Merhabalar
Konu pek bilinmeyen bir konu anladığım kadarıyla. Merak eden olabilir diye ben araştırdıklarımı buraya ekleyeyim.
Bu başlığı açtıktan sonra yaptığımız bir kampta voltaj regülatörü olan bir karavana komşu olduk. Gün boyu giren ve çıkan voltaj değerlerini görme şansım oldu. Değerler hiç iç açıcı değildi. 180-200 volt arası gidip gelen voltajı 140 volta kadar düştüğünü bile gördüm. Bu da içerideki cihazların düzdün çalışmasını etkileyebileceği gibi arıza yapmasına da neden olabilir.
Karavanda kullanılabilecek 2 tip regülatör gördüm.
1. si Röleli tip. Bunlar daha çok kombi regülatörü olarak satılıyor ve 5 KVA ya kadar modelleri var. Bunlar fiyat ve ağırlık açısında çok mantıklı ama konuştuğum kimse bunları önermedi.
2. si Servolu tip. Bunlar neredeyse 2 kat fiyat etiketi ile satılıyor ve ağırlıkları da 2 kat civarı. Genelde 5 KVA cihaz öneriyorlar (tabi bu tamamen sizin kullanacağınız cihazlarla bağlantılı) ve bu cihazların ağırlığı da 40 kg civarı. Aynı kapasitede rölelilerin ağırlığı ise anca 20 kg geliyor.
Bir de dikkat edilmesi gereken konu aşırı voltaj düşmesi ve çıkmasında cihazın ne yaptığı. Birkaç yer voltaj koruması eklenmediği taktirde makina için sıkıntı olabileceğini yazmış.
Bu bilgiler doğrultusunda servo tipli ve voltaj korumalı bir cihazın en uygun çözüm olabileceğini düşündüm. Ama bu konunun uzmanı olmadığımı tekrar belirtmek isterim.
Normal cihazlar dışında piyasada 1-2 tane karavan için satılan regülatör bulunuyor. Bunların çok detaylı teknik detayları bulunmuyor ancak röleli tiplerin koruma eklenmiş halleri gibi. Ayrıca çok yüksek fiyatlara satılan ürünler, ya fiyat ya da güvenilirlik açısından kafamda soru işareti oluşturdu. Seçimimi den onlardan yana yapmadım.
Markalara gelince 2 yerli marka var (Baysallar ve Delta) piyasada. Gördüğüm kadarıyla ikisi de aile şirketi ve asıl alanları bu. Hangisi daha iyidir bilemiyorum ama araştırmalarınızda faydası olabilir diye yazıyorum.
Tüm araştırma sürecimin sonunda maksimum tüketimimin 1000 watt civarı olacağını düşündüğüm için 3,5 KVA Servolu ve voltaj korumalı yerli bir ürünü sipariş verdim. Boyut hala çok kafama takılıyor ama çok zamanım yoktu. İnşallah hata yapmamışımdır
Umarım bu bilgiler birilerine faydalı olur