Karavanda Mppt Solar Regülatörü Üzerine

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan EvliyaCelebi2 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 117
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 33,454

bir ara satışa çıkardığınız aşağıdaki aracmı hala ?





Eğer bu araç ve güneş panel yerleşimi hala bu şekilde ise, verimli enerji üretilmeme durumu olabilir.
 

benim araç ta 150+150+100 :400 watt polikristal güneş panellerim var ,şarz cihazım 30 amper pmw ,en çok enerji harcayan 140 lt A++ standart kullanım buzdolabım 24 saatte 485 watt harcıyor.araçtan şarz bağlantısı da eklemiştim araç çalışırken şarz ediyor.60 amper akum vardı araç akusu de 60 amper toplam 120 amperlik aku 3 gün gölgede kalmama rağmen aküm boşalmadı.
benim fikrime göre
1:yeterli aku gücünüz varsa buzdolabınız da A+ ve üzeri ise rahatlıkla enerji sıkıntısı yaşamamanız gerekir.
dikkatli olunursa buzdolabı daha az açılır sa benim buzdolabının enerjisini kestim güneşte olmasına rağmen iki gün sonra bile buzluktaki pet şişeden buz lu su vardı. demek ki enerji ihtiyacı varsa geceleri buzdolabı kapanabilir.
2:bizim şarz la sıkıntımız yok bence uzun süre gölgede park etmeyeceksek çünkü aracı çalıştırdığımız gibi şarz başlıyor çok kısa zamanda (1-2 saatte)doluyor.
3:mptt regülatör için en uygun 1200 tl yazılmıştı bu fiyata 1,5-4 aku alırsın bence bu daha değerli
4:mptt regulatör den çok bahsedildi ,anlık karşılaştırması yapıldı günlük günün tüm zamanında aynı güçte ve açıda tutulan panelde toplam enerji yararı ne kadar değecek mi almaya


sonuç: yeterli ve iyi durumda akulerin olsun ,panelllein güneşi rahat görecek konumda olsun ,buzdolabın kapısını çok az açmak gerekir ,araçtan şarz etme özelliğin olsun(yoksa bağlantısı çok kolay)
 
Son düzenleme:

mptt fiyat baktım 12 volt 360 watt gücünde 350 tl ,geçmiş tarihlerde 1000-1500 olan değer 350 olmuş yakın zamanda pwm ile aynı olabilir.her halde yapan firmalar oldukça rekabet oluyor değerine geliyor.
 

.

Tanınmış bir firmayı karşılaştırmak için ele alırsak;
Morningstar firmasının SunSaver MPPT 15 A kapasiteli regülatörü Almanya’da şu sıralar ~310 € satışta. Ayni firmanın benim kullandığım SunSaverDuo PWM regülatörünü ise 99,90 € ya alabilirsiniz. Dikkat üstelik kapasitesi de 25 Amper !

Bu durumda 210 € fark ile Türkiye’de en az 250-400(?) W solar panel ya da neredeyse yeterli yerli bir akü bile alınabilmekte.

Bahsettiğiniz fiyatlar güvensiz Çin malları için söz konusu olmalı ?
Steca’nın bile taklitlerini yaptıklarından Almanya’ya ithalleri yasak.

Zaten bu iki çins regülatörlerin fiyatlarının eşitlenmesi eşyanın tabiatına aykırı. Kompleks olanların her zaman pahalı kalması normal olmalı ?

.
 
Son düzenleme:

haklısınız iki ürün de çin malı idi ,tekrar haklısınız güneş panelide alınabilir ,jel akude gerek yok o kadar vermeye
 
Son düzenleme:





Buzdolabı gün boyunca çalışıyor zaten gece inverter kapanıyor, güneş panelleri yerleşimi her açıdan uygunluğu var araç Güney’e doğru yönü sürekli verimli park halinde.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 


Doktor63, 150watt panellerin yanına 100watt panel bağlanmaz. Panellerin akım ve voltaj değerlerinin eşit olması gerekir, yoksa sistem en düşük panelin akım değerine göre çalışır. 100W paneli çıkarmanız gerekir. Size bu sistemi kim kurdurttu? Bu akılları kim verdi? Vereceğin ek 800-900 ile alacağın 4 adet akü ancak sulu tip akü olabilir ki bunlar da karavanda kullanılmaz. Aldın diyelim, alıp da tam şarjda tutamazsan o aküler kısa zamanda ölür. Sülfatlaşır. Tam şarj edemeyeceğin aküyü almanın hiç bir bir mantığı yok. Akülerini ne kadar az boşaltırsan ömürleri o kadar uzun olur. MPPT de akünün boşalma oranını önemli ölçüde değiştiren bir teknoloji. Lütfen hiç olmazsa konuya yazılmış yorumları bir okuyun. Anlamadan bilmeden herkes emin tavırlarla birbirine akıl veriyor. Vazgeçin bu huyunuzdan lütfen.
 
Son düzenleme:



Sayın OktayS, akülerinizin jel akü olduklarından emin misiniz? Bir pazarlama hilesi ile jel diye satılmış olabilir. Söylediğim ölçümleri yaparsanız probleminizin sebebini bulmak daha kolaylaşacak.

Bu arada 400W panel 4x100 mü?

Akülerinizin, solar regülatörünüzün fotoğrafını da paylaşırsanız iyi olur.
 
Son düzenleme:


200a tek 100a 2 adet jel akü 4x100W panel 40a mppt regülatör 200a akü ile 100a aküler arası 200a schottky köprü doğrultucu ile parelel bağlı
Ölçüm yapmayı sadece amper metre akü arası şönt ile bağlı buzdolabı inverterden ilk kalkış 49 50 amper çekip akabinde 0.3 amper kompresör çalıştığı sürece tabii sonrası 0.0a aküler jel akü ama genede profesyonel denetime ihtiyaç duyulan bir vaziyet


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 



Birden fazla panel paralel baglamada en dusuk voltaj hesap ediliyor ama amperler toplaniyor.
200W+200W+100W baglanabilir , sadece kayip olur en dusuk voltaji olan panel nedeni ile.
Ayni olan her iki 200 Watt , 17 volt olsa 11.8 amper cikis olur.
100 Watt ise 15 volt ve 6.7 amper olsun.
Sistem voltaji 15 volt..2*11.8+6.7=30.3 amper yapar.
15Volt*30.3amper = 454 Watt yapar.
500 W olmasi gerekirken 454 W yapar.
Yani 100 luk paneli cikartmaya gerek yok. Emin olmak icin tek tek panel voltaji olcmek gerek.
Fark 5 Volt gibi olursa ancak cikartmak gerekir.
 
Son düzenleme:

Mppt ye diyecek bir sözüm yok o kadar pahalı bir şey almak mantıklı gelmiyor kaldık i sistemim sorunsuz çalışıyorken
Akulere gelince Akulerden birini acele ile aldım tatile çıkayım sezona yetişsin diye şuan iki adet jel aku var
Panellere gelince yeteri kadar bilgim var 3 defa güneş panelleri kurdum
uslubunuz hoşuma gitmedi sizde okumuyorsunuz galiba kendi fikrimi yazdığımı beyan etmiştim
dediğimizden o kadar eminsiniz
Sizin bilginize göre 100 watt üzeri yani 7.5 amper üzerini görmemem lazım mesele 15 i 18 i görmemem lazım gördüklerim çok dikkat etmedim daha yüksek te olabilir
Şunu anlamadım neden bu kadar agresif cevap veriyorsunuz.
 
Son düzenleme:



Sayın Bartak, sistem 15V da olsa 18V da olsa akülere gidecek olan maksimum voltaj 14.8 civarında olacak. Söylediğiniz gibi akülere gidecek olan akım sabit kalacak olursa PWM kullanımında herhangi bir performans düşüşü yaşanmayacak anlamı çıkıyor.
 

Teşekkür ederim
100 watt Max voltaj17.5
150 watt Max voltaj 18.5
Hesabınıza göre panel gücüm 385 watt Kaybım 15 watt

Emin değilim unuttum galiba bakmam lazım bu dediğiniz 24 volt ve üzeri sistem kurulumunda 4 panel olsun
2 si 100+150
2si 150+150
Olursa sistem 250+250 gibi çalışmaz mıydı
Paralel bağlı olan paneller etkilemiyor du sanırım
 



Kusura bakmayın Doktor63, konuyu okursanız neden isyan ettiğimi anlayacaksınızdır. Sizi kırdıysam özür diliyorum fakat kurulumunuzda hatalar var. İkincisi gereksiz masraf dediğiniz 800-900 liraya doğru düzgün bir akü bile almanz zor. MPPT kullanırsanız sadece 2 adet 150'lik panelle dahi 25A görebilmeniz mümkün. Akülerinize gerek bile kalmadan karavandaki enerji direk güneşten karşılanabilir. Akülerinizin ömrü 2-3 kat artar. Akünün en büyük düşmanlarından biri onları tam şarj edememektir. Şarj edemedikten sonra fazla akü almanın da bir anlamı yok. 800-900 lirayı esirgeyip 3000 lira civarında olan, doğru kullanıldığında 10 yıla kadar ömürlü bir akü sistemini 2 senede çöpe çevirmek Bağdat'tan dönecek olan yanlış bir ekonomik tasarruftur.
 



Özrünüz için teşekkür ederim ben de kimseyi kırmak istemem siz bu reguletoru ne zamandır kullanıyorsunuz
 

SON KONULAR - FORUM