Eski Notlarımda Bu Bölgeye gitmeyi planlayan arkadaşlarım için faydalı olacağına inandığım İnternetten Topladığım İspanyadaki Yemekler ve içeriklerini paylaşmak istiyorum:
Tinto de Verano: Yaz şarabı diye geçen İspanya'da kolanın yerini tutan içecek. Hem çok hafif hem de çok ucuz olan bu içkinin iki yapılış şekli var biri Gas biri Limon. Bir barda Tinto de Verano istediğinizde barmenin ilk sorduğu soruda budur. Yani şarabınızı gazoz benzeri bir içecekle mi karıştırsınlar yoksa Fanta Limonla mı? Bardağı 2.5€'ya satılıyor.
Calimocho: Bu da o şarapla karıştırılan içkilerden biri. Bu sefer şarapla kola karıştırılıyor. Büyük bardaklarda servis ediliyor.
Sangria:Bir diğer şarapvari içecek de Sangria. Bu içki için bir içenler '' kendisiyle henüz tanışmadıysanız tavsiyem en yakın pencereden kendinizi sonsuzluğa bırakmanızdır.'' diyorlarmış.
Carajillo: Kahve ve alkollü bir içeceğin (genelde Rom) karışmasından meydana gelen tipik İspanyol içkisi. Genelde orta yaşlı insanların öğlenden önce içtikleri bir tür içki.
Sidra: Kuzey ispanyadaki asturias bölgesinin tipik içkisi. İçmekten çok içenleri izlemesi keyifli bir içki. Elmadan üretilen sidra'nın garip bir içiliş şekli var. Şişeyi yukarıda tutup Sidra'yı bardağın kenarına çarptırarak bardağın içine doldurmaya çalışıyorsunuz. Yerel halkın söylediğine göre başka türlü tadı gelmiyormuş içkinin. Bu haliyle zaten eğlenceli izlemesi ama birde işlemi yapan kişinin kafası güzelleştikçe o bardağı doldurma çabası gittikçe eğlenceli .
Rioja; .....İspanya'nın en meşhur kırmızı şarabı
Paella....... İçinde pişirildiği büyük tavanın tadını alan bu yemeğin özü pirinç ve safrandan oluşuyor. Arzunuza göre deniz ürünlü, kırmızı etli, karışık, sebzeli vb. olarak servis ediliyor. Bir de mürekkep balığının sosu kullanılarak önünüze gelen siyah paella mevcut.
Pa Amb Tomaquet ..... Zeytinyağlı Ve Domatesli Kızarmış Ekmek,
Berberechos ...deniztarağı ,
Patatas Bravas.....Baharatlı Patates Dilimleri
Pescaditos ..... Kızarmış Küçük Balıklar
Anxoves ...Ançüez
Crema Catalana.....Krem Karamele Benzeyen Tatlı.
Figues Amb Aniset........Anasonlu İncir Tatlısı
Gazpacho....Bir Tür Soğuk Çorba Olan Özellikle Andaluciada Yaygındır .Gazpacho yani soğuk domates çorbası şarap bardağında içinde buz eşliğinde servis ediliyor.
Tortilla;...... Bir Tür Omlet Genellikle Patates Ve Yumurta İle Yapılır
Romesco... Domates, kırmızı biber, soğan, sarımsak, badem ve zeytinyağı ile hazırlanan bir sostur.
Calçotada.... Taze soğanın ateş üzerinde pişirilmesi ile hazırlanır. Böylece soğanın iç kısmı yumuşak hale gelir ve bir sosa batırılarak yenir.
Conill amb cargols:... Salyangoz ile pişirilen tavşan etidir.
Sarsuela: Balık ve kabuklu deniz ürünlerinin soğan, sarımsak, domates ve paprika sosu ile pişirilmesiyle yapılır.
Fideua: Bir pilav çeşididir. İçerisinde isteğe göre tavşan eti, tavuk, deniz ürünleri bulunur.
Escudella l carn d’olla: Sebze ve dana eti ile yapılan yahnidir.
Peus de porc estofat: Soğan, patates, sarımsak ve şarap ile pişirilen domuz ayağı yemeğidir.
Arros Negre: Pirinç ve kalamar balığının birlikte pişirilmesi ile hazırlanır.
Faves ofegades: Kuru fasulye, Katalan jambonu ve bezelye ile hazırlanan bir yemektir.
Bacalla a la llauna: Sos ile servis edilen mezgit balığıdır.
Bacalla amb panses i pinyons: Üzüm ve domates sosu ile hazırlanan mezgit balığıdır.
Mariscada: Soğan, zeytinyağı ile servis edilen ıstakoz yemeğidir.
Daurada a la sal: Tuza gömülü şekilde pişirilen bir balık yemeğidir.
Niu: Kurutulmuş mezgit ile pişirilen tarihi bir yemek çeşididir.
Picada: Sarımsak, maydanoz, kavrulmuş badem ve yemişler ile yapılan bir yemektir.
Sofregit: Sarımsak, domates, maydanoz ve soğan ile hazırlanan tipik bir İspanyol sos türüdür.
Samfaina: Domates, biber ve enginar ile yapılan yemek çeşididir.
Tiro amb naps: Şalgam ile hazırlanan ördek etidir.
Coca de recapte: Tuzlanmış sardalye ve sebzelerle hazırlanan bir unlu mamulüdür.
Cassola del tros: Sebze, domuz eti ve salyangoz ile yapılan bir yemektir.
Allioli: Zeytinyağı ve sarımsak ile hazırlanan bir sos çeşididir.
Escalivada: Izgara edilmiş sebzelerin zeytinyağı ve bazı yemişler ile servis edilen halidir.
Butifarra: Baharatlı bir sos çeşididir.
Xai Rostit Amb 12 Cabeçes d’All: 12 diş sarımsak ile pişirilen kuzu etidir.
Embutidos: Değişik et çeşitlerinin aynı tabakta servis edilen halidir.
Esqueixada: Biber, domates, soğan, kırmızı şarap, sarımsak ve bir mezgit çeşidi ile yapılan salatadır.
Suquet de Peix: Patates, sarımsak, domates ve deniz ürünleri ile yapılan yahnidir.
Crema Catalana: Fransız Krema Brulee’ye benzeyen şeker, yumurta, tarçın ile yapılan bir tatlı türüdür.
Mel I Mato: Tuzsuz keçi peynirinin bal ve fındık ile servis edildiği tatlı çeşididir.
Panellets: Badem, yumurta ve çamfıstığı ile hazırlanan top şeklinde servis edilen tek lokmalık tatlıdır.
Flan;....... Muhallebiye Benzeyen Fakat Daha Koyu Bir Kıvamında Olan Bir Tür Tatlı
Zarzuela;...... Balık, Midye Ve Karideslerden Oluşan Bir Yemektir
Tapas;...... Sıcak Veya Soğuk Mezelerden Oluşan Aperatif Yiyeceklere Verilen Addır
Tiger shrimp...... 200gr kadar gelen dev karidesler
Nata......... Milföy hamurundan oluşturulan ve üzerinde muhallebi kıvamlı bir tatlı ile servis edilen çok yaygın meşhur yiyecekleri
Cod Fish ....... Morina Balığı Balık çorbaları lezzetli. Bacalhau (ingilizcesi Codfish) balığını bir çok şekilde pişiriyorlar.
Sword Fish ......Kılıç balığı
Sardinhas Assadas...........Izgara sardalya
Ginjinha.................Portekizlilerin meşhur yerel vişne likörleri
Carne ...........Et
Porto ...................Oldukça tatlımsı yerel şarap
Pasteis de Bacalhau..........Balıklı Kek
Bacalhau a Bras ........Izgarada Bacalao Balığı
Sopa de beldroegas...... Ekmek Sarmısak ve Semizotu çorbası
Sopa de poejos..... Ekmek,soğan ,sarmısaklıyaban fesleğeni çorbası
Sopa de tomate a alentejana ve Sopa de tomate com toucinho linguiça e ovos...Sığır etli sosis ve yumurtalı bir çorba.
Açodo d espinafres com queijo resco,ovos e bacalhau.....Sert ıspanak ,taze peynir ,yumurta ve morina balığı çorbası
Sopa de poejes com bacalhau.......Kurutulmuş morina ve yaban fesleğeni çorbası
Sopa de peixe com hortela de ribeira....Bol naneli tarhun çorbası
Sopa de caçao:Kişniş otu ,sirke va bazen kırmızı biberli çorba
Sopa de feijao com mogango: Fasulye ve bal kabağı çorbası
Sopa alentejana de espargos bravos....Yabani kuşkonmaz çorbası
Sopa de panela.....Çeşitli etler,ekmek ve nane
Sopa de alface com queijo fresco e ovos escalfados.....Taze koyun peyniri ve yumurta çorbası
Sopa de feijao e batata com ossos de porco....Fasulye , patates ve domuz kemikleri
Sopa de tuberas com linguiça e toucnho......Sosisli ve yumurtalı yer mantarı çorbası
Açorda a alentejana......Ekmek ve sarımsak
Tapas Çeşitleri
Aceitunas Negras Aliñadas – Marine edilmiş siyah zeytin
Aceitunas Verdes Aliñadas – Marine edilmiş yeşil zeytin
Albóndigas – Sarımsaklı ve domatesli sosta domuz köftesi
Almejas al Diablo – Baharatlı domates sosunda istiridye
Almejas al Horno – Fırında istiridye dolması
Almejas a la Marinera – Beyaz şarap sosunda istiridye
Almejas Romesco (Tarragona) – Romesco sosunda istiridye
Almendras Fritas – Kavrulmuş tuzlu badem
Angulas a la Bilbaína – Sarımsak sosunda küçük yılanbalığı
Atún Escabechado – Marine edilmiş ton balığı
Banderillas – Deniz ürünleri ve sebze karışımı
Blanquets Valencianos (Valencia) – Haşlanmış ot
Buñuelos de Bacalao – Mezgit köftesi
Butifarra (Catalonia) – Baharatlı sos
Butifarrón Dulce (Catalonia) – Karamelize edilmiş şekerle baharatlı sos
Calamares Fritos – Küçük kızartılmış mürekkep balığı
Calamares Rellenos – Kızartılmış küçük mürekkep balığı dolması
Canapé de Atún y Tomate – Ekmek üstünde marine edilmiş ton balığı ve domates
Canapé de Cabrales y Piñoes (Asturias) – Mavi peynir ve çam fıstıklı kanepe
Canapé de Lechuga a la Vinagreta – Marine edilmiş marullu kanepe
Caracoles – Temizlenmiş küçük salyangoz
Caracoles a la Madrileña (Madrid) – Paprika sosunda sunulan küçük salyangoz
Champiñones a la Ajillo – Sarımsaklı sosta sunulan kızartılmış mantar
Champiñones Rellenos – Domuz eti dolgulu mantar
Chorizo – Dilim ekmek üstünde dilim et
Croquetas de Gambas – Karides kroket
Croquetas de Paella – Paella kroket
Delicias de Queso – Kızarmış peynir köftesi
Empanadillas de Atún – Küçük ton balığı pancake ya da pay
Empanadillas de Carne – Küçük et pancake ya da pay
Empanadillas de Ternera – Domatesli ve baharatlı pancake ya da pay
Emparadados de Jamón y Queso – Kızarmış jambon ve peynirli sandviç
Ensaladilla de Pimientos Rojos – Közlenmiş biber ve domates
Ensaladilla Rusa – Patates, mayonez ve sebze salatası
Flamenquines (Andalucía) – Domuz ve jambon rulosu
Fritura de Pescado – Kızarmış balık
Gambas al Ajillo – Sarımsak ve zeytinyağlı karides
Gambas com Salsa Piparrada (Basque) – Domates, soğan, yeşil biber ve salatalık ile servis edilen haşlanmış karides
Gambas Villeroy – Beşamel soslu kızarmış karides
Grandina – Patlıcan ve jambonlu ekmek
Huevos Rellenos de Samón – Somon balıklı yumurta dolması dilimi
Jamón Serrano – Dilim ekmek üstünde jambon
Mejillones Gratinados – Fırında midye ve mantar
Mejillonesa la Marinera – Fırında soslu midye
Mejillones a la Vinagreta – Marine edilmiş midye
Patatas Bravas – Baharatlı domastes soslu kızarmış patates
Pincho de Huevo – Haşlanmış yumurta
Pincho Moruno – Domuz kebabı
Pollo al Ajillo – Sarımsaklı tavuk
Pulpo a la Gallega – Paprika ve zeytinyağlı ahtapot
Pulpo a la Vinagreta (Galicia) – Marine edilmiş ahtapot
Queso Manchego – Keçi peyniri
Terrina de Conejo – Tavşan pate
Terrina de Perdiz –Ciğer pate
Tortillitas de Camaones (Cadiz Area) – Pancake şeklinde sunulan küçük karides
Tortilla a la Española – Patates, soğan ve yumurtalı meze
Portekiz’de kestane tuzda kavruluyor ve bence bizimkinden daha güzel bir tadı oluyor.