Ynt: İki Yıllık Schengen Vizesini Nasıl Aldım Püf Noktaları
sevikilhan' Alıntı:
Mayis 10 giriş yaptiniz haziran 10 ciktiniz. 30 gun kullandiniz. temmuz-agustos-eylul-ekimi turkiyede geçirip 10 kasimda tekrar avrupaya giriş yaptiginizda kesintisiz 90 gün kalabileceksiniz... Daha erken giriş yaparsaniz kullandiginiz günleri surenizden dusmeniz gerekir...
Kafa karistiran durum hep bildigimiz Birinci 180 ve ikinci 180 günde 90 gün sure kullanimi;
Bu gibi bir durum söz konusu olduğu zaman Yukarıda izah ettiğim gibi 90+90 bi arada (nisan-mayis-haziran= ilk 180 günde 90 gun + temmuz-agustos-eylul= ikinci 180 günde 90 gun) bir bütün olarak kullanarak 180 gün kalabilmeniz gerekir.
İste o hesaplamalarin hepsi bugünden geriye donuk 180 gün içersinde 90 günden fazla sure avrupa topluluğunda kalmanizi önlemek içindir.
Sonuçta forumda bir butun halinde 90 güne yakin kalabilme sansina sahip çok az insan (emekli, yakin akrabasi avrupada ikamet edenler ve Norveç turu yapabilecekleri vb) var. Buna kafa yormasi gerekenler onlar bence düşünsun...
Saygilar...
benim anladığıma ters düşenleri kırmızı ile işaretledim.
bana göre bu günden geriye dogru diye bir kavram kullanmıyor Avrupa birliği ülkelerinin gün hesaplayıcıları.Onların hesap mantığında ilk olarak:
En az 180 günlük vize süresi var,bu 180 günlük sürede misafir ister kesintisiz ister parçalı olsun 90 günden fazla kalamaz 90 gün dolunca ülkeden çıkmak zorundadır ve 180 gün dolmadan da bir daha yeni bir vize başlatamaz zaten başlatılırsada o zaman 90 gün kısıtlamasının anlamı kalmaz.
Özetleyelim.1 ocakta vize aldım 180 günlük yani 30 haziranda bitiyor.hemen 1 ocakta giriş yaptım 90 gün kaldım yani mart sonu usulüne uygun olarak 90 günü tüketip ceza almadan çıktım mayısta girmek istedim giremeyiz çünkü hem 90 günü kullandım hemde 90 güne izin veren vizenin süresi bitmedi ne yapacagız ... oturup haziranın yani 180 günlük vizenin gününün dolmasını bekleyecegiz ki yeniden vize alalım.
Şimdi 1 senelik vize almış olalım1 ocakta başlasın.Bir yıllık vizede hesaplayıcılara göre temel mantık olan 180 günde 90 gün durumu iki kere var yani teorik olarak 180 gün kalabiliriz ama teorik olarak.pratikta ise 1 yıllık vize ile 180 gün kalabilmek için en azından bir kere çıkış yapmak gerek.Anladığımı anlatayım.
1 ocakta vize başladı 1 subatta giriş yaptık 90 gün kaldık nisan sonunda çıkmamız gerek çıktık çünkü ilk 180 günün kontenjanını tükettik.Artık nisan sonundan haziran sonuna kadar yani ilk 180 günü doldurana kadar giriş yapamayız.ikinci 180 günlük süre başlayınca yani temmuz ayından itibaren yine giriş yapıp 90 gün daha kalabiliriz.
Şimdi gelelim bu günden itibaren geriye doğru 180 günde 90 gün hesaplamasının bana göre yanlış olduğuna.
Adamlar diyorlarki vizen uzunda olsa sürekli olarak 90 günden fazla kalamazsın, kalamazsın ama o doksan günüde vize içine istediğin gibi yayamazsın ben vize günlerini 180 günlük bölümlere ayırdım,her bölümde ayrı ayrı 90 gün kullanma hesabı yaparım.