Karavan Su Tesisatı İle İlgili Bilgi ve Deneyimlerinizi Paylaşırmısınız?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan impesa Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 78
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 84,930
Ynt: Karavan Su Tesisatı İle İlgili Bilgi ve Deneyimlerinizi Paylaşırmısınız?

Mehmet Baydemir beyin açıkladığı tahliye çözümünü herkesle paylaşıp, uyardığı için kendisini çok tebrik ediyorum.
Bazen insan bu basit gibi görünen meselelere kafa yormadığı için ağır bedeller ödeyebilir.
Omnitemporal ve Atilla Dinçer'in önerileri için de kendilerine teşekkür ediyorum.
 

Etiketler
Ynt: Karavan Su Tesisatı İle İlgili Bilgi ve Deneyimlerinizi Paylaşırmısınız?

atiladi' Alıntı:
Mutfakda platin tetiklemeli elektrikli musluk kullanılırsa, hidrofor besleme kablosu muslukdan geçirilerek, sadece musluk açıldığında hidrofora enerji verilecekdir...
Atila Bey bu musluktan nerede bulabilirim. Bir adet ihtiyacım var . fiyatı nedir. nasıl elde edebilirim.. Selamlar.
 


Geçen ay su sistemimle ilgili yaşadığım problemi ve çözümünü sizinle paylaşmak istedim.
Son zamanlarda su pompası hem çok sesli çalışıyor,hem de yeterli basınçta su akmıyordu. Karavanda duş yapmak düşük debi nedeniyle adeta imkansız hale gelmişti. 10 günü kapsayan gezimize başladığımızda bu sorun ciddi bir problem olarak karşımıza çıktı. İlk günü idare ettikten sonra ikinci günde hanımdan gelen ultimatomla su pompasını sökmeye karar verdim. Ama bu alan çalışmak için oldukça sıkıntılıydı. Neyse eğrile büküle pompayı yerinden sökmeye becerdim. İlk anda dikkat etmediğim, ve bu nedenle kendime kızdığım bir şey sonrasında ikinci kere pompayı sökmeme neden olacaktı. Neyse pompayı söküp dağıttığımda su valflerinin arasına değişik büyüklükte bir çok çakıl taşının girdiğini fark ettim. Sen misin her gördüğün yerden su dolduran, hortumun ucuna bir filtre koymayan, al sana cezası...
Pompayı temizleyip toplayıp yerine monte ettim ve eşimden bir sevinç çığlığı yükseldi. Arzuladığı suyuna kavuşmuştu. Üstelik pompanın sesi de düzelmişti. Ertesi gün her şey eskiye döndü, su yine az akıyor, pompa sesli çalışıyor :(
tekrar aynı işlemleri yaptığımda beni pişman eden gözümden kaçırdığım ayrıntıyı fark ettim. Su deposunun hortumu boşta ve depo dolu olmasına rağmen su hortumdan çok cılız geliyordu. Hortumun içine salacak bir klavuz teline ihtiyacım vardı, ama ben o teli uzun süre karavanda taşıdıktan sonra eve bırakmıştım :(
Etrafımdaki zeytin ağaçları imdadıma yetişti. taze dallarından hazırladığım bir şiş sayesinde hortumun içini temizledim. Bolca taş parçasını akıtınca su beklenen hızında akmaya başladı. Yaklaşık 1 aydır pompa sorunsuz çalışıyor :smiley:
 

Ynt: Karavan Su Tesisatı İle İlgili Bilgi ve Deneyimlerinizi Paylaşırmısınız?

Su depoları için bir kaç not.
a-Temiz su depolarının paslanmaz malzemeden olması gerekmektedir.Avrupa da plastik,fiber vb. hazır bir çok hacimde su deposu bulunmaktadır.Bizde ise motokaravanların bir standardı olmadığı için genelde yerine (oturma guruplarınının altına ya da arka yatağın altına) ve isteğe göre depo yaptırılmaktadır.
Temiz su depolarının 100-150 lt.arasında olması normaldir.Bu ölçü karavanın yatak sayısı ya da sürekli yolcu sayısı ile orantılı olmalıdır.Kişi başına günlük tüketim 15lt./duş+ 5lt.el ,yüz, diş yıkama+ 10 lt.bulaşık ve yiyecek yıkama vb. olarak ortalama30 lt. olarak düşünülmelidir.
Su depoları porçöz,çamaşır suyu vb. kimyasallarla temizlenebilmesine rağmen yine de her yıl el ile dibe oturan kirleri ve yosunları temizlemek gerekmektedir.
Bu nedenle üst tarafta yeterli büyüklülte bir kapak gerekmektedir.Temiz su depolarının içlerine dalga seperatörleri yapılmalı ve fren halinde çalkalanmaları mutlaka önlenmelidir.Depolarınıza ara sıra bir tatlı kaşığı civarında klor atmanızda yarar vardır.Doldurma kapaklarınızı mutlaka bir zincir vb. ile karavana tutturunuz ve orada burada unutmayınız!...
b-Atık su depoları genelde hacim olarak temiz su depoları ile paralel düşünülür.Ancak her halde atık su depolarının 100 lt.nin üzerinde olması gerekmeyebilir.Bu depoların tahliyesinin rastgele bir yerden değil arabanın sağ tarafından olmasını ve olanaklar ölçüsünde 1" veya üzerinde küresel vana ile durduğunuz yerde hızlı boşaltmaya uygun olmasını tavsiye ederim.(Suyu açıp kilometrelerce akıta akıta giden karavanların yarttığı kirliliği düşünmelisiniz.)
Atık su depolarının taşırma borusunun ve sifon sisteminin olmasına dikkat edilmelidir ve bu pis sular içeriye geri tepmemelidir.Atık su depoları zaman zaman sıcak su ve porçöz vb. kimyasallar ile temizlenmelidir.
c-Hidrofor lar marin malzemeleri satan yerlerde bulunmaktadır.Genelde 7 lt/dk. debide bir hidrofor iki musluğa aynı anda su verebilecek yeterli debidedir.
Piyasa da Shur-Flo marka hidroforlar daha çok bulunabilmektedir.Hidroforların giriş borusuna mutlaka bir filitre takılmalı ve ara sıra kontrol edilmelidir.
d- Hidroforlu tesisatlar için bataryalar, musluklar piyasadan bulabileceğiniz en küçük mix. armatürler olabilir.Karavanlarda kaliteli ve soğuk için mavi,sıcak için ısıya dayanıklı içi takviyeli kırmızı hortumlar kullanılmaktadır.Dalübelergıç pompalı sistemlerde ise özel switchli bataryalar kullanılmalı eğer bulunamıyorsa ayaktan basmalı switch li bir musluk geliştirilmelidir.

Rüzgar,
Sayın Rüzgar, Benim de birkaç küçük sorum olacak.
1. Pekçok yerde karşıma çıktığı için ben de 700l/h bir su pompası aldım. Diyaframlı pompaların sorun çıkartacağını düşenerek çarklı pompada karar kıldım. Eeektrik tssisatım 24v Pompa dalgıç pompa.
Su tesisatımı da şöyle planladım. Pompa > checkwalf> basınç şalteri> musluklar. Depom 100lt. ve buna bağlı (arada musluk var 2 ad. 40lt. Küçük depolarım soğuk havalarda sıcak su üretip depolamak için.
2. Su tesisatımın elektrikli parçaları Pompa> pedallı şalter> basınç şalteri . Bunları seri bağlıyorum. Pompayı basınç şalterini bağlamadan çalıştırıyorum, ama basınç şalterini bağladığımda çalışmıyor. Önce pompayı direkt bağlayıp hatta basınç oluşturuyorum o zaman bazen çalışıyor ama 5-10 dk. musluğu kapatıp tekrar açtığımda gene çalışmıyor.
Benim yorumlarım şöyle: Su tesisatı 5/8 borulardan oluştuğundan pompa yeterli basınç oluşturamıyor, veya checkwalf kaçırıyor, veya basınç şalteri ayarı uygun değil. Bunlardan başka ihtimal aklıma gelmiyor. Ama hepsini denememe rağmen sonuç sıfır.
Sizlerin engin tecrübelerinizden ben de yararlanmak isterim.
Saygılarımla,
 



Teoman bey, cennet ile aramızda tarih boyunca bir iletişim kurulamadığından ve kurulması da artık beklenmediğinden, sevgili @RÜZGAR ın cevabını beklemeniz malesef beyhude olacak. :confused:

Fakat konuya vakıf olanların, merhumdan istediğiniz cevabı sizden esirgemiyeceklerini sanıyorum...
 
Son düzenleme:



Merhaba,konu çok eski ama kış günü suyu donmaktan koruyan sistem nedir,nasıl bir izolasyondur ?


.
Tanınmış yabancı firmaların pahalı ve enerji sorunlarına da yol açabilen elektrikli sistemleri olsa da, en kolay ve akıllıcası depoyu araç içersinde konumlandırmak ve sadece karavanın kullanım zamanında doldurmaktır. Sırf izolasyon, artı ısı olmadığı müddetçe yeterli fayda sağlayamaz.

Olur da gri su deposu araç altında ise sıklıkla boşaltılmalı yoksa az miktarlar için antifriz veya tuz kullanmak da günü kurtarabilir ?
 
Son düzenleme:

Ynt: Karavan Su Tesisatı İle İlgili Bilgi ve Deneyimlerinizi Paylaşırmısınız?

Efendım daha once ornegını verdıgım yogurtkabı ıle pıs su deposunun gerıye pusurmemesı deneyımımı aktarmak ıstıyorum .
Dort koselı bır yogurt kabının uzun uzak kenarına bır delık actıgım kapagını su ıle tam doolu yaptıktan sonra kapattım. Ust kısmını dus teknesı olarak bıcımlendırıp alttakı yogurt kabındakı delıgın tam aksı olarak aracın on tarafına gelecek sekılte bır delık acıp dus teknesı uzak delıgını , atık deposu uzak delıgıne ırtıbatladım.
Aracım yokus asagı gıttıgınde yogurt kabının one dogru egılecegını dusunerek pıs su deposununda one dogru egılmesı ıle ıcınde atık su delıkten uzaklasıp one dogru yıgılmakta ve dus teknesıne su gelememekte . Aksını dusunerek , yokus cıktıgımı kabullenıp yogurt kabını arkaya dogru egdıgımde atık su arkada bulunan yakın delıkten dısarı cıkmak ıstedı ıse de aksı yonde olan duş delıgı yokus yukarı cıkmakta ıken kazandıgı yukseklık farkına ulasamadıgı ıcın pis su yıne dısarıya puskurmemektedır.
Bu deneme yanılma uyarlamamı aracıma moonte ettıgım atık su depomun arka dıngıle en yakın ve duş teknemın de depodan one dogru 50 cm onde olarak monte edılmıs seklını var sayarak uyguladım
Ben gorsel olarak olumlu netıceyı aldım. ıİlgilenen arkadaşlarıma tesekkur ederım.

Mehmet bey merhaba,
Başlık açılalı çok zaman olmuş ancak panelvan alıp motokaravana dönüştürme düşüncesiyle karavan bölümünü tarayıp bilgi edinmeye çalışırken bu mesajınızı gördüm. Dün bir başka başlıkta, duş ve tuvaletin arka kapıdan erişiminin avantajlarını okuduğumda hoşuma gitmişti. Ancak sizin bulduğunuz pratik çözüm sebebi ile atık su deposunun duş teknesinden daha geride olması gerektiği prensibi aklıma yattı.
Yoğurt kabı ile deneme yapma şansım olmadı ama çizerek, modelleyip biraz da geometri bilgisi ile kabaca hesap yaptım. Tarifinizi doğru anladım mı emin değilim.
Atık su deposunun 85cmx60cmx40cm (208lt) ebatlarında olduğunu, duş teknesi ile bağlantısının D50 pimaş olduğunu ve deponun üstünde 5cm boşluka kalana kadar dolu olduğunu varsaydım.

1.jpg

20 derecelik bir eğimde sabit hız ile giderseniz sorun yok ancak kalkışta veya vites değişikliğinde araç ivmelendiğinde büyük hacimli depo içindeki sıvı yüzeyinin ~15-20mm yer değiştirmesi, 2m boyundaki boru hacmini (3,92lt) rahatlıkla dolduracaktır (ki son resimde görüleceği üzere daha azını doldurması da yetecektir). Yatay hat üzerine klape tipi çek valf konabilir.

2.jpg

3.jpg
 



schwepsZirve


Yapmış olduğunuz çizimleri ve açıklayıcı bilgilerinizi çok beğendim .

Tabi ki ; "klepe" aparatının yeri geldiğinde önem taşıdığını eklemiş olmanız , hepimizin faydalanabilmesi için kafa yorduğunuzu anladım . Teşekkür ederim.
karavanımı yapabilme zamanlarımda önce kafamda tasarlayıp , çızimlerini gerçekleştirdikden sonra da sağlıklı bir şekilde kullanıla-bilirliğni araştırıyor sonrada yapımına başlıyor dum. kendimin yaptığım pis su deposu , aracımın altında (konum geregi) dikine prizma konumunda olması idi . Takdir edersiniz dikine prizmalarda sıvıların kütlesi daha az yer değistirdiğinden yüksek ve alçak kenarlar açı'ya göre daha az etkilenirler . Karşılaştığım sorunu çözerken kendi ölçülermi kurtarmak çabasında olduğumdan o anda derinliğine benzeşmesinden dolayı yoğurt kabı örneğini :smiley: baz almış olduğundan da , aynen örnekleyerek anlatmışım . Şim aklıma geliyor da yüksek olmayan bir depo yapmış olsaydım da herhalde , enlemesine konumlandırırdım . Klepe de çok iyi bir fikir . paslanmanın da bir çaresi bulunur .:smiley:

Sağlıklar dilerim. Selamlar.
 

schwepsZirve


Yapmış olduğunuz çizimleri ve açıklayıcı bilgilerinizi çok beğendim .

Tabi ki ; "klepe" aparatının yeri geldiğinde önem taşıdığını eklemiş olmanız , hepimizin faydalanabilmesi için kafa yorduğunuzu anladım . Teşekkür ederim.
karavanımı yapabilme zamanlarımda önce kafamda tasarlayıp , çızimlerini gerçekleştirdikden sonra da sağlıklı bir şekilde kullanıla-bilirliğni araştırıyor sonrada yapımına başlıyor dum. kendimin yaptığım pis su deposu , aracımın altında (konum geregi) dikine prizma konumunda olması idi . Takdir edersiniz dikine prizmalarda sıvıların kütlesi daha az yer değistirdiğinden yüksek ve alçak kenarlar açı'ya göre daha az etkilenirler . Karşılaştığım sorunu çözerken kendi ölçülermi kurtarmak çabasında olduğumdan o anda derinliğine benzeşmesinden dolayı yoğurt kabı örneğini :smiley: baz almış olduğundan da , aynen örnekleyerek anlatmışım . Şim aklıma geliyor da yüksek olmayan bir depo yapmış olsaydım da herhalde , enlemesine konumlandırırdım . Klepe de çok iyi bir fikir . paslanmanın da bir çaresi bulunur .:smiley:

Sağlıklar dilerim. Selamlar.
Çalpara tip cekvalf kullanın.Paslanmaz olarak piyasada satılmakta.
Yanlız çalpara cekvalf yatayda çalışır. Montaj da dikkat

PRA-LX1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Merhaba,

Karavanımı tasarlarken ihtiyaçlarımı en kolay yöntemlerle karşılamaya çalışıyorum. Resimdeki metal su deposunu karavanımın üstüne yerleştirsem musluk olarak görünen kısmına duş başlığına giden bir hortum, ince boru taksam bu şekilde güneşin metal depo içindeki suyu ısıtması yoluyla sıcak duş çözümü sağlayabilir miyim?

Değerli düşünce ve önerilerinizi rica ederim.

Deponun görüntüsü linktedir.

Galvaniz Su Deposu 60 Lt - n11.com
 

o_Oo_Otesisattan korktum vallaha bir tesisatta bu kadar sorun eyvah eyvah ancak rüzgar abi nin dediği çok mantıklı bu kadar sorun oluyorsa tesisata mahakkak kolay ulaşılmalı
 

Merhabalar, başlıklarda bulamadım. acaba temiz su deposuna su doldurmak için nasıl bir hortum almak gerekiyor ? farklı hortum kalınlıkları ve bağlantı aparatları var sanırım, uygun olanını nasıl bulurum emin olamadım.
 



Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,774
Mesajlar
1,523,699
Kayıtlı Üye Sayımız
166,594
Kaydolan Son Üyemiz
SEMİHFİDAN33

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst