Hız Limiti

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Mobyletteboy Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 28
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 15,717

Mobyletteboy

Kamp II
Mesajlar
274
Tepkime Puanı
0
Yer
İstanbul
Web
www.mobyletteboy.com
Mecliste 2 yıldır bekleyen motosiklet hız limiti teklifi küflendi.Bizler hala kamyonların önünde 70+10 ile gitmek durumundayız.Birimiz kamyon altında kalmadan lütfen bu işe bir hız verelim ki bu arazi araçları içinde geçerli.Lütfen öneri ve teklifleri paylaşalım
 

Ynt: Hız Limiti

Arazi araçlarımız için geçerli olan hız limiti otomobillerden az olduğunu biliyorum. Motosiklet içinde geçerli olduğunu bilmiyordum. Otoyollarda hız 130 km/h, duble yollarda (gidiş-geliş) 120 km/h oldu sanırım. Acaba motosiklet ve arazi taşıtlarını nasıl etkiledi ?
 

Ynt: Hız Limiti

Yanilmiyorsam, daha kanun yasalasmadi. Ne TBMM'nin sitesinde, ne de resmi gazetede rastlamadim. Komisyon kayitlarinda da yok, isin garibi. Karayollari Guvenligi Yasa Tasarisi ise hala komisyonda bekliyor. Umarim kisa zamanda bir netice alinir.

Gokhan
 

Ynt: Hız Limiti

OGS geçişlerindeki 30 km limiti de yeniden düzenlenmeli. Teknik olarak bu limitin 3-4 katı hızla bile geçiş yapılsa OGS cihazı okunabiliyor, hatta okunamazsa bile sorun değil çünkü kameralar kaçak geçiş yapan araçların plakasının fotoğrafını çekiyor ve eğer sistemde bu plakaya ait bir hesap varsa otomatik olarak normal geçiş ücretini hesaptan düşüyor. Ama gişelerden geçerken hız limiti tabelaları 30'u gösterince birileri bu limite uymaya teşebbüs ediyor ve gereksiz yere bom boş yolda trafik oluşmaya başlıyor. Gişelerden geçiş hızının en azından 50, optimum 60 olması lazım...
 

Ynt: Hız Limiti

Giselerdeki hiz limitleri gercekten cok dusuk. Sunu da unutmamak lazim; OGS giselerinden gecerken, asiri hiz yuzunden OGS kabinine carpan surucuye, maalesef sadece ulkemizde rastlaniyor. Hatta inatlasip, iki araci bir gecise SIKISTIRAN suruculere de sadece ulkemizde rastlaniyor. Hiz limitleri ile beraber, surucu kalitesini de duzenlemeleri gerek.
 




Ynt: Hız Limiti

Degil mi Bogac bey :smiley: Kendim de dahil olmak uzere aslinda bir nevi rehabilite edilmeliyiz. Trafikteki hal ve hareketlerimiz o kadar keskin ve sert ki; birbirimizi bicmekten, arac surmenin zevkine varamiyoruz.

Gokhan.
 

Ynt: Hız Limiti

Mobyletteboy' Alıntı:
Mecliste 2 yıldır bekleyen motosiklet hız limiti teklifi küflendi.Bizler hala kamyonların önünde 70+10 ile gitmek durumundayız.Birimiz kamyon altında kalmadan lütfen bu işe bir hız verelim ki bu arazi araçları içinde geçerli.Lütfen öneri ve teklifleri paylaşalım
resim de görünen Mobylette den bahsediyorsanız zaten o motor 80 kilometre hızı gecmez kamyoncular zaten bu tür motorlara fazla acımyor nerdeyse yoldan cıkartacaklar... hız limiti artırılsada o motorlar fazla sürat yapmaz......
 

Ynt: Hız Limiti

[attachment=1]Konuyu sadece 5 kişi yanıtladıktan sonra bu hale gelmesi beni bir hayli şaşırttı.Değinmek istediğimi anlatamamış olmanın üzüntüsünü yaşıyorum.Sitede kendini köpekbalığı fotoğrafı ile ifade eden bir üyenin balık yemekten bahsederken köpekbalığı yemek anlamına gelmediğini anlayabilmek gerektiğini düşünüyorum.konunun arazi araçları içinde geçerli olduğunuda hatırlatmak isterim.Tabi mevzu bugün piyasa değeri 1.350 ytl olan bir mopeti kaale almamaksa merak eden arkadaşlar için diğer motosikletiminde ekte fotografını koyuyorum.Kendisi Harley Davidson Dyna Wide Glide dır.

01062008231.jpg
 

Ynt: Hız Limiti

abi benim bugüne kadar yaklaşık 8,10 tane motorum oldu peugeot 103 105 hepsi toplama italyan silindirler polini,glardoni,enduro ve bir sürü uygunsuz donanım orjinalinden cok yüksek şeyler ve toplama olduğu icin plaka alamıyorduk..... topladığımız motorlar la deneme yapıyorduk toyota yaris le dijital ibreyle baktık düzde nerdeyse 115, 120 kilometre sürate ulaşıyorduk şimdi uğraşmıyorum ben mopeti kaale almamak degildi demek istediğim.
bu arada bu motor için bir şey demiyorum maşallah... cok güzel duruyor.
 



Ynt: Hız Limiti

Tüm Avrupa ülkelerinde motosiklet hız limitleri otomobiller ile aynıyken bizde motosikletlerin yasal hız sınır tanımı; "1928 yılında Almanya Devleti tarafından uygulanan "Yollarda ki Trafik Uygulamaları ve Düzenlemeleri" ile ilgili yasa aynen alınarak, "Yollarda Trafik Düzenlemesi ve Uygulanması ilgili Esaslar" olarak Ülkemizde uygulanmaya o yıllarda başlanmıştır", bu 80 yıl içinde teknoloji çığır açarak ilerlemiş ancak ne yazık ki trafik yasamız motosiklet severlerin aleyhine yerinde saydığı için çağın gereklerine uygun biçimde güncellenmemiştir. :-[

İki yıldır TBMM'de yasalaşmayı bekleyen Trafik Yasa Tasarısı hele şükür ki İçişleri Komisyonu'ndan geçti yenide, tasarıda ise "Otoyollarda saatte 120 kilometre olan hız sınırı 135'e, bölünmüş yollarda 90 olan sınır 120 kilometreye çıkartılacak. İki yönlü karayollarında ise 90 kilometrelik sınır korunacak, ayrıca şehir içindeki 50 kilometre olan hız sınırı ise bulvarlar ve yolların özelliklerine göre arttırılacak." şeklinde ibare var umarım/z bu sınırlar motosikletleri de kapsıyordur.

Bu konu da forumlar, fan clubler, TMF'ye iş düşüyor, ortak eylem birliği ile sesimizi tekrar duyurmak lazım, ancak bir yandan da tırsıyor insan zira daha önce "motosikletleri farkedin" diye eylem yapılmıştı topluca, Devletimiz anında farketmişti motosikletleri ve ÖTV %8'den %37 yükselivermiştii 2006 Nisanın da(!) :mad:




Birde uzunca zamandan beri HOG'un şöyle bir metni dolaşıyor nette;
KARAYOLLARI TRAFİK KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISINDA MOTOSİKLET.



TBMM Trafik Komisyonundan Genel Kurul’a gönderilen kanun tasarısını motosiklet açısından inceledik ve değerlendirdik. Tasarıda motosiklet adına önemli değişiklikler vardır, ancak bunun yanında belirsizliklerde vardır. Gerçi dogal olarak Karayolları Trafik Kanununun uygulama detayları ,Karayolları Trafik Yönetmeliği ile belirlenir. Yeni Kanuna uygun olarak İçişleri Bakanlığının mutlaka yeni bir Karayolları Trafik Yönetmeliği çalışması vardır diye düşünüyoruz, ancak bu taslak şu an elimizde olmadığından ne şekilde yorumlandığını bilemiyoruz.

Burada yeni kanun taslağını ve buna uygun olarak uygulanması gereken detayları motosiklet açısından belirteceğiz.



1- Tasarıda ilk önemli tanım, daha önce belirsizlik taşıyan ‘motorlu bisiklet’ için yapılmıştır :’ Silindir hacmi 50 santimetreküpü geçmeyen, içten patlamalı veya elektrik motoru ile donatılmış ve imal hızı 45 km/s’den az olan bisiklettir.’ Bu sayede daha önce belirsizlik yaratan elektrikli scooter’ lar bir tanıma sahip olabilmiştir.

2- Karayollarında çağdaş ve güvenli Trafiği sağlamak amacı ile kurulan ‘Karayolu Trafik Güvenliği Kurulunda’ tasarıda yapılan değişiklik ile konu ile ilgili derneklerde temsilci bulundurabilecektir. Bu konu Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Daire Başkanlığına motosiklet dernekleri tarafından önerilmiş ve bu olumlu değişiklik tasarıda yer almıştır. Madde 2.

3- Tasarının en önemli bölümlerinden biri sürücü belgeleri ile ilgili madde 12 dir.

Motosiklet için a) A sınıfı sürücü belgesi , silindir hacmi 125 m3 ü ve gücü 11 kw ı geçen motosiklet kullanacaklara,

b) A1 sınıfı sürücü belgesi, motorlu bisiklet ve silindir hacmi 125 m3 ü ve 11 kw ı geçmeyen motosiklet kullanacaklara.

İki sınıflama içinde yaş sınırı 17 olarak belirlenmiştir, bu olumludur ancak burada bir hata ve bir belirsizlik mevcuttur.



Sanırız gözden kaçan önemli hata şudur, motorlu bisikletler ehliyet kapsamına alınmıştır. Oysa tüm Avrupa ve dünyada 50 cc altı motorlu bisikletler ehliyetsiz kullanılmaktadır. Yukarıda değindiğimiz motorlu bisiklet kavramına elektrikli olanlarda alınmıştır. Bunun anlamı şudur, çocukluğumuzun tornet’ lerinin moderni elektrikli kay kaylar motorlu bisiklet olarak tanımlanmıştır ve bunlar için ehliyet şartı getirilmiştir. Akülü kay kay ı ile bakkala giden vatandaş şayet fark edilirse ehliyetsiz araç kullanmaktan ceza yiyecek hatta yargılanabilecektir. Bu madde yaşamı zorlaştırmaktan, yorumlara açık hale getirmekten, ve karmaşa yaratmaktan başka bir işe yaramaz kanısındayız. Adı üzerinde ‘motorlu bisiklet’ler ehliyet kapsamı dışında bırakılmalıdır.



İkinci önemli konu A ve A1 ehliyet almadaki belirsizliktir. İkisi içinde yaş sınırı 17 dir. Belirlenmiş başka bir kıstas yoktur, yani ehliyet sınavına giden bir kişi 125 cc motosiklet ile gitmiş ve üzerinde durabilmiş ise A 1, örneğin 1400 cc bir motosikletin üzerinde durabilmiş ise A sınıfı ehliyet alabilecektir. Eğer yönetmelikte düşünülen başka bir önlem yok ise bu son derece yanlıştır. Avrupa ülkelerinde de sınıflandırma kıstası 125 cc altı ve üzeridir. Ancak hiçbir kimse doğrudan gidip büyük hacimli motosiklete binemez, ya zaman, ya eğitim sınırı vardır. Yani ya en az iki yıl 125 cc ye biner sonra sınıf atlarsınız, ya ileri sürüş tekniği kursu sertifikası ile sınava girip büyük sınıf belge alırsınız yada en az 22 gibi yaş sınırı vardır.

17 yaşında bir gence üç tane kukanın arasından geçti diye A sınıfı motosiklet sürücü belgesi vermek son derece hatalıdır, büyük motor hacimli motosiklet kullanabilmek deneyim ve eğitim gerektirir.

Bu konu çok önemlidir ve belirsizlik kaldırılmalıdır.



4- Kavşaklarda ilk geçiş hakkı. Kanunun şu an uygulanan halinde araçların net tanımını yapan bir sıralama vardır. Motorlu araçlar , otomobil, minibüs, kamyonet, otobüs, kamyon, arazi taşıtı, lastik tekerlekli traktör, iş makineleri olarak sıralanmakta ve yazılış sırasına göre bir öncekine geçiş kolaylığı sağlamak zorundadırlar.

Bizler motosikletçiler olarak bu sıralamada hiç yer almayan motosikletin ilk sıraya oturması gerektiğini önerdik ve kabul gördü.

Ancak yeni tasarı madde 57 otomobilden kamyona tüm sıralamayı motorlu araçlar diye tanımlamış. Tasarıda yer almayan açık tanımlamanın Yönetmelikte mutlaka yer alacağını ve motosikletin ilk sırada olacağını düşünüyoruz.Ancak bu açık sıralamanın yasada da mutlaka yer alması gerektiğine inanıyoruz. Ülkemizde ne yazık ki eğitim seviyesi düşük, bir çok insan trafik bilincini sürücü belgesi almak için girdiği sınavlarda ediniyor ilk defa. Sorular yasa ve yönetmelikten soruluyor, ilgili yasa maddesi önemli ve mutlaka sorulacaktır, eğitim seviyesi düşük bir insanın en azından sınava çalışırken kavşakta kime yol vereceğini öğrenmesi önemlidir bizce, çünkü kavşaklarda en çok önemsenmeyen ve üzerine araç sürülen biz motosikletçileriz.



Yasanın Genel Kapsamında olan ama yönetmelikle uygulama şekli belirlenen önemli isteklerimiz şöyledir. Bu isteklerimiz Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Daire Başkanlığı ile yaptığımız görüşmelerde tamamen kabul gördü. Yeni Karayolları Trafik Yönetmeliğinde mutlaka yer alacağına inanıyoruz.



1- Hız Kuralları: mevcut yönetmeliğin 100. maddesinde yerleşim yeri dışında motosiklet için uygulanan hız limiti 70 km/s tir. Bu limit otomobiller için 90, otobüs ve kamyonlar için 80 km/s tir. Bu limit motosikletçileri kamyon ve otobüslerin önünde tehlikeye atmakta, yada kural ihlali ve radar cezasına maruz kalmaya zorlamaktadır. Tüm Avrupa ülkelerinde motosiklet hız limitleri otomobiller ile aynıdır. Yeni yönetmelik ile motosiklet hız limitleri otomobiller ile aynı seviyeye getirilmelidir.

2- Mevcut yönetmelik madde 67 ye göre araç muayeneleri otomobiller için ilk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir, motosikletler için ise her yıl olarak belirlenmiştir. Oysa günümüzde motosiklet endüstrisi çok gelişmiş ve otomobillerle aynı teknik özellikleri kullanır hale gelmiştir. Ayrıca motosiklet kullanıcıları , motosikletlerine düşkündür ve otomobillerinden daha iyi bakarlar. Bu yüzden her yıl muayene çilesi bitirilmeli ve otomobiller gibi ilk alındığında üç devamında iki yıl olmalıdır.

3- Yönetmelik 1 sayılı cetvelde 1940 lı yıllardan kalma koruma başlığı olarak ifade edilen kask standartı günümüz koşullarına uygun hale getirilmelidir.



Yeni Yasa ve buna bağlı olarak oluşturulacak yönetmeliği tüm motosikletçiler heyecanla bekliyor, en azından yollarda daha güvenle sürebileceğiz.



Ancak motosikletin sorunları Trafik yasası ile sınırlı değildir. Karayolları gibi ciddi bir sorun vardır, otomobiller için bile can kaybına yol açan yol hataları motosikletçiler için daha büyük riskler yaratmaya devam ediyor. Trafikte yer alan tüm bilinçli insanlar olarak bu sorunun üzerine birlikte gitmeliyiz.



Motosiklet üzerindeki yüksek ve lüks tüketim vergileri, pahalı ruhsat ve ehliyet harçları, yüksek sigorta bedelleri Avrupa ülkelerinde benzeri görülmeyen haksız uygulamalardır.

Motosikletçiler olarak sorunlarımızı adım adım çözeceğimize inanıyoruz.



Emrah Soyuer
H.O.G Türkiye Başkanı

Adım hıdır elimden gelen budur
icon_confused.gif
 

Ynt: Hız Limiti

Bence asil sorun,motosiklet kullaniminin ne oldugunun bilinmemesi. Akillarindaki motosiklet surucusu profili her nasilsa;bizleri acemi, sakar, her an kaza yapabilecek surucu tipi olarak goruyorlar. Bunun sebebi de dort degil, iki teker olmasi. O yuzden de nemelazimcilikla hiz limitlerini surekli baskilama gibi bir uygulamalari var. Motosiklet ile seyahatin, guvensiz seyahat oldugu kanisi hala bircok insanin aklinda kazili,her ne kadar yanlis olsada. Bakalim nasil degistirecegiz.

Gokhan.
 

Ynt: Hız Limiti

Arkadaslar haftanın 4 gunu araba ile 3 gunu motor ile sekerpınar - camlıca gişeler arasında (gidiş geliş yaklasık 75 km) yol alıyorum 90 ve altında seyreden kamyon gormuyorum beton mikserleri ve harfiyat kamyonları favorim.
140km/h surati nadir gördüğüm günlerden birinde sol şeritte arkamda yani 1.5mt arkamda onlardan biri vardı
evet o harfiyat tırı idi. eğitim şart.
saygılar
 

Ynt: Hız Limiti

Bunu yapmanın nasıl büyük bir tehlike yarattığını bir insan nasıl olur da düşünemez, inanmak mümkün değil. Youtube'da aynı bu şekilde, kamyonun önündeki motosiklete çarpması sonucu meydana gelen çok korkunç bir kaza görüntüsü vardı; o videoyu bu adamlara izlettirsen yine de böyle kullanırlar mı merak ediyorum.
 

Ynt: Hız Limiti

Boğaç bey evet bahsettiginiz videoları malesef bir gozum kapalı bende izledim. elimden geldigi kadar taksici ve minibüsçülere bizimkininde can oldugunu anlatmaya (kibar bir dille ) calısıyorum Ama malesef kamyon ve tırlar biraz yuksek kalıyor sesimi duyuramıyorum
 



Ynt: Hız Limiti

Arkadaslar asil nokta da burada;adamlar motosikletleri SIKISTIRMAYI, kovalamayi eglence edinmis. Sagolsun trafik polisleri de alkol muayenesi ve tonaj kontrolu disinda hicbirsey ile ilgilenmedikleri icin,maalesef bircok uzucu kaza haberi okuyoruz. Ellerine cekic verilmeyecek adamlarin,altlarina tonlarca agirliktaki motorlu araclar verilirse,baska nasil bir manzara izleyebiliriz ki?

Gokhan.
 

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,919
Mesajlar
1,525,753
Kayıtlı Üye Sayımız
166,700
Kaydolan Son Üyemiz
olcayozan

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst