Ynt: Kıyıköy Gezisi (28-30 Ağustos)
Etkinliğe Katılan Aydan Hanım'ın dilinden faaliyet raporu aşağıdadır.
Keyifli okumalar
Deniz Kayağı Etkinliğinin Notları Tarih: 29 Ağustos 2009
Gidilecek yer: Kıyıköy
Çıkış: Kıyıköy limanı Yolu ile: önce Delikli Kaya mevkiine kadar doğu yönünde gittik, Aynalıdere/ Kefalağzı koyunda 1 saat mola verdik, sonra geriye dönerek Varış: Kastro kumsalda bir saatlik öğle yemeği molası
Bölge: Batı Karadeniz –Trakya bölgesi- Kıyıköy sahili
Uzaklık: Doğuya 5mil tek yönde toplam 10 mil toplam 18 km. Zaman: 2 saat Toplam Vakit: Beklenen vakitte gidilip dönüldü molalarla birlikte 5:30/saat
Tur Tanımı/Kullanılan rota/Kondisyonu: Kıyıköy rıhtımdan doğuya 12 km. gidiş – aynı noktadan çıkış noktasına ara vermeden dönüş. Denizdeki hissedilir türden dalgaların ve bizim kondisyonumuz çok güzeldi.
Harita(lar)/ Rehber: Deniz harita(ları)
Hava Durumu: Parçalı bulutlu sıcak 30°
Rügar yönü ve hızı: Gidiş: Kuzey(3) - (15)km/saat Dönüş: Kuzeydoğu(3-4) - (20)km/saat
Etkinliğe katılanlar kayakçılar: Şevket (rehber), Aydan, Gülay, Neslihan, Ümran
Karadan destek verenler: Volkan, Seyhan( Volkan’ın kız arkadaşı-BODEKA üyesi değil henüz). (Volkan’ın WW minibüs’ü ile malzeme taşımalarımız gerçekleşti.)
Gidiş ulaşım notları (Rota/Zaman/Uzaklık): 14:00Aydan(Paşabahçe), 14:30Ümran (Levent), 15:30 Şevket (Hadımköy)-Şevket’in arabası ile; Volkan, (Seyhan), Neslihan(Kadıköy), 18:30 Gülay(Okmeydanı)Volkanın minibüsü ile.
Hadımköy- Kıyıköy uzaklık: 150 km. Saat:
Kadıköy- Kıyıköy uzaklık: 200km. Saat:
Deniz Kayağı Etkinliğinin Notları Tarih: 30 Ağustos 2009
Gidilecek yer: Kıyıköy
Çıkış: Kıyıköy limanı Yolu ile: hiçbir yere uğranmadı Varış: Kısırkaya kumsalda bir saatlik öğle yemeği molası (bir tek mola alındı)
Bölge: Batı Karadeniz –Trakya bölgesi- Kıyıköy sahili
Uzaklık: Batıya 2,5mil tek yönde, toplam 5mil, toplam 9km Zaman: 2 saat zaman: Toplam Vakit: Beklenen vakitte gidilip dönüldü molalarla birlikte 4:30/saat
Tur Tanımı/Kullanılan rota/Kondisyonu: Kıyıköy rıhtımdan doğuya 12 km. gidiş – aynı noktadan çıkış noktasına ara vermeden dönüş
Harita(lar)/ Rehber: Deniz harita(ları)
Hava Durumu: Parçalı bulutlu sıcak 32°
Rügar yönü ve hızı: Gidiş: Kuzey(2) - (5)km/saat Dönüş: Kuzey(3) - (15)km/saat
Etkinliğe katılanlar kayakçılar: Şevket (lider), Aydan, Neslihan, Ümran
Geliş ulaşım notları (Rota/Zaman/Uzaklık): Aydan, Gülay, Ümran, Şevket - Şevket’in arabası ile; Volkan, (Seyhan), Neslihan Volkanın minibüsü ile.
Kıyıköy- İstanbul uzaklık: 200 km. Saat: 2
Etkinlik üzerine değerlendirme ve eleştiriler:
BODEKA olarak kayak etkinliklerimizle bu geziyi daha önce yapmış Şevket’in rehberliği ile yeni yerlerin keşfetmenin keyfini dile getiriyoruz. Keşfetmenin risklerinden ve keşfedilecek bir sahilin bilinmeyen ve soru işaretleriyle dolu olduğu, yeni bir yer keşfedeceğim diye insanın kolayca elinde olan veya olmayan nedenlerden doğru güzelim tatilini zehir edebileceğini dokunuyoruz ama çok fazla konuşmuyoruz…..
Organizasyon rehberimiz Şevket etkinlik yöresini, güzel doğasının çekiciliği, hava ve dalga durumunun uygunluğu, ulaşımının kolaylığı ve emniyet açısından herhangi beklenmedik bir durum karşısında karadan ve denizden kolayca destek alabilecek durumu sağlayarak seçtiğini belirtirken bizlere önce güven sonra mutluluk ve huzur sağladı.
Ulaşımı iki gurup halinde 28 Ağustos Cuma akşamı tamamladık. İlk grup 6.30 da Kıyıköy’e vardığında çadırlı kamp için uygun bir yer bakarken dere boyuna inerken gördüğümüz ilk kumsalda kocaman beyaz köpüklerle sahile vuran dalgalarla karşılaştık… …Ramazan olduğundan etraf sakin ve boştu….tabiii bu durum bizi çok mutlu etti….Şevket ile Ümran rakılı yemeklerini Restorant’tan bense getirdiğim yiyeceklerle güzel bir kamp yemeği yaparak hep beraber akşam yemeği yedik…akşam 10:30 da ikinci gurup geldi ve hemen kampa yerleşip bizim sohbetimize katılarak geç bir saatte kadar oturduktan sonra çadırlarımıza dönüp gece uykumuza gömülmeye çalıştık (bana sanki hiç uyuyamadım gibi geldi ama aynı durumu Ümran’da yaşamış..kampa gelen diğerlerinin konuşmaları, köpek sesleri, sahur için çalınan davullar hepsini ara ara duyarak uyumuşum demek ki)….….ertesi sabah erken kalkıp kahvaltı ettikten sonra kayaklarla limana indik, çok fazla vakit kaybetmeden limandan karayı terk edip önce Delikli Kaya mevkiine kadar doğu yönünde gittik … deniz çalkantılıydı ama çok zevkliydi…. Aynalıdere/ Kefalağzı kumsalında bir saatlik karpuzlu molamızdan sonra varış noktamız olan Kastro sahil kumsalında Volkanlarla da buluşarak bir saatlik yemek molası verdik…..orada rehberimizin daha önce keşfettiği açık denizden korunaklı havuzda önce suyla daha sonra iyice dışarı çıkarak dalgalarla oynaştık…………….dönüşte sizi bilmem ama beni dalga arkadan geldiği için tedirgin ediyor dalga yükseklikleri ve araları çok sık olmadığı çok bu defaki dönüşte zevkliydi……yüksek dalga seni kayağınla kaldırıyor taşıyor ….sonra hooop yükseklik kaybederek su üzerinde kayarak alçalıp düşüyorsun…..tabii bu dalgalar bizim Gelibolu dalgalarından çok daha sakin olduğu için ben rahat seyir tuttum….etrafımdaki herkezde mutluydu…….seyir boyu sürekli palamut sürülerine rastladık, palamutların hepsinin ağzı suyun yüzeyine çıkmış plantkton’ları yakalama çalışıyorlardı….biz sürülere yaklaştığımızda korkup derinlere dalıp dağılıyorlardı…..Kıyıköydeki balıkçılar ‘bu yıl havanın sertliği bize doğru dürüst palamut tutturmadı’ demişlerdi……bizimkiler sizi akşam bir güzel yiyeceğiz diye mutluluktan köşe olurken palamutlarda hayatta kaldıkları için mutluluktan dans ediyordu………
