Kırşehir'de Gezilecek Yerler ve Kırşehir Gezisi Temmuz 2010

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Quasar Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 52
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 24,814

Quasar

Kamp II
Mesajlar
246
Tepkime Puanı
2
Yer
İstanbul
Ziyaret Edilecek Yerler:

Yunus Emre Türbesi
Dulkadirli Beldesi Yer altı Şehri
Mucur Yer altı Şehri
Hirfanlı Barajı
Çuğun Barajı
Terma Şelalesi
Ahi Evran Cami
Karakurt Kaplıcası
Türk Büyükleri Anıtı
Cacabey Cami
Aşıkpaşa Yatırı
Keçi Kalesi
Hila Gölü
Alaaddin Cami
Kesik Köprü
Melikgazi Kümbeti
Kepez Yeraltı Şehri
Sultan Alaadin Keykubat camii
Kapucu Camii
Çarşı camii
Lale Camii
Obruk Gölü
Kümbetler
Kalendar (Karakurt) Baba Kümbeti
Hashöyük (Hitit kalıntıları)
Sıdıklı Büyükoba Kumsalı
Toklumen Doğal Plajı
Kırşehir Kalesi
Kesikköprü Baraj Gölü
Kırşehir il müzesi
Çağırkan Kale Höyük
Merkez Kalehöyük
Kuş Kalesi
Keçi Kalesi
Kesikköprü Kervansarayı (Cacabey Hanı)
Bulamaçlı Kaplıcası
Üçayak Kilisesi
Derefakılı Kilisesi
Aflak ve Aksaklı Kiliseleri
Kalehöyük

Ahi Evran Camii (1).JPG


Ahi Evran Camii (2).JPG
 

Etiketler
Ahi Evran-I Veli:
Ahilik teşkilatının kurucusu. Bize bugün barbar diyenler sokakta canlı canlı insan yakarken, atalarımız tüketici koruma ve esnaf derneği kurmuş, bundan neredeyse bin yıl önce. Gerçi şimdi durum tam tersi oldu ya neyse. Bu modern çağda dünyanın hiç bir yerinde göremeyeceğiniz bir disiplinle tüketici korunmakta imiş. Bunu Ahi Evran'ın kuruculuğunu yaptığı Ahilik teşkilatı sağlamakta imiş.

Ahi Evran-ı veli.JPG
 

Kırşehir Arkeoloji Müzesi:
Müze biraz minikçe, oysa ipekyoluna eşlik etmiş, eski hitit yerleşim alanı olan, Ahiliğin merkezi, dönemindeki dünyanın tek gökbilimleri medresesine sahip yaklaşık 6000 yıllık mazisi olan bir şehir için çok daha zengin bir müze olması gerekirdi.

Arkeoloji Müzesi (1).JPG


Arkeoloji Müzesi (2).JPG


Arkeoloji Müzesi (3).JPG


Arkeoloji Müzesi (4).JPG


Arkeoloji Müzesi (6).JPG
 

Cacabey (Medresesi) Cami:
Kırşehir kent merkezinde bulunan medrese Selçuklu döneminde Kılıçaslanoğlu Keyhüsrev zamanında Kırşehir beyi Cacaoğlu Emir Nurettin tarafından 1272 yılında bir gözlem evi medrese olarak yaptırılmıştır. Eser sonradan camiye çevrilmiştir. Birkaç kez onarılmış olup minaresindeki mavi çiniler nedeniyle halk arasında “Cıncıklı” camii adı ile tanınmaktadır. Medrese kesme taştan yapılmış olup kare planlıdır. Kuzeyindeki giriş kapısı işlemelidir, yapıdan ayrı olan tuğladan yapılmış çinili ve tek şerefeli minaresi ilk önce gözlem yeri olarak kullanıldığını göstermektedir. Cacabey camiinin sol bitişiğinde Cacabey’e ait bir türbe bulunmaktadır, 1272 yılında kesme taştan yaptırılmıştır, kapısı lacivert üzerine beyaz çiniler ve yazılarla bezenmiştir. Pencere kenarları ise taş süslemelidir. Türbeye camii içerisinde bulunan bir salondan merdivenden geçilerek girilmektedir. Türbeyi içi çinilerle süslü olan ve içten kubbeli çokgen piramit biçiminde bir külah örtmektedir.

