Karavan Için Güneş Panelinin Watt'ını Hesaplama

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan TaksiciCengiz Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 76
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 51,120
ince 999 istemeyerek bir tartışma başlattıgım için özür dilerim yeni üye olugum için birbilgimyok verigin bilgiye teşekkür ederim birde 75 v buzdolabım var 40v televizyon olmuşuma koyup 2 -3 ay türkiye turu yapmayı planlıyom bunlar için kaç lık güneş paneli ve kaç amper akü almam lazım yeni alacam vereceğiniz bilgi için şimdiden teşekkürler

Etiketler
170X20=3400 watt harcama yapar. 3400/12=280 amper tüketim yapar.

Bu cumleyi su sekilde yazmak teknik olarak daha dogru olabilirdi. Anlami anlasiliyordu esasinda. Onun
disinda bir sorun yok. (Sadece 20 saat gunde calisirmi emin degilim. Dis ortam sicakligi, buzdolabi izalasyonu, kapiyi acma sikligi etkiler)
170Watt×20 saat=3400 WattSaat enerji harcar. 12 volt aku kullanilirsa 3400Wattsaat/12V=280Amper saat lik harcamaya denk gelir.

Son düzenleme:

Bakın ben iyi niyetle yardım etmek için bu konu hakkında bildiklerimi paylaşmak istedim ama benden daha iyi bilip benim bilmediğimi beyan ettikten sonrada bilmediğin işlere karışma diye talimatta veren HAMRADİO nikli üye varken bir şey yazmak içimden gelmiyor kusura bakmayın.
Sevgili Taksici Cengiz burada bu konu hakkında benden çok daha akıcı ve anlaşılır şekilde yazacak,hesaplayacak yardımsever üye arkadaşlar var.biraz sabret cevap detaylı olarak gelir

Son düzenleme:

Sayın İnce999 Bey, Saygısızlık yapmak istemem ama

Bu cumleyi su sekilde yazmak teknik olarak daha dogru olabilirdi. Anlami anlasiliyordu esasinda. Onun
disinda bir sorun yok. (Sadece 20 saat gunde calisirmi emin degilim. Dis ortam sicakligi, buzdolabi izalasyonu, kapiyi acma sikligi etkiler)
170Watt×20 saat=3400 WattSaat enerji harcar. 12 volt aku kullanilirsa 3400Watt/12V=280Amper saat lik harcamaya denk gelir.
Sevgili Bartek Hiç bir şekilde HAMRADİO nikli üyenin yazdığı gibi hakarete uğramayı hak edecek ne teknik hata yaptım nede mantık hatası.
Beyefendinin başka sitelerdeki yazılarını araştırıp buldum okudum.Her kimsenin bildiği kadar OHM kanunundan haberdar ama bey efendi TRAC başkan yardımcısı olduğu için kendi sitelerindeki yazılarında gizlide olsa dokunuzmazlığı ve kibiri var.
Ampermetre Şöntü konusundaki yazılarının aynısı kendi sitesindede var.Her ne kadar OHM dan haberdar olsada şöntten uygun akımdan fazlası geçirilince şönt direncinin ısınmasını kabul etmiyor yani kafasındaki teorik elektrik bilgisi ile uygulamadaki durumu bağlaştıramıyor diye düşünüyorum.
Şu an hakkımda yazdıklarından dolayı canım sıkkın.

Merhaba,
Bu konuyu başından beri takip etmekteyim. Güneş panellerinin elektrik üretme kabiliyetleri ile aküleri şarj edebilme kabiliyetleri birbirinden biraz farklı şekildedir diye başlayarak konuya bir katkı yapmak isterim. Şöyle ki;
Güneş panelleri optimum üretim yeptıkları zamanlarda üretim değerleri olan wataj larda üretim yaptıklarını varsayarsak ki bu ancak gün içinde güneşi optimum aldığı 3-4 saat için geçerlidir, bu watt değerini eğer konvansionel bir regülatör kullanıyorsak kabaca 17.5 volt'a, MPPT'li regülatör kullanıyorsak kabaca 13.6 volt'a bölerek pompaladıkları amperlere ulaşabiliriz. Ama bu tabidir ki akülerimizi en fazla %50 deşarj ettiğimiz düşünülürse %80-85'e kadar olan şarj değerini ifade eder. Sonrasında ise akümüzün iç direnci devreye girer ki bunu bir balon şişirmeye benzetebiliriz. Nasıl ki bir balonu şişirirken balonu bir yere kadar gayet zahmetsiz üfleyerek şişirebiliriz, ama bir yerden sonra, yani balonun %80-85 şişmesinin sonrasında, üflemek biraz güç ve zahmetli olur. Dolayısıyla, güneş panelinden maksimum faydayı elde edebilmek için hep bu %80-85 aralığında bulunup, bu kapasiteyi maksimum yapabilmek için akü bankı kapasitesinin fazla Ah olması gerekmektedir ki bu da bir ağırlık meselesidir. Mesela karavanlarımızda 1400-1600 Ah toplamı olan bir akü bankı taşıyabilsek ne güzel olurdu ama bu sadece güzel bir hayal... :smiley:
Dolayısyla burada karavanın ne kadar süre haraketsiz kalacağı ve tamamen güneş panellerinin üreteceği elektriğe muhtaç olacaklarını tahmin etmek ve sistemimizi ona göre kurmak gerekmektedir. Motor çalıştırıp yol aldığımız her durumda motorumuzun alternatörü aküleimizi şarj eder veya bir AC elektrik kaynağından elektrik almaya başladığımızda güneş panellerine ihtiyaç duymayız. Burada redresörümüzün akülerimizin toplam Ah'ine göre şarj kapasitesi ve kaç aşamalı şarj kabiliyetinde olduğu önem kazanır.
Kaç saat hangi aleti kullandığımız tabidir ki bu hesabın en ilk yapılması gerekli hesaplamadır. Ama bu hesabı yaptıktan sonra karar vermemiz gereken şey ne kadar süre bir AC, yani şehir cereyanına bağlanmadan duracağımızdır. Eğer bu süre sizin için hayli uzun ise bunun da çareleri bulunmaktadır. Ya redresörünüz kapasitesine uygun bir jeneratör ve yakıtını taşırsınız, ya da motorunuza bağlı dinamo, yani alternatörün gücüne bakarsınız. Bu alternatörün gücü eğer yeterli değilse ve aracınızda ikinci bir alternatörü koyacak yer varsa bu bir seçenek olabilir veya mevcut alternatörü değiştirip daha büyük bir alternatör koymak da bir seçenek olabilir.
Kendi bilgilerim çarçevesinde katkıda bulunmak istedim. Saygılarımla,

Sent from my iPad using Tapatalk

Canını sıkma sayın ince 999
Forumda çok yazmasam da takip ettiğim kadarıyla bir çok konuda bilgili ve yardımsever biri olduğunuzu biliyorum, sadece bazen sinirli çıkışlarıniz oluyor,biraz sakin,bir cevap yazmadan once on saniye yatışıp sonra yazmak daha iyi oluyor, haklıyken haksız konuma düşmemek için biraz sakin,
Eğer birisini yanlış yönlendiren birisini görürsem söylerim, ama bunu söylemek için doğru olduğunu düşündüğünüz şeyi veya nerede yanlış yönlendirme olduğunu da belirtmek lazım, bu konuda haklısınız ,

SM-J200F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Canını sıkma sayın ince 999
Forumda çok yazmasam da takip ettiğim kadarıyla bir çok konuda bilgili ve yardımsever biri olduğunuzu biliyorum, sadece bazen sinirli çıkışlarıniz oluyor,biraz sakin,bir cevap yazmadan once on saniye yatışıp sonra yazmak daha iyi oluyor, haklıyken haksız konuma düşmemek için biraz sakin,
Eğer iyi bildigim bir konuda birisini yanlış yönlendiren birisini görürsem söylerim, ama bunu söylemek için doğru olduğunu düşündüğünüz şeyi veya nerede yanlış yönlendirme olduğunu da belirtmek lazım, bu konuda haklısınız ,

Sevgili Ender Yüce Taksici Cengiz arkadaşımız merak edip sorunca bende mümkün olduğu kadar ince detaylara girmeden Güneş paneli vatı hesaplama mantığını anlatmaya çalıştım.Benim düşüncem detaylara konunun içinde yeri geldikçe yada detay anlatmaya uygun soru sorulunca giriş yapmaktı amma moralim bozuldu işte bir kere.

Sayın İnce999 Bey, Saygısızlık yapmak istemem ama

cümlesini neye dayanarak kurabiliyorsunuz?? Bu cümlenizden sonra, Diğer yazdıklarınızı okumadım bile..

İyi niyetinizden hiç şüphem yok, ancak lütfen TEKNİK konularda fikir beyan etmeyin, kimseyi yanlış yönlendirmeyin..

Saygılar, Atila
beyefendi, ben de yanıtızı bekliyorum. çünkü ben de yeni karavan yaptırıyorum ve ihtiyaçlarımı sizin deneyimlerinizden yararlanarak yapmak istiyorum

ARKADAŞLAR KARAVANDA BUZDOLABI IŞIKLANDIRMA VANTİLATÖR TV SULARA BASINÇ SAĞLAYAN HİDRAFOR GİBİ ENERJİ TÜKETEN CİHAZLARIMIZ VAR ÖNCELİKLE İŞIKLAR HİDRAFOR TV VANTİLATÖR GİBİ 12 VEYA 24 VOLTTAN ÇALIŞAN CİHAZLARI SEÇİN ÇÜNKÜ İNVERTÖR AKTİFKEN AKULERDEN HATRI SAYILIR ENERJİ ÇEKİYOR BUZDOLABI İÇİNDE 12-24 VOLTTAN ÇALIŞAN BUZDOLABILAR VAR FAKAT ÇOK YÜKSEK FİYATLARI VAR 12 -24 VOLTTAN ÇALIŞAN ISI KONTROL CİHAZLAR VAR BUZDOLABI ÇALIŞACAĞI ZAMAN SİSTEM İNVERTÖRİ AÇIYOR BÖYLECE İNVERTÖR ELEKRİK DÖNÜŞÜMÜ YAPARAK İNVERTÖR AKTİF DEĞİLKEN ENERJİ KAYBIBIN ÖNÜNE GEÇİYOR .ŞUNU DA YAPABİLİRSİNİZ BULUNDUĞUNUZ YER GÜNEŞİ İYİ ALIYORSA İNVERTÖR SÜREKLİ AÇIK KALIR GECE OTOMOTİK SİSTEME GEÇERSİNİZ .
İNVERTÖR SEÇİMİNE GELİNCE EN AZ 1200 LİK OLMASI LAZIM BUZDOLABI İLK ÇALIŞMASINDA YÜKSEK WATT İSTER SONRA BAYA DÜŞER .

sayın ince 999 acıklamanız muhtesem olmuş.
dogrusu bu kadar cok elekrık sarfıyatı olacagını tahmın bıle etmiyordum. sayenizde ögrenmiş oldum.
verdiginiz bilgiler yanlıs bile olsa kimsenin bir digerine bu şekilde hitap etme hakkı yoktur.
bu konuda yanınızdayız.
bence kafanızı takmaya gerek yok. haddini bildirmişsiniz zaten.

Sevgili karavan severler kendim aile hekimiyim görev yaptığım yerde her gün 8-20 saat e varan elektrik kesintisi olduğu için önce jeneratör vardı yanınca babam elektronik ustası olduğundan çok şey öğrendim, uzatmadan asm ye 250 watt güneş paneli kurdum 2 aku 90 ampirik jel aku kurdum amacım iki kapılı A++ bir buzdolabını aku orta seviyede yanı yeni değil jarzı tam iken 6 saat çalışıyor ama güneş var olduğu müddetçe çalıştırıyor sonuç olarak bir normal boyuttaki iki kapılı A ++ buzdolabı bir günde açılıp kapatmayı göze alırsak 750 watt harcar, orta seviyedeki A++ 550 watt,mini A++ 450 yaklaşık harcar. Önceki mesaj larda hesaplamalar gördüm matematiksel olarak doğru pratikte yanlış

Buzdolabını A++ seçiniz,en az 300 watt güneş paneli (450 daha iyi olur), jeneratör almanıza gerek yok çünkü arabada zaten jeneratör mevcut araç akulimatör ile jel akuler arasında sigortalı bağlantı kurarsanız akuler boşakdığında aracı rolentide çalıştırır sigortayı açarak jarz edebilirsiniz.en az 90 ampirik 2 jel akünüz olsun, güneş paneliniz tavan da yatar sabit olacağına güneşe 30 derece ile bakacak duracak düzebeğiniz olursa daha çok güneşten fayda görürsünüz (güneşin ışınları dik (90)gelmeli

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,822
Kayıtlı Üye Sayımız
166,617
Kaydolan Son Üyemiz
rkayapınar

Geri