Karataş İlçesi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan AYDURAN Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,770

AYDURAN

Zirve
Mesajlar
5,669
Tepkime Puanı
27
Yaş
51
Yer
İstanbul / Maltepe
406px-Adana_tr%7E1.png


Akdeniz Bölgesi'nde, Adana İline bağlı bir ilçe olan Karataş, kuzeyde yüreğir, kuzeydoğusunda Ceyhan, doğusunda Yumurtalık, güneydoğu, güney ve batıda Akdeniz, kuzeybatısında da Mersin ili ve Seyhan ilçesi ile çevrilidir. İlçe toprakları Adana İlinin Akdeniz'e doğru çıkıntı yapan güney bölümünde yer alır. Çukurova'da yer alan ilçe toprakları tamamen düz ovalık bir arazi yapısına sahiptir. İlçenin Akdeniz kıyısında doğal kumsalları vardır. Batıda Seyhan, doğuda da Ceyhan Irmağı ilçenin doğal sınırını oluşturur. Kıyıdaki kumul setleri ile deniz arasında lagünler bulunmaktadır. Bunlar doğudaki Akyayan ve Kokarot, ortadaki Akyatan, batıdaki Tuz gölleridir. Sığ ve suları tuzlu olan bu lagünlerin çevresi bataklıktır.

İlçenin ekonomisi tahıl ve pamuk tarımı ile turizm ve balıkçılığa dayalıdır. Adana'ya 47 km.uzaklıkta bulunan Karataş'ın yüzölçümü 922 km2 olup, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 32.375'tir.

İlkçağda bugünkü Karataş'ın yakınlarında Mallos antik kenti bulunuyordu. Surlarla çevrili Magarsos kenti ise Mallos'un güneybatısında kurulmuş Çukurova'nın ilk liman kentlerinden biri idi. Büyük İskender döneminde Magarsos yakınlarında kurulan kentin yapımında kullanılan taşların renginden dolayı buraya Karataş adının verildiği sanılmaktadır.

İlk Çağın önemli bir liman kenti olan Magarsus Arzava, Hitit, Yunan, Roma, Bizans, Ortaçağda Roma ve Abbasilerin egemenliğini yaşamıştır. Karataş1517 yılında Osmanlıların eline geçmiş, I.Dünya savaşı'ndan sonra Fransızlar tarafından işgal edilmiş, bir yıl sonra da Türkiye Cumhuriyeti topraklarına dahil edilmiştir. 1957 yılında da İlçe konumuna getirilmiştir.

Magarsus'ta limana bakan görkemli bir kale (Magarsos Kalesi) , denize dönük büyük bir tiyatro ve bir Athena tapınağı bulunmaktaydı. İskender, İ.Ö.333’de kente uğramış ve bu tapınakta kurban töreni düzenlemiştir. Türkler, bu kente, kara taşlardan yapılma Bizans dönemi kilisesinden dolayı Karakilise demişlerdir. Ancak Türk-Bizans savaşları sırasında kilise yanınca, bu ad Yanıkkilise olarak değiştirilmiştir. Günümüzde buradaki örenyeri, Dört Direkli ismiyle tanınmaktadır. Günümüzde bu alanda, yüzeyde, keramik parçaları dışında hemen hemen hiçbir kalıntı görülmemektedir.

İlçede, Osmanlı döneminden kalma iki han bulunmaktadır. Bunlardan biri 1608'de inşa edilen Karataş Hanı'dır. Diğeri ise Pazaryeri'nde olup kısmen aşınmış olan kitabesinden 1872 yılında yapıldığı öğrenilmektedir. Ancak bu hanlar harap bir durumdadır.
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,839
Mesajlar
1,531,414
Kayıtlı Üye Sayımız
166,940
Kaydolan Son Üyemiz
acelyakaratas

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst