Selamlar herkese,
Forumu özellikle yakından takip edenlerden en az birkaçı 96 model Grand Cherokee marka minnağımla başımdan geçenleri bilir... Kısaca bahsedeyim; henüz sene-i devriyesini tamamlamamış GC maceram yarı yarıya dert ve keyifle devam etmekte. Başlıca sorunlarımdan biri de özellikle son Tekirdağ/Uçmakdere yolculuğunda (geçen Kurban Bayramı - ikinci günüydü...) vücudumun her yerinden soğuk terler boşaltan hararet problemi...
Aslında sorun ta başında kendini göstermişti ya neyse, bu yarı-uzun serüveni de, off-road, 4x4 macerasına katılmayı düşünen arkadaşlara klavuz olabilir düşüncesiyle ayrı bir konu başlığı altında yazmayı düşünüyorum, uzatmayayım.
Maslak Oto Sanayii'de tavsiye üzerine gittiğim bir usta var. Aracın hararet problemi olarak radyatör değişimini ya da tamirini şart koştu.
Bakır radyatörün, kullanım alışkanlıklarını kafamda genelleyecek olursam, alüminyuma nazaran daha kullanışlı olduğu kanısına varıyorum. Ama diğer taraftan sizlerin de yorumunu bilmek güzel olacaktır. Konu ile ilgili bilgisi olan var mıdır acaba?
Yaman JEEP'ten aldığım fiyat Kada marka 3 sıra zigzag radyatör için 1.300TL... Bunu tercih etmek istiyorum çünkü ustanın radyatörcüsünden tamir için aldığı fiyat 1.200TL - şu anki orjinal olmayan radyatörümün peteğinin değişmesinden ibaret. Tamirine 1.200TL vereceğime, üstüne bir de 140TL kapak değişimi için artı para ödeyeceğime tutar, kapağı da dahil, kullanılmamış, bakır, hem de 3 sıra bir radyatör alırım diye düşünüyorum. Siz ne dersiniz?
Son olarak kafamı en çok kurcalayan, konu başlığını da bu şekilde atmış olmama sebep soruya...
Ben ustaya "abi ben 0 bir radyatör buldum, sen hiç tamirine girişme" dediğimde bulduğumun eğer Kada'ysa pek tavsiye etmeyeceğini, vakti zamanında kendi aracında neredeyse 900TL'lik sorun çıkardığını belirtti. Tam olarak sorunu inanın anlatamam, çünkü motor-mekanik bilgim şu an için çok az; anlayamadığım bir şeyin detaylarını da hiç hatırlayamıyorum, mazur görün lütfen.
Son olarak usta şöyle söyledi, Kale bulursan o iyi, onu tavsiye ederim..
Konuyla ilgili bilgisi olan var ve paylaşırsa çok sevinirim.
Kale mi, Kada mı?.. Yoksa "Yaw ne farkeder!" mi?..
Ustaların 1. amacı sizin sorununuzu çözmek falan değildir, Müşteriyi sağmakta sürekliliği sağlamaktır. bu sebepten çözüme en uzak ihtimalden başlayıp, asıl çözümünü en sona saklarlar. (ustanın tanıdık olması bu durumu değiştirmez daha vahim yapar)
Termostatı değiştirdiniz mi?
Müşürü değiştirdiniz mi?
Fan motorunun doğru zamanda otomatik devreye girdiğini kontrol ettiniz mi?
Devirdaim kayışının gerginliğini kontrol ettiniz mi?
Bunları yaptığınızda büyük ihtimal sorununuz çözülmüş olacak.
Radyatör delik değil ise boşu boşuna yeni radyatör almayın.(delik olsa bile kurtarıyorlar)
antifirizsiz kullanmayacağınız için kireç falanda yoktur, ama size yine Eskisine kireç temizliği yapın devam edin.