İstanbul Arkeoloji Müzesi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ufuk Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 19
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 72,338

ufuk

Hayat tökezledi ve topallayarak devam ediyor...
Mesajlar
1,474
Tepkime Puanı
20
Yaş
49
Yer
İSTANBUL
Telsiz Çağrı Kodu
TB1BB
İSTANBUL ARKEOLOJİ MÜZESİ

İstanbul Arkeoloji Müzeleri, çeşitli kültürlere ait bir milyonu aşkın eserle, dünyanın en büyük müzeleri arasındadır. 19. yy.ın sonlarında ressam ve müzeci Osman Hamdi Bey tarafından İmparatorluk Müzesi olarak kurulmuştur ve 13 Haziran 1891 tarihinde ziyarete açılmıştır.

Müzenin koleksiyonunda, Balkanlar'dan Afrika'ya, Anadolu ve Mezopotamya'dan Arap Yarımadası'na ve Afganistan'a kadar, Osmanlı İmparatorluğu'nun sınırları içinde yer alan medeniyetlere ait eserler bulunmaktadır.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi olmak üzere üç müzeden oluşmaktadır.



Arkeoloji Müzesi
Ana bina ve ek bina olmak üzere iki binadan oluşmaktadır. Ana binanın yapımına 1881 yılında Osman Hamdi Bey tarafından başlanmış, 1902 ve 1908 yılında yapılan ilavelerle bugünkü durumuna gelmiştir.

Neoklasik bir yapı olan binanın cephesi, mimarı Alexandre Vallaury tarafından, İskender Lahti ve Ağlayan Kadınlar Lahti'nden esinlenerek yapılmıştır.

Binanın alt katında İskender, Ağlayan Kadınlar, Satrap, Lykia ve Tabnit Lahti gibi Sayda kral mezarlarında bulunan lahitler ile antik kentlerden getirilen heykel ve kabartmalar sergilenmektedir.

Arkaik Dönem'den Bizans Dönemi'ne kadar olan heykel sanatının gelişimi, kronolojik sıralama içerisinde görülebilir.

Ana binanın üst katında ise küçük taş eserler, çanak çömlekler, pişmiş toprak heykelcikler, hazine bölümü, 80.000 sikke, mühür, nişan ve madalya bulunmaktadır.

Altı katlı olan ek binanın dört katı sergi salonu olarak düzenlenmiştir. Binanın giriş katında Çocuk Müzesi ile mimari eserler sergisi, birinci katında Çağlarboyu İstanbul, ikinci katında Çağlarboyu Anadolu ve Truva, en üst katında Anadolu'nun Çevre Kültürleri: Kıbrıs, Suriye, Filistin sergi salonları bulunmaktadır.



Bölümleri

Eski Şark Eserleri Müzesi
1883 yılında Osman Hamdi Bey tarafından Güzel Sanatlar Okulu olarak yaptırılmış, 1917-1919 ve 1932-1935 yıllarında müze olarak düzenlenmiştir.

Anadolu, Mezopotamya, Mısır ve Arap eserlerinin, Kadeş Antlaşması'nın, Zincirli Heykel'in sergilendiği Eski Şark Eserleri Müzesi'nde 75.000 çivi yazılı belgenin bulunduğu Tablet Arşivi ve 20.000'e yakın arkeolojik eser bulunmaktadır.


Çinili Köşk Müzesi
1472 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. 1875-1891 yılları arasında İmparatorluk Müzesi olarak kullanılmış, 1953 yılında Türk ve İslam eserleri sergilenmeye başlanmış, 1981 yılında İstanbul Arkeoloji Müzeleri'ne dahil olmuştur.

Ön cephesi tek, arka cephesi ise iki katlı olan Çinili Köşk Müzesi'nde Selçuklu ve Osmanlı Dönemi çini ve seramikleri sergilenmekte, depolarında 2.000 eser bulunmaktadır.


Çocuk Müzesi
Ek binanın zemin katında bulunan Çocuk Müzesinde Tunç Çağı'ndan Bizans dönemine kadar yazının îcâdı, çanak-çömlek yapımı ve kullanımı, paranın îcâdı gibi târihte yaşanan ilkleri vurgulayan eserler ve canlandırmalar yer almaktadır.


İstanbul'un çevre kültürleri
Ek binanın zemin salonunda yer alan sergide, Trakya ve Bitinya bölgesinde yapılan çeşitli kazılardan gelen buluntular ile Bizans dönemi eserleri sergilenmektedir.


Çağlar boyu İstanbul
Bu salonda, İstanbul'un prehistorik dönemden Osmanlı dönemine kadar geçirdiği, sanatsal siyasal, ve kültürel değişimi yansıtan eserler sergilenmektedir.


Çağlar boyu Anadolu ve Truva
Truva'nın 9 yerleşim katında bulunanların yer aldığı vitrinlere paralel olarak, Anadolu ve Trakya'da Paleolitik Çağ ile Demir Çağ'ın sonuna kadar uzanan sürece ait buluntular sergilenmektedir.


Arkadaşlar giriş ücreti 5TL. bugün tam 5,5 saat gezdim. ve halen gezilecek yerler kaldı. Mutlaka gitmenizi tavsiye ederim.



1.jpg


11.jpg


12.jpg


13.jpg


14.jpg


15.jpg


16.jpg


17.jpg


18.jpg


19.jpg
 

Etiketler









Ynt: İstanbul Arkeoloji Müzesi

İşte benim en beğendiğim ve bir türlü sonuna kadar gezemediğim müze. Yorgun argın çıkıyorum oraya girince. Senede en az 1 kere gitmeye çalışıyorum artık.

Hiç görmemiş olanlara fena halde tavsiye ederim.

Giriş kapısı:
P1090994.jpg


Kadeş Anlaşması:
P1090834.jpg


Dünyanın en eski aşk şiiridir, detaylar için http://www.flickr.com/photos/caner/314998602/
P1090836.jpg


İskender Lahti:
P1090931.jpg


Ağlayan Kadınlar Lahti:
P1090923.jpg


Mumya:
P1090908.jpg


P1090907.jpg


Ve yüzlerce heykel ve başka başka eserler var içerde
 

Ynt: İstanbul Arkeoloji Müzesi

Ben yakın dönemde yeniden gittim. Tamamen Sidamara Salonunu görmek içindi bu gidiş. O arada bir kısım bölümlerini de yeniden gezmiş oldum ama tamamını gezmek için hayli zaman ve enerji istiyor.

Sidamara Lahdi

Karaman-Ayrancı Ambararası Köyü Ambar Höyük'te 1898 yılında yapılan kazılarda ortaya çıkan ve dünyanın en büyük lahti (25 ton) olarak bilinen Sidamara Lahdi İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde Sidamara salonunda sergilenmektedir.

1901 yılında Ambar köyünden Halil Ethem Bey tarafından İstanbul Arkeoloji Müzesi'ne götürülen lahit, bulunduğu antik şehrin ismi olan Sidamara adıyla tanınıyor.

Bu mermer lahdin boyutları: Yükseklik: 313 cm, Uzunluk: 381 cm, En.200 cm

Lahdin fotoğrafları:

s4.jpg


s3.jpg


s2.jpg


s1.jpg


Ayrıca yine Sidamara tipi lahitler ile birlikte pek çok tipte lahit bu devasa salonda sergilenmektedir. Onlardan da bir parça fotoğraf ekleyeyim. Halen acilen müzeye gitme arzusu oluşmadı mı? :smiley: Yüklerim bakın diğer fotoğrafları :smiley:

DSC_0164.jpg


DSC_0156.jpg


DSC_0137.jpg


DSC_0109.jpg


DSC_0105.jpg


DSC_0095.jpg
 



Ynt: İstanbul Arkeoloji Müzesi

merhaba ;
caner haklı bende sık sık gidiyorum. takriben ayda 1 kez yolum düşüyor. ve her seferinde başka bahanelerle gittiğimi fark ettim. bu arada belkide biliyorsunuzdur ben yinede hatırlatayım her ayın ilk pazartesi günü müzeler ilk salı günü saraylar bedava eşe dosta hatırlatın imkanı olan değerlendirsin. osman hamdi bey ilk müzeci değildir. ama yaptıkları ile çağdaş ilk müzeci olarak adlandırılabilir. doğrudur. bildiğim kadarıyla bir ara merkez belediye reisliğide yapmıştı. (istanbul 14 belediyeye bölünmüştü beyoğlu belediyesi 6. belediye olarak merkez belediye olmuştu) yine onun teşvikiyle oğlu ve kardeşide büyük hizmetler yapmıştı. yanı zamanda ressam olan osman hamdi bey 1840 daki yabacıların kazıdan çıkardıkları eserler için 1884'te galiba yeni bir yasa çıkartmıştı. kadeş anlaşması ise bildiğim kadarıyla her iki dilde de yazılmıştı ve yine bildiğim kadarıyla bizde ki mısırdan gelen olması lazım. diğerinin bir eşi BM girişinde diye biliyorum. ama esasen benim gittiğimde izlenimlerimin bir kısmı yaşanmışlıklar la ilgili ilk yapıldığında topkapı sarayının bünyesinde olan arkoloji müzesinin şimdiki çinili köşkünü bilirsiniz. pencereleri gülhaneye bakar. ama aslında gülhanede sarayın iç bahçesi olmasına rağmen kafes altında yaşamaya mahkum birçok şehzadenin o bahçeye sadece pencere sofasından bakabildiğini ve o bahçede hiç koşamadığını bilirmiydiniz. neyseki gidenler bilir pencerelerin sofası hayli geniş. siz o genişliğe genç şehzadenin birde düş gücünü ekleyin. aynen Cahit Külebi'nin şiirinde dediği gibi ''bir leğende denizi gören ben'' yapmadan dönmeyin diyeceğim ise meydanda heykeller arasında gezinin yorgunluğunu yine heykellere ve çektiklerinize bakarak çay içmek olsun. ufuk giriş ücretini yazmış bende çay ücretin yazayım. 50 krş. sevgiyle kalın
 

Ynt: İstanbul Arkeoloji Müzesi

Ankara da yaşamaktayım.ama İsstanbulda olsam yalnızca İskander Lahdi için bile her fısatta giderim.Mükemmel bir zenginlik.
 

Ynt: İstanbul Arkeoloji Müzesi

bir sanat tarihçisi olarak bu müzeyi hala gezmemiş olduğum için utanıyorum :( ama en kısa zamanda ,ilk fırsatta gezeceğim...güzel fotoğraflar....
 

Ynt: İstanbul Arkeoloji Müzesi

kesinlikle görülmesi gereken bir yer.iki sene önce arkeoloji hocamızla sınıfça bir dersi müzede işledik.sadece arkeoloji müzesi ve eski şark eserleri müzesini gezebildik.zaman o kadar çabuk geçti ki çinili köşkü çok merak etmeme rağmen gezemedik.tarihi ve kültürel derslerin müze ve saray gibi yerlerde görülmesi,öğrenilenlerin kalıcı hale gelmesi açısından çok önemli bence.öğretmenler buna dikkat etmeli.
 

Ynt: İstanbul Arkeoloji Müzesi

resimler gözükmüyor :(yenilenebilirmi bide banaa resimlerin açıklamaları lazm ödevim var yardımcı olabilirmsiniz ?
 



Ynt: İstanbul Arkeoloji Müzesi

ßaL' Alıntı:
resimler gözükmüyor :(yenilenebilirmi bide banaa resimlerin açıklamaları lazm ödevim var yardımcı olabilirmsiniz ?

Şİmdi görünür sanıyorum. Photobucket 90 gün içinde en az 1 kez giriş yapmazsan linkleri durduruyormuş, ben de giriş yaptım ve düzeldi.

Ödev konusunda ise biraz kitap karıştırın derim; öyle internetten birşeyler bulmak pek mümkün değil.

Daha fazla fotoğrafı şuraya eklemiştim: http://www.flickr.com/photos/caner/sets/72157604217947155/
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,743
Mesajlar
1,523,052
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst