Kamyon Karavanlar

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan musstanqq Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 40
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 27,079

musstanqq

Ana Kamp
Yer
İstanbul
Arkadaşlar, kamyon karavan hakkında herhangi bir bilgisi olan var mı ?
Araştırmalarımda beni yönlendirebilecek herhangi bir bilgiye ulaşamadım.
Açılan bazı topic'lerde motokaravan veya camper için belli bazı markaların 5 yaş üstü modellerinin uygun olduğunu gördüm ama yaklaşık aynı rakamlara 10 yaş civarı kamyonda bulmak mümkün olabilir.
Kullanım açısından küçük kamyonlar daha müsait olur diye düşünüyorum.
Örneğin BMC 518 veya Mercedes 1517 gibi.
Unicat'in internet sitesinde inanılmaz güzel kamyonlar gördüm.
Aynısını yapmak pek mümkün olmayacaktır ama onlara yakın bir projeyi Türkiye'de yapabilecek yerler var mı acaba ?
Birde kamyon olunca vergi oranları veya işin herhangi bir prosedüründe değişiklik oluyor mu ?
Konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim.
Şimdiden teşekkürler.

Etiketler
Ynt: Kamyon Karavanlar

Kamyon olsun otobüs ya da minibüs olsun farketmez sonuçta ticari bir araç alıyorsunuz ve bunu özel kullanım amaçlı kamp taşıtına çeviriyorsunuz.Projesini çıkarıp onaylatıp ruhsata da aynı bu şekilde işletmek zorundasınız.Kamyon dediğiniz şey gerçek bir kamyonsa belki ehliyetinizi de yükseltmeniz gerekir.Bahsettiğiniz modeller hakkında bilgim yok ama onlar kamyonet ise eski model de olacağına göre vergisinin fazla olacağını sanmam.Prosedür hakkında bu link ten faydalanabilirsiniz.
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=13118.0

Bahsettiğim modeller 4x2 veya 6x2 hafif ticari kamyon olarak geçmektedir.
Kasa ve kupa ölçüleri hemen hemen standart kamyonlar ile aynı olup, lastiklerinin ebatı kamyona göre ufak, kamyonete göre büyüktür.
Taşıma kapasiteleri de 8-11 ton arasındadır.
Şasi üzerine yapılacak kullanım alanının ölçüleri yaklaşık 7m x 2.50m x 2.50 m olacaktır.
Bu araçların kullanımı için en az C sınıfı ehliyet gerekiyor.
7m x 2.5m x 2.5 m alana unicat de gördüğümüz iç dizaynlar sığabilir diye düşünüyorum.

4.jpg

5.jpg

7.jpg

8.jpg

Merhaba Musstanqq,
2 kişi için çekme karavan düşünürken konu 7 mt lik kamyona kadar geldi :smiley: Olabilir hiç itirazım yok ancak kullanışlı olmayacağı konusunda kesin fikrim var.
1- Eğer kamp alanlarını düşünüyorsanız, kalan 3-5 kamp alanında o büyüklükte bir araç her zaman sorun demektir.
2- Eğer dağ,bayır dolaşmak istiyorum diyorsanız tek araçlık yayla yollarında manevra yapma olasılığınız sıfıra yakındır.
Tahminim o tip araçlar ABD gibi arazisi geniş, yolları düzgün ve geniş, alt yapısı oturmuş ülkeler için geçerli.
Hayal etmeye devam diyorum, umarım istediğiniz araca kavuşursunuz. İyi bayramlar.
Oguz

Merhaba teos,
Konuyla ilgili insanın pek bir fikri olmayınca herşeyi düşünür hale geliyor ;D
Son 1.5 - 2 aydır sahip olunabilecek en güzel karavan nasıl olur diye düşünmekteyim.
Çekme karavan en kolay çözüm yolu olarak gözüksede, bir arabanın arkasında 5.5 - 6 metrelik trailer'ın kullanımı zahmetli olacaktır.
Mermer ve kömür ocakları çalıştırdığım için büyük arabalara aşinayım ve kullanımında problem yaşamayacağımı düşünüyorum ama kamp alanına gidipte bu araç büyük, alamayız gibi bir cevap alacaksam eğer hiçbir manası yok tabi.
Birkaç camper ve motokaravan inceleme fırsatım oldu ve biraz daha büyük bir karavanla daha rahat edeceğimi düşünüyorum.
Her türlü fikre açığım ve işin açıkçası kafam allak bullak oldu iyice.
Genelde bu kadar kafam karıştığında aklıma ilk geleni yapan ve sonra pişman olan birisi olarak ;D önerilerinizi bekliyorum.
Bu işe ayıracağım bütçe sizlerinde yardımıyla karar vereceğimiz aracı yapmaya yetecektir.
Herkese iyi bayramlar dilerim.
Saygılarımla.

Merhaba,
yaşam tarzınız, tatil anlayışınız, karavanda yaşayacak kişi sayısı gibi etkenler tercihi etkiliyor kaçınılmaz olarak ; başta iki kişi dediğiniz için aşağıdaki varsayımlarda bulunuyorum.
- sadece haftasonları kullanabilirim ---> motokaravan ( campervan 1. tercih)
- sadece haftasonları kullanabilirim ama 1-2 misafirim de olur ---> motokaravan ( alkovan 1.tercih, semi-integrated 2.tercih)
- tatillerimde bir yere gider uzun sürekkalabilirim --- > çekme karavan
- hafta sonları kullanacağım ama 1-2 haftalık tatillere de çıkabilirim.kısa süreli kamplarla çok yer gezerim ---> motokaravan (campervan 1 .tercih,semi-integrated 2.tercih)
- hafta sonları kullanacağım ama 1-2 haftalık tatillere de çıkabilirim ve bu tatillerde misafirim de olabilir. ---> motokaravan ( alkovan 1.tercih,semi-integrated 2.tercih)

not: alkovan açık kasaya panel giydirilip şöför mahallinin üstü çıkıntılı olup yatma yeri olarak kullanabilen
semi-integrated : açık kasaya panel giydirilip şöför mahalli üstü yatak olmayan.
umarım ukalalık olarak almazsınız ama bu terimleri tanımlamakta fayda var. Bir de bizde çok kullanımı olmayan "integrated" denen, tamamı ile açık kasa,motorun üstüne panel giydirme ile yapılan tür var.

Bunlar benim kişisel görüşlerim. 2 kişi için, içinde yeterince kullanışlı duş/wc olsun, (100-110*80), sabit yatak da isterim (120-130*180) oturma gurubu da (şöför koltuğuna kadar 130-150) , ferahlık
çok da problem değil derseniz daha önce arsaalabanda ile paylaştığımız plan size uygun. Yok ille de ferah olsun, sabit yatak olmasa da olur derseniz benim campervan'ın planı size uygun. Hemen işe başlamak istiyorum derseniz 2003 model bir panelvan bakmanızı, vaktim var derseniz biraz daha bekleyip 2004 temiz bir panelvan bulmanızı öneririm. 5 yıl üstü araçlara bakmamanızı, "ÖTV'yi hallederiz abi" diyenlere de uymamanızı öneririm.
Oğuz

