Karavanımızı Kendimiz Yapabilir miyiz?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ZEKERİYA Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 75
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 34,475

Etiketler
Ynt: Karavanımızı Kendimiz Yapabilir miyiz?

Cüretkar ve sevimsiz...
Beni tanıyanlar sevimli olmaya çalışmadığımı, gerçekleri yazdığımı bilirler.
Burada karavancılık hakkında konuşuyorsak, yazacaklarımızın çoğunluğu sevimli olmayacak.
Çünkü memlekette karavancılığın durumu ortada. Biz karavacılık hakkında görüş alış verişi yapacağız.
Sorunları ve inandıkarımızı yazacağız.
Gerçek hayatta matrak, gırgır bir adamım ama konu karavancılık hakkında bir şeyler yapmak olunca, biraz agresif olduğumu biliyorum.

Evet kardeşim,
Gerçekler çoğu zaman sevimsizdir.
Keşke memlekette herkes benim ve sizin gibi cüretkar olsa.
Size de bravo, "Cüretkar ve sevimsiz" diye yazacak kadar cüretkarsınız...

Sevgili buralpadi;
Ben inandığımı yazdım.
Siz inandığınızı yazın.
Belki ben sizin yazdıklarınızdan faydalanırım, belki de siz faydalanırsınız.
Sahibinden.com'a bakın. İnsan yapılan karavanlar karşısında şaşırıp kalıyor.
İşin başka bir boyutu;
O karavanların hiç biri yurt dışına çıkamadığı gibi, eğer Avrupa'da yapılmış olsalar, trafiğe çıkamazlar.

Aman el emeğini bana anlatmayın. 60 yaşına geliyorum, hala elemeği göznuru ile hayatımı kazanıyorum.
Ben de bir sanatkarım.

Ayrıca ben;
"İnsanların kendi karavanlarını yapması yasaklansın" filan demedim.
Ben her şey iyi olsada şik olmadığını belirtmek istedim.
Bu benim fikrim... Ve fikrimin sonuna kadar arkasındayım.

Ah kardeşim ,keşke senin dediğin gibi şanslı bir insan olsaydım...
10 yaşından düştü karavan sevdası kalbime. Bir karavanım olsun diye 40 sene insanların eski ellbiselerini tamir ettim.
Şimdi gözlerim bozuldu, ben hala çalışıyorum.
Babamdan kalmasa evim filan da olmayacaktı.
Ben 40 sene bekledim, kıyıda köşede yapılmış bir karavan almamak için.
Kusura bakmayın ama... Ben Türkiye'de hobi diye karavan yapıldığına inanmıyorum.
(Gördüğüm bir karavanı ayrı tutuyorum. Adam yeni Hymer'e vereceğinden fazlasını harcamış,
gemi dizaynında bir karavan yapmıştı.)

Olayın tamamen ekonomik olduğu büyük bir gerçek.
Hepimiz isteriz Avrupa son model bir karavanımız olmasını.
Geçen sene tanıştığım Hollandalı karavancının aldığı emekli aylığını, biz bir senede alamıyoruz.
Bu konuda söylenecek çok şey var da....
İnşallah yakın zamanda hepinizle şahsen tanırışır, uzun uzun konuşuruz.
Sevgiler

Mahmut bey bizim tepkimiz size değil ayrıca sizde sanatkarsınız iyi bilirsiniz para zor kazanılıyor elde imkanlar olsada Avrupadan daha iyi karavan yapsak illa onları örnek almak zorunda kalmasak biz kendi imkanlarımızla elimizdende geldiği kadarıyla kendi araçlarımızı yapmaya çalışıyoruz bizim niyetimiz ne sizinle nede başka biriyle polemiye girmek değil büyüyümüzsünüz başımzın üstünde yeriniz var ne olur yanlış anlaşılmasın zaten sonbirkaç gündür bayağı tatsız konşmalar oldu bize doğaseverlere yakışmıyor.

Ha bu arada siz sabredip iyisi olsun diye 40 yıl beklemişsiniz Allah uzun ömürler versin size, ömrünüz yetmiş yarına sağ çıkacağımız belli değil bu sebeple önemli olan anı yaşamaktır önemli olan doğada yaşamaktır ben o kadar bekleyemedim ve elimden geldiğince yaptım kamp aracımı benimki kamp aracı karavan sanırım biraz daha lüks olanı ;D varsın içindeki dolap elektrolüx olmasın benimki uzman ;) ocak ve lavabom Gramer marka değil ama memleketimde yapılan türden bir karavanın karavan olması için gerekli ekipmanlar olduktan sonra malzemenin Avrupai olması gerekmiyor sanırım.

Mahmut bey, karavancılığı ve kampcılığı geliştirmek istiyorsanız buradaki amatör ruhu desteklemeniz lazım, onların emeklerini küçümseyip karavankondu yakıştırması yapmamanız lazım, Türkiyedeki malzeme ve kanunlar ve yönetmeliklerle ancak sizin tabir ettiğiniz karavankondu yapılabiliyor, bizleri eleştireceğinize önce karavancılık konusunda insanların kaliteli malzeme bulmasına ve yönetmeliklerin insanların yararına olması için çaba harcayın o zaman göreceksiniz ortaya kaliteli işler çıkacaktır çok yetenekli arkadaşlarımız var yeterki eline malzeme ve imkan verin sizin en iyi karavancınızdan daha iyi iş çıkartacaktır
biz burada yapılan bütün işleri (iyi veya kötü) destekleyen mesajlar yazıyoruz, amaç insanları destekleyerek hobi sahibi yapmak, kahvehane köşelerinde zaman geçireceğine otursun kapısının önünde karavankondu yapsın, hobisi olan insandan zarar gelmez boş vakti olmadığı için boş şeylerle uğraşamaz
sevgiler

Benim merak ettiğim ve nedense anlayamadığım bir nokta var...

Adapazarı tayfası (malum 3 firma) senelerdir oldukça kötü, hele deprem döneminde kötünün kötüsü karavanları üretip insanlara sattılar...

Son ürettiklerini bilmiyorum, iyidir yada kötüdür diye yorumum olamaz...

Lakin eski ve deneyimli karavancı büyüklerimizde senelerdir bu bozuklukları gördükleri halde bu firmalara ses çıkarmadı mı?

Bir gün işimiz düşer, gene ellerine kalırız diye ses etmedi mi, susup kaderlerine razı mı oldu?

Bunca senedir dernek ya da federasyon çatısı altında olan büyüklerimiz, bu konuda firmalara hiç baskı yapmadı mı?

Neden hala çok kimse gidip bu Adapazarı firmalarına yepisyeni, gıcır gıcır karavanlar yaptırmak yerine 90 model Hymerleri, Euramobilleri satın alıyor?

Deneyimli büyüklerimiz bir yorum getirirlerse bizlerde olayın içyüzünü öğreniriz...

Harikasın Haldun Kardeşim;
Herkesin düşünmesi gereken bir soru bu.
Tesbitlerine tamamen katılıyorum.
Ben bazı ilaveler yapayım.

Sözünü ettiğin karavan faabrikaları(!) aslında bir fabrikanın üçe bölünmüş halidir.
Babalarının fabrikasını üçe böldüler ve bu kadar senedir bizlere karavan diye
"Nuh'dan kalmış" şeyleri sattılar.
2 tanesi ile yakından tanıyorum.
Karavanınında olan bir arızayı tamir bile etmiyorlar. Daha doğrusu, öyle bir fiyat çıkarıyorlar ki... siz kaçıyorsunuz.
"Bizden başka alternatif yok. Biz ne satarsak onu alacaksınız" diye düşündüler.
Çok haklısın, ben onların yapacakları yeni karavan yerine 90 model Mercedes kullanıyorum.
Çok da mutluyum.

Fakat son 1 senede çok büyük değişiklikler oldu ve bu kaçınılmazdı.
Çünkü, siyaset ve ticaretteki boşlukları kimse boş bırakmaz.
EGE ve İMAJ karavan bugün Avrupa standardına çok yaklaştılar.
Özellikle EGE karavan, bu sene Hymer'in kopyasını yapıyor.
Bu iş Türkiye'de böyledir. Evvela kopya yaparız sonra özgün tasarımı.
Bügün, işi bilen herkes, bu 2 fabrikadan birine gidiyor.
Diğerleri, karavancılığa yeni başlayanlara eski usül karavanlarını satıyorlar
,ama çok yakında kendilerini yenilemek hatta söz konusu 2 fabrikayı geçmek zorundalar.
Yoksa yok olurlar.
Türkiye'nin, Anadol ve Hacı Murat'a mahkum olduğu günlerden bugünlere aynı süreci yaşayarak gelmedik mi?
Sözün kısası;
2-3 sene içinde, bizlere karavanlarımızı sattıracak güzellikte ürünler sunacaklarına inanıyorum.

Diğer bir konu
"Karavanını kendi yapma" konusunda daha fazla yazmıyorum.
Görüş ayrılığımız var. Saygıyla karşılıyorum. Zaman içinde sözünü ettiğim karavanların fotoğraflarını yayınlarım.

Size bu konuda yaşadığım bir anımı anlatarak konuyu bitirmek istiyorum.
Taşucu Akçakıl kamptaydım.
Yanıma bir "Camper" geldi. Baktım araba uzaktan çok kötü görünüyor, merak ettim yanına gittim.
Biraz sohbet ettik. Adam bana kendisi yaptığını ballandıra ballandıra anlattı.
İçinin malzemeleri çok kaliteliymiş, aylarca uğraşmış, iyi de para harcamış.
İçini görmek istedim. Seve seve gösterdi.
Karavanın içine girdiğimde;
"Biri bana kamera şakası mı yapıyor?" diye düşündüm.
Çok anlatmayacağım. Şu kadarını söyleyeyim;
Tuvalete alaturka taş koymuştu. Evet, şu bildiğimiz alaturka tuvalet taşı.
"Herkalde alafranga tuvalette rahat edemiyor ama bu koca taş karavanda ağırlık yapar" diye düşündüm.
Tuvaletin deliğine baktım.
Gözlerim yerinden fırladı.
Delikten toprak görünüyordu. Yani adamın veya eşinin yapacakları aynen karavanın altına gidecek.
Adam 5 metre yanımda resmen yere sıçacak.
"Sakın ha" dedim.
Bana kamplarda kullanmadığını söyledi. Yolda asfata yapıyormuş :smiley:
Öper misin? sabaha mı bırakırsın?
"Bak ama" dedi "Su depom bir harika. Paslanmaz çelikten yaptırdım, tam 500 litre"
500 litre???? Allah Allaaaah.. BU adam 500 litre depoyu nereye sığdırdı?

Bana karavanın tepesini gösterdi.
Isıtıcıya ihtiyacı olmuyormuş, su güneşte ısınıyormuş, ayrıca hidrafora da gerek yokmuş.
Sustum.
Sadece,
"Virajlar yavaş gir, tepede çalkalanan su seni devirir" dedim.
Ona karavanımı gezdirdim. Çok beğendi, fiyatını sordu.
Onun harcadığı paradan 10.000 lira fazla olduğunu söyledi.

Adam gittikten sonra kendime kızdım.
Adam karavanında(!) mutlu mesut yaşıyordu. Neden mutsuz ettim ki onu?
İlla doğruları mı söylemek gerekiyordu?
Bırakmalıydım, insanlar nasıl mutlu oluyorlarsa öyle yaşasınlar
Amaç mutlu yaşamaksa;
Herkes kendi mutlu olduğunu yapsın...

Sonra kendimi teselli ettim.
"Benim karavanımın görmese başkasınınkini görecekti"
Doğruların üstü örtülebilir ama yok edilemezdi...

İyi günler

mahmut bey çoğu konuda haklısınız ama ben bulunduğum şehirde ve karadeniz tatilimde 5-6 tane karavanı detaylı şekilde inceledim. ve internettende sürekli takip ediyorum. ve istediğim tip bir karavan bulamadım. şu an tasarım aşamasında ve inanınki benim yapacağım karavan incelediklerimden kötü olmayacak. Hem biz doğudakiler için gidip bir karavan imalatçısında yaptırmak gece gündüz başında durmak hem mesafe hemde süre açısından imkansız ama öyle bir şansım olsaydı kesinle bunu yapardım. Beni kendi karavanımı yapmaya iten en önemli etkenlerden biri bu. bir diğer etken ise şu an satılık 0 veya 2. el sitelerinde kesinlikle benim bütçeme göre ve benim istediğim tarzda bir karavan yok.

saygılarımla...

Mahmut bey anlattığınız karavan örneğine bizde karşıyız, bu forumları incelerseniz herkes yapacağı işin doğrusunu bulmak için, bilen insanlara fikirlerini sorduğumuzu görürsünüz. kötü örnekler çıkacaktır ve çıkmıştır bunun nedenini araştırırsanız bilgisizlikten olduğunu anlarsınız, insanlar kulaktan dolma bilgilerle karavan yaparsa sonuçları anlattığınız gibi bir örnek olur, bizler burada karavan yapacak kişiye bilgilerimiz dahilinde yardımcı olup onu doğru malzeme ve işçiliğe yönlendiriyoruz, tavanda su deposu olmayacağını biri o arkadaşa anlatsaydı eminim karavanını bu şekilde dizayn yapmazdı, yeni başlayacak insanlarında bilgilere, helede yıllarını karavan sevdasına vermiş kişilerin malzeme ve donanım konusunda yönlendirmesine ihtiyaç vardır, sizlerin tecrübeleriniz bizim için bulunmaz fırsat
anlattığınız karavan örneğindeki insanların yetişmemesi için ve ortaya karavankonduların çıkmaması için bilgilerinizi bizimle paylaşın ama bizleri incitmeden
umarım ne demek istediğimi anlatabilmişimdir ve sizi kırmamışımdır
saygılar

mahmut bey

yerden göğe kadar haklısınız. gerçekten karavan işi çok zor ve meşakatli 15 gündür sadece projesini yapmaya çalışıyoruz ama halen yarısını bile yapamadık. ve bunu tek başıma değil bu işin ustaların yardımı alıyorum ve imalat aşamasında da ustalık isteyen yerleri onlara yaptıracağım.. daha önce incelediğim karavanlar fabrika yapımıydı bunlardan 2 si başoğlu firmasına aitti ve gerçekten ona karavan diye güvenip binen insanlara şaşırdım. Proje bitince sizlerle paylaşacağım. Eminim ki sizlerinde çok fazla katkısı olacaktır bu işte. Hatta mahmut bey sizinde :smiley: zaten bişeye benzerse kullanırız ha yok benzemezsede bahçede içinde civciv besleriz.

Search e motorhome yazıp arama yapın. çünkü çok değişik konularda dergi var.

Malum karavancılar, inşallah avrupada örneklerini gördüğümüz standartlarda karavan yapmazlar, yaparlarsa fiyatlarıda yeni tasarımlara göre astronomik olacaktır muhakkak, problem işte o zaman başlayacak, o karavanları ikinci elde 8.000-10.000 TL'ye bulmak artık hayal olur, "zenginin malı züğürdün çenesini yorar" misali, baka kalırız giden geminin ardından..İnşallah daha iyisini yapmazlarda kısıtli bütceleriyle karavan kültürünü sürdürmeye çalışan ve yeni başlayacaklar, bütcelerine uygun karavan alabilme şanslarını yitirmezler..Yerli kalitesinden şikayet edenler için zaten ithal seçenekler var, bir zahmet onlardan alırlarsa, belki 10 sene sonra bir garibanada ikinci eli nasip olur....

mahmut abi gerçekten bende hiç uğraşmak istemezdim böyle bişeyden hazırları varken neden yapayımki ama arkama 4-5 metre 1 ton ağırlık takıp gezmek istemiyorum bi hafta sonu için veya 15-20 günlük tatil için. Biliyorsunuz bunlar ihtiyaç meselesidir. bana max. 2.50 metreyi geçmeyecek ağırlığı 500 kg geçmeyecek 2 kişilik çekme bir karavan lazım. daha önce bahsi geçen firmaların yaptığı carettalar var tam bana göre ama o firmaların daha önce karavanlarını gördüğüm için peşime takıp tekerlekli tehlike olarak gezmek istemiyorum. :smiley:

ismi lazım olmayan bir firmaya çektiğim mailimi sizlerle paylaşmak istedim.

benim gönderdiğim mail :

İyi günler...

Ben uzun zamandır kendi çizimlerinden oluşan karavan yaptırmayı düşünüyordum ama biraz inernette araştırdım ki ve yaptığınız birkaç karavanı inceleme şansına eriştim internet sitesinde ki gibi profesyonel işer değil maalesef bende kendim yapmaya karar verdim ve en kısa bürede başlayacağım. üzgünüm ama firmanızın ayakta durması profesyonelce calışmanız lazım ben duyduklarımı ve kendi gördüklerimi sizinle paylaşmak istedim. isminiz hiç iyi anılmıyor. insanlar pişman size iş yaptırdıkları için. Lütfen bu mailimi dikkate alınız ve sadece ucuz olacak diye kalitesiz ve işçliksiz işler yapmayınız.

cevap maili :

Muammer Bey merhaba; (taşınmadan dolayı bir hayli gecikti yazım özür.)

Haklısınız;
38 karavan imalinde sadece 2 kişinin site site dolaşıp yaygarasını karşı tarafı dinlemeden eleştirdiniz.Biz firma olarak çok ama çok doğru yoldayız.Eskisi gibi işimizi hiçbir maliyetten kaçınmadan 4/4 yapmaya ama aslada internet tehditlerinden dolayı taviz vermemeyede kararlıyız.

O beylerden bir arka motor plartformunu bize 650 YTL gibi ücreti pahalı bularak kendi kasabasında bir demircide yaptırdı.Sonuçtata demirci 250 Kg basınçlı plartformu karavanda arka duvar demirlerine bağladı.O kadar doğalki onun parçalanması.Sanırım beyfendide öğrenmiştir hasını.

Diğer beyede daha başlamadan 100 kere bu aracı Motorkaravan yapalım dedik ama çok bilmiş yanındaki arkadaşı ile yürüyen otel yaptırdı.Küçücük karavanda 3 yatak…….!

Sonunda tekrar gelip bizim dediğimize döndüğünde bunun maliyeti kendine hatırlatılınca sanırım hayalleri yıkıldı.

Kısaca bizi tenkid eden kişilerden her birine cevap yazmaya polimiğe girmeye kalksak sanırım başka işi bırakıp sadece dedikodu üretmemiz gerekecek.

Biz hele şu an doğru yoldayız.İzleyin,görün.

Ayrıca teşekkür ederiz bizle paylaştığınız için.

Syg

ucuz olsun, istediğim gibi olsun amacıyla karavanı kendin imal etmeye kalkmak aslında en pahalı ve sonucunda ortaya ne çıkacağı belli olmayan bir emek ve para yok etme biçimi, extrasıda ikinci elde satış şansıda yok bu tip imalatların....

mahmut bey

çok teşekkür ederim gerçekten çok iyi olur zaten şundan eminimki benim yapacağım fiyata çok rahat yaptırabilirim önemli olan sağlam ve ihtiyaçlara cevap verebilecek bir karavan olması. Ben ege karavanın sitesini inceledimde hiç çekme karavan yok. yaparlarmı çekme karavan acaba.

Evet inş. artık karavan böyle yapıyır diyebileceğimiz bir yer olur. Sabırsızlıkla bekliyorum.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,044
Kayıtlı Üye Sayımız
166,791
Kaydolan Son Üyemiz
hayklaz422

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR