Haydi Ormana, Kuzugöbeği Avına

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan gezmen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 11
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,678

gezmen

Karavan Yönetim
Mesajlar
4,757
Tepkime Puanı
78
Yer
Akhisar
Haydi ormana, kuzugöbeği avına

4 Nisan 2011

Baharı Fethiye’de kuzugöbeği mantarı avına çıkıp, kuzugöbeğinden yapılan yapılan yemekleri tadarak karşılamaya ne dersiniz? Cuma günü Fethiye’nin Yeşilüzümlü Beldesi’nde başlayacak üç günlük “Kuzugöbeği Mantar Festivali”nde akademisyenlerin yabani mantarlar üzerine vereceği seminerler, fotoğraf sergileri, yemek atölyeleri, konserlerin yanı sıra beş rotada toplam 80 kişinin katılabileceği bir de mantar avı yarışması düzenlenecek.

Kuzugöbeği, Fethiye çevresinde yetişen 364 tür yabani mantardan biri. İlkbahar mantarları arasında en sevileni. Şubat sonlarında çam ormanlarının kuytularında, gözden uzak çayırlarda çıkmaya başlıyor. Dağlar baharda yeterli yağış alırsa nisan başında, çayırları dolduruyor. Bu dönemde Fethiye pazarlarında kuzugöbeği bolluğu yaşanıyor. Kurutulup saklanabilen kuzugöbeği taze olarak Avrupa’ya, hatta Japonya’ya ihraç ediliyor. Bu leziz mantar makarna soslarında kullanılıyor.

Fethiye merkezine 18 kilometre uzaklıkta, deniz seviyesinden yaklaşık 600 metre yükseklikteki Yeşil Üzümlü Beldesi, kuzugöbeğinin en çok toplandığı alanlardan biri. Yüksekliği iki bin metreyi bulan Çal, Yeşilgöl, Boncuk dağlarının eteğindeki bir platoya kurulan köy, 2 bin 500 yıllık antik Kadyanda kentinin yanıbaşında. Bağları, İngiliz kolonisiyle ünlü köyün halkı ilbahar ve sonbaharda yabani mantar topluyor. Çintar, morel, et melkisi, keçeli, dede mantarı, kedi kulağı, mavi cincile gibi ekonomik değeri yüksek mantarlar sayesinde, kimi zaman köylülerin bir sezonda traktör alacak kadar para kazandığı söyleniyor.

EKOLOJİK FESTİVAL

Nisan Yeşilüzümlü’de aynı zamanda orkide zamanı. Ormanların kuytularında onlarca farklı türde yabani orkide açıyor. Özellikle fotoğrafçılar için cazip fırsatlar doğuruyor. Büyük kentlerden kaçıp Yeşilüzümlü’ye yerleşen doğaseverlerle, beldede yaşayan İngilizler 2009’da, bölgede biyolojik çeşitliliğin ve kültürel değerlerin korunması, eko turizmin geliştirilmesi amacıyla Kuzugöbeği Mantar Festivali’ni başlattı. Belde belediyesinin de desteklediği festival ikinci yıldan itibaren tur programlarına giren önemli bir etkinliğe dönüştü.

Bu yıl üç günde 27 etkinlik gerçekleştirilecek olan festivale ilk kez yurtdışından önemli mantar uzmanları katılıyor. Düzenlenen seminerlerde Prof. Dr. Henning Knudsen geçmişten günümüze kuzugöbeğinin farklı coğrafyalardaki serüvenini anlatacak. Ayrıca Prof. Dr. Mustafa Işıloğlu, Doç. Dr. Kudret Gezer, Yrd. Doç. Dr. Hakan Allı’yla birlikte yabani mantarları tanıma konusunda ücretsiz atölye çalışmaları yapacak. Daniel Butler mantarı kurutma, saklama ve pişirme tekniklerini anlatacak. Slow Food hareketinden Francis Marciano ve Bill O’Dea bu akımın dünyadaki yansımaları ve Türkiye’deki durumu üzerine konuşacak.

Kadyanda Antik Kenti’nde ve belde merkezinde ücretsiz klasik müzik ve blues konserleri, çevre gezileri, bisiklet turları, yemek atölyelerinin yanı sıra 10 Nisan’da saat 10.00 - 10.30 arasında beş farklı rotada mantar avı yarışması düzenlenecek. Yerel rehberler eşliğinde, kontenjanlı düzenlenecek mantar avına katılım için yetişkinler 15 TL, çocuklar 5 TL ödeyecek. (www.kuzugobegifest.com)

********************************************************************************************
Alıntı: http://www.hurriyet.com.tr/seyahat/17446043.asp?gid=56

Cavid Sezen
 

Etiketler
Ynt: Haydi Ormana, Kuzugöbeği Avına

Merhabalar,
Birkaçgün önce durakta domuş bekliyorken önünde beklediğimiz bir dükkandan çıkan bir kadına benimgibi bekleyen birbaşkası sordu "kaç kilo verdin, kaçtan verdin" diğer kadın yanıtladı "bu gün 60 tan verdim" dükkana girip selam verdim ve içerde oturan beye, "beyefendi siz bura ne ticareti yapıyorsunuz" dedim.Bana dediği "biz doğal mantar alıp ihraç ediyoruz" dedi.Bende "eğer sizce bir sakıncası yoksa bu mantarı görebilirmiyim" dedim ve beni masanın üzerindeki sandığın yanına davet etti."bakın bu mantar kuzu göbeği mantarıdır ve çok değerlidir, çam ormanlarında çıkar ençok yakılan ormanlarda yangından sonraki ilk yıllarda çokar biz geçen hafta 120 den verdik bu sabah 100 dü şimdi 80 lira " dedi.
Oturup biraz sohbet ettik bana birtakım bilgiler verdi ülkemizin her tarafından mantar alıyormuş.
Bende bu gün ilk defa bu mantarı satınaldım satın aldığım hanım bir köyde yaşıyor ve kendisi toplamış başkaları da istedi fakat o bana sattı hemde çok ucuz bir paraya ve eve gelip hanıma gösterdim ilk önce pek beğenmesede bol soğanla kavurup "hadigel tadına bak" dedim baktı ve "çok güzelmiş rastlarsan tekrar alırsın" dedi.
Biz beğendik, tavsiye ederim.
Türkülerle kalın, sağlıkla kalın.

HPIM1587 - Kopya.JPG


HPIM1588 - Kopya.JPG


HPIM1593 - Kopya.JPG


HPIM1593 - Kopya.JPG
 


Ynt: Haydi Ormana, Kuzugöbeği Avına

Cavit hocam,
Ben ilk defa tanıştım beğendim, sizden dayak yemeye hazırım, eminimki siz beni neden bukadar geciktin bu mantarla tanışmak için diye haklı olarak döversiniz bencede geçerli bir sebeptir.
Türkülerle kalın, sağlıkla kalın.
 

Ynt: Haydi Ormana, Kuzugöbeği Avına

Aman Niyazi Bey; şurada bir takılalım dedik!.. :-[

Kuzugöbeği, çok değerli ve ünlü bir mantardır. Bulabilirsek, satın almaya çalışırız. :smiley: (Benim ölçüm, et ederi ya da biraz üzeridir. ;) )

Esen kalın.
Cavid Sezen
 



Ynt: Haydi Ormana, Kuzugöbeği Avına

Merhabalar,
Cavit bey, ben şaka biryana mantarın bukadar para edebilecek olduğunu bilmiyordum.Duymuştum bazı mantarlar varmış ve çok değerliymiş.Yukarda bahsettiğm beyle konuşunca vallahi şaşırdım.Bana dediği rakamları yukarıda yazdım.Benim bugün satınaldığım kadın filiz dediği bir otu toplarken mantarda bulmuş ve bana sattı ben beğendim.Gerçi benim beğenmem hiç önemli değilmiş, zaten dünya beğeniyormuş.Bakalım yanıma bir arkadaş bulabilirsem (tabi aracı olan) bende toplamak veya aramak niyetindeyim.
Türkülerle kalın, sağlıkla kalın.
 

Ynt: Haydi Ormana, Kuzugöbeği Avına

mantarlara hastayım ama korkarım toplama mantarıda yerken :eek:
 

Ynt: Haydi Ormana, Kuzugöbeği Avına

Tempus' Alıntı:
mantarlara hastayım ama korkarım toplama mantarıda yerken :eek:

Kürşat Bey, bu mantardan korkmanıza gerek yok.

Küçük bir ipucu size; yörede yaşayan yerli halkın (bu önemli, sonradan yerleşenler değil) peşine takılın; hangi mantarı topluyorlarsa toplayın, hangi mantarı yiyorlarsa siz de korkmadan yiyin... ;)


Cavid Sezen
 

Ynt: Haydi Ormana, Kuzugöbeği Avına

ben tercihen köylere gidip pişen yemekten yediklerini görüp, sonraki öğün herkes sağlamsa kalanı yemeyi tercih ediyorum ;D ;D ;D


istiridey mantarı ve kültür mantarları ile idare ediyoruz, ama muhtemelen bunu görsem ölümü göze alır yerim :D
 

Ynt: Haydi Ormana, Kuzugöbeği Avına

Merhabalar,
Kürşat bey haklısınızda size birşey anlatayım.Ben ve benim gibi köyde yaşayan herkes kendi fındık bahçemizde olan iki çeşit mantardan ve yaylamızda olan farklı mantarlardan toplayıp pişirip yerdik ve bir sıkıntı yaşamadık.
Bu arada benim eşim bu mantarı yani doğada yetişen mantarı herkes gibi çok sever ve yer birşey olmaz, her nedense ne zaman kültür mantarı yerse zehirlenir hani doktorluk filan değil mide bulantısı ve devamı olur 2 gün kendine gelemez.Bir tv kanalında porğramda mantarı ve zehirlenmesini anlatıyorlardı konuk Çapa dan bir prof.idi telefon bağlantısı alıyorlar fakat size olayı anlattırıyorlar biz olayı anlattık dedikki "kültür mantarı bizi zehirliyor" bizi yayına bağlamadılar.
Birgün Kozytagı'ndaki o büyük alışveriş merkezinde pizza yemek istedik ve ısrarla eşiminki için "kesinlikle mantar olmasın" dedik ve gelen pizzanın üzerinde azda olsa mantar vardı geri çevirdik nerdeyse kavga ediyorduk.
Bu konuda hala birsonuç alamadık, kültür mantarı benim hanımın 2 gününe mal oluyor.Size sözüm olsun becerip toplayabilirsem göndereceğim.
Türkülerle kalın, sağlıkla kalın.
 



Ynt: Haydi Ormana, Kuzugöbeği Avına

Bahsi geçen mantarın zehirleme olasılığı yoktur.Bizim burada çobanlar v.s toplayıp satarlar.Kurutularak bazı ilaçların yapımında kullanılır ve hem bu sebepten hem de lezzeti sebebiyle pahalıdır.Bazen ben de aramaya çıkarım ve koca bir günde iki üç tane anca bulabilirim :smiley:
 

Ynt: Haydi Ormana, Kuzugöbeği Avına

Yurtdışında bu tip ender mantarlar için köpekleri yetiştirip kullanıyorlar yer altındaki mantarları filan bulduruyorlar :smiley:
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,678
Mesajlar
1,522,021
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
Selma Yörük

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst