Kızılötesi (IR) Filtre Hakkında.

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan baymineral Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 41
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 14,431
Ynt: Kızılötesi (IR) Filtre Arıyorum.

bu arada hiçbir yerde bulamayacağın, bana da değerli bir fotoğrafçı doktor arkadaş tarafından verilmiş bir tüyo;
bildiğin röntgen filminin beyaz olmayan, karanlık bölgelerini IR filtre olarak kullanabilirsin ;)

Filtrem Heliopan marka. Üzerinde yazan diğer kodlar ise; ES 58 ve Rg 715

Önceki iletilerimde de bahsettiğim üzere daha koyularıyla aynı fiyatta olmakla birlikte en açık tonlu, en ışık geçirenini aldım. Aldığımın bile ışık geçirgenliği neredeyse kaynak camıyla aynı.

Sirkeci' de bir fotoğrafçı sanırım kızılötesi film satıyor.

Yinede mevcut kızılötesi filtremi analoğa taksam nasıl bir sonuç çıkar acaba?

rg 715 yani 715nm dalga boyundaki IR ışıkları geçiriyor. insan gözü zaten 400nm'den 700nm'ye kadar olan dalga boylarını görebiliyor. senin filtrede bu değerin hemen üzerinde, yani çıplakgözle görülebilecek bir değere çok yakın, kısaca geçirgenliği yüksek bir filtre. filmli makineye taktığında dijitalden pek farklı bir sonuç alacağını sanmıyorum...

Sana o zaman şunu sorayım: Koyu kızılötesi mi daha iyi ağaç beyazlatır, gökyüzü koyulaştırır yoksa açık tonlu kızılötesi mi bunu yapar? Bu daha çok makinenin algılayıcı sistemiyle alakalı sanırım.

Bu arada bugün şöyle bir şey denedim. Filtrelerim içinde birde kırmızı filtre var. Kırmızı filtreyi kızılötesinin önüne getirdim ve hiç bir ton farklılığı olmadı. Kızılötesi kırmızı filtreyi umursamadı bile. Bildiğini okudu. Kırmızı taksam da takmasamda çekimde bir şey değişmedi. Kırmızı filtreyi nereden çıkarttın şimdi diyeceksin. Bir kaç ay önce aldığım Hama kırmızı filtrenin kutusunda kızılötesi renkleri verdiği belirtiyor. Bende bugün deneme yaptım ve kırmızı filtre sadece bulut, gökyüzü bölgesini kızılötesi filtreye benzer şekilde yaparken ağaçlara hiç bir katkısı bulunmadı.

ağaç beyazlatıp gökyüzünü koyulaştırma işlmelerini photoshopta yapabilirsin. kırmızı filtre IR filtreye etki etmez bakiciğim. IR nin özelliği budur zaten, ışık geçirgenliği farklı dalga boylarında olduğu için mesela simsiyah bir güneş gözlüğü takan birine doğrulttuğunda gözlük camlarının ötesini, adamın gözlerini görebilirsin... IR güvenlik sistemleri içinde kullanılan bir sistem zaten... ayrıca elindeki filtreyle insanların giydiği kıyafetlerinin altında ne var ne yok onu da görebilirsin ama böyle şeyler senin bünyen için zararlı olabilir ;D :D

Abicim valla elbise içindekileri görebilirsin diye olan son yazını okuduktan hemen sonra filtreyi kendi üzerimde denedim ve gereksiz hiç bir şey göstermedi:smiley: Belkide yine fotoğraf makinem kaynaklı olabilir bu. Yine kızılötesi ışınları algılayıp algılamaması ile ilgili...

Ama dediğin şey X ışını filtresiyle kesinlikle olur.

Bu arada fazla photoshopa karşıyım ;)

Maksat insanları mayhoş görebilmek değil. Hayvanları daha değişik görüntüleyebilmek. İstersen söyleme valla. Kırılmayacağım. Söyleseydin tamamen barışçıl yöntemlerle kullanacaktım. Ama kesinlikle sana kırılmıyorum etmiyorum. ;) Hala dostumsun 8) ;)

Ynt: Kızılötesi (IR) Filtre Hakkında.

Bugün Hereke ve Sapanca' ya gidip kızılötesi denemeler yaptım. Bunları sizlerle paylaşmak istiyorum. Makinem olan Fuji 9500 ün bu sitede http://www.jr-worldwi.de/photo/index.html?ir_comparisons.html kızılötesi çalışmalara pek uygun olmadığı belirtiliyor (Kullandığım kızılötesi filtre Heliopan 715 nm). Bu sitede diğer pek çok fotoğraf makinesinin kızılötesi filtrelere uyumluluk derecelerini öğrenebilirsiniz. Makinemin bu tip çalışmalara yeterince uygun olmadığı belirtilmiş olsada bugün yaptığım gezide makinemin uyumluluğunun hiçte azımsanmayacak düzeyde olduğunu gördüm. Işık cepheden vurursa kızılötesi etki çok daha vurgulu oluyor. Bol bol çekim yaptım. Kızılötesi çekimler uzun pozlamayı da beraberinde getirdiği için tripod gerekti. Hereke' de rüzgâr kıbleden biraz sert esiyordu. Bu yüzden biraz titreme sorunu yaşadım. Ayrıca M modunda beyaz dengesi ayarlarıyla oynarsanız istediğiniz sonuca daha da yaklaşırsınız.

Hereke' deki Kaiser Wilhelm Köşkü' nün parçalı bulutlu ayarıyla çekilmiş ham görüntüsü. Rüzgâr nedeniyle ağaçlar yeterince net çıkmadı.

herekeirke9.jpg

Bilgisayarda tonladıktan sonra.

herekeirayarled2.jpg

Sapanca' da bu filtre ile görüntülediğim bir çınar ağacı. (Makinenin o anda belirlediği özel bir beyaz ayarı ile çekim)

ircinarsapancamb5.jpg

Bu bilgisayarda uygun tonlama yapıldıktan sonra.

ircinarsapanca2bk3.jpg

Ynt: Kızılötesi (IR) Filtre Hakkında.

Hereke Limanı' nın dalgakıranında beyaz ayarlarının etkisini gösterdiğim bir çalışma dizisini sunmak istiyorum.

Fotoğraflar makineden çıktığı haliyledir.

Özel ayar ile.

Parçalı bulutlu ayarı ile.

herekeirlimanpbcf2.jpg

Siyah-beyaz.

herekeirlimansbyw7.jpg

Tungsten ayarında.

herekeirlimantungstenpr9.jpg

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,904
Kayıtlı Üye Sayımız
166,706
Kaydolan Son Üyemiz
Ayhnn

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR