Sorunuzun cevabı kısaca '' hayaller paris, gerçekler bizim mahalle '' durumu. Hayal edilenle gerçekte yaşananlar birbirini tutmayınca satıp zararın neresinden dönsem kardır demek kalıyor. Bence temel sorun ihtiyacın yanlış belirlenmesi ve beklentinin çok yüksek tutulması. Bütçenin yanlış hesaplanması da bir diğer önemli konu. Karavanı yaparken çıkabilecek masraflar doğru hesaplanmayınca ya da karavanı yapıp bitirince harcamalar da bitecek derken bitmeyince haliyle yük taşınamaz bir hal alıyor.
Karavan yapımı ile ilgili düşüncelerimi sizlerle paylaşmak isterim. Karavan almayı ya da yapmayı düşünen biri öncelikle kendine şunu sormalı '' gerçekten bir karavana ihtiyacım var mı? '' sonra da beklentilerini ortaya koymalı. Süreç genelde şöyle ilerliyor. Karavanı nasıl kullanacaksın? Müsait olduğum hafta sonları bir iki gecelik konaklamalar ve yıllık izinde onbeş yirmi gün. Proje günlük hayattan uzaklaşıp doğada zaman geçirmek olarak başlıyor ama malzeme listesine bir bakıyorsunuz elektrikli wc, 160x200 yatak, buzdolabı, inverter, solar panel, mobil klima, neta uydu anteni, televizyon vs. vs. daha bir sürü şey. Hani günlük hayattan uzaklaşacaktık??? Cevap '' ben rahatıma düşkünüm '' . Bence işin aslı şöyle, karavanda çocukla seyehat edilmeyecekse, kamping dışı bir haftadan uzun konaklamalı seyahat yapılmıyorsa birçok şeyin çok daha ekonomik alternatifleri var. Buzdolabı yerine buzluk hatta balıkçıların kullandığı strafor kutular bile günlerce idare eder. Aydınlatmanın geceyi gündüze çevirmesine de gerek yok. Pille çalışan bir led lamba ( ben eski s3 telefonumun flash ışığını kullanıyorum) yeter de artar bile. Televizyondan bahsetmiyorum bile...
Neyse konuyu dağıtmayalım. İnternetten 8-10 bin tl ye bir tane peugeot j9 alır 15 bin tl ye bu işi bitiririm düşüncesi o da olsun bu da olsun diye diye ne hikmetse satışa çıkarılmadan hemen önce tüm ağır bakımları yapılmış, kazası değişeni olmayan, ağır yük görmemiş 300.000 km de psa grubu bir araç alımı ve '' karavan dönüşümü başlıyor '' fotoğrafı ile ilk adım atılır. Yapımı, projesi, muayenesi, sigortası vergisi derken karavan planlanan bütçenin üstünde bir paraya tamamlanır. İlk heves bir iki seyahate çıkılır. Kayınçonun '' enişte bu hafta sonu karavanı versene '' isteği, yaşanan arızalar, ailenin aslında karavancı değil mangalcı olduğunun anlaşılması vb. hayal kırıklığı yaşanmasından sonra genellikle sağlık nedeniyle ilana konur.
Bir de internette satılık karavan fiyatlarını görüp ne var bunda ben bunu 50 ye yapar 150 ye satarım diyen çakallar var ama uzatıp keyfimizi kaçırmayalım, selamlar...