İlk Defa Karavan Sahi̇bi̇ Olacaz

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ALBATROS1985 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 79
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,018

Merhaba,
Yeni yönetmelikde 750Kg altıda olsa B sınıfı ehliyetliler artık kullanamıyor. Bilginiz olsun.
 

Merhaba,
Yeni yönetmelikde 750Kg altıda olsa B sınıfı ehliyetliler artık kullanamıyor. Bilginiz olsun.
BEŞİNCİ KISIM
Sürücü Belgeleri, Müracaat Esasları ve Sürücülere Dair Diğer Esaslar
BİRİNCİ BÖLÜM
Sürücü Belgeleri, Müracaat Esasları ve Verilme Şartları
Sürücü Belgelerinin Sınıfları
Madde 75- (Değişik:RG-17/4/2015-29329) (11)
Sürücü belgesi sınıfları ile belge sahiplerine sürme yetkisi verilen motorlu araçlar ve özellikleri aşağıda gösterilmiştir:
e) B sınıfı sürücü belgesi otomobil ve kamyonet kullanacaklara verilir. (yönetmeliğin taşıt tanımında otomobil ve kamyonet tam yüklü ağırlığının 3500 kg olduğu belirtilmektedir) Belge sahibi, ilgili tip onayı yönetmeliklerine aykırı olmamak ve 29/5/2013 tarihli ve 28661 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde belirtilen; eğitimi tamamlamak ya da yetenek ve davranış sınavını geçmiş olmak kaydıyla azami yüklü ağırlığı 4.250 kilograma kadar olan birleşik araçları da kullanabilir. (Burada bahsedilen birleşik araç M1 sınıfı otomobil ve kamyonet olup yüklü ağırlığı 3500 kg.dır. birleşik araç yani römork ağırlığı ise 750 kg kabul edilerek "hafif römork" 4250 kg katar ağırlığına işaret eder)
f) BE sınıfı sürücü belgesi B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçmeyen römork veya yarı römork içeren birleşik araçları kullanacaklara verilir. (Burada da M1 sınıf araçla O2 sınıf römork çekebilirsin demektedir)
 


ustat @ertunk mevzuat ile ilgili bilgiler icin tesekkurler. kulaktan dolma ya da eski bilgiler nedeniyle muallakta kalan bircok konu sayenizde guncel bilgilerle aydinlaniyor. zannedersem @Hakan1903 bey ya tip onay belgesinden bahsetmek istedi ya da ehliyetin be olmasi gerektiginden .
 



Video: https://youtu.be/YNG5Y1VUc40?si=OoFSbcpA9VfxStNL


Vatandaş bir video paylaştı her platformda konu tartışılmaya başlandı. Bilgi sahibi olmayanlar fikir beyan etme yarışına girdi. Okuma özürlüyüz. Aldığı cihazın kullanım kılavuzunu dahi okuma gereği duymayan bilge bir toplumuz tipik herbokolojik davranış içindeyiz. Ağzı olan konuşunca ortada bilgi kirliliği de kaçınılmaz oluyor.
Yasa yönetmelik ortada, sen önce haklarını öğreneceksin, bilgili olacaksın gerektiğinde itiraz edip hakkını savunacaksın.
Gerçi Yargıtayın Anayasayı takmadığı ülkede hak nasıl aranır o da başka bir mesele.
 

Merhaba, Bende yeni sayılır Youtube da gezinirken, karavan sahibi birinin açıklamaları bu yöndeydi. B sınıfı sürücüleri kullanamıyor, diye. Linki bulursam buradan paylaşmak isterim. Çünkü, keyif için yapılan bir etkinlik yada bir eylem probleme dönüşsün, kimse istemez.
 

Hukiki anlamda anlamsız zamanlardan biri daha. Liyakatın nasıl bir acı tokat olduğunu vatandaşa yansıması ile ortaya çıkar oldu. Zira trafikteki ses, BE'ye bakarız, yazarız üç beş lira demekte gibi bir rüzgar seziliyor.

CİMER'de sistem malumunuz ilgili birime yönlenenek gerçekleşiyor. Bakan memurda birimin amirine elektronik ortamda imzalanmış şekilde sevk eder. Ancak biri ilgili maddeyi aynen kopyala/yapıştır yapıyor. Başka biri son geçen römork maddesine göre BE kullancak diye yorumluyor. İlgili CİMER cevapları ortada dolaşıyor.

86.madde gayet açık. Neyin yorumu mu? Madde de düzenleme yapmak o kadar da mı zor o da ayrı bir hikâye.
 


Araç için üç beş fazla olsun yeni ve km düşük olsun.

Daha sonra satarım diye değil, daha çok keyifle gezerim olmalı bence.

Ne alırsan al, ikinci el her daim rizokodur. O yüzden metal yorgunluğu geçirmemiş olmalı.

Her şeyi mükemmel yapmak zor. İnsan oğlu her defasında fazlasını ister, yetmez.

Mimimal yaşam tarzı felsefesi.

Aracı karar verdiyseniz, tasarım için karavancılara ya da karavan yapanlara ziyaret edip. İçinde oturulabilir.

Örneğin 4 kişilik aile için arka taraf U biçinde olduğunda, sabah yaşam alanı daha iyi. Ancak depolama alanı ciddi problem.

Standart tasarımda depolama alanı iyi ancak yaşam alanı U gibi geniş olmayabilir. Burda yine kervan yolda düzülür olayı gerçekleşiyor.

Zaman geçirme olayınız iklimsel olarak yağmurlu zamanlar değilse zaten hep dışarıda olacaksınız. Depolama alanı ciddi bir ihtiyaç.

15m3 karavan işin doğrusu 2 yetişkin+2çocuk için ancak kurtarıyor. Çocuklar büyüdükçe içeride yaşam zor olabilir.
 

Hocam düşük km li Voltlara 400 bin tl istiyorlar. Ama onlarda önceki sayfalarda bahsettiğim gibi kapsamlı bakım gerektiriyor. Yine de bu yolu tercih edeceksem bu sene ancak araç alma işini çözebilirim, o da sonbahara kalır. Size hak veriyorum, 500- 600 bin km de araç almak kolay değil. Riski yüksek.
Daha sonra satabilir miyim diye düşündüğümüz oluyor malesef. Ama önceliğim güvenli ve rahat edebileceğimiz araç olması yönünde.
Her şeyi mükemmel yapmak zorunda değiliz katılıyorum. Mükemmellik iyinin katilidir derler
Oturma düzenini mutlaka U düzen denemek istiyoruz. bunu aile çok istişare ettik. Yaşam alanı geniş olmalı o da U ile mümkün oluyor.
Tek çocuğum var, Volt veya Sprınter rahat yetecek bence.
 



Volt ve sprinter genellikle servis taşımacılığında kullanılan PSA'ya göre üst segment araçlar. Volt daha uzun ve yaşam alanı olarak genişlik sağlar. Bende Boxer var. Hava şartları akşam iyi olmadığında içeride zaman geçirmek bunaltıcı olabiliyor.

Arka U tasarımı ömürlük yerine modüler bir tasarım ile depolama alanlarnı gözeterek yapılırsa güzel olur.

Depolama alanında örneğin bende, 40 m elektrik kablo makarası, hortum, mangal, semaver, ateş tenekesi v.b, balta, keser v.b hırdavat malzemeleri, 2-3 boş 19 lt damacana boyutunda plastik petler, masa, kamp sandelyeleri .... derken doluyor. Dağda bayırda bunlar lazım.

Kamp yaşantınıza göre tasarım her daim sağlıklı olur.

Birde IVECO daily, çift çeker de düşünebilinir.
 

Günaydınlar. Depolama alanları için birtakım fikirlerim var. Ancak o aşamaya gelince bu fikirlerin işe yarayıp yaramayacağını anlayacaz.
Volt için 450-500 bin km ler çok mu sizce ? Takip ettiğim bir usta sprinter için 650 bin km yi önemsemem demişti ama fazla geldi tabi
 


Bu araçlar, doğru, yüksek km için yapılmış. Ancak yorgun aracı alıpta riske girmek de var. İmkanınız varsa daha düşük her zaman iyidir. Hele ki yorgun işlerde kullanılmamış, konfeksiyon gibi örneğin. Kovid zamanı karavan furyası zıplayınca bu araçlar değerlendi. Boya badana yapıp salanda çoktu. Dürüst birine denk gelirseniz şanslısınız.

Kapalı kutu, motoru açıp, parça kontrolü yapmadığımız ölçüde şans. Alırken de bu kontrolü yapamayacağımızdan dolayı riski azaltmak önemli.
 

Bu arada ben panelvan bakmıyorum hiç. Minübüs bakıyorum. Sebebi de 4 + 1 ruhsat almak daha kolay oluyormuş. tabi minübüs olunca pencere açma konusunda özgürce hareket edemeyeceğim uyarısını yaptılar. Ama önceliğim 4+ 1 ruhsat , pencereyi hallederim bence. Umarım yani
Bence minübüsler panelvanlara göre daha bakımlı duruyorlar. Sizce ?
 




Şans, kimse garanti veremez.

Minübüsler de servis v.b hizmetler fazlaca yapıldığı için dur/kalk olayı fazla. Motor ne kadar yorgundur bilinmez. Minübüslerde sanırım makas olayı daha iyi sanırım. Bu noktadan daha iyi olabilir.

Şansa temiz kullanılmış bir araç almak her zaman streslidir. Bakım olayını, satış anında kime sorsan "bakımlı" diyecektir. : )
 

SON KONULAR - FORUM