Cacabey Camii (1).JPG


Cacabey Camii (2).JPG


Cacabey Camii (3).JPG


Cacabey Camii (5).JPG


Cacabey Camii (6).JPG
 

Çuğun Baraj Gölü,
Mutlaka balığını tadın derim. Göl kenarında çok güzel piknik alanı olduğu gibi restoranı da var.

Çuğun barajı (1).JPG


Çuğun barajı (2).JPG


Çuğun barajı (3).JPG


Çuğun barajı (5).JPG


Çuğun barajı (4).JPG
 



Dulkadirli Yeraltı Şehri (Canım memleketim) Bildiğiniz Dulkadiroğulları Beyliğinin devamıdır.
Merkeze 38 km. uzaklıktaki Dulkadirli Beldesinde bulunur. Bir manastır ya da konaklama yeri görünümündeki yer altı şehrinin, M.S. 4.-5. yüzyıllarda bölgede yaşayan Hıristiyanlar tarafından yapıldığı sanılmaktadır. Sağlam bir yapıya sahip olan yer altı şehri, kaya zeminin oyulmasıyla yapılmış üç ana mekan ve bu mekanlara açılan, işleri boş 10 odadan ibarettir. Büyük salonlardan esas avluya açılan, kemerlerle süslü 14 kapısı vardır. İkinci salonun ikinci odasında, basamaklarla inilen bir de su kuyusu vardır. Son yıllardaki çalışmalarla yer altı şehrinin bir kısmının temizliği ve bakımı yapılarak, turizme açılmıştır.5 katlı oldugu sanılan şehrin sadece bir katı açılabilmiştir.

Bu yer altı şehrinin yakınlarında, Dulkadirli Yarımkale Köyü’nde ikinci bir yer altı şehri vardır. 25-30 m. yüksekliğindeki kayalar içerisine oyulmuş açık avlulu bir kenvansaray ile yine kayaların oyulmasıyla yapılmış 4 salon, 8 odadan oluşmaktadır.

Dulkadirli Yeraltı Şehri (2).JPG


Dulkadirli Yeraltı Şehri (4).JPG


Dulkadirli Yeraltı Şehri (6).JPG
 

Ynt: Kırşehir'de Gezilecek Yerler ve Kırşehir Gezisi Temmuz 2010

Dulkadirli Yeraltı şehrinde kazılar devam etmekte iken durdugunu gördüm ziyaretim esnasında. Sebebi çalışma alanında su çıkması imiş. Her biri birbirinden iğrenç, çevre düşmanı ve estetik özürlü gökdelenlerin yapımının bu sebeble değil durmak, duraklamasına bile şahit olmamışken bu durumu yadırgıyorum nedense.

Adamlar 3000 yıl önce elleriyle kayaları oyarak dev bir şehir inşaa etmişlerken, bugün uzay çağında 4 kürek toprağı açamıyoruz. Hala alışamadım bu ultra-salaklıklara.

Dulkadirli Yeraltı Şehri (5).JPG


Dulkadirli Yeraltı Şehri (7).JPG


Dulkadirli Yeraltı Şehri (8).JPG


Dulkadirli Yeraltı Şehri (9).JPG
 

Hirfanlı Baraj Gölü
Balığını tadın, suyuna girin. Anadolunun ta kendisidir bu topraklar; taşı bile adam eder. Adamı ise taş gibi adam eder.

Hirfanlı Barajı (1).JPG


Hirfanlı Barajı (2).JPG


Hirfanlı Barajı (2.).JPG
 

Kale Höyük
Kırşehir ili Kaman ilçesine 9 km uzaklıktaki Çağırkan kasabasında bulunur. 25-27 metre yüksekliğindeki toprak dolgu höyüğün genişliği 500 m den fazladır. Höyükte Japonya Ortadoğu Kültür Merkezi adına Japonlar tarafından Prf. Dr. Masao MORİ başkanlığında 1986 yılında arkeolojik kazılar başlatılmıştır, Halen devam etmekte olan kazılarda elde edilen eserlere bakıldığında höyüğün M.Ö. 3000’den itibaren iskan olarak kullanıldığı sanılmaktadır.

Ülkemizde sayısız müze gezdim, daha doğrusu burayı görene kadar öyle sanırdım. Anlatmayacağım tabiiki buradaki müzeyi görmeden müze gördüğünüzü sanmayın derim.

Kalehöyük-Kaman_Kırşehir (1).JPG


Kalehöyük-Kaman_Kırşehir (1.).JPG


Kalehöyük-Kaman_Kırşehir (1....).JPG


Kalehöyük-Kaman_Kırşehir (2).JPG


Kalehöyük-Kaman_Kırşehir (3).JPG
 

Kale höyükte çoğunluğu günlük kullanıma ait olan çanak, çömlek ve ev aletleri ile takılardan oluşan 100’lerce eser Kırşehir Müzesine kazandırılmıştır. Kazılardan çıkan eserlerin Hitit ve Firik medeniyetlerine ait olduğu anlaşılmıştır.

Kalehöyük-Kaman_Kırşehir (4).JPG


Kalehöyük-Kaman_Kırşehir (5).JPG


Kalehöyük-Kaman_Kırşehir (6).JPG


Kalehöyük-Kaman_Kırşehir (7).JPG


Kalehöyük-Kaman_Kırşehir (8).JPG
 



Kalehöyük Kazıları Japon Prensi Mikasanın büyük katkı ve desteğiyle yapılmıştır. Keşke maaşlarını ödediğimiz kendilerine sınırsız imkanlar, süslü arabalar ve fiyakalı makamlar verdiğimiz büyüklerimizde onun kadar duyarlı olabilselerdi.

Kalehöyük-Kaman_Kırşehir (9).JPG


Kalehöyük-Kaman_Kırşehir (11).JPG


Kalehöyük-Kaman_Kırşehir (12).JPG


Kalehöyük-Kaman_Kırşehir (22).JPG


Kalehöyük-Kaman_Kırşehir (10).JPG
 

Kapucu Camii:
Bu Caminin Osmanlı döneminde Kapucu Mehmet Paşa tarafından yaptırıldığı söylenmektedir. Merkezi planlı, son osmanlı yapısıdır. Kesin yapım tarihi bilinmemektedir. Yapıya üç bölümlü son cemaat yerinden girilir. Büyük kubbesi sekizgen bir kasnağa oturmaktadır. Asıl ibadet yeri kare planlıdır.

Kapucu Camii.JPG
 

Şehrin hemen tepesinde yer alan en yüksek nokta (1700m.). Şehir, Seyfe Gölü, Hirfanlı Barajı ve Kızılırmak buradan doyumsuz bir manzara oluştururlar.

Kervansaray Dağı.JPG
 

KESİKKÖPRÜ:
İpekyolu köprüsüdür, daha ötesini anlatmaya gerek bile yok ama anlatayım.
Kesikköprü köyünde, Kızılırmak üzerinde kurulu olan köprü 1248 yılında Anadolu Selçukluları tarafından Kesikköprü kervansarayı ile birlikte yaptırılmıştır. Kırşehir ile Konya’yı birbirine bağlamak için yapılan köprü Türk mimarisinin önemli eserlerindendir. Kesikköprü 400 metre uzunluğunda, 6 metre genişliğinde olup 13 gözlüdür. olup gözler sivri kemerlidir. Bir de hemen yanıbaşında kervansarayı vardır.

KESİKKÖPRÜ (Cacabey)KERVANSARAYI :
Kırşehir’in 23 km güneyindeki Kesikköprü köyünde Kızılırmak’ın kenarında bulunmaktadır. Kervansaray, 1248 yılında Anadolu Selçuklu sultanı II. Gıyasettin Keyhüsrev döneminde Kırşehir emiri Nurettin Caca tarafından yaptırılmıştır.

Kesik Köprü (1).JPG


Kesik Köprü (2).JPG


Kesik Köprü (3).JPG


Kesik Köprü (4).JPG
 

Memleket Hasreti Anıtı:
Memleket Ozanlar şehri olunca bu anıtda gerekli sanırım. Yunus Emre'nin, Neşet Ertaş'ın, MUharrem Ertaş'ın, Çekiç Ali'nin, Ekrem Çelebi'lerin memlektinde de bu anıt yerinde olmuş hani.

Memleket Hasreti Anıtı.JPG
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,764
Mesajlar
1,523,476
Kayıtlı Üye Sayımız
166,584
Kaydolan Son Üyemiz
ouzdede08

SON KONULAR



Geri
Üst