Ynt: Kamyon Karavanlar
ince bey' Alıntı:
Bende bir çekme karavan almak istiyorum fakat bu konuda hiç bir bilgim yok.bana bazı konlarda yardımcı olrsanız sevinirim.1-istediğim karavan hem yazlık,hem kışlık olmalıdır.2- karavanda bir evdeki ne varsa hepsi olmalıdır[ev tipi buz dolabı,wc,banyo,çamaşır makinası,tv,klima,şofben,oçak.v.b gibi] 3-elektiriğide olmalıdır [jeneretör] hiç bir yere bagımlı olmamalıdır.su deposoda olmalıdır. yani dediğim gibi bir evde ne varsa hepsi olmalıdır. orta boy bir şey olmalıdır. böyle bir karavanı hangi tür binek araclar çekebilir ve fiyatları ne kadardır.2.elde olabilir.ödeme şartları hakkında bilgisi olanlar varmıdır. beni bu konularda aydınlatırsanız sevinirim.iyi günler
Sayın İnce Bey,
Öncelikle foruma hoşgeldiniz.
Verdiğiniz koşullara bire bir uyacak bir karavanı bulmak oldukça zor. Aslında karavanı her türlü konforu ve isteği sonuna kadar sağlayacak bir araç gibi değerlendirirsek yerinden kıpırdayamayacak kadar ağır ve büyük bir kütleyle karşı karşıya kalabiliriz. O yüzden karavana "doğa ile daha uzun süre ve daha yakın olma girişimimizde asgari ihtiyaçlarımızı bize sağlayan araç" diye yaklaşmak lazım. Aslında karavancılar bazıları birine bazıları diğerine yakın olmak üzere bu iki düşünce arasında bir yerde bulunuyorlar. Ancak her durumda evimizde sahip olduğumuz bazı konforlardan(?) taviz vermek gerekeceğini kabullenmemiz gerekiyor.
Yazınıza net cevap vermek gerekirse;
1- Karavanların nerdeyse tamamına yakınında bir oturma grubu/yatak, mutfak ve lavobo bulunur. Buzdolapları genellikle büro tipi dediğimiz 80-140 lt arasındadır. WC, banyo önemlidir ancak özellikle eski yerli karavanların çoğunda yoktur. Çamaşır makinasının karavanda sabit olduğu çok az örnek vardır. Bunlar da genellikle sabit kullanılan büyük karavanlarda konforlu olacağı düşünülerek koyulmuş pratik olmayan bir uygulamadır. (Bu tip karavanlar çok hantal oldukları için hiç gezmezler ve karavancılık felsefesine en uzak araçlardır. "Çok gerekirse hareket edebilen küçük yazlık" tanımı bence daha uygundur). Çamaşır makinası olarak küçük hafif ve pratik ürünler piyasada satılmaktadır. TV olarak da küçük boyutlu modeller karavan içine monte edilebilir. TV'ler karavanın dışına taştıkça daha az sempatik görülmeye başlanır. Klima uygulamaları yaygınşmaktadır ancak %95 ev tipi klimalar kullanıldığı için ağırlığı arttırmakta ve görsel olarak karavan içine zor uyum sağlamaktadır. Şofben tercihinde de karavana özel gazlı şofben zor bulunduğu için anlık yüksek güç çeken şofbenler ya da 10-40 lt hacimli termosifonlar kullanılmakta ve genellikle fazla problem çıkarmamaktadırlar.
2-Elektrik konusu karavanlar hakkında yapılan tartışmaların yarısını oluşturur. Jeneratörler sanıldığı kadar pratik değildir. Sessiz olduğuna sizin değil başkalarının karar verdiği bir cihaz olduğu için genellikle kamping dışı sakin yerlerde gerektiğinde çalıştırmak uygun olmaktadır. Pratikte 100-150Ah akü ile bir kaç gün idare etmek mümkün olabilmektedir.
Her karavanın su deposu vardır. Hacmi 30-200 lt arasında değişebilmektedir. Evdekinden daha az su kullanma alışkanlığı zaman içinde kazanılabilen bir beceridir. Karavanda kullanılan su doğal olarak aşağı tahliye olduğu için yüksek hazcimli su kullanımı ya kirli suyu bir kapta biriktirerek dökeni yormaya başlar ki uygun olanı budur, ya da karavanın altını bataklığa çevirebilir.
Orta boy karavan tanımını 4,5-5,5 metre arası karavalar için yapmak uygun olur sanırım. Bu tip karavanları binek araçlarla çekmek mümkündür. 4,5 metre boy için 1.6 benzinli araçlar yeterlidir. 5,5 metreye yaklaştıkça en az 2.0 litre motorlu araçlar kaçınılmaz olur. Bütün konfor özelliklerini talep edenler 6 metre ve üstü çift dingil karavanları tercih etmeleri gerekir ancak bunlar yasal olarak binek araçlarla çekilir gibi görünse de ticari ya da 4 çeker araçlarla ancak başedilebillirler. Türkiye yollarının her türlü standart dışı uygulamaları barındırabildiği düşünüldüğünde böyle büyük bir karavanla "konaklama sırasnda" sahip olunan konfor "yolculuk" sırasında stres olarak geri dönebilir.
Eğer gezmek için bir çekme karavan istiyorsanız ailenizin ihtiyaçlarını göz önüne alıp tahammül edebileceğiniz en küçük karavanla başlamanızı öneririm. Bu yaz karşılaştığım bir karavancı arkadaşımız büyük karavanı ve 1.6 motor aracı ile karavancılığa ilk gezide noktayı koymak üzere idi. Karavan çekmek aslında sanıldığından çok daha kolaydır ancak bazı teknik konular bilinmezse zorlanmak ve yorulkmak da işten değildir.
Genellikle 525 olarak tabir edilen tek dingil karavanlar konfor seviyesi olarak tatmin edici donanıma sahip ve "gezebilen" karavanlardır ve fiyatları 2. elde 7-15bin TL arasındadır. sıfır almak isterseniz tahminim yerli olanlar 12-20 bin TL arasında satın alınabilir. sahibinden.com web sitesinde karavan ilanlarından seçenekleri araştırabilirsiniz.
Türkiye'de çekme karavancılarda "karavanı kampingde yatırma" eğilimi yüksek olduğu için yerli üreticiler bazı yol deneyimlerinden daha az istifade(!) edebilmektedir. Yabancı menşeili karavanlar ise "gezebilmeye" daha yatkındır.
Bu arada en küçük çekme karavanın bile pek çok motor karavandan daha fazla hacme ve konaklama konforuna sahip olduğunu da ilave edelim.
Selamlar, mutlu geziler,
Doğan Böncü