Karavan Yapimi-detaylı İzolasyon Testleri - Karavan İçin En İyi Yalıtım ? Karavan Akustiği.

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan hakan_özalkan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 7
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,532

hakan_özalkan

Ana Kamp
Mesajlar
27
Tepkime Puanı
20
Merhaba Sevgili Karavan Sever Dostlar, karavan'da yalıtım konusuna bilimsel veriler ve testler ile tüm soruların cevaplarını bulacağınız çok önemli bilgiler ile eğlenceli, dolu dolu keyifle izleyeceğiniz yepyeni bir çalışmayı sizlerin beğenisine sunuyorum. Çayınızı,kahvenizi almayı unutmayın, uzun bir video :smiley: Selamlar,sevgiler..
Video: https://youtu.be/H5QeDKVPB8c


akustik.jpg

endoskop-son.jpg

kopuk.jpg

VIDEO-KAPAK-5.jpg



Merhaba dostlar,nasılsınız ? Ben de Son günlerde bir takım aksilikler oldu durumu toplulukta da paylaşmıştım doğal olarak süreç biraz yavaşladı ancak şu an gayet iyiyim, ve şimdilik her şeyi yoluna koydum sayılır.


Bu hafta neler yaptık son gelişmeleri size anlatmaya çalışayım. Sanırım kanalımızdaki 2. Video da karavan da termal köprüleme sorununun özellikle büyük araçlarda ciddi ses ve ısı kayıplarına sebebiyet verebileceğinin önemini kısaca anlatmıştım. Dolayısıyla kendi aracımda büyük olduğu için ve özellikle hem daha konforlu bir yaşam alanı hem de karavanı porfesyonel bir ses kayıt studiosu olarak ta kullanacağımdan benim için mümkün oldukça mükemmele yakın ultra sessiz ve dengeli bir akustik ortam gerekli, ve sanırım bu ruh sağlığımız için de önemli hatta bu anlamda verimliliği maksimuma çıkarmak için sabit studio mekanlarda uygulanan yüzer oda dediğimiz bir teknik var bunu karavanada uygulamayı düşünüyorum,ancak şu an teknik hesaplamalar ile maliyet fayda analizi yapmaya çalşıyorum ve uygun görürsem uygulamayı yapıp tüm detayları ile paylaşıyor olacağım ve sanırım bir karavan da ilk defa uygulanıp denenenmiş bir yöntem olacak. Çünkü ben şu ana kadar ne yerli ne de Avrupa karavanların hiç birinde yapılmış böyle bir uygulamaya denk gelmedim.Ama tabi bilemiyoruz belki de birileri denemiştir.

Bu hafta İşe öncelikle araçtaki tüm taşıyıcı ve destekleyici profillerin en boy ve derinlik gibi ölçülerini alıp kabaca bir hesap çıkardım. Ve her biri 600 gr olan 17 adet termal ve akustik yalıtım malzemesi olan poliüretan köpük kullandım. Bu köpüklerin dolgu amaçlı ve yalıtım olanları için mevcut yalıtım için kullanacaksanız alırken dikkat edin. Gerçi kimyasal bileşenleri çok benzer. Ancak yinede alırken thermal ve akustik yalıtım özelliği olandan tercih edin.. kullandığım tüm Köpüklerin toplam ağırlığı 10 kilo 200 gr. Ve araçta zemin haric tüm profilerin her bir cm karesini dolduracak şekilde son derecek kontrollü ve hassas bir şekilde tüm boşlukların dolduğundan emin olana kadar sabırla uygulamaya devam ettim.Tabi Malzemeyi toplu almadan önce 600 gr lık bir kutu köpüğün uygulandıktan sonraki ulaştığı maksimum hacim ve kaplayacağı alanı kabaca hesaplamıştım görseldede 600 gr lık bir kutunun uygulama sonrası kürleştikten sonra ulaştığı hacim ve kapladığı alanı görüyorsunuz.

ben Kabaca bir hesap yapmıştım ancak ona rağmen hesap doğru çıktı malmezeme ucu ucuna yetti, Ancak burada tabi uygulama tekniği çok önemli, eğer bir takım hesaplamalar yaparak uygulamazsanız çok fazla fire verebilirsiniz ve kutu sayısı 20 ve üzerinede çıkabilir böyle bir araç için.. Kendi aracına uygulamak isteyenler için bazı teknik ve püf noktalarını anlatmak istiyorum.

Öncelikle diğer tüm basınçlı spreyler gibi bu köpüğüde en az 15-20 saniye çalkayın ki içersindeki kimyasal maddeler homojen bir şekilde karışsın.Ve uygulamayı normal boya spreyleri gibi değilde pipet kısmı baş aşağı gelecek şekilde uygulama yapmalısınız. aksini yaparsanız 10 saniyede basınçlı gazı bitirir ve katı malzeme içinde kalarak kulanılamaz hale gelir.

ikinci önemli husus ise eğer 3cm e 6cm gibi nispeten diğer destekleyici profillere göre daha kalın olan taşıyıcı profilleri dolduracaksınız uygulamada akış hızını her 10 cm lik aralığa 2 saniye püskürtüp ve bir sonraki adıma geçin. Aynı uygulamayı örneğin 3 e 3 cm bir profilin içini dolduracaksanız ortalama her 7 cm lik bir aralığa 1 saniye sıkmanız ve bir sonraki adıma geçmeniz yeterli gelecektir. Ve her sıkımda eşit basınç uygulamaya çalışın. ayrıca profilden çıkmadan son 10 cm lik aralık için ise hortumun ucunu profil çıkış deliğinin ucunda bekletip bir saniye püskürtmeniz yeterli olacaktır.. yoksa devamlı en uca kadar sıkarak devam ederseniz ekranda yaptığım denemelerde gördüğünüz gibi her defasında fazladan köpük taşabilir. çünkü en az bir metre uzunluğunda ve 8 mm kalınlığında mümkünse şeffaf ve orta sertlikte bir hortum kullanmanız uygulama kolaylığı açısından iyi olacaktır. Son 10 cm lık aralığa 1 saniye sıkmamızın sebebi çünkü bir önceki püskürtmeden hortumda yaklaşık 1 saniyelik zamana denk püskürtme basıncı kalmış oluyor. Eğer bu şekilde uygulama yapabilerseniz malzeme fireniz minumuma iner. Hatta biraz dikkatli olursanız hiç fire vermeyebilirsiniz.. Bu tür poliüretan köpüklerin tek ve iki bileşenli olanları mevcut. Spray olarak satılan tek bileşenli ve havadaki nem ile kürleşmesi gerçekleşiyor.. Yalıtım öncesi aracın komple içini yıkadığımdan doğal olarak profillerin içlerinde bolca nem oluştu. Hatta içinde su kalan prOfillerde genleşen köpük sayesinde tahliye oldular.. Tüm bu detayları ve uygulama pratikliğini gördüğünüz gibi 6 mm lik bir endoskop kamera, görüntü aktarıcı program, ve bilgisayar aracılığıyla köpüğün profil içinde çıkışını, genleşme yayılma kürleşme hızını, ve dar alandaki diğer davranışlarını gözlemlediğim basit küçük bir deneysel çalışma oldu.
Eğer aynı uygulamayı yapacaksınız sizin bu ekipmanları almaya veya temin etmenize hiç gerek yok, en verimli uygulama tekniğini ve sonuçlarını demin bastiçe sizler için anlattım zaten..
 

.
Hakan bey, birkaç gün evvel başka bir başlığa şöyle bir iletim olmuştu.
Yazdıklarım sizin başlığınıza da uyduğundan, izninizle buraya aktarmak istedim..


Ne kadar bilimsel çalışsanız da aracınızın tekli cam sayısı bol !..
Üstelik bu durum bütün karavanlar için az çok ayni durumda. Senelerdir bu işi yapan profesyonel marka karavan üreticilerinin konuya zannetiğimizden daha çok hakim olduğuna inanabilirsiniz..

Hoşgörünüze sığınarak söylememe izin verirseniz, karavancılıkta neredeyse hiçbir şey keşfedilmek için bizi beklemiyor. Özellikle de sıklıkla uygulanan ve bilinen alanlarda..

Candan kolay gelsin dileklerimle...:smiley:
 
Son düzenleme:

.
Hakan bey, birkaç gün evvel şöyle bir iletim olmuştu.
Sizin başlığınıza uyduğundan izninizle buraya aktarmak istedim..
İyi yapmışsınız.. Sorun yok..
 

.
Marka karavan üreticilerinin videonuzdaki gibi kolon ve kirişleri asla montaj köpüğü ile doldurmamalarının sebebi, bu metal oluşumların dış kaporta saçı ile beraberce oluşturdukları "ısı köprüsü"nü yalnızca 6mm lik elastomer kaucuk ya da benzeri kapalı hücreli izolasyon malzemeleri ile kolayca önleyebilmeleri olmakta.
Bu işlem için kesilmiş şeritleri aşağıdaki resimde kırmızı olarak görüldüğü gibi sadece bu kolon ve kirişlerin araç içine bakan yüzüne yapıştırmak yeterli görülmekte. İsteyen kalınlığı biraz daha arttırabilir. Aslında üzerine ahşap kaplama da gelecek. Tabi burada diğer iç yüzlerin de yeterli izolason göreceği var sayılıyor..

Kısaca; bu oluşumların içini doldurmak, ısının metal yoluyla iletimini kesememekte !..
Sihirli kelime "Isı Köprüsü"

ısı köprüsü.png

Konuyla ilgilenenlerin bilgisine diyelim..
 
Son düzenleme:

.
Marka karavan üreticilerinin videonuzdaki gibi kolon ve krişleri asla montaj köpüğü ile doldurmamalarının sebebi, bu metal oluşumların dış kaporta sacı ile beraberce oluşturdukları "ısı köprüsü"nü yalnızca 6mm lik elastomer kaucuk ya da benzeri kapalı hücreli izolasyon malzemeleri ile önleyebilmeleri olmakta.
Bu şeritleri aşağıdaki resimde kırmızı olarak görüldüğü gibi sadece bu oluşumların araç içine bakan yüzüne yapıştırmak yeterli sayılmakta.
(Tabi diğer iç yüzlerin yeterli izolason göreceği var sayılırsa)

Ekli dosyayı görüntüle 635550
Konuyla ilgilenlerin bilgisine diyelim..
6 mm lik
.
Marka karavan üreticilerinin videonuzdaki gibi kolon ve krişleri asla montaj köpüğü ile doldurmamalarının sebebi, bu metal oluşumların dış kaporta sacı ile beraberce oluşturdukları "ısı köprüsü"nü yalnızca 6mm lik elastomer kaucuk ya da benzeri kapalı hücreli izolasyon malzemeleri ile önleyebilmeleri olmakta.
Bu şeritleri aşağıdaki resimde kırmızı olarak görüldüğü gibi sadece bu oluşumların araç içine bakan yüzüne yapıştırmak yeterli sayılmakta.
(Tabi diğer iç yüzlerin yeterli izolason göreceği var sayılırsa)

Ekli dosyayı görüntüle 635550
Konuyla ilgilenlerin bilgisine diyelim..
6 mm lik kapalı hücreli izolasyon malzemesi ile ısı iletimini ve ses titreşim dalgalarını engellemek, bir çok profesyonel mekanlarda yaptığım yalıtım çalışmaları ve edindiğim tecrübelerden , termal kamera, ve hassas akustik ölçümlerin sonucunda bu işlemin son derece yetersiz kaldığını gördüm..
Uyguladığım ürün dolgu köpüğü değil! "Termal ve Akustik" yalıtım köpüğü. Ve kürleştiğinde tıpkı EPS-XPS paneller- veya Elastomerik kauçuk gibi kapalı hücre yapısına bürünüyor.Nitekim uygulamadan önce ürünün fiziksel yapısını da mikroskopla inceledim.. Malzeme kürleşip maksimum hacme ulaştığın da malzemenin % 98 hareketsiz hava % 2 poliüretan madde. Eğer dediğiniz dolgu köpüğü olsaydı evet aksine ısı iletimi daha da artacaktı.. Dolgu köpüğü değil termal ve yalıtım malzemesinin kullanılması gerektiğini özellikle video da vurguluyorum. Sanırım dikkatinizden kaçmış.
Marka firmalar ise seri üretimden dolayı böyle zahmetli bir uygulamayı tıpkı fazladan bir civata'nın bile hesabını yaptıkları gibi böyle zahmetli ek zaman ve iş gücü gerektiren maliyetli işlere pek yanaşmazlar ticari politikaları gereği.
 



.
Hakan bey, birkaç gün evvel başka bir başlığa şöyle bir iletim olmuştu.
Yazdıklarım sizin başlığınıza da uyduğundan, izninizle buraya aktarmak istedim..


Ne kadar bilimsel çalışsanız da aracınızın tekli cam sayısı bol !..
Üstelik bu durum bütün karavanlar için az çok ayni durumda. Senelerdir bu işi yapan profesyonel marka karavan üreticilerinin konuya zannetiğimizden daha çok hakim olduğuna inanabilirsiniz..

Hoşgörünüze sığınarak söylememe izin verirseniz, karavancılıkta neredeyse hiçbir şey keşfedilmek için bizi beklemiyor. Özellikle de sıklıkla uygulanan ve bilinen alanlarda..

Candan kolay gelsin dileklerimle...:smiley:
Video da karavancılık'ta yalıtıma dair yeni bir şey keşfettiğim algısı mı oluşmuş pek anlayamadım. :smiley: Ancak derya - deniz Yalıtım konuları karavancılıktan asırlar önce var olan ve süre gelen yeni teknikler ve ürünler ile denenen, ve her geçen zaman da denenmeye devam edilecektir. karavancılığın Tarihte gerçek manada bir asırlık ancak geçmişi vardır..
Karavan firmaları çok güzel janjanlı karavanlar yapabilirler ve yapıyorlar da. Ancak özellikle ses ve ısı yalıtım konusun'da deneyimli- tecrübeli biri de fefkala'de' bireysel karavanına çok iyi ve verimli bir yalıtım yapabilir ve bir karavan firmasına ihtiyaç duymadan Söz konusu ses ve ısı yalıtımı ise. Sadece yalıtım değil ,varsa diğer başka teknik ve uzmanlık alanları , sözde bazı karavan firmalarından daha iyi işlerde çıkarabilir, ve çok daha uygun maliyetlere..


Camlar konusun da evet haklısınız genel anlamda tüm karavanların sorunu. Ancak elbette camlar için de çift cidar veya artı ses yalıtımı için 3 cidar gibi uygulamalar ve gerekirse ısı yansıtıcı- yönlendirici film materyaller ile desteklenerek ısı ve ses iletimini minimuma düşürmek mümkün. En kolay çözüm tabi ki bir çok kişinin yaptığı gibi olabildiğince camları kapatıp sayılarını azaltmak ancak, tam zamanlı yaşamayı düşündüğümden bu benim yapmayı düşündüğüm bir uygulama değil, mümkünse 360 panaromik görecek şekilde bırakmayı düşünüyorum..
Teşekkürler..
 

.
Hakan bey,

* Otobüsünüzün çepeçevre camlarını film dışında orjinal bırakacağınız düşünülürse, bu yüzeyin belki 1/10 unu bile kaplamayan kolon ve kirişlerin toplam izolasyondaki rolünü nedense aşırı önemsiyor ve aracınıza bütüncül bakmıyorsunuz.

* Üstelik içi izole edilmiş dörtköşe yapılı bir metal borunun bir tarafının etkisinde kaldığı ısıyı, yanlardan karşı tarafa neredeyse ayni değerde ileteceğini de atlamaktasınız.
Az da olsa yanan bir ocak üzerine koydukları böyle bir borunun üst karşı tarafına dokunanların, “Isı Köprüsü” deyimi ile ne demek istediğimi hemen anlayacaklarını sanıyorum.

Amacım sizlnle tartışmak değil, ilgilenenlere bu iki fiziksel gerçeği hatırlatmak..
İzninizle.
 
Son düzenleme:

.
Hakan bey,

* Otobüsünüzün çepeçevre camlarını film dışında orjinal bırakacağınız düşünülürse, bu yüzeyin belki 1/10 unu bile kaplamayan kolon ve kirişlerin toplam izolasyondaki rolünü nedense aşırı önemsiyor ve aracınıza bütüncül bakmıyorsunuz.

* Üstelik içi izole edilmiş dörtköşe yapılı bir metal borunun bir tarafının etkisinde kaldığı ısıyı, yanlardan karşı tarafa neredeyse ayni değerde ileteceğini de atlamaktasınız.
Az da olsa yanan bir ocak üzerine koydukları böyle bir borunun üst karşı tarafına dokunanların, “Isı Köprüsü” deyimi ile ne demek istediğimi hemen anlayacaklarını sanıyorum.

Amacım sizlnle tartışmak değil, ilgilenenlere bu iki fiziksel gerçeği hatırlatmak..
İzninizle.

Davut bey sanırım mesajlarımın içerisindeki önemli cümleler dikkatinizden kaçıyor.
Siz camlara sadece film ile yalıtım sağlayacağımı düşünüyorsunuz ancak, camlara yansıtıcı film ile ısının yönünü değiştirip az da olsa yalıtma sadece “destek” sağlayacağımı belirtmiştim.

Ve ardından camlara asıl olarak ses ve ısı yalıtımı sağlamak için çift cidar veya duruma göre gerekirse 3 cidar uygulamaları yapıp büyük oranda ses ve ısı konusunda beklentilerimi karşılayacak bir yalıtım sağlanabileceğini de belirtmiştim.
Camlar için yapacağım uygulamalar bunlarla sınırlı değil tabi ki, başka destekleyici uygulamalar da var ve sırası geldiğin de yapmayı düşünüyorum elbette.


Henüz işin başında olduğum için ve tüm dönüşüm sürecinde izleyeceğim yol ile, hangi malzeme ve teknikleri kullanacağım konusun da fikriniz olmadığından doğal olarak siz de, aracıma bütüncül bakmadığım fikrinin oluştuğunu görüyorum.

Oysa ki durum düşündüğünüz gibi değil, araçta taşıyıcı ve destekleyici tüm profillerin yüzey alanlarının kapladığı toplam alan camlara oranla yaptığım kaba bir hesap ile hiç de azımsanmayacak kadar en az 3/10 veya 3-4 m2 bir alana eş değer olduğunu gördüm. Ve tüm kolon ve kirişler homojen bir dağılıma sahip olduklarından ilk bakışta bu kadar bir alan kaplayabileceğini bende tahmin etmiyordum doğrusu.

Öncelikle video da belirttiğim üzere profil içlerinin ısı yalıtımından ziyade ses konusunda, beklentilerimi karşılaması adına yaptığım bir uygulama.
Ancak ısıya da etkisi olacak mı, konuyla ilgili fizik ve ısıl iletkenlik konularını detaylı tartışalım isterseniz.


Ve bence bu son derece önemli konuları bilakis düzeyli bir şekilde tartışmamız gerektiği konusunda forum gereği ve ilgili insanlara sağlayacağı yararlar konusunda bir mahzur görmüyorum.

Aracın kolon ve kirişlerinde ısının yayılma yollarından sadece biri olan “iletim” yolu üzerinde yoğunlaştığınızı görüyorum, ve karavan da önemli sayılacak iletim yolu sadece kiriş ve kolonlarda gerçekleşir. Oysa bildiğiniz üzere ısının diğer konveksiyon (taşıma) ve ışınım (elektromanyetik) yollardan da geçişini engellemek önemli ki normal de içi boş ve gaz dolu metal boruların rahatlıkla diğer konveksiyon ve ışınım yoluyla ısı geçişinin olabildiğini göz ardı etmemek gerekir ki gaz ortamlarda bu geçişi engellemek son derece önemli.

Ve genel yalıtım mantığına baktığımızda aslında öncelikle büyük oranda ısının konveksiyon ve ışınım yollarının engellenmeye çalışıldığı görülür. Bu anlamda içi gaz dolu boruların izole edilip havanın devinimini kontrol altında tutmak, özellikle yapıları ve yüzey dokuları bu hizmeti sağlayacak şekilde tasarlanan - üretilen temel tüm yalıtım materyallerinin görevidir. Ve yalıtımın temel prensiplerindendir.

Diğer yandan ses dalgalarının katı ve gaz gibi maddelerden geçişleri ve soğrulmaları ile frekanslarda oluşan olumlu olumsuz farklılıkların ,karavan da olsa kişinin ses yalıtımı ve ortam akustiğinden beklentilerine göre boruların içine de dışına da fevkalade bilinçli değişiklikler yapabilir.


Profil içlerine köpük uygulamasını daha çok ses yalıtımı için 13 khz ve üstü tiz ses dalgalarının sönümlemesini sağlamak için uyguladım ancak ,aracın dış sac ile temasta olan profillerin oluşturduğu ısı enerjisinin de, uyguladığım köpüğün içinde kapalı hava hücreleri sayesinde ısı enerjisinin soğurmasına da büyük oranda katkı sağlayacaktır. Ve elbette sadece profil içleri değil genel yalıtıma başladığımda tüm profillerin ayrıca dış yüzeylerini de yine iletim yolunu en aza indirmek için en az 100 mm kalınlıkta kapalı hücreli bir izolasyon materyali ile izole edilecektir..

Beni en fazla düşündüren ve uğraştıracak olan bahsettiğiniz sayıları bir hayli fazla olan camlar için bu konu da çok fazla kafa yoruyorum ve şu an için uygulamayı düşündüğüm ve büyük oranda beklentilerimi karşılayacak, tüm camların öncellikle yalıtım özelliğini yitirmiş fitillerini çıkarıp sıvı oto cam slikonu ile yeniden izole etmek. Ardından ön cam ve sürgülüler dahil hepsine ikinci bir cam ile çift cidar uygulaması yapmayı düşünüyorum, tabi “hareketli camlar” biraz uğraştıracak.


İki cidar arası mesafenin ısı iletimini kesmesi için 8-12 mm gibi nispeten sert bir hava katmanı bırakacak şekilde uygulama yapmak gerekli ki tüm ısı cam sistemlerinde bu aralıktaki mesafeye dikkat edilir..
Ancak bu kadar sık ve sert bir hava katmanı iki cidar arasında sert bir yay etkisi oluşturacağından ses iletiminin engellenmesine pek faydası olmayacaktır.
Dolayısıyla ses yalıtımı için de 3 . cidara ihtiyaç olacak, onun için de ya yine cam yada daha hafif olan şeffaf pleksi levhalardan uygun kalınlıkta kesip ilk ısı için yapılan cidar ile arasında en az 100 mm ve daha yumuşak bir hava katmanı sağlanacak şekilde uygulamak gerekir. Ayrıca ilk uygulanan cidara ve aracın orijinal camın iç kısmına dıştan ayna görünümlü içten dış görüşü kapatmayan yansıtıcı reflektör filmler ile ısı yönünü değiştirerek yalıtımı desteklemeyi ve diğer yandan yine hem ısı hem de ses dalgalarını soğuran akustik kumaşlar ile güneşlik ve sineklik perdeler kullanmak.

Son destekleyici uygulama ise mümkün olan bir çok camın alt bitiş kısımlarına uzun dikdörtgen yüksek ısı transfesi sağlayan alüminyum petekler konumlandırarak, peteklerin oluşturacağı konveksiyon ısı yukarı yönlü taşıma yoluyla en azından tüm cidarları geçmeyi başaran ancak oldukça zayıflayan soğuk havayı nötralize edecektir. Ön ve arka cam için içeriden ikinci bir cidar uygulamasına TSE nin onayı olmayabilir ancak TSE onayından sonra ön cam dahi arka cama da ikinci bir cidar uygulamasını yapabilirim.


Poliüretan köpüğü sadece profil içleri ve daha sonra normal yalıtım malzemelerinin giremediği aralara kullanıyorum.. Haricinde kullanmayacağım. Çünkü ısı ile birlikte işin içine ses ve akustikte girdiği için ve bu enerjiler birbirinden farklı olduklarından farklı malzeme ve teknikler uygulamak, zorunlu hale geliyor.

Karavan yalıtımına kullanacağım malzemenin türünden ziyade ısı ve ses iletiminde çift cidar ve mümkün olursa 3 cidar uygulama tekniğinde kolaylık sağlayacak her bölge için farklı malzemeler kullanmam gerekebilir. şu an ince hesaplamalar yapıp her bölge için hangi malzemeyi ne kadar kullanmam gerekeceği konusunda hesaplamalar yapma aşamasındayım.
Teşekkürler..
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,743
Mesajlar
1,523,048
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst