Kamp Ocakları

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan gncr Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 42
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 25,650
Ynt: Kamp Ocakları

Konu az çok netliğe kavuşmuş olsada birkaç bende belirtmek istedim:smiley:

İspirto ocakları : Kullanımı kolaydır, ocağın kendisi ucuzdur, hacmi küçüktür. Yakıtı ucudur. Yaz kamplarında yemek yapma, su ısıtma için uygundur. Su ısıtma ve yemek yapma süresi en uzun süren ocaklardır diyebiliriz. yani zamanı bol olanlar içindir. Eğer kış aylarında kullanılacaksa dahada fazla zaman alacaktır. Hatta çok soğuk ortamlarda kar eritmek için uygun değildir. ( Kaçkar fotoğrafındaki gibi bir set için yaklaşık 80 eoro para ödeeniz gerekir - İçerideki sıcak havayı dağıtmamak için etrafı komple kapalı setler- )

Kartuşlu ocaklar : Kullanımı kolaydır, ocağın kendisi ucuzdur - 20/90 tl arası gibi-, ocak hacmi küçük, taşınan yakıtın hacmi büyüktür. kartuşun bulunması zordur - türkiyeye girişte bazı problemler yaşanmaktadır- . Yakıtı pahalıdır. 1-2 günlük yaz kış kampları için uygundur. Uzun süreli aktiviteler için kişinin tercihine bağlıdır ( iki kişilik, bir haftalık bir kış kampı için 7 adet 230 gr kartuş götürmeniz gerekir diye düşünürsek. fiyat 13.5x7 = 94.5 tl ve yaklaşık 10cmx10cmx70 cm alan kaplarsınız buda yanılmıyorsam çantanızda 10 lt bir alanı faaliyet boyunca kaplaması demek- boş kartuşu da taşıyacağınız için ) Çok fazla kamp yapılıyorsa kartuşa hatırı sayılır bir para harcanır.

Benzinli ocaklar : Kullanımı ve bakımı en zorudur diyebiliriz, ocağın kendisi pahalıdır - 300 tl üzeri gibi-, ocak hacmi ve yakıt hacmi küçüktür. Benzin dünyanın heryerinde benzindir ve araba olan her ülkede hatta köyde bulursunuz. Güzel yemek yapmak, çadır içinde kullanmak gibi işler için pek uygun değildir, daha çok karnınızı doyurmanızı, soğuk şartlarda ve yüksek rakımda hızlı kar eritmenizi sağlar. ( Kaçkar dilberdüzünde bu sene kamp yaparken ben benzin ocağı ile, yanımızda orada tanıştığımız abiler ispirto ocağı ile su kaynatma işine giriltik, biz ve abiler benzinli ocakta kaynayan su ile hep beraber muhabbet ettik-çay içtik, çaylarımız bitti ama ispirto ocağı suyu kaynatamamıştı. Ama sonunda kaynadı ) Uzun süreli aktiviteler için kişinin tercihine bağlıdır ( iki kişilik, bir haftalık bir kış kampı için 1,5 lt yakıt götürmeniz gerekir diye düşünürsek. fiyat 1.5x5 = 7.5 tl ve yaklaşık 6cmx6cmx30 cm alan kaplarsınız buda yanılmıyorsam çantanızda 4 lt bir alanı faaliyet boyunca kaplaması demek)

İşin özeti; bana göre
herkese bir kartuşlu ocak lazım,
uzun süreli-çok faaliyet yapanlara, kışın daha çok dağa gidenlere benzinli ocak lazım
kafa kampı yapmaya gidenlere muhabbeti sevenlere ispirto ocağı lazım

Nacizane fikirlerim bunlardır:smiley: İyi günler dilerim...
 

Etiketler
Ynt: Kamp Ocakları

arkadaşlar bit pazarından aldığım 1963 model alman yapımı kocher marka benzinli kamp ocağımı tanıtayım 48 yaşında olmasına rağmen maşallahı var hala [attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4]

Resim 001.jpg


Resim 004.jpg


Resim 002.jpg


Resim 003.jpg
 

Ynt: Kamp Ocakları

Bu ocağın bir benzeri bendede var optimus marka bu ocağı babama 1960 lı yıllarada amerikalılar hediye etmiş geçen seneye kadar taş gibi çalışıyordu ama işgüzar bir arkadaşım eline alıp bakarken ocağımı mahvetti o zamandan beri ocağımı elime alamadım bunun tamiratından anlayan güvenilir birisini bulsam hemen tamir ettireceğim.
 

Ynt: Kamp Ocakları

Ugur Tekin arkadasimiz konuyu bence son derece duzeyli bir sekilde ozetlemis.Aynen katiliyorum.Bu gune kadarki yorum yapan arkadaslarin da aciklamalari isiginda bence buradan her kesimden arkadas kendine uygun bir sonuca varacaktir Saglicakla kalin.
 

Ynt: Kamp Ocakları

ben aldığımda ocak çalışmıyordu biraz bakımdan sonra çalıştırdım çok stabil çalışıyor geri kaçırma yok zaten en önemli ey bu ocaklarda içeriye basılan havanın geri kaçması o durumda ocak uzun süreli çalışmıyor
ocağınızın sorununu söylerseniz size yardımcı olmaya çalışırım
 



Ynt: Kamp Ocakları

ttogan' Alıntı:
Ugur Tekin arkadasimiz konuyu bence son derece duzeyli bir sekilde ozetlemis.Aynen katiliyorum.Bu gune kadarki yorum yapan arkadaslarin da aciklamalari isiginda bence buradan her kesimden arkadas kendine uygun bir sonuca varacaktir Saglicakla kalin.

teşekkür ederim, ne mutlu bana....
 

Ynt: Kamp Ocakları

Merhaba,

Sabah sabah konu ilgimi çekti o yüzden ben de birşeyler karalamak istedim.

Outdoor tecrübelerime dayanarak söylemeliyim ki en efektif ocak benzin ocağıdır. Bunun sebebi her türlü yakıtı (benzin, kerosen, white gas(saatçi benzini), gaz yağı) kullanabiliyor olmanız buna bağlı olarak da su ısıtma, yemek pişirme vb. gibi aktiviteleri de yarı zamana indirebiliyor olmanızdır.

Yukarıda saydığım yakıtlar özellikle son zamanlarda birçok ocakta kullanılabiliyor ama içlerinden en temizi ve temizlenmesi en kolayı white gas yani saatçi benzin. Saatçi benzini denmesinin sebebi çoğunlukla saatçiler tarafından, çok uçucu olduğu için, saat aksamlarını temizlemekte kullanılıyor. Yanlış hatırlamıyorsa "Hegzan" olarak geçiyor ve 1 lt şişesinin fiyatı yaklaşık 12-15 tl civarlarında. Benim yakıt şişem 0,75 lt -ki tamamını doldurmuyorum- ve bana nereden baksanız 3-4 faaliyet rahat rahat yetiyor yani ekonomik.

Bunun yanında bütan/propan kartuş da yanımda mutlaka götürüyorum. Hem pratik hem de hafif oluyor. Benzin ocağına göre daha uzun sürede ısıtsa da bu fark saatlerle ölçülebilecek bir fark olmuyor. Basit bir örnek vermek gerekirse; 3000m'de, normal hava şartlarında benzin ocağı (white gas) 1 lt suyu 3-4dk'da kaynatıyorsa bütan/propan 7-8 dk'da kaynatıyor (rakamlar yaklaşıktır, ortama göre değişiklik gösterebilir). Ancak şöyle bir sorun var. White gas kalorisi düşük bir yakıt olduğu için ısıtma süresi de ona göre uzun oluyor ama temiz bir yakıt. 97 ya da 100 oktan bir benzinle çok daha kısa sürede ısıtırsınız ama bu sefer temizlerken binbir küfür edersiniz :smiley:

Ama bunun yanında bütan/propan kartuşu yaktığınız anda ısıtmaya başlar ama benzin ocağının ön ısıtmasını mutlaka yapmanız gerekir. Bu da zaten süreleri aşağı yukarı yakın zamanlara çeker. Çok fırtına varsa ve çadırınızın bagaj kısmı doluysa -tavsiye etmemekle birlikte- bütün emniyetleri alarak bütan/propan'ı çadırın içinde yakabilirsiniz ama benzin ocağının ön ısıtmasını yapmanız gerektiği ve ciddi anlamda alev çıkardığı için çadır içinde yakamazsınız. Kartuşlar devrilirlerse dökülmezler ama yakıt şişesini dökerseniz sorun yaşarsınız.

Tabii ki bu söylediklerim dağ için geçerli ve yaşanan tecrübelerden yola çıkılarak yazılmış şeyler. Diğer taraftan kamp ortamı daha farklıdır, zamanınız boldur istediğiniz saatte kalkıp istediğiniz şekilde yemeğinizi ısıtabilirsiniz, bu yüzden kamplar için kesinlikle benim tercihim benzin ocağı yönünde oluyor.

Hatta yakın zamanda primus eta power diye bir ocak seti çıkardı. Bu ocağın en büyük avantajı her türlü yakıtı yakabiliyor olması. Uç kısmı vidalı olduğu için kartuş takıp bütan/propan'da yakabiliyorsunuz. Ama dağ için fazlasıyla ağır kalıyor, kamp için ideal.

Daha önce de bahsettiğim gibi white gas'i (istanbul'da) karaköy taraflarında bulabiliyorsunuz ama bütan/propan kartuşları çoğunlukla doğa sporları mağazalarından alabilirsiniz. İki yakıtı'da uçağa sokamazsınız yakalanırsanız başınız ciddi anlamda belaya girer. Bütan/propan kartuşlar genelde kullan-at şeklindedir ama son zamanlarda doldurmayı başarabilenler var.

Sayın mut yazısında "1-2 günlük yaz kış kampları için uygundur. Uzun süreli aktiviteler için kişinin tercihine bağlıdır ( iki kişilik, bir haftalık bir kış kampı için 7 adet 230 gr kartuş götürmeniz gerekir" diye yazmış. Buna çok katılmıyorum zira 1 adet 230gr'lık kartuş size 2 gün boyunca rahat rahat yetecektir (tabi bütün gün çalışmıyorsa) eğer 3 öğün yemek yapıyorsanız hiç sorunsuz 1 kartuş 2 gün yeter. Kendimden örnek vereyim; Bolu Aladağ kampına 1 adet 230gr'lık kartuş getirdim. Bununla 2 gün toplamda 4 öğün yemek yaptım bunun yanında gece aydınlatma ve ısınma için çadırımın içinde lüks lambasını yaktım. Ertesi gün çantama koyarken içinde hatırı sayılır miktarda gaz vardı.

Yüksek irtifada (6000 üzeri) her türlü yakıt yanar ama performansı düşük olur zira oksijen daha azdır.

Bunların yanında ispirto ocakları da var ama bence çok performanslı ocaklar değiller. Ağırlık anlamında baktığınızda diğerlerine göre daha hafifler ama süreler her zaman daha uzun olur. Kullanan ve çok beğenenler mutlaka vardır ama ben tercih etmiyorum.

Benim yazacaklarım bu kadar. Aklıma gelen olursa mutlaka devam ederim. Biraz karışık yazmış olabilirim affola :smiley:

Sevgilerimle
Güncel Özak
 


Ynt: Kamp Ocakları

ormanlık kamplarda çok pratik olsa da dağda hiçbir işe yaramaz. zire türkiye'nin orman sınırının 2000 metre olduğunu hesaba katarsak ve yanımızda da bunun için gerekli olan çalı çırpıyı taşıyamayacak olursak dağ da kullanım amacını tamamen yitirecektir.

ama başta da dediğim gibi ormanlık kamp yerinde çok işe yarayacak pratik bir alet.
 

Dağda, ormanda, açık arazide odunları yaprakları tutuşturarak ateş yakmak serbest midir?
Nerede ateş yakabiliriz?
Görevlilerden uyarı yapan yada ceza kesenle karşılaştınız mı?
 



Ynt: Kamp Ocakları

izmire' Alıntı:
Dağda, ormanda, açık arazide odunları yaprakları tutuşturarak ateş yakmak serbest midir?
Nerede ateş yakabiliriz?
Görevlilerden uyarı yapan yada ceza kesenle karşılaştınız mı?

dağlarda kimse ne yaktığınıza karışmaz ama zaten kimse de dağda kamp ateşi yakmaz zira zaten kamp yükünü taşırken fazladan kimse 3'er 4'er kilo odunu taşımak istemez.

orman için konuşmak gerekirse, milli parklarda ateş yakmak yasaktır. milli park olmayan yerlerde ise yakılmaması tercih edilir, şayet yakılacaksa azami dikkat gösterilmesi gerekmektedir. etrafının kuru otlardan temizlenmesi, çok sıkı ağaçlık içinde yakılmaması ve sonrasında mutlaka söndürülmesi ve söndüğünden emin olunması gerekiyor.

şöyle birşey buldum;

Ormanlık alanlar ile ilgili cezalar.

Ormanlık bölgelerde resmi makamların belirlediği yerler dışında konaklamak ve gecelemek 72 YTL.

