Kerpe

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan eftaLYa Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 17
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 52,324

eftaLYa

Face & Ben
Yer
İstanbul - Şişli
Web
www.esraakeroglu.com
Kerpe yakın zamana kadar kendi halinde küçük bir balıkçı köyüydü. İstanbul'a yakınlığı, el değmemiş doğası, denizi ve doğal çevresi ile "keşfediliverdi." Birbiri ardına yazlıklar yapılmaya başlandı. Gene de güzelliğini koruyor henüz.

Kerpe'ye Kandıra'dan sonra hafif bir eğimle ve çam ormanının içinden geçilerek giriliyor. Kerpe yeşillikler içinde karşınıza çıkıveriyor.

Sahilde güzel bir piknik için yolda durup ormandan odun toplayabilirsiniz. Etinizi Kandıra'dan almalısınız. Kandıra'nın kasapları ünlü, sucuğu da lezzetli.

Kerpe'nin en çekici tarafı, dalgaları ile tanınan Karadeniz kıyısında denizinin her zaman durgun olması. Kerpe koyunu birbirinden çekici kayalıklar sarmış. Hırçın karadeniz kayaları döğmüş ve bir mimar ustalığı ile onlara şekil vermiş. Birileri önayak olsa da burada bir konser verilse ne güzel olur. Bir de bu gözle bakın, sanırım bize hak vereceksiniz.

Kerpe içinde deniz sığ. 150 m yürüyorsunuz da boyunuzu aşmıyor. Boylu boyunca uzanan kumsalda özellikle çocuklu aileler rahat edeceklerdir.

Konaklamak isteyenler için çok sayıda küçük otel, pansiyon ve kamping alanları var. Lokantaları da taze ve hesaplı balık sunuyorlar.

Koyun dışına çıkıp Karadeniz'in kıyılarında dolaşmanın ayrı bir tadı var. Denizin dalgalarının yıllar boyunca döve döve şekillendirdiği kayaların görüntüsü etkileyici, belki de ürkütücü. "Heykelkaya"ların en ilgincini Kerpe burnunun arka tarafında görebilirsiniz. Denizden yapılacak bir tekne gezisinde Karadenizâ??in şekillendirdiği bu "heykel kayaların" fotoğraflarını çekmeyi deneyebilirsiniz. Aynı şeyi karadan da yapabilirsiniz.

Kerpe'ye girmeden sola dönüp, toprak yol boyunca ilerlerseniz, çam ormanıyla çevrelenmiş çok sayıda koy bulacaksınız. Aynı kaya şekilleri bu koylarda da karşınıza çıkıverecek. Bu koyların birinde denize girebilir, piknik yapabilir, yaz aylarında oldukça yoğun olan haftasonu kalabalığından uzakta sakin bir gün geçirebilirsiniz. Altyapısı yok ama bu koylarda çadır da kurabilirsiniz.

İstanbul'a yakınlığı ile yazlık edinmekte şaşırtıcı bir oburluğu olan insanlarımızın ilgisini çekiyor. İyisi mi hemen gidip görün. Birkaç yıl geçikirseniz güney sahillerimizin tatil merkezlerine benzer bir yer görürsünüz de yazdıklarımıza inanmayabilirsiniz. Bodrum'un, Marmaris'in çok değil yirmi yıl kadar öncesini hatırlayanlar sözlerimize hak vereceklerdir.

Alıntı: http://www.geziturkiye.com

Ynt: Kerpe

Bu yazının üzerine kişisel gözlemlerim..
Tam çocuklarla ve köpeklerle gidilecek bir sahil köyü kerpe..

Denizde oyunlar oynayabilirsiniz mesela. sahilden girerseniz metrelerce deniz derinleşmiyor..Muhteşem bir koy.. En büyük dalgasını eylül ayında kestane fırtınasında yapıyor..onun dışında %98 çarşaf gibi..
Arkanız yemyeşil orman.. kilometrelerce solunuzda deniz sağınızda orman patikalardan yürüyüp diğer koylara gidebiliyosunuz.

sahilin sonunda tepede kayalıklar var. dehşet güzel.. 36 metre yükseklikte kayalardan yiyosa atlıyosunuz 18 metre derinliğinde denize..

Arka kayalar diyoruz biz,gerçek adı nedir bilmiyorum.Kartalkaya da diyoruz. kayaların arasında sanki tropik havuz..dibi görünüo 7-8 metrelere kadar.

Arka kayalarda kaya diplerinden girişleri olan mağaralar var. Uzun tünellere su içinden giriyosunuz..Sonra geniş mağaralara açılıyor. Akşam saat 5-6 dan sonra mağaralara girmeyi tavsiye etmiyorum.Çünkü su yükseliyor. kalırsınız orda ertesi güne kadar

ya velhasıl kerpe muhteşem bir yer. Ve istanbuldakiler için söylüyorum araba ile 1,5 -2 saat falan sürüyor..

mini-KERPE%20GÜNBATIMI.JPG

kerpe8.jpg

kandıra yolundan kerpeye yoluna giriş.. ağaçların arasından denizi görüp mutlu oluyosun :D

kerpe.jpg

e tabi yenir içilir :smiley:

02.jpg

04.jpg

kerpe1.jpg

02.jpg

NASIL GİDİLİR?İstanbul'dan özel araçla yola çıkanlar otoyolu tercih ederlerse, İzmit'i tünelleri geçip kent içine girmeden, arkadan dolaşarak Kandıra yol ayrımına gelecekler. Buradan gişelere ücret ödeyerek geçtikten sonra Shell akaryakıt istasyonu üzerinden aynı konfor aynı güzellikle bu defa 3 şeritli yapılan Kandıra yoluyla tatlı meyili çıkıp hafif ve zevkli virajlar eşliğinde orman içinden geçerek Kandıra'ya ulaşacaklar. Kandıra merkezden 10 km sonra yine asfalt yine yemyeşil bu defa 2 şeritli yoldan bu şirin tatil mahallesine cetvel gibi dümdüz bir yolla gireceksiniz. Bu güzergah motosiklet sürücüleri içinde tozsuz topraksız temiz zeminli, Kerpe ve Kefken'e zevkli, manzaralı bir yol vaad ediyor. Kerpe'ye yaklaşırken sebze, meyva, yoğurt, peynir, tere, roka, kıvırcık, taze soğan, ıspanak, pazı, köy yumurtasının satıldığı tezgahlar, bahçe dekorları ve çiçek satıcıları uğrak noktalarınız olabilir. Kerpe, İstanbul'dan çıkanlar için 1 saat 50 dakikada, İzmit'ten 35 dakikada ulaşabilecekleri mesafede bulunuyor. Hafta sonları günübirlik piknik yapmaya gelenler, yazlıklarında hafta sonu geçirmek isteyenlerin fazla oluşu nedeniyle güzergah boyunca araç konvoylarına rastlanıyor. Sürücülerin acemi ve yavaş seyreden araçlara karşı sabırlı ve dikkatli olmaları gerekiyor.

gidilir1.jpg

harita.jpg

Deniz dizboyu
Kerpe,Karadeniz sahilide Kandıra'ya 20 kilometre mesafede şirin ve sevimli bir tatil yeri. Kerpe'ye denize kadar ulaşan alabildiğine sık çamormanları arasından geçerek ulaşıyorsunuz.
Rüzgar almayan bir koyda kurulu olduğu için, Karadeniz'in azgın dalgalarından eser yok. Kum olan sahili, git git dizboyu. Koyun bittiği yerde, eşsiz güzellikle kayalıklar başlıyor. Yer yer havuzlar oluşturan bu kayalıklardan denize girmenin keyfine doyum olmuyor.

Balık taze
Kandıra hindisiyle, Kerpe balığıyla ünlü. De ki fırtına çıktı, ogün kimse denize açılamadı. Hiç sorun değil, zira Türkiye'nin en büyük balık üretme çiftlikleri bu yörede. Bu nedenle burada bayat balık yemek olası değil.

Fiyatlar ucuz
Yöredeki az sayıdaki konaklama tesisinde fiyatlar nisbeten ucuz. Bu nedenle çoluk çocuğu toplayıp bir hafta sonu geçirmeye gidebilirsiniz. Bu arada hava uygun olursa, güneşin batışının seyrine doyamayacağınızı şimdiden söyleyebilirim. Yolunuz düşerse, rıhtımın başlangıcındaki Kaptan Kafe'de çay-kahve yudumlamanın keyfini çıkarın derim. Bir oturursanız bir daha kalkamayacağınızı göreceksiniz.

Nerde Kalınır?

Kerpe'de her keseye uygun konaklama yeri var. Ancak yöre, nitelikli tesisten yana çok zayıf

-------------

OTELLER - MOTELLER
Metin Motel
0262 561 2010

Kent Motel
0262 561 2582

Erba Motel
0262 561 2060

Gökhan Motel
0262 561 2154

PANSİYONLAR

Kaptan
0262 561 2511

Uğur
0262 561 2368

Çamlık
0262 561 2042

Meşe
0262 561 2161

Dilek
0262 561 2331

Metin
0262 561 2107

Doğa
0262 561 2374

Burada balık yenir...
Kerpe sahilinde yaz kış açık iki restoran var.
Karagöz Restoran (0262 561 2022) rıhtım caddesinde,
Metin Restoran (0262 561 2010) kumsalın içinde.
Her ikisinde de balıklar canlı, mezeler heyecanlı.
Alabalık merakınız varsa adresiniz hemen girişten sapılan orman içi Soğukpınar alabalık tesisleri.

RESTORANLAR
Metin Restoran
0262 561 2010

Karagöz Restoran
0262 561 2022

Er-Ba Restoran
0262 561 2060

Kent Restoran
0262 561 2582

Eftalya,
Kerpe ile ilgili bilgiler için teşekkürler.
İlki geçen senede ikincisi bu sene yapılan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi fotoğraf yarışmasında Kerpe'de çekilmiş bir çok fotoğraf ödül ve sergileme aldı.
Gerek doğası gerek insanı ile güzel bir yer Kerpe.
Bahar döneminde kerpeyede bir gezi gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

Kerpe ile tanışmam 1996 nın yaz tatili başında oldu.. Ailem sezonluk pansiyon tuttu.
Yaş 21.. ne işim var dedim benim burada. barlar 12 de kapanır(zaten 1 tane vardı ;D ) disko desen yok.. saat 1 den itibaren ses yok kasabada.. dedim bu yaz bitmeyecek..off of...

bir iki gün sonra sabahları uyanamayan ben erkenden uyanmaya başladım,hemde dinlenmiş olarak..
deniz desen upuzun sahil eğer kumdan girmeyi seviyorsan,ha yok extreme olayları severim ben atlarım zıplarım diyorsan kayalıklara gidiyorsun. atlıyorsun taştan tepeden..
başka bir sabah ormanı keşfettim..ormandan giden patika yolla Miço koyu diye bir yere geçmeyi öğrendim.
Serde var biraz serserilik.1 hafta içinde kasabanın yerlileri vede misafirleri dahil tanışmış pek çok arkadaş edinmiştim.
Tam 90 gün kaldım Kerpede o yaz. Hiç şehre gitmeden..Ve ben hayatımda ilk kez gerçekten tatil yaptım.
Erken yattım,erken kalktım,bütün gün yürüdüm,yüzdüm..Zenci gibi oldum karadeniz güneşinde. :smiley:
O zaman daha pahalıydı gıda olarak. Bu yaz gittiğimde herşeyin epey ucuzlamış olduğunu gördüm.

Bu yaz 2 kere gittik.Rottlarımızla.. çadır kurduk,kamp yaptık. Kerpe ye girişte sol yoldan devam ederseniz çadır kurabileceğiniz alanlar var.Tavsiye ederim. Hele ki köpeğinizle gidiyorsanız ve oteller size köpek almıyoruz diyorsa :smiley:
Bu yaz Kerpe den kamerama yansıyanlar;

resim0043wkfe3.jpg

resim0051xgml1.jpg

ilk atlayışları idi sanırım oradan. epey beklediler cesaret toplamak için..

bende ilk atladığımda besmele çekip atlamıştım. max. 2 sn sürüyor inmek.. bir ömür gibi gelmişti ilk atlayışta. SOnra alışkanlık yapıyor ama :D

Oraya çıkan inebilmek için mecburen atlıyor.

Vaktiyle (yıl kaç hatırlamam lakin sanki 85-90 arası bişey) tepeye tırmanan 3-5 deli açığa değil de (karaya sırtınızı, kayaya da yüzünüzü döndüğünüzde solunuzda kalan) küçük girintiye atlıyorlardı.

Gençlik işte..

YEVGENI' Alıntı:
Oraya çıkan inebilmek için mecburen atlıyor.
benim ilk atlayışım gibi :smiley:
iddiaya girdik atlarsın atlayamazsın diye.. Dedim atlarım lakin gözler şişe dibi.. gözlüksüz tırmanamam,gözlükle tırmansam nasıl atlıcam,Murat diye bir arkadaş vardı kandıralı,onlar çocukluktan beri keçi misali inip çıkıyorlar.Ben senle gelir alırım gözlükleri dedi,ve benim sığınacak bahanem kalmadı.

tırmandık,murat özlükleri aldı,indi.. ben yukarda bi başıma. arada birileri çıkıp çıkıp atlıyor. insem diye düşündüm,imkanı yok kesin düşerim .. en son gözümü karartım besmele çekerek ileri doğru attığım adımı hatırlıyorum boşluğa..

ama inanılmaz zevkli. bir kere atladıktan sonra o kadar yüksekten istanbul a dönünce boğaz köprüsünden bile atlarım ben diye bir hissiyat oluyor içinizde :smiley:

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.