Ynt: Karavanımızı Kendimiz Yapabilir miyiz?
İsterseniz şöyle devam edelim;
Çekme karavan yapmasına
Şahsen karşıyım; çünkü, hiç çekme karavan kullanmadan, karavanı tanımadan bu işe kalkmasına karşıyım, yetenekleri çerçevesinde yapmaya kalktığı bu aracın, ucuza maletme adına teknik donanım ve yol güvenliği donanımından mahrum olarak üretilmiş olabileceği endişesini taşıyorum..Tüm insanların ortak olarak kullandığı karayollarında yol almaya uygun ulmayan ekipmanlarla üretilmiş olması diğer insanların hayatlarını tehlikeye sokabilecek, sonuçlar doğurabilir..Gerçekdende bu gün ikinci el çekme karavan piyasasında her bütceye uygun, trafik yol güvenlik şartlarına uygun üretilmiş eski modelde olsa bir sürü çekme karavan var, bence evin bahçesinde çekme karavan yapmaya deymez....
Motokaravan yapmasına
A) Karşıyım; yine güvenlik nedenlerinden dolayı karşıyım, aracın içinde duvarlara monte edilen dolapların bile doğru monte edilmemesi sebebiyle, yolda karavanın içinde seyahat edenlerin üzerlerine düşerek, tehlike yaratabilir, Gaz sistemindeki, elektrik sistemindeki hatalar vahim sonuçlar üretebilir, arka tampona takılan motorsiklet taşıma aparatı yolda kopup arkadan gelenlere tehlike yaratabilir..Bu şartlar insan yeteneklerine bağlı olduğu teknolojik yeteneği ve tecrübesi olanlar emniyetli bir şekilde imal edebilirler ama bu herkese örnek olmamalı, insanlar sadece ucuza maletme adına ailelerini çeşitli tehlikelerin içine atmamalı..Ayrıce Gerçekden dekoratif eğitiminiz yoksa ortaya çıkardığınız ürün hilkat garibesi olursa, ikinci el satış şansınıda kaybedersiniz, emekleriniz boşa gider zarar edersiniz...
B)Destekliyorum; ilanlara bakıyorum, örnek psa araçlara camper uygulaması yapılmış örnekler 2000-2004 model ekipmanlarına göre 30.000 - 55.000 TL BU ÇILGINLIK arkadaşlar, 2003-2004 model ABS'li bir psa 13-15.000 TL , satışda istenen fiyat 50.000 TL, böyle bir aracın içine 35.000 TL neresine sığar biliyormusunuz..Hemde bu araçlar artık ihtiyaçlarını karşılamadığı için, beğenmedikleri araçlar, satıp hada iyisini yapacaklar..Bu sadece biraz yetenekli insanların yarattığı karavan rantından başka birşey deyil, zaten son günlerde camper yapıp satmak borsadan daha kazançlı bir iş haline geldi, bu işi yapanlarda işi kaptırmak istemiyor..Bu aşamada insanların evlerinin bahçesinde dükkanlarının bir köşesinde camper-semi- alkoven karavan yapmalarını destekliyorum, burada iş hakikaten ucuza maletmek anlamını taşıyor, tabiki güvenlik şartlarına harfiyen uymak kaydıyla....
Konuya bu çerçeveden bakarsak bir birimizi daha iyi anlarız, forumda geyik muhabbeti yapmakdansa bu anlamları taşıyan sohbetlere girilse herkese katkı sağlayacağını düşünüyorum...Kendi kafamızdaki karavancılık anlayışını tartışılmaz olarak savunmak yerine, bu işlere kalkanlarla iyi ve kötü sonuçlarını paylaşabilecğimiz bilgi paylaşım fırtınasını başlatsak, herkes bilgilense..Yeteneklerini kurallara uygun olarak ortaya koyanların zaten sorunu yok, az yetenekliler, ille yapmak istiyorlarsa kendilerini geliştirsinler veya bak bu yönünü hiç düşünmedim diyeret düşüncelerini ertelerler veya, sadece ucuz olsun diye bu işlere kalkanlarda belki vaz geçerler..
Karavanın orjinal deyilse bahcende kendin yaptıysan, sen ucuzcusun sana karavancı denmez, sana gecekonducu denir
Karavanınla yılda 3000 km veya her hafta sonu gezmiyorsan, al sana trafik lambası, kim olduğunu sen seç
Kamping fiyatlarından şikayet ediyorsan sen beleşcisin, zaten sanada karavancı denmez
Çekme karavancılar zaten karavancı deyildir, onlar ucuz tatil konduculardır
Alçak tavanlı araçlarla karavancılık yapanları zaten boşver, onlarınki avuntu
Bu yargılar, dikkatli okunursa bir kaç değişik forumda karşımıza çıkan anlayışlar..
Bu yargılarla bir birimize yaklaşmak, karavancılığı yüceltmeye, yaygınlaştırmaya yaramaz, olsa olsa , ayrışmaya sebep olur..
Yapılması gereken, fikirleri forum sayfalarına taşıyarak bilgi edinmek, paylaşmak, tartışmak bu yolla doğrulara ulaşmak olmalı...
Herkesin Kurban kayramını Kutlar, karavanı ile tatile çıkacaklara kazasız belasız hayırlı yolculuklar dilerim, esen kalın...