Orman Bakanlığı veya resmi kurumların izin verdiği yerlerde konaklarken, piknik yaparken ateş yakmak veya yakılan ateşi söndürmeden olay mahallinden uzaklaşmak 3 bin 627 YTL.

Ormanlık bölgelere veya yakın yerlere sönmemiş sigara ve yangına neden olabilecek yanıcı ve benzeri maddeler atmak, yangına sebebiyet vermek 3 bin 627 YTL.

Ormanlık alanlarda veya 4 kilometre mesafede anız ve benzeri otları yakmak 21 bin 763 YTL.

Ormanlarda tedbirsizlik ve dikkatsizlik nedeniyle yangına sebebiyet vermek 36 bin 272 YTL.
 

Kamp Ocakları

Bilgi için teşekkürler.


Dağda geziye araçla gidilip kilolarca odun götürülebilir. Patates közlemek için ateş yakılabilir. Cezalar var fakat hepsi uygulanmıyor kritik olanlar uygulanıyor bu yüzden ne yanlış ne doğru bilmiyorum.


Mesela plajda bile ateş yakmanın yasak olduğunu duydum ama ilgili kanunlar, hükümler, cezalar neler bunlara nereden ulaşırız bilmiyorum.


Daha önce gittiğim birçok ormanlık yerdeki piknik alanlarında ateş yakmak için etrafı çevrilmiş yerler vardı ama ne tesiste nede etrafta bir yangın tüpü bile yoktu.


Benim buradan anladığım orman gezisine giderken ya ateş yakılmasına izin verilmiş bir yer olacak yada ocağınız olacak. Ocakta yemek pişirmek ateş yakmak sayılmıyorsa tabi!
 

Ynt: Kamp Ocakları

Yani illa ormanda durum ateş yakacam derseniz sorun çıkabilir çıkmalı da çünkü herkes ormanda ateş yakmamalı ormanlarımız değerli ve kimse de ateş yakarken ormanın yanmayacağı konusunda teminat veremez ama ben size şunu söyliyeyim ki özellikle karadenizde piknik ve gezi yapılacak göl kenarı tarzı yerlerde mutlaka ama mutlaka bir orman bölge müdürlüğü binası en azından bir yetkilisi bulunuyor o bölgelerde ateş yaksanız bile gözleri önünde olduğunuzdan yani en azından müdahale edebileceklerinde ateş yakılmasına izin veriyorlar.

Ama siz siz olun milli parkta yada gelişigüzel ormanda ateş yakmayın...
 

http://www.haberler.com/ormanda-ates-yakmanin-cezasi-1-yil-hapis-haberi/
http://www.eylulhukuk.org/yk/19.htm


"Davamıza konu olayda Gelibolu Yarımadası Milli Parkı içinde ateş yakma eylemine 2 yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezası öngörülmüştür. Genel hükümlere göre bu suçun cezasının üst sınırı 24 sene hapistir"
2000 senesinde milli park sınırları içinde yakılan bir ateş sonucu davada cezaya yapılan bir itiraz.

Konuyu aslında ocaklara bağlayacağım. Ocakta yanma sonucu ateş oluşuyor fakat bu ateş kanuni açıdan odundan ateş yakmakla aynı mı? Aynı değilse ocak kullanmak serbest ise doğa gezilerine çıkan gruplar sıcak yemek yada sıcak su ihtiyaçları olduğunda yanlarında kamp ocağı taşımaları zorundadır sonucu çıkıyor.
 

Ynt: Kamp Ocakları

Yani ben mevzuatta bu konuda birşey bulunacağını sanmıyorum yani bu ayrımı belirttiklerini pek düşünmüyorum ama benzinli yada kartuşlu ocağı kamp ateşi yakmakla aynı kategoriye alacaklarını sanmıyorum orman müdürlüğünün yine de bulunan bölgedeki müdürlükleerdeki yetkililere sorulabilir...
 



Kamp Ocakları

Otobüs firmaları yüzünden Karayolu Taşıma Yönetmeliği'ni indirdim okuyacağım kampçılık için de Orman Kanunu'na göz atacağım her ne kadar hukukçu olmasam da anladığım kadarını bilir anlamadığımı Orman Müdürlüğü gibi yerlere sorarım.


Şikayet edilirse cezası büyük. Kanunları bilirsek bir yerde yanlış olduğunda uyarabilir ve şikayet edebiliriz ve aykırı davranışları yapmayız.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,744
Mesajlar
1,523,065
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst