* İtalyan makinistler ülkemizde hızlı treni sürmekten çok korkuyorlarmış. Raylarda 300-400 metrede bir adam gördükleri için hız yapmaktan çekiniyorlar. Yolda kimse olmasa bile korkudan her ihtimale karşı bir kaç saniyede bir korna çaldırıyorlar. Haksız değiller tabi.. Sapanca civarlarında önlerine inek çıkmış. Acil fren durumu yapmışlar. Hızlı tren, ineğe dokunacak şekilde hafifçe çarpmış. Son anda durmuşlar.. Geçitlerdeki tehlikeleri saymıyorum bile. Bir araç, insan önlerine çıkar diye ödleri kopuyormuş. Kendilerinden çok tren hasar görecek diye endişeleniyorlar.
* Tren gayet sessiz ve markizi çok az sallantılı. Hat kaliteli olsa kıpırdanma bile olmayacak.
* Tren alüminyum ağırlıklı yapılmış. Yüksek hızda giderken birine çarpacak olsa hasar görebilir. (Yüksek hızda çarpma olayı Türkiye' deki hızlı hat devreye girdikten sonra çok kez yaşanacak, buna eminim. Bu yüzden ülkemizde kullanılacak setlerin ön tarafları zırhlı olmalı)
* Tren gündüz vakti İzmit_Haydarpaşa seferini gerçekleştirirken halkın gözü üzerimizdeydi doğal olarak. Tütünçiftlik' te el sallayan liseli genç kız grubu, şaşkın şaşkın treni seyredenler, cep telefonları ile görüntü almaya çalışan bir sürü insan çok hoş kompozisyonlar oluşturdu.
* Hızlı set Kapıkule-Halkalı arasında E 43016 makinemiz yönetiminde getirilmiş. Diğer geçtiği ülkelerde o ülkelere ait makineler yönetimi üstlenmiş.
* Hızlı setin Haydarpaşa' dan Ankara' ya intikali esnasında yönetimi devralan E 43041' in kullanmasının ana sebeplerinden biri trenin olası bir geçit çarpması v.s. olayında korunması imiş.
* İtalyan dostlarımız kataner hattındaki voltajdan oldukça memnun görünüyordu. Markizdeki bir ekranda voltaj seviyesini görmek mümkün.
* Test treni İzmit-Haydarpaşa seferini kendi gücüyle yaptı.
* Treni kumanda eden İtalyan makiniste genç bir Türk TCDD görevlisi nerede ne kadar hız yapılacağını yolculuk esnasında açıklıyordu.
* Bu hızlı setlerin otomatik dış kapıları hiçbir surette hareket halindeyken açılamıyormuş. Hatırlarsanız TVS ve M10lardaki kapıların üzerlerindeki valfi çevirdiğinizde tren son hız gidiyor olsa bile kapıyı açabiliyorsunuz. Fakat bu trenlerde tren durmadan açılamıyor. Tabi acil çıkış için bazı kapı açma sistemleri varmış ama onların çalışması için trenin durması lazımmış.
* Test treni 2000 senesinde İtalya' da üretilmiş.
Halkımız bu trende yolculuk etmeyi gerçekten hak ediyor. Halkımız en iyisine layık. Hızlı hatlar inşa edilirken mevcut diğer ana hatlar da iyileştirilse tam olacak.