sinan-izmir
Kamp II
Ynt: Kaçkar Zirveden Ağrı Dağı Görünür mü?
Bu nasıl hesap hocam
Kaçkarın zirvesi yer seviyesinde değilki
Ağrının menzili 270 km, Kaçkarın 230 km ise; bu ikisinin zirvesinin birbirine olan menzili 500 km olur.
Hesapta aralarındaki yükseklik farkı değil, yüksekliklerin toplamı alınması lazım.Tabi aralarında görüşü engelleyecek herhangi bir nesne veya kırılma olmaması durumunda geçerli bu menzil.
aysbergtuna' Alıntı:Arkadaşlar konuyu İstanbul Teknik Üniversitesi Kartoğrafya Anabilimdalı öğretim üyesi Sayın Prof. Dr. Cengizhan İPBÜKER ilettim. Bana gönderdiği metni aynen yayınlıyorum. Böylece son noktayı bilimsel olarak koymuş oluruz.
"Dunya uzerinde yerkureselligi ve atmosferik etkiler dolayisiyla bir noktadan gorebilecegimiz en uzun mesafe tabi ki hesapla bulunabilecek bir degerdir. Bu problem icin bizim jeodezi (yer-olcme) biliminde ve klasik haritacilikta kullandigimiz bir formul var. (h) yukseklik (s) ara uzaklik (r) yerkuresi yaricapi (k) bolgesel refraksiyon katsayisi olarak isimlendirilmek uzere formul h=s*s*(1-k)/2/r dir. Bu formulde gecen degiskenlerden (r) yaricapini biz yaklasik 6370 km ve (k) katsayisini ise ortalama bir atmosferik deger olarak 0.13 kabul ediyoruz. Bu formulu sizin pratik kullanimiz icin soyle basitlestirebiliriz: yuksekligi (H) olan bir tepeden en fazla (S) kadar bir uzaklik gorulebilir. Bu uzaklik acik havada YUKSEKLIGIN KAREKOKU CARPI 120 kilometredir. ONEMLI NOT: hesapta yukseklik degeri de kilometre biriminde alinmalidir. Bu formulle yuksekligi 5137 m olan Agri dagindan bakildiginda en fazla 270 kilometre, yuksekligi 3726 m olan Kackar dagindan bakildiginda en fazla 230 kilometre uzakliktaki bir nokta ufuk cizgisinde gorulebilir. Agri dagi ile kackar dagi arasindaki yukseklik farki 1400 metredir. Yani aralarindaki mesafe bu kadar bir yukseklik farkina karsilik gelecek sekilde 150 kilometreden fazla ise (ki 300 km diyorsunuz) birbirini kesinlikle gormez. Uzakligin 150 kilometre olmasi durumunda bile aralarinda en ufak bir engel bulunsa (biraz saka ile karisik) mesela 75.kilometrede bir adam dursa yine birbirini gormez"
Bu nasıl hesap hocam
Kaçkarın zirvesi yer seviyesinde değilki
Hesapta aralarındaki yükseklik farkı değil, yüksekliklerin toplamı alınması lazım.Tabi aralarında görüşü engelleyecek herhangi bir nesne veya kırılma olmaması durumunda geçerli bu menzil.