar randevulaştık.

Eğer redüktör ile çözemezsek paralel miller üzerine kendi istediğimiz şekilde dişliler yerleştirerek bir düzen yapacağız. Bu arkadaşlar ile hassas torna çalışmalarımız olmuştu.
Ciddi bir çalışma yapmamız gerek.

Ayrıca Sinan kardeşim 20 devir/dakikayı azbulmuşsunuz, bu devir minimum olarak ele alındı. Maksimum deviri hesaplamam şu an mümkün değil. Redüktör yada kendi yapacağımız dişli düzeneğinde hesaplama daha kolay olur ve netleşir. Ben 3500 deviri geçmesini istemiyorum. Bakalım gelişmeler neleri gösterecek.

Desteğinizi eksik etmeyin arkadaşlar, tekrar teşekkür ederim.
 



Ynt: '' Küçük Rüzgar Jeneratörü '' Nasıl Yapılır ?

Dediğim şekilde maksimum devri hesaplamak mümkün.Kanat çapını verseydiniz ben hesaplayıp söylerdim aslında.
Örnek olarak devirliliği 6 alalım,rüzgar hızınıda şiddetli bir rüzgar hızı olarak saniyede 15 metre alalım,kanadın çapıda 2 metre olsun.
kanadın uç hızı 6x15=90 m/s
kanadın çevresi=pi x 2=6.28 metre
kanadın saniyedeki devri=90 / 6.28=14.3 devir
kanadın dakikadaki devri=14.3 x 60=858 devir

3 kanatlı ve 2 metre çapındaki rotorun max hızı aşağı yukarı bu şekilde.Çap azaldıkça devir artacak,çap arttıkça devir düşecektir.
Bunları üretime geçmeden önce hesaplamakta fayda var.Sizin hesapladığınız şekilde 1440/20=72 çevrim oranlı bir redüktör gerekirken, bu şekilde optimum rüzgar hızı için çevrim oranı 3-5 olan bir redüktör yeterli 1440 devir için.

Benim tavsiyem şöyle,küçük kanatlı türbinlerde redüktör kullanılmaz genelde.Eğer uygun alternatörü bulabilirseniz redüktörsüz, direkt sürüşlü bir sistem yapın.
Redüktör kullanmak zorunda kalırsanız da düşük rüzgar hızlarında sürtünme kayıplarını telafi etmek için kullanacağınız kanatların kök kısmını biraz geniş tutun.

kolay gelsin
 

Ynt: '' Küçük Rüzgar Jeneratörü '' Nasıl Yapılır ?

talha abi selam ben özay balıkesirden nasılsınız.abi hiçuğraşma burdan şerafettin abiyle görüş sana istediğini verir.selamımı söylemeyi unutma.www.cigdemcark.com 05072470124 tabi isterseniz size dişli kutusunuda satabilir tek olarak.ben bizzat gördüm ve kullanılan mazlemeler güzel ve kaliteli
 

Ynt: '' Küçük Rüzgar Jeneratörü '' Nasıl Yapılır ?

merhabalar talha bey.
nerde oturduğunuzu bilmiyorum ama ben rediktörü karaköy perşembe pazarından aldım.oraya ulaşma imkanınız varsa rediktörlerin içinde kaybolabilirsiniz.yalnız benim anladığım kadarıyla siz araba altörnatörü kullanacaksınız.size biraz bilgi vereyim amcamla beraber bizde şarz dinomasıyla yaptık..işleyen bir sistem ama nasıl?? her biri 150 cm lik 3 kanattan oluşan pervane sistemi ,yaklaşık 6 metrelik bir boru direk , zincirli deviri yükseltmek amacıyla kullandığımız iki adet dişli ,yön kanadı ,şarz aleti ,aküler..buraya kadarki kısmı anlattık hep beraberde anladık diyelim.dinomanın elektrik üretmesi için en az 1200 devir gerekli bu devire gelene kadar pervane hızlanmada erhangi bir sorunla karşılaşmadan dönüyor.dinoma elektrik üretmeye başladığı noktada dinoma çok yüksek bir direnç göstererek inanılmaz bir kasma yapıyor .bilyalar dağılıyor ,kanatlar kırılıyor ,direk çok sarsılıyor.bazen rüzgar sert esip kanatlar kopuyor arazide pervane arıyoruz.bu anlattıklarımı dikkate alıp sisteminizi ona göre yapın derim.maliyetide aşağı yukarı 1000 tl civarlarında.benim size tavsiyem internette gördüğüm kadarıyla 800 tl den başlayan hazır rüzgar jeneratörleri var. minimum 100 devirde elektrik üretenleri bile var.hemde küçücük olmalarına rağmen 100-200 watlık 12 voltluk elektrik üretebiliyorlar ki siz enerjinizi akü destekli sağlamayı düşünüyorsanız fazlasıyla yeterde artar bile.ama yok ben illaki kendim yapacağım derseniz,size tavsiyem motorsiklet binomasını kullanmanız olacaktır.inşallah size yardımcı olabilmişimdir.saygılar kolay gelsin.
 

Ynt: '' Küçük Rüzgar Jeneratörü '' Nasıl Yapılır ?

şarj dinamosu yerine küçük bir doğru akım motoru kullansanız yapacağınız sistemin boyutları küçülecek ve uğraşmanız gereken sorunlar da azalacak gibi, ne dersiniz.
 

Ynt: '' Küçük Rüzgar Jeneratörü '' Nasıl Yapılır ?

Arkadaşlar hepinizin ilgisine teşekkür ederim, bu sabah bütün notlarınızı ilgi ve itina ile okudum. Her önerinizi dikkate alacağım.
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,744
Mesajlar
1,523,064
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst