Ynt: Honda HR-V
Merhaba;
İlk olarak bir yılı aşkın süredir 1999 model 1.6 SOCH tek kapı HR-V kullanıyorum. 1999 sonrası arabalarda sırası ile DOHC ve VTEC motor kullanılmış. Sağladığı konfor ve performans eşsiz. CVT şanzıman son derce başarılı ve keyifli. Sonsuz vites diye bilinir ve bu sistemi en iyi yapan Honda'dır. Sorunlu olan CVT şanzıman değil cahil uygulamalardır! CVT şanzımanda dikkat edilmesi gerek iki şey kesinlikle ve kesinlikle Honda CVT şanzıman yağı kullanılması gerekiyor. Arabanın servis kitapçığında şanzıman yağının 45.000km de yağ değişmesi belirtilimş, 20.000km değil! Diğer konu ise mümkünse rampa ve yokuşlarda vitesin park konumunu kullanmamak.
Lpg konusuna gelince arız lambası sorunu doğru mühendilikle hallediliyor. Aracıma tüpü monte eden mahluk selonitlerin hepsini enjeksiyonlara erişemediği için bir noktaya yan yana koymuş. Bu da silindirlere bağlı hortumların boy farkları nedeni ile ilgili silindire farklı miktarda gaz gitmesine neden oluyor. Hali ile egzosttaki sensör karışım hatasını algılayıp motor ikaz lambasını yakıyor. Sorun selonoitleri düzgün aralıklarla taktırarak düzelttirdim. Dediğim gibi motor ikaz lambasında öndemli olan doğru mühendislik. Atiker, BRC, Zavoli ürün ne olursa olsun gaz oranı doğru ayarlı ve düzgün montaj yapılmışsa ikaz lambanız yanmaz. Benim bunu öğrenmem diğer denemelerimle birlikte 600 liraya mal oldu.
Bir diğer konu servisler aracın polen filitresi olduğundan haberdar değil. Arabayı aldığımdan beri arabanın tek rahatsız olduğum konusu sürekli havalandırma ızgaralarından içeri toz gelmesi idi. Gösterdiğim Honda ustaları polen filtresi olmadığını söylemişlerdi...YANLIŞ!!! Polen filtresi var ve alt torpido arkasındaki klima girişinde iki parça olarak dikine bulunuyor. Modele göre farklılık gösterebilir. Bir çok özelliği dönemin Civic'leri ile aynı, muhtemelen sonraki modellerde Civic'in yeni modellerindeki gibi polen filtresini tek parça haline getirmiş olabilirler. Benim aracıma uyan yerli malı yurdum malı polen filtresi "Sardes SC-592"dir.
Arabam benden önceki sahibi çok hor kullanmış, uzman olmayan ustalar elinde yanlış uygulamalar yapılmış. Kızımın yaralarını sarmak bana kaldı. Önemli tüm parçaları İsatnbul, Ankara, Mersinde bulmak mümkün. Daha çok kozmetik parçalarda sorun yaşıyorum, eğer bilenleriniz varsa İstanbuldan Honda HR-V parçaları bulabileceğim telefon numaralarını bildirirseniz sevinirim.
Bir de uzun çabalarım sonunda arabanın PDF formatında servis kitapçığını buldum (Taaaa PERU'da elemanın biri üşenmemiş yapmış, öpülesi insan) en kısa zamanda siteye yükleyip link'ini vereceğim.
Kalın sağlıcakla