Kıyıköyün doğu tarafındaki sahilinin doğası batıya göre daha değişik ve güzeldi…..kıyı boyu seyir ettiğimiz sahildeki kara aralıklarla küçük kumsal paketleri olan ve hemen yükselen tepelerin üzeri maki türünden Flora/Faunaya sahipti. Doğu rotamızın varış noktasındaki yüksek tepeye yaslanmış Delikli Kaya koca ölçeğiyle muhteşem gözüküyordu……ona yanaşıp, bakıp, resim çekip, geri dönüşümüze başladık…..Neslihan, Gülay hep öndeydiler, Ümran’la ikimizin nerede ise hep aynı hızla gittik…Şevket her iki günde sürekli bizi gözeterek arada bir hızlanıp sonra bizi bekliyordu…..………Akşam kamp yerine dönülerek balıklar ve içkiler içildi…ben kırmızı şarabımla vegan yemeğime gömüldüm….. Gülay’la ben gruptan erken ayrılıp çadırlarımıza girdik …girer girmez ondan ses kesildi…bende bir güzel uyumuşum ki…ne insanlar, ne köpekler, nede sahur davulları duydum……Pazar sabahı dinlenmiş kalktık….kahvaltı sonrası yine kıyıya inerek denizde bu defa Kıyıköyün’ün batı tarafına seyre koyulduk, giderken karşıda karanın bittiği yerde Bulgaristan’ı görüyorduk….. bir saat sonra mola istedik ama liderimiz vakit kaybetmeyelim bir tek yemek molası verelim dedi…….. …. Ümran ve Neslihan yine kendilerine bir havuz bulup oynaştılar…………dönüşte deniz tarafına baktığımda ufuk çizgimi tertemiz, kara tarafında ise otlu çalılıklı küçük kumsallı sahili deniz içinde sürekli gördüğümüz palamutlar gibi kayaklarımızla dalgaların üstünde dans eder gibi seyir ettik…biz çıkış noktamız limana yaklaştığımızda hava ve dalgalar iyice durulmuş olduğundan Kıyıköy balıkçı tekneleriyle birlikte denizde dans eden palamutları avlamak için kolları sıvamışlardı ……..batı yönündeki kıyı deniz suyu Avrupa’dan gelen atıklarla çok kirletilmişti……
Böyle güzel bir etkinliği bize yaşatan sevgili arkadaşım Şevket’e kendi adıma ve katılımcı arkadaşlarım adına tekrar teşekkür ediyorum.
Bu etkinliğimizde eleştirel üç olay benim için önem kazandı. Bunlar; 1)Tura katılanların seviyeleri aynı olmadığından tura katılan en hızlı veya yavaş kayakçılara göre ayar yapılarak ona göre dinlenme molası verilmesi gerektiği görüşündeyim. 2) Tüm malzemelerin kalite kontrolü önlem olarak sık sık yapılmasına inanıyorum 3) BODEKA’nın etkinlikleri gerçekleştirmesi için toplu ulaşım sorununun kökten çözümlenmesi gerektiğini sanıyorum…..kayakların yüklenmesi vb. görev dağılımından sonra bizlerin bulunduğumuz semtten toplanması yol güzergahına göre merkezi bir yerden olabilir görüşündeyim… Toplu ulaşım kişisel özverilerle olmamalı, ulaşım işini herkesin demokratik bir şekilde katılımda bulunup bu sorunu mümkün olabilecek en kısa zamanda çözümlenmesi gerektiği görüşündeyim…Bu durum karşısında hem bizlerin hem de malzemelerimizin etkinlik yaptığımız yerlere ulaşımı için bir romörk hem ön çekerli motoru hem de römork çekebilen bir kamyonet’in/minivan’in derneğe alınması talebini tartışmak üzere BODEKA yönetim kuruluna ve dernek üyelerine sunuyorum.