bahsettiğim yöntemler çocukluğumda evimizde kullanılan benim de hala kullandığım yöntemler. evimizde ya da gezilerde hiç likit vb. sinek kovucu kullanmadık. en kolay bulunan ve basit olan limon karanfil ikilisi. limon bulamayınca hazır satılan limon suları da oluyor. sinek yoğunluğunun çok olacağını düşünürsem miktarı artırıyorum. müthiş etkili bir çözüm, tavsiye ederim. su kabağını çocukluğumda katıldığım bir izci kampında öğrenmiştim. o güne kadar sadece matara ve hamam tası olarak kullanıldığını görmüştüm (şimdilerde boyayıp abajur ya da avize diye satıyorlar ve bence çok yazık ediyorlar). liderlerden biri çadırın içine asmıştı. nedenini sorunca da anlatmıştı. şu an bir tane su kabağım var daimi olarak limon karanfil kullansam da zaman zaman ilave olarak yanımıza alıyorum. nane yağı da çok etkili aktarlardan temin etmek mümkün. şimdi aklıma geldi fesleğen ve tarçın a da sinek yaklaşmaz hem de ortam mis gibi kokar. fesleğeni minik bir saksıda yanınıza alabilrsiniz. hem sinekleri uzak tutar, hem güzel kokar ( gelip geçerken elinizi sürün) hem de yemek yaparken taze taze koparırsınız. son olarak şunu ilave edeyim yemeklerinizi mümkün oldukça karavandan/kamptan uzak bir yerde hazırlayın ve hemen tüketin bekletmeyin.