chilavert
Ana Kamp
Makineden örnek foto
Fotograf ile fazlaca haşir neşir olanlar iğne deliği fotograf makinesi bilir. Bunu yapmak için belli formüllerden faydalanıp hesap yapmak gerekir.
Siz ile 1970 'lerde çekoslovakya'da yayınlanan 'ABC mladých techniků a přírodovědců ' [An ABC of Young Technicians and Natural Scientists] de yayınlanan DIRKON – THE PAPER CAMERA yi paylaşmak istedim .
Makinenin yaratıcıları Martin Pilný, Mirek Kolář ve Richard Vyškovský dir.
Makineyi aşağıda verdiğim linkteki dosyayı bastırıp sizde yapabilirsiniz.
Böylece yaratıcı fotolar ortaya koyabilirsiniz.
http://www.pinhole.cz/en/pinholecameras/dirkon.php?compression=.pdf
Dikkat etmeniz gereken noktalar :
1'e 1 baskı almanız gerekir.
Acrobatta baskı alırken fit to page yapılmayacak .
100 ASA film tavsiye ediliyor.
İşin teorisi
Pin hole - İgne deliğinden fotograf makinesi yapmak
Karakteristiği
İğne deliği yöntemi esas alınarak yapılan fotoğraf makinalarında çekilen fotoğraflarda görüntü çok daha yumuşaktır, yani keskinliği düşüktür. Ayrıca lensli sistemlerle elde etmesi çok yüksek maliyetlere ulaşan (bu lenslerin fiyatları inanılmaz derecede pahalıdır en son e-bay de 3000$ a bi tane ikinci el görmüştüm) bozulmaksızın geniş açı fotoğraf elde etme olanaklıdır. Görüntü doğrusallığını korur.
Ancak görüntünün oluşması için gereken süre genelde daha uzundur. Bu süre birkaç saniyeyle saatler arasında değişebilir. Çekilen fotoğraflarda pozlama süresi şartlara göre değişeceğinden çekilen fotoğrafın elde edilmesinin güvenilirliği tam değildir. Çünkü elimizde bulunan kayıt malzemesinin (ışığa duyarlı yüzey) duyarlılık seviyesini büyük olasılıkla kestiremeyiz. Özellikle bu malzeme film değilde fotoğraf kartı ise sapmaların artacağı aşikardır buna birde odak uzaklığımızdaki değişmenin ışığın şiddetini de değiştireceği gerçeği eklenince bu süre bilinmez bir hal almaya başlar. Aslında bu problem pozlama süresinin uzun olmasından dolayı kolay tolere edilebilirdir (öyle bişeyler işte, kafana göre takılırsın yani işin özü bu ). Ayrıca bir kaç deneyle ortalama bir süre bulmak da kolaydır. Kaldı ki böyle bir makina yapacak kişi böyle deneyler yapmaya meğilli biridir zaten. Değil mi?
http://www.hufk.hacettepe.edu.tr/index.php?option=com_content&task=view&id=47&Itemid=34