Kendi Karavanımı Yapmaya Başladım (tospİk)

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan tospik Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 49
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 20,033

tospik

Ana Kamp
Mesajlar
43
Tepkime Puanı
50
Merhabalar;

31 yaşındayım çok uzun süredir, taa üniversiteye başladığımdan beri kendi karavanımı ve ahşaptan kendi evimi yapmayı hayal ediyordum, önce karavanı yapacak bir güzel gezip, sonra bahçede yerleşik hayata geçecektim(karavanla gezmenin tadını aldıktan sonra yerleşik hayata geçemeyeceğimi düşünememişim o zamanlar :smiley:. Ev projesini babamla öne aldığımız için karavan işi bu günlere kadar kaldı. Epeydir yapmış olduğum çalışmalar sonunda tasarımımı netleştirdim (Çalışmalar ise karavan fotoğraflarına bakmak, videolar izlemek vb. şeklinde kedi kasap ilişkisiydi. Yani teknik kısmını başlarda pek düşünmedim).

Nasıl yapacağım konusuna geldiğimde ise bir derya ile karşılaştım hatta yapmaktan vazgeçip satın almayı bile düşündüm (Vazgeçmememiş olmamın nedeni kendi yaptığın şeyi kullanmanın tadının bir başka olması, evde bunu yaşadık hala da devam ediyor, çilesi, derdi ,yorgunluğu, masrafı hiç bitmese de dönüp yaptığın şeye baktığında aldığın haz her şeye değiyor). Sonra araştırmam gereken konular arttıkça daha da bağlandım yapma fikrine. Yerli yabancı epeyce bu işi yapan insan olduğunu gördüm neyi nasıl yaptıklarını anlamaya çalıştım. Hepsindeki ortak nokta, yapılan iş ne olursa olsun herkeste bir heyecan olmasıydı. Çıkan iş iyi de olsa kötü de olsa mutluydu herkes sonunda (Belki mutlu olmayanlar da vardır onlar paylaşmıyor kanımca :sweatsmile:).

Aldım projemi çıktım babamın karşısına;

Ben: Baba böyle böyle bir şey yapalım mı ?

Babam: Yine başımıza iş çıkaracan dimi? Nerden çıktı bu? Git ... (Buraları elimden geldiğince tatlı dille anlattım aslı böyle değil)

Ben: Ben düşündüm. Ava gidersin akşamları dağda yatarsın :wink:

Babam: Hmm. Nasıl yapacaz ? Araba çeker mi bunu? Tüfeği nereye koyacaz? Yatağı nerde? (Görüldüğü gibi önce tüfeği sordu sonra kendini sordu, devam etmeye gerek yok karavan yapılacak:sunglasses:)

Bu forumdan da epey bir şeyler kapmadım desem yalan olur. Hatta bu paylaşımı yapmamın sebebi de bu. Daha önce hiçbir foruma üye olmadım ya da bir yerde herhangi bir konuda paylaşım yapmadım. Buraya bir borcum var sanırım.

Giriş kısmını epey uzattığıma göre artık konuya gelebilirim diye düşünüyorum :smiley:


Bu arada aralara fotoğraf nasıl atılıyor bilmiyorum direk ekledim eklere.

kar1.jpeg

Suzuki Vitara'nın arkasındaki arkadaş ilk tasarımım 2013 yılında çizmiştim. Hatalarla dolu bir tasarım. İyiki o zamanlar başlamamışım yapmaya.

Sonrasında ise TOSPİK'in tasarımını çıkardık hanımla beraber. (Bu arada bu karavan yapılıyor ise onun desteğiyle)
Boyutları 175*350 çeki oku hariç. Dış kaplama olarak alüminyum kompozit kullanacağım.(125*320 plaka boyları, renkleri ise resimdeki gibi 6 plaka yetecek sorun çıkmazsa). Sunroof ve yan pencereyi hurdadan aldık. Neyden çıkma bilmiyorum. Şasede kutu profiller kullandım. Dingil olarak hurdadan çıkma Renault Express dingili aldım. Bu dingil torsiyonlu ve fren telleri üzerindeydi. Ayrıca hurdadan 2 amortisör ve 2 çelik jant aldım. Frenli kaplini de kendim yaptım. Değişik bir çalışma oldu, yolda henüz test edemedim ama çalışıyor. Bu konuya karşı çıkanlar olacaktır ama fren kopsa tutmasa da zaten karavanın son ağırlığı 500 kg civarı olacak zaten frensiz olsa da olur. Ancak uzun rampalardan inerken aracımı yormasını istemiyorum. Ani bir frenlemede zaten işe yarayacaktır. (Tüm denemelerim ve ayarları bitmeden net bir şey diyemiyorum belki iptal de edebilirim). Kaplini ise Eroğlu Römorktan aldım 50 liraya geldi, CE belgeli ve Seri Nosu var. (Çoğu yerde 100 liraydı onun için belirtmek istedim)

tospik1.jpg



tospik3.jpg
Screenshot_3.jpg


İç tasarım buna benzer bir şey olacak; (girişte solda küçük bir mutfak 80 cm, kapının karşısında duşakabin ve tuvalet 80*80, sağda yatak olabilen yemek masası, yatak 170*190 civarı olacak)
kar2.jpeg


Taş klozet kullanmayı planlıyorum wc olarak. Kasetle falan uğraşamayız. Pis su için 50 litrelik Ford Transit yakıt deposu buldum onu kullanacağım. Temiz su için ise damacana düşünüyorum. Böylelikle ağırlıktan kurtulmuş olacağım.(gerekirse arabada taşırım doldurunca) Damacanadan suyu pompalaması için 12V 60'lık SEAFLO pompa aldım. Tüm tesisatı 12 V yapacağım. 12V bir buzdolabı yapmayı düşünüyorum parçaları Çin'den sipariş ettik yeni geldiler, bu akşam üzerinde çalışacağız arkadaşımla. Verimli olursa onu da ayrı bir konuda paylaşmayı düşünüyorum. Isınma için 1 çaydanlık su yeter (zaten kışları pek kullanmayı düşünmüyorum)

Devam edeceğim...
 



BİRİNCİ GÜN

Babamı ikna ettikten sonra yapıma öncelikle elimde olan ve tüm projemizi ona göre uydurmak zorunda olduğumuz, Renault Ekspress çıkma dingilinin ölçüsünü almayla başladık.
IMG_6930.JPG


Torsiyonlu dingili, amortisörleriyle birlikte aldım. Orijinal fren telleri ve kampanaları üzerindeydi. Ayrıca 2 adet çelik jantlı lastiği de aynı yerden aldım. (Toplamda 500 TL)
Burada en hassas nokta dingille şaseyi birbirine nasıl tutturacağımız idi. Çünkü bağlantı yeri tam düz değildi. Bunu için babam fotoğrafta görünen lama demiri şaseye göre deldi (2 adet kalınlık 1 cm toplamda). Civataları sıktığımızda ağırlık tüm noktalara eşit şekilde dağılması için altlarına 5mm kalınlığında conta yaptık.


IMG_6965.JPG

Sonrasında ana şasede 50*50 3mm kalınlığında kutu profiller kullandık.


IMG_6967.JPG

Şasenin üst profilleri taşırken galvanizli 40*40 2,5 mm


IMG_6968.JPG

Şase ve dingile ilk bağlantı. Burada iki köşe arasında 3mm hata vardı. (3,5 *1,75 metre için düşünecek olursak çok iyi bir rakam) Hemen düzelttik ve kaynakları sağlamlaştırmaya başladık.

IMG_6978.JPG

İlk gün sonunda ortaya çıkan bu kadar. zaten 5 saat kadar çalıştık.


IMG_6979.JPG


Tosunlar yeni komşularını pek meraklı karşıladı. :smiley:
 

2. GÜN

Şasenin alt kısmı bittikten sonra geldik asıl sıkıntılı kısma. Tospik'in alt şasesinin arka kısmından ön cama kadar, sabit olmayan bir açıyla eğimli giden tasarımı vardı. Çizerken bunun tam çizdiğim şekli ile yapılamayacağını düşünüyordum. Fakat baba faktörü devreye girdi.

Ben(Babama çizimi göstererek): Bu profili (20*40) bu şekilde bükebilir miyiz?

Babam: O onun elinde mi?

Der ve şekildeki gibi örs çekiç bükmeye başlar.

IMG_6973.JPG


Yalnız elimizde profil bükmek için bir alet olmadığından epey uğraştık. Arkadan öne kadar 4 parça aynı eğimle bükülmeliydi. Hepsini aynı eğimde bükmek bir günümüzü aldı.

IMG_7019.JPG

3. GÜN

Büktüğümüz profilleri yerlerine sabitledik.

IMG_7032.JPG


Çeki okunu 40 cm kadar içeriden bükmeye başladık bu sayede, yataydan ve dikeyden gelen yük direkt olarak kaynağa binmeyecek.

IMG_7033.JPG


Bu şekilde komple profilden bir gövde ortaya çıktı.

IMG_7038.JPG


Çamurlukların oradan geçen teker hizasındaki profili keseceğiz. Orası oval şekilde olacak. Başta tek parça yaptık ki herhangi bir hata yapmayalım. Son halinin fotoğraflarını çekmediğim için haftaya devam edeceğim. Toplam ağırlığı merak edenler olacaktır. Ben de tam bilmiyorum ama kapı hariç tüm metal işleri tamam hali ile 3 kişi rahat olmasa da kaldırıyor. (frenli kaplin, pencere sunroof yerleri tüm zemin tamam haliyle) Köyde kantar var bakalım 250 kg tahmin ediyorum. Hesabım tutacak mı?

Bu arada kapı yalıtımını nasıl yapabilirim nasıl bir fitil lastik kullanabilirim.

Yine alüminyum kompozitin kontraplağa yapıştırılması ile ilgili yardıma ihtiyacım var (Herhangi bir silikon olur mu?).

IMG_7031.JPG
 




Ben(Babama çizimi göstererek): Bu profili (20*40) bu şekilde bükebilir miyiz?

Babam: O onun elinde mi?

Der ve şekildeki gibi örs çekiç bükmeye başlar.
Sevgili Tospik;
yukarıdaki cümleler bana yıllar önce çalıştırdığım ,
becerikli ve çok çalışkan bir göçmen ustamı hatırlattı.
O da " Te be iş nerde " derdi işi bitince..

Babanın da maşallahı ver,
lafın güzelliğine bakın : " O onun elinde mi?"
İş yapacak adam, işe yaklaşımından belli oluyor.

Sizin teknik tecrübeniz nedir bilmiyorum ama,
ustamızın iş yaklaşımını ve yaptığı işi beğendim.
Bükümler de mükemmel gözüküyor, tebrik ederim.

Yerinizde olsam, çıkma dingil ve jant ile işe başlamazdım.
Elimde böyle çalışkan ve becerikli bir usta varken ve
iyi bir iş yapmaya niyetli ve azimli iken,
sıfır frenli torsiyonlu dingil,sıfır jant ve sıfır lastikle işe başlardım.

Neyse; seçimini yapmış ve başlamışsınız;
hayırlısı olsun.
 
Son düzenleme:

Kolay gelsin
Kompozit paneli tedarik etmediyseniz 6 veya 4mm kontraplak kullanın derim.Kıvrımlar için 6mm fazla gelir bükümü zor olur,ama düz yüzeyler için iyidir

Dyson diye bir yapıştırıcı var kuruduktan sonra boyada tutar bunu yapıştırmada kullanabilirsiniz,silikonu mümkün mertebe kullanmayın derim,görünmeyen yerler için deniz tutkalıda olur
 

Sevgili Tospik;
yukarıdaki cümleler bana yıllar önce çalıştırdığım ,
becerikli ve çok çalışkan bir göçmen ustamı hatırlattı.
O da " Te be iş nerde " derdi işi bitince..

Babanın da maşallahı ver,
lafın güzelliğine bakın : " O onun elinde mi?"
İş yapacak adam, işe yaklaşımından belli oluyor.

Sizin teknik tecrübeniz nedir bilmiyorum ama,
ustamızın iş yaklaşımını ve yaptığı işi beğendim.
Bükümler de mükemmel gözüküyor, tebrik ederim.

Yerinizde olsam, çıkma dingil ve jant ile işe başlamazdım.
Elimde böyle çalışkan ve becerikli bir usta varken ve
iyi bir iş yapmaya niyetli ve azimli iken,
sıfır frenli torsiyonlu dingil,sıfır jant ve sıfır lastikle işe başlardım.

Neyse; seçimini yapmış ve başlamışsınız;
hayırlısı olsun.
Teşekkür ederim;

Babama güvenerek girmiştim bu işe sağolsun her zamanki gibi gösterdi becerisini.
Çıkma dingili almamdaki ilk neden uygun fiyatlı olması, torsiyon ve amortisör de içinde olunca zaten ihtiyacımı karşılıyor dedim. Yanlış düşünüyor olabilirim ama düşüncem şu; bu dingilin çıktığı araç perte çıkmış yani normalde 200-300 bin km daha yol yapacaktı. Ben ise karavanla 20bin bile yapmam diyorum. Fayda maaliyet olarak mantıklı geldi. Sadece karavanı daraltmam gerekti. Arabanın genişliği kadar yaptım yolculuk daha rahat olur diye düşünüyorum. Tabi hacimden ödün verdim. (Torsiyon dingil ve frenli kaplin için 4500 tl fiyat verdiler).
Jantlar ve lastikler konusuna gelecek olursak, dediğiniz gibi onları sıfır alacağım.

Saygılar...
 

Kolay gelsin
Kompozit paneli tedarik etmediyseniz 6 veya 4mm kontraplak kullanın derim.Kıvrımlar için 6mm fazla gelir bükümü zor olur,ama düz yüzeyler için iyidir

Dyson diye bir yapıştırıcı var kuruduktan sonra boyada tutar bunu yapıştırmada kullanabilirsiniz,silikonu mümkün mertebe kullanmayın derim,görünmeyen yerler için deniz tutkalıda olur
Teşekkür ederim;

Kompozit paneli aldım. Dış için 4mm kavak, iç yüzey için ise 4mm kayın kontraplak aldım. Dış tarafı kontraplakla kaplayıp üzerine kompoziti yapıştırmayı planlıyorum. bu ikisini nasıl tutturabilirim birbirine? Bunu bulamadım.

Saygılar...
 



Tahmininizden çok ağır olacak sanırım karavanınız,silikon zamanla salar kontrayada tutunmaz,siyah dayson extra alıp birkaç parça ayni malzemeden yapıştırıp hava şartlarına bırakın.
Kompoziti salmaz ama kontra nemli olunca sorun olabilir.
Malum kavak ince ve kurumaya bırakırsanız şekilden şekile girer
 

Tahmininizden çok ağır olacak sanırım karavanınız,silikon zamanla salar kontrayada tutunmaz,siyah dayson extra alıp birkaç parça ayni malzemeden yapıştırıp hava şartlarına bırakın.
Kompoziti salmaz ama kontra nemli olunca sorun olabilir.
Malum kavak ince ve kurumaya bırakırsanız şekilden şekile girer
Siyah dayson extra. Koyu kıvamlı araba tamponlarını ve camları yapıştırmak için kullanılan mastik mi? Eğer o ise bende 6 tüp var ondan.
 


Hocam oncelikle başarılar dilerim Size ve babanıza çalışmalarınizi ilgi ile takip ediyorum paylasimlarinizda sizden ricam ayrıntılı resim anlatım ve malzeme listesini paylasirsaniz sevinirim en onemlisı ise bittiğinde kaç kg gelecek lütfen paylasiniz şimdiden teşekkür ederim hoşçakalın
 




Hocam oncelikle başarılar dilerim Size ve babanıza çalışmalarınizi ilgi ile takip ediyorum paylasimlarinizda sizden ricam ayrıntılı resim anlatım ve malzeme listesini paylasirsaniz sevinirim en onemlisı ise bittiğinde kaç kg gelecek lütfen paylasiniz şimdiden teşekkür ederim hoşçakalın
Teşekkürler;

Yaparken fotoğraf çekmeyi unutuyorum işimiz bitip toplanırken birkaç fotoğraf çekiyorum genel olarak. Biraz daha fotoğraf çekeyim gittiğimde. Malzeme listesi ilk mesajımda olanlar, ekstra bir malzeme kullanmadım şu ana kadar. Bayram dolayısıyla fazla çalışamadık. Sadece zemini tamamladık. Zeminin tamamlanmış haliyle kantarda tarttım 280 kg geldi. Satın aldığım kaplama malzemesinin toplam ağırlığı 180 kg kontraplak ve kompozit paneller tabi bunlar fire verecek epeyce. Pencere ve sunroof 25 kg ikisi birlikte. 20 kg ön camın ağırlığı. Yani yaklaşık 500 kg olacak içi hariç. Sonuçta 600 kg hedefliyorum şu an için. Eksi artı 50 kg bir fark olabilir.
Image0.jpeg
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,662
Mesajlar
1,521,821
Kayıtlı Üye Sayımız
166,519
Kaydolan Son Üyemiz
cagatayuysal

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst