Niiiçin Mppt kullanıyor ken pwm de kullanıyorsunuz Mppt daha gelişmiş bir ürün, pwm nin görevini yapıyor1 senedir kullanmaktayım. Karavanımda hem pwm hem mppt olmak üzere iki regülatör mevcut.
Çünkü mppt cihazım maks. 560W panel kaldırıyor. 40A cihaz. Benim toplam 700w panelim var.Niiiçin Mppt kullanıyor ken pwm de kullanıyorsunuz Mppt daha gelişmiş bir ürün, pwm nin görevini yapıyor
Sn. @DOKTOR63benim araç ta 150+150+100 :400 watt polikristal güneş panellerim var ,şarz cihazım 30 amper pmw ,en çok enerji harcayan 140 lt A++ standart kullanım buzdolabım 24 saatte 485 watt harcıyor.araçtan şarz bağlantısı da eklemiştim araç çalışırken şarz ediyor.60 amper akum vardı araç akusu de 60 amper toplam 120 amperlik aku 3 gün gölgede kalmama rağmen aküm boşalmadı.
benim fikrime göre
1:yeterli aku gücünüz varsa buzdolabınız da A+ ve üzeri ise rahatlıkla enerji sıkıntısı yaşamamanız gerekir.
dikkatli olunursa buzdolabı daha az açılır sa benim buzdolabının enerjisini kestim güneşte olmasına rağmen iki gün sonra bile buzluktaki pet şişeden buz lu su vardı. demek ki enerji ihtiyacı varsa geceleri buzdolabı kapanabilir.
2:bizim şarz la sıkıntımız yok bence uzun süre gölgede park etmeyeceksek çünkü aracı çalıştırdığımız gibi şarz başlıyor çok kısa zamanda (1-2 saatte)doluyor.
3:mptt regülatör için en uygun 1200 tl yazılmıştı bu fiyata 1,5-4 aku alırsın bence bu daha değerli
4:mptt regulatör den çok bahsedildi ,anlık karşılaştırması yapıldı günlük günün tüm zamanında aynı güçte ve açıda tutulan panelde toplam enerji yararı ne kadar değecek mi almaya
sonuç: yeterli ve iyi durumda akulerin olsun ,panelllein güneşi rahat görecek konumda olsun ,buzdolabın kapısını çok az açmak gerekir ,araçtan şarz etme özelliğin olsun(yoksa bağlantısı çok kolay)
Buzdolabının ız A++ olsun yani enerji sınıfını belirleyen buzdolabınız elektrik kesintisi nde ısıyı ne kadar iyi muhafaza ederse o kadar iyi ben 220 volt ile siz 12 volt ile çok daha iyi bir verim alabilirsiniz sizin enerji kaybınıız bana göre %30-50 daha az olacaktır.kolay gelsin yardımcı olduğuma sevindim.Sn. @DOKTOR63
400 w güneş paneli
60 ah yaşam + 60 ah araç = toplam 120 ah akünüz var
Siz bu donanımla invörtörle 220 v buzdolabı ve diğer donanımları 2 gün gölgede kalmanıza rağmen , kesintisiz çalıştırdığınızı belirtmişsiniz !
Sizi tebrik ediyorum , bende 110 ah jel yaşam aküsü 20 pvm lik sarj regülatarüm var , 300 w panel taktırıp , 12 v kompresörlü buzdolabı + diğer donanımkarı çalışırtırırmı diye düşünüyordum .
Korkumu giderdiniz , teşekkürler .
Doktor63, 150watt panellerin yanına 100watt panel bağlanmaz. Panellerin akım ve voltaj değerlerinin eşit olması gerekir, yoksa sistem en düşük panelin akım değerine göre çalışır. 100W paneli çıkarmanız gerekir. Size bu sistemi kim kurdurttu? Bu akılları kim verdi? Vereceğin ek 800-900 ile alacağın 4 adet akü ancak sulu tip akü olabilir ki bunlar da karavanda kullanılmaz. Aldın diyelim, alıp da tam şarjda tutamazsan o aküler kısa zamanda ölür. Sülfatlaşır. Tam şarj edemeyeceğin aküyü almanın hiç bir bir mantığı yok. Akülerini ne kadar az boşaltırsan ömürleri o kadar uzun olur. MPPT de akünün boşalma oranını önemli ölçüde değiştiren bir teknoloji. Lütfen hiç olmazsa konuya yazılmış yorumları bir okuyun. Anlamadan bilmeden herkes emin tavırlarla birbirine akıl veriyor. Vazgeçin bu huyunuzdan lütfen.
Keyif kaçıran bir üslup..
...... Karavanlar için MPPT olmazsa olmazdır. Çünkü karavanlara zaten alan yetersizliği nedeni ile fazla sayıda panel takılamamakta bu nedenle panellerden maksimum verimi almak çok önem arzetmektedir. Evet mppt yazın fazla katkı vermez ama yine de yüzde 10 ila 15 kazanç hiçte beğenilmeyecek bir değer değildir. Kışın bu değerler doğru mühendislikle yüzde 40 lara 45 lere çıkar ki bu muazzam bir katkıdır.
B-HET Mühendislik - Ankara'dan sevgilerle,
Yazınızı ilgili okudum.Bahsettiğiniz bu(özellikle kış değerleri %40-45) kazançlar tecrübelere göremi yoksa bağımsız test sonuçlarına göre mi tespit edilmiştir.(üretici firmanın yaptığı testleri kast etmiyorum) .Yani sertifikalandırılmış değerler olup olmadığı hakkında bilgi verebilirmisiniz.
Bu arada ilginize teşekkür ederim. Değerki yorumlara herzaman açığım biz de herşeyi çok iyi bilemeyiz. Herkesin herzaman öğrenecek çok şeyi vardır.Yazınızı ilgili okudum.Bahsettiğiniz bu(özellikle kış değerleri %40-45) kazançlar tecrübelere göremi yoksa bağımsız test sonuçlarına göre mi tespit edilmiştir.(üretici firmanın yaptığı testleri kast etmiyorum) .Yani sertifikalandırılmış değerler olup olmadığı hakkında bilgi verebilirmisiniz.