Kamp Ateşi Isısını Çadırımıza Nasıl Taşırız ?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan cartop Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 70
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 19,279
Ynt: Kamp Ateşi Isısını Çadırımıza Nasıl Taşırız ?

alüminyum kullanıyorsak,
alüminyum boru yada çubuğu ateşe daldıralım diğer ucunu da izolasyon ile çadıra, iç kısmına bi petek görevi yapacak eklentiler ile iş tamam, bence, bu alümünyum ısıyı çok kolay iletir, ateş varken ısıtır sürekli, ateş sönünce de soğutur :smiley:

Etiketler

omnitemporal' Alıntı:
bunu denedim,fırın gibi yapıyor,ortam havasını yiyor ama zaten ortam havası çadırda yemekle bitmez,bir yerlerden sürekli soğuk girdiği için sabaha kadar yansada birşey olmuyor
Abi tam budur işte! Arabayla gidiyosan üstüne t-a-n-ı-m-a-m.

Projeye devam ediyoruz,

adrsobas019.jpg
[attachment=1]

Kamp ateşinde ısıttığımız burunun muhafaza edileceği kek kalıbı. Amaç, yüksek ısıdaki borunun çadırımıza zarar vermemesi ve tmiz durması.

adrsobas020.jpg
[attachment=2]

Deneyi 28-29 Ocaktaki Bolu Abanttaki kış kampımızda yapalım. Bu düzenek çadırımızı mutlaka bir şekilde ısıtacaktır ama ne kadar ?

Arkadaşlar çok iyi fikirleri olan arkadaşlar var gördüğüm kadarıyla .... ??? ;D
bende düşüncemi paylaşmak istedim... ::smiley:
aşağıda projesini çizdim... ;D ;)
bu projeyi kullanmak isteyen arkadaş olursa ilk önce bir tanede bana gönderecek o na göre... ::smiley: ;D

KAMP KALÖRİFERİ.JPG

Gecenin yarısında ateşe odun, tencereye su ekleyecek birini bulursanız güzel sistem. :smiley:
Hatta kamptaki tüm çadırlara merkezi ısıtma bile yapılabilir :smiley:

devridaim pompasına gerek yok, su saden termodinamik pirensiblerle kendi kendine sirküle olacaktır.Düdüklü tencere gibi basınçlı kabada ihtiyacınız olmaz,içine su doldurulmuş hortumun iki ucunu suyun içine sokmanız yeterli bence.Cartop nickli arkadaşımızın bu konuda çalışması var,yerden ısıtma borularıyla yaptıuğı. Paylaşıma katılacaktır kendiside.

Yavuz beye ve katkı sağlayanlara teşekkürler,burada kampta ısınmayla ilgili çok güzel fikirler ortaya çıkıyor.

Resimlerle izah ettiğim ısınma sistemini herkes bilir.Ben sadece ısıtacağımız su yerine katı cisimler kullandım.Umarım sudan daha fazla verimli olur.

Bunun dışında, araç üstü çadırımı yatak altına döşediğim kılcal borularla ısıtıyorum, yukarıda arkadaşımızın çizdiği şemaya benzer bir yöntem.
Bu yöntemi şehirdışı seyahatimden dolayı dönüşte ele alacağız

yavuz-çelikel' Alıntı:
devridaim pompasına gerek yok, su saden termodinamik pirensiblerle kendi kendine sirküle olacaktır.Düdüklü tencere gibi basınçlı kabada ihtiyacınız olmaz,içine su doldurulmuş hortumun iki ucunu suyun içine sokmanız yeterli bence.Cartop nickli arkadaşımızın bu konuda çalışması var,yerden ısıtma borularıyla yaptıuğı. Paylaşıma katılacaktır kendiside.

Görünen o ki doğa içinde eksiksiz bir ev konforu istiyorsunuz.

O halde frontier stove dedikleri nesneyi bir araştırmanızı öneririm. Şahsen ben bir çadır içine bunu sokmam ama bunun nasıl güvenli olabileceğine dair kafa yoranlar zaten var. Yapılan çalışmalar yol gösterici olabilir.

Frontier stove bu imiş:

http://www.youtube.com/watch?v=zs_EqDq65gw

Alan birisi çadırla entegre ediyor:
http://www.songofthepaddle.co.uk/forum/showthread.php?22613-My-new-Frontier-wood-stove-from-Ebay.&p=258087#post258087

Bir kaç farlı uygulama ve çözüm burada da var:
showthread.php

cartop arkadaşımızın düzeneğini çok başarılı buldum, bir denese başarılı olacağına eminim. Zira fizikte "ısıl kütle" denilen bir kavram var.Yani ısıyı bünyesinde toplayıp bunu radyasyonla yayma özelliği bulunan malzeme demek. ısıl kütle özelliği ateş tuğlası, harman tuğlası (eski tip dolu tuğlası), doğal taş gibi malemelerin yüksektir. Yani bunlar ısıyı emer ve uzun sürede dışarı verir, ekmek fırınlarında ateş tuğlaları hemem soğumaz, sabahları bir harlandırırlar , yeniden ısınır.
Bu düzenekte ateş tuğlası kullanılması çok doğru. Bir de kondüksiyon diye bir kavram var termodinamikte. Isıyı üzerinden iletme, iletkenlik/yalıtkanlık oranı. Alüminyum da diğer metallere yakın özelliğe sahip, hemen ısınıp hemen soğuyan ısı iletken br malzeme. Bu boru da akıllıca bir seçim. Yalnız bir eklemede bulunmak istiyorum, dış alüminyum borunun üzerine matkapla 15-20 tane delik açmak daha faydalı olacaktır.
Yanlız kek kalıbına gerek yok gibi geldi bana. Düzeneğin üstünde tutma askısı gerekli. Bir de altına çadır içinde düzeneği dik tutmak için daiiresel geniş bir taban yapılsa, askıdan tutulup çadırın içinde dik oturtulur, saatlerce ısı yayar bu düzenek.
Yaratıcı mucit arkadaşlara başarılar...

Emin Abimizin hazırladığı düzeneği sanırım ilk olarak Abant kış kampımızda kullanacağız, Abant deneyimlerimizi döndükten sonra burada paylaşacağım..

Emin Abiye şimdiden teşekkürler ediyorum, emeklerine sağlık..

Zerrin Yiğiter

tornado57' Alıntı:
tüp konusunu ben de tuttum :smiley:
hem ısınma hem pişirme için :smiley:

Ortamın oksijenini tüketip karbonmonoksit bırakan hiçbir ısıtıcı tavsiye etmem bu yüzden 2 aralık 2011 tarihinde arkadaşımızı aracında ölü bulduk aracında yaktığı lanet ocak yüzünden

388547_269227389791732_100001134196554_801308_356663174_n.jpg

erturk77' Alıntı:
Arkadaşlar çok iyi fikirleri olan arkadaşlar var gördüğüm kadarıyla .... ??? ;D
bende düşüncemi paylaşmak istedim... ::smiley:
aşağıda projesini çizdim... ;D ;)
bu projeyi kullanmak isteyen arkadaş olursa ilk önce bir tanede bana gönderecek o na göre... ::smiley: ;D

Fikriniz güzel. Bir kaç dakikadır düşünüyorum ve aşağıdaki olası problemler aklıma geldi;

1. Düdüklü tencerenin buharı dışarı attığını varsaymışsınız bu durumda tenceredeki su ne kadar sürede tamamen buharlaşıp dışarı atılır? Haliyle varsayalım 1 saat sonra tekrar su eklemek ihtiyacı olacak. Düdüklü tencerede basınç olduğundan mecburen basıncı boşaltılacak. Haliyle aşırı bir ısı kaybı olacak.

2. Su eklemeyi unutmanız durumunda muhtemelen tencere yanacak

3. Buharın dışarı çıkışı engellense düdüklü tencere veya bağlantı hortumu veya radyatör görevi gören bakır boru mutlaka ama mutlaka patlayacaktır. Bu durumda emin olun tencerenin veya patlayan malzemelerin yakınında olmak istemezsiniz.

4. Kamp ateşinin ısı vermesi evlerdeki kombiler gibi termostatla ayarlanamadığından sürekli ısıtacaktır buda devir daim eden suyun aşırı ısınmasına ve dahada hızlı buharlaşmasına yol açacaktır. Haliyle verim alınabilecek süre kısalacaktır.

5. Belki birde kondens tankı( dışarı atılacak olan buharın tekrar suya dönüşmesi için yapılacak bir başka tank) yapılsa en azından sıcak suyun ziyan olmaması sağlanır.

Benim tahminimce sistem çalışır ama alınacak verim ne olur? o kadar malzemeyi taşımaya kurup kaldırmaya değer mi derseniz... Bilemem.... Zevkler ve renkler tartışılmaz. Bende bir zamanlar kamp ateşinden çıkan sıcak dumanı davlumbaz ve soba borusu ile taşımayı düşünmüştüm ama denemek fırsat olmadı. Zaten bununda pek verimli olmayacağı kanaatindeyim.

merhaba aranızda yeni sayılırım
kamp tecrubem yok ama kamp ateşini cadıra tasımak deyince konu ilgimi cekti bende birseyler yazayım dedim.

bence alumınyumdan yapılan sistem anlık ısı verip tahmini 20-30 dk sonra sahip oldugu enerjinin büyük kısmını kaybedecektir

kendisi sıcak olacaktır fakat cevresini ısıtmyacaktır.

nerden bu sonuca ulastım derseniz.
kombiler 4 tarafı kapalı yalıtımlı bir odayı 22 derecede tutabilmek icin hava sartlarına göre 45-60 arası bir sıcaklıkta suyu peteklere pompalar ve ortalama 5 dk da bir sistem calısıp peteklerdeki suyu tazeler.

eğer kısa süreli geçici bir çözüm olarak boruyu veya baska bi nesneyi ısıtıp cadıra tasıyabiliriz.

ama daha konforlu ve kampın gece boyu devam edecegini düşünürsek
ısınma işlemi daha uzun süreli olmalı.

bu arada düdüklü tencere sistemi ilk basta akla yatsada bence cok tehlikeli standart tencere ile bile kazalar yaşanmakta tencere içindeki basınc bütün aksamı parcalıyacaktır.
kesinlikle bu sistemi denememenizi öneririm.

kombilerdeki, kaloriferlerdeki sistemi suan günümüzde şöminelerde uygulanmaktadır hem şömine keyfi yaşanıp hemde diger odaları ısıtmak mümkün.
eger kendime ait bir ev yaparsam bir gün mutlaka bu sistemi uygulamak istiyorum

bu tarz bi sistem denemek isteyen varsa

tencere sistemindeki gibi yanlız düdüklü tencere yerine herhangi bir kap veya düdüklünün kapagını kapatmadan yapılmalı
12 v ile calısan bir akvaryum pompası gibi kücük bir pompa işi görecektir. sıcak suya dayanıklı olması lazım
ve sistem ile sistemi ısıtan kazanın birbirinden ayrı olması gerekir

olması gereken sistemi sekille cızıp eklemeye calısacagım birazdan

sistem sekildeki gibi tamamen kapalı olmalıdır. boylelikle sistemdeki su azalmaz.(umarım resmi ekleyebilmişimdir)
resistan ise resimdeki gibi dairesel olursa kabın içine rahat girer ve daha fazla verim alınır.
kapalı olan sistemin içine su eklemeyi unutmamak gerek..

ısı01.jpg

rezistans.jpg

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,670
Kayıtlı Üye Sayımız
166,525
Kaydolan Son Üyemiz
ibissyusuf

SON KONULAR

Geri