Oğuz Bey,
Paylaştığınız bilgiler için çok teşekkür ederim.
Şu an itibariyle 30 yaşında ve bekarım. Bu karavanı muhtemelen 2 kişi kullanacağım anlamına geliyor.
Çocuk veya misafir derdim, buna ne kadar dert demek doğru tartışılır tabi, pek olmayacaktır.
İlk başlarda, daha öncede sizinle paylaştığım gibi, çekme karavan en kolay yol olarak gözüksede, biraz düşününce kullanımında problem olacağı insanın aklına geliyor.
Panelvan veya minibüs baz alınarak yapılacak bir camper araçta aracın orijinal ebatlarıyla yetinmek durumunda kalacağız.
Hafif kamyon veya kamyonet şasi üzerine biraz daha geniş ve uzun bir yaşam alanı yapmamız mümkün olur mu ?
Şunu düşünebilirsiniz; hem 2 kişiyi geçmez hem de büyük olsun diye tutturdu ;D
Artık otel odalarından sıkılan ve doğayla içiçe bir tatilin özlemini kuran ben özgürlüğün tadını bu şekilde alabileceğimi düşünmekteyim.
Ve karavan ebatlarını optimum noktayı geçmeden en büyük hale getirmeye çalışmamım sebebi de aracın içinde de aynı aynı özgürlüğü hissetmek isteyişim.
Oturma grubu ve mutfak bölümünün mümkün olan en ufak ölçüleri benim ihtiyaçlarımı karşılayacaktır.
Ne de olsa yemek yapmak gibi bir derdim olmayacak ve günümü aracın içinde geçirmektense gittiğim yörenin görülmesi gereken yerlerini gezmeye ayıracağım.
Birde özellikle sormak istediğim birşey var :
Unicat modellerinde hidrolik pompalar yardımıyla aracın kullanım alanını yükseltmiş.
Benim yaşadığım şehir Bursa'da bu tarz işleri yapmak çok sorun değil ve benim hidrolik, şasi, saç, plastik vb... işleri yapan dostlarım mevcut.
Yatağı üste almak karavanın çok ferah olmasını sağlar herhalde ?
Hiç bu tarz bir karavan gördünüz mü ?
Saygılarımla.

EX45HD-UnimogU5000.i3-560.jpg

Çıtayı yükselttiniz :smiley: , bu tür karavan ancak unimog türü veya Renault master kamyon gibi yüksek araçlarla, ve yüksek tavanlı container benzeri bir yaşam alanı ile mümkün . Daha önceleri Unimog'un sürüş
rahatlığı açısından sıkıntılı olduğunu duymuştum. Başka var mı bilmiyorum ama Renault Master Kamyon arkasına bu container türü yaşam alanı uygulanabilir gibi. Can karavana bir hakimin yaptırdığını ve planının
Afrika seyahati olduğunu duymuştum. Çıkabildi mi bilmiyorum.
Farklı bir açıdan bakarsak sanki www.earthroamer.com daki XV-LT araç size hitap edebilir . Alkovan kısmı yeterince geniş ve ferah. ABD fiyatı olan 200.000 USD fiyat çok uçuk , Ford pickup
25000 usd civarında gerisi karavan ve aksesuarları için isteniyor. Fiber kısmının kat kat, çok emek verilerek yapıldığını okumuştum. Türkiye'de fiber kısım nasıl dayanıklı yapılabilir diye kafa yormaya değer .
Nissan Navara gibi bir araçla... Ne dersiniz ?
Oguz

08_09_4330_std.jpg

earthroamer aracı daha öncede görmüştüm, çok çok şık olmuş hiç şüphesiz.
o iş için uygun 2004 model Ford Ranger 4x4 aracım da var aslında ama o tarz bir çalışmayı kim yapar orasından emin değilim.
200.000 usd yüksek bir fiyat ama o ABD fiyatı tabi, burada o iş çok daha azına yapılır ama dediğim gibi kim yapacak ?
Birde Oğuz Bey; yaparız aracı sonra yahu harcadık bu kadar para avuçiçi kadar oldu der miyiz acaba:smiley:
Can Karavana hakimin projesi ne oldu mutlaka soracağım, bayramdan sonra ilk iş olacak ve mutlaka sizlere de haber veririm nasıl bir çalışma yapılmış.

Tekrar merhaba,
"yaparız aracı sonra yahu harcadık bu kadar para avuçiçi kadar oldu der miyiz acaba:" sorusunun cevabı eskiler için şöyle olurdu herhalde ;
"İndigo bu işin erbabı. 20 yıldır yollarda olan Ford türü araçların üzerine yapılmış monoblok karavanlar var. Ve içleri gayet müsait, alkovan kısımları bile..., hala ayaktalar...."
Ne yazık ki İndigo firması artık faaliyette değil. Ne güzel değil mi Türkiye'de bir firma arkasından böyle sözler söylenmesi .... Umarım diğer firmalar içinde söyleriz bu lafları ....
İyi bayramlar dileği ile...
Oğuz

Sn.musstanqq,
2 hafta önce gittiğim Pino Karavan'da Mitsubishi L200 Çift kabin için yapılan araç üstü karavanı gördüm.Ford ranger 4x4 aracınıza ve beklentilerinize cevap verirmi bilmem ancak böyle bir çalışmayı görmenizi tavsiye ederim. Faruk bey aracın bayrama kadar teslimine uğraştığını söylemişti.İletişim kurarsanız bilgi alabilirsiniz. Cep. 0535 2973895
Karavancı dostların ve Gezenbilir ailesinin Bayramını kutlarım.

Açıkçası hangi topiğe yazacağımı bilemedim, güncel bir topik olan buraya yazayım dedim.

Karavanlarınızı nerede koruyorsunuz? Sitenizin garajında mı, özel müstakil evdesinizdir dolayısıyla onun bahçesinde, apartmanda yaşıyorsunuzdur, normal kapı önü sokakta, şehir içi kapalı garajlarda vs.

Aracın emniyeti açısından sorun oluyor mu? Hırsızlık, orasını burasını kurcalama vb.

Yolculuk sırasında karavanınızdan uzaklaşmanız gerektiğinde hiç döndüğünüzde soyulduğunuzu gördünüz mü?

Gezileriniz sırasında kamp dışı askeri tesis ,karakol yada benzinlik gibi bölgelerde kısa süreli konaklama yapmak istediğinizde sıkıntı yaşıyor musunuz, yaşadığınız sorunlar genelde neler oluyor?

Sorularımın içeriği az çok anlaşılmıştır. Cidden merak ettiğim konular bunlar.

Herkese iyi bayramlar...

Sn. Güngör,
Verdiğiniz bilgi ve iletişim numarası için teşekkür ederim.
Bayramdan sonra irtibata geçebilirim.
İyi bayramlar diliyorum.

Merhaba Oğuz Bey,
Can Karavan ile bugün görüşme şansım oldu, hakime yapılan araç bizim düşündüğümüz gibi değilmiş.
Iveco midibüsten yapmışlar. Fotoğraflarını görme şansım oldu, güzel bir çalışma olmuş.

Can Bey'in bana yaptığı öneriyi sizinlede paylaşmak isterim.
Mercedes 309 küçük otobüsün uygun bir araç olabileceği görüşünde.
Belçikalı bir çifte daha önce yapmış oldukları aracı gösterince ben de aynı fikirde olduğumu söylemeliyim.
Aracın boyu yaklaşık 6.5 mt.
4000 - 5000 TL. arasında oldukça ucuz bir fiyata bulmakta mümkün.

Merhaba, ben yanlış hatırlıyormuşum demek ki, kusura bakmayın. Mercedes 309 türü araçlara hep sıcak bakmışımdır ama mekanik bilgim olmadığı için
eski araçlara hiç güven duymamışımdır. Bu benim şahsi görüşüm kimseyi bağlamaz. Uğraşmayı seviyorsanız neden olmasın ?
Seçim işi çok zor, kolay gelsin :smiley:))
Oguz

Mercedes 309, 302, 302s ve 303 lerin yedek parçaları bol ve ucuz ülkemizde.
Pazara en önce giren markalardan birisi olmasından kaynaklanıyor bildiğim kadarıyla.
Araca verilen meblağ kadar üzerine harcanırsa yürüyen aksamın neredeyse tamamen sıfır yapılabileceği söyleniyor.
Tabi iyice araştırmak lazım ama sıfır mercedes kamyonların bile yedek parçasının(işim dolayısıyla biliyorum) emsallerine göre çok daha ucuz olduğu düşünülürse doğru olabilir.
Iveco'nun da 309 benzeri modelleri var.
Fiyatlar biraz daha yukarıda ama model yılları 90 ların ortaları. Biraz daha az uğraştırır herhalde.
Mümkün olduğunca modelli araç almak konusunda sizinle hemfikirim, eskiyi yeni yapmaya çalışmak yenisini almaktan daha zordur, bilirim.
Şenol Göçmençelebi

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,675
Kayıtlı Üye Sayımız
166,526
Kaydolan Son Üyemiz
Tuncaytuna02

SON KONULAR

Geri