Kamperim İçin Elektirik Tesisatı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan imacman Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 15
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,936

imacman

Yeni Üye
Merhaba,

Foruma üye olduğum günden beri hepinizden birçok konu hakkında bilgi edindim. Hayırlısıyla bu yıl kış sonu yıllardır hayalini kurduğum (yaşım henuz 34 fakat, 22 yaşlarındayken bir güney tatili sırasında hollandalı turistlerin motokaravanını gördüğüm günden beri hayalim) camper için kolları sıvayacağım.
Siz değerli forum üyelerinden küçük bir ricam olacak elektrik şeması konusunda. Kendi tetisatıma göre uyarlayacağım.
Camperim ile ilgili bütün plan şema tasarım v.s. bitince siz değerli üyelerle paylaşıp sizlerin değerli fikirlerinide alacağım.

Hepinize değerli bilgilerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ediyorum.

Umut

([attachment=1]Aklımdaki tesisatı ekledim görüş ve önerilerinizi bekliyorum)

Screen shot 2011-09-21 at 1.21.37 PM.jpg

Etiketler
Ynt: Kamperim İçin Elektirik Tesisatı

Ani su ısıtıcısını aküden beslemeyi düşünmediğiniz şeklinde anlıyorum, doğru mu?

Inverter'in girişine de bir anahtar koymanız tavsiye edilir. (Boşta iken de yük çekmesine engel olmak için.)
Araç aküsünden gelen anahtarın da 100A ve üzerini destekleyebilecek kapasite de pako türü bir şalter olması önerilir.
Ayrıca, başta hidrofor olmak üzere HER ŞEYİN önüne bir sigorta koyun. 12V beslemede akımlar yüksek olduğu için yangın çıkmasını önlemenini en garantili yolu bu.

Her türlü elektrikli cihaz ilk çalıştırmada üzerindeki yazan wat,tan fazla akım çeker (demaraj akımı) inverter gücü bunu karşılayacak şekilde olmalı
örneğin 1000 wat çeken cihaz ilk harekette 1300 wat gibi

TA2RX' Alıntı:
Ani su ısıtıcısını aküden beslemeyi düşünmediğiniz şeklinde anlıyorum, doğru mu?

Inverter'in girişine de bir anahtar koymanız tavsiye edilir. (Boşta iken de yük çekmesine engel olmak için.)
Araç aküsünden gelen anahtarın da 100A ve üzerini destekleyebilecek kapasite de pako türü bir şalter olması önerilir.
Ayrıca, başta hidrofor olmak üzere HER ŞEYİN önüne bir sigorta koyun. 12V beslemede akımlar yüksek olduğu için yangın çıkmasını önlemenini en garantili yolu bu.
+1
Ayrıca servis aküsünden araç aküsünü besleme mantığını kullanmayacakasanız araya salter yerine diod kullanabilirsiniz. hem bu şekilde otomatik araç çalıştıgında bu akülerde( Servs aküsü) şarj eder. Bunu tercih etmiyorsanız, o zman pako salter yada yuksek akım devre kırıcı kullanmanız tavsiye edilir.
Birde bu devrede popüler enerji sistemi olan güneş enerjisi istenmiyor diye düşündüm..
Saygılar
Rıza

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

Evet Bekir Bey, su ısıtıcısını sadece dışarıdan 220V elektirik alabildiğim zamanlarda kullanacağım. Tavsiyelerinizi dinleyip bol miktarda sigorta kullanacağım.

Rıza Bey, aslında güneş enerjisi sistemi olursa elbette güzel olur fakat ilk başta bu şekilde başlamayı düşünüyorum. Eşim fazla sıfırlı faturalar görürse bu işin yatma ihtimalı doğabilir :smiley:

Teşekkürler

Umut

dopamin' Alıntı:
Her türlü elektrikli cihaz ilk çalıştırmada üzerindeki yazan wat,tan fazla akım çeker (demaraj akımı) inverter gücü bunu karşılayacak şekilde olmalı
örneğin 1000 wat çeken cihaz ilk harekette 1300 wat gibi
öylesine gözüme ilişen bir invertörün açıklaması aşağıdadır, dikkatimi çeken invererün karşılayacağı demeraj akımının epey büyük olmasıdır, acaba gerçektende doğru mu?

Carub 1000 Watt 12 V dan 220 V Elektrik ,Yükseltici 4621707 Detay Bilgisi
--------------------------------------------------------------------------------

• Çalışma Voltajı:

•12 volt
•Volt Bilgileri

•12 VOLT | Genel olarak binek otomobiller,hafif ticari araçlar,minibüs,panelvan gibi araçlar 12 volt güç çıkışına sahiptir.
• Çalışma Voltajı:

•24 VOLT | Kamyon,otobüs,bazı ticari minibüsler,TIR,bazı tekneler 24 volt güç çıkışına sahiptir. •
1000W a kadar 230V AC den çalışan ürünleri çalıştırır •
2 schuko priz •
Başlangıç akımı yüksek yükler için yüksek demeraj kabiliyeti
Aşırı yük aşırı ısı düşük-yüksek akü gerilimi durumlarında otomatik kapanma •
Kısa devre koruması •
Otomatik kapanma akünün tamamen boşalmasını önler. •
Aşırı ısı veya düşük akü gerilimi nedeniyle otomatik kapanmalarda sesli alarm •
Soğutma fanı •
Uzaktan Kumanda (İsteğe bağlı) •
2400W demeraj gücü • Yüksüz durumda 0.4A ‘ den düşük çalışma akımı •
Kalıcı montaj için braket parçası •
CE e-mark standartları •
İki yıl garanti Çalıştırdığı cihazlar : 70 ekran TV +VCD/DVD matkap küçük el aletleri küçük mutfak gereçleri video kamera müzik seti laptop bilgisayar telsiz telefon buzdolabı v.b.

Fiyatına bakılırsa bu cihaz modifiye sinüs gibi duruyor. Sonrasında sorun yaşamamak için bu konuda tecrübesi olanlar tam sinüs olanları öneriyor.

Benim kullanacağım sistem bu.

arz.jpg

Kemal Bey ;

BU bağlantı şeklinde, benim anladığım; yaşam ve araç aküsününün her ikisinide karavanı beslemede kullanacaksınız. Bu bağlantıda sorun yaşabilirsiniz gibi geliyor bana ama, genede karar sizin tabiki

Saygılarımla
Rıza

Sayın Rıza, bu sadece araç alternatöründen her 2 yada 3 akünün bağımsız şarz olması içindir, yani dolu akünün akımı boş olana geçmez, ve dolu akü akım çekmeyeceği için hangisi boş ise gelen beslemeyi o kullanır, yaşam kısmında ise hagi akünün kullanılacağı malum kullanıcıya bağlı olduğu için o kısmı çizmedim, ama o hatta da diot atmakta .

Kemal bey ;
Benim kaygım karavanı besleme, yani akü kullanım tarafı ile alakalı idi. O tarafı bence kullanıcı kontrolünde kullanmakta fayda var. Yani seçici bir Switch ile mesala. Gerçi genel yaklaşım olarak devreyi hazırlarken, sadece yaşam akülerinden gerektiğinde araç aküsüne destek alamayı düşünmek bence en emniyetli çözüm. Diğer konumda yapılacak bir hatalı davranış sizi hareketten sakıt bırakabilir..
BU arada nacızane uyarımı anlayışla karşıladığınız için teşekür ederim. Karavan yapımınızı keyifle izliyorum

Saygılarımla.

Rıza

Şarj sistemine diyot bağlamak isteyen üyeye bir uyarıda bulunmayı uygun gördüm.
Eğer alternatörün çıkışına diyot bağlarsanız sarj geriliminiz diyotun özelliği sebebi ile 0,7 volt düşer.Bu durum akünüzün boşken veya zayıflamışken şarj olma süresini ciddi biçimde düşürür.Diyot üzerinden geçen akımla doğru orantılı olarak ısınacaktır.Bu durumda diyotu soğutmanız gerekir, ancak önünüzde gene bir engel var bu yüksek akıma dayanıklı diyotların bir ucuda şasedir yani siz ısınma sorununu çözmek için diyotu soğutucuya, soğutucuyuda şaseye monte ederseniz kısa devre oluşur ve yangın çıkabilir.Kısacası diyot kullanamazsınız.

Diyot kullanmak aslında güzel bir çözümdür. Kullanılan diyot tercihan düşük gerilim kaybı olan shottky tipi olmalıdır. Her ne diyot kullanırsanız kullanın soğucusunun gövdeyle irtibatını iyice izole etmelisiniz.
Diyottan oluşan gerilim düşümünü kompanze etmek için alternatörün (konjektörün) gerilim algılama ucunun ana aküye bağlı olması gereklidir. Bu durumda akülerdeki gerilim değeri istenilen düzeyde olur ve ana akünün gerilimi oluşur. :smiley:

Burada kullanmayı düşündüğüm diot 1600v/ 500-700A cıvarı seramik diottur.Adedi tahmini 50 euro cıvarıdır.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,662
Kayıtlı Üye Sayımız
166,519
Kaydolan Son Üyemiz
cagatayuysal

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR