Günde 5 Avroya Orta Avrupa ve Yunanistan Bisiklet Turu

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan kanbertay Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 8
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 18,667

kanbertay

Yeni Üye
Herkese merhaba,

Geçen yaz aylarında günlük 5 Avroluk bütçeyle tamamladığım bisiklet turunda 48 gün boyunca Türkiye, Yunanistan, İtalya, İsviçre, Fransa, Almanya ve Avusturya'da bisikletimle 3043 km yol katettim. 7 hafta süresince Avrupa'nın kadim nehir ve göllerinde yüzdüm, yüksek geçitlerden Alpleri seyrettim, yıldızların altında uyudum, misafirperver insanların evinde kaldım. Ancak her şey o kadar da mükemmel değildi. Üzerimde zaman baskısı vardı, canımın istediğini yiyemiyordum, güneş kavuruyordu, bitmeyen yağmurlar vardı, o sonsuz iç sıkıntısıyla mücadele ediyordum. Ama bunların hiçbirinin önemi yoktu aslında. Sonuçta yoldaydım, rutinin dışına çıkmıştım, bir şeyler yapıyordum, ataletimi yenmiştim.

Turla ilgili tüm yazılar, fotoğraflar ve rota bilgileri için:
http://www.lukkanu.org/p/orta-avrupa-ve-yunanistan-turu_14.html

Günde 5 Avro'ya nasıl gezdiğimi öğrenmek için:
http://www.lukkanu.org/2012/10/gunde-5-avroya-avrupay-gezmenin-srlar.html

Yorgun Bisiklet by LUKKANU.org, on Flickr​

Ynt: Günde 5 Avroya Orta Avrupa ve Yunanistan Bisiklet Turu

Yemek için üniversitelerin kantinleri de iyi bir alternatifdir.
Yaş ne olursa olsun kimlik sorulmadığı gibi, oldukcada ucuzdur !

Ozan şuanda yazdığın herşeyi okudum , her röpörtajı dinledim , tüm resimlere baktım gerçekten çok etkilendim. Gerçekten tebrik ederim. çektiğin her resim insanı şuanda oturduğu koltuktan alıp bir bisiklete binip yola düşmeye teşvik ediyor. Tebrik ederim ve bizede bunu yapabilme umudunu verdiğin için teşekkür ederim.
Bende nasip olursa bu yaz türkiye'nin kıyılarını bisikletle gezmeyi düşünüyorum yazdıklarınin bana çok büyük etkisi olacak.
Şimdilik türkiyede gezinebileceğim çünkü yeşil pasaportum yok ;D

macsis' Alıntı:
Ozan şuanda yazdığın herşeyi okudum , her röpörtajı dinledim , tüm resimlere baktım gerçekten çok etkilendim. Gerçekten tebrik ederim. çektiğin her resim insanı şuanda oturduğu koltuktan alıp bir bisiklete binip yola düşmeye teşvik ediyor. Tebrik ederim ve bizede bunu yapabilme umudunu verdiğin için teşekkür ederim.
Bende nasip olursa bu yaz türkiye'nin kıyılarını bisikletle gezmeyi düşünüyorum yazdıklarınin bana çok büyük etkisi olacak.
Şimdilik türkiyede gezinebileceğim çünkü yeşil pasaportum yok ;D

İlginiz için çok teşekkür ederim. Nüfus yoğunluğumuz Avrupa'nın pek çok bölgesinden az olduğu için, ıssızlığı ve yalıtılmışlığı seven insanlar için çok ideal bir ülkede yaşıyoruz. Türkiye'de sehirlerin dışına çıktığımızda göz alabildiğine uzanan boş alanlar, Orta Avrupa'da yok. Her ne kadar kıyılarımız iç bölgelere göre daha kalabalık olsa da, oralarda bile henüz el değmemiş estetik doğal alanlar bulmak mümkün.

Geçtiğimiz kış aylarında yaptığım İzmir-Marmaris bisiklet turundan gerçekten kalıcı anılarla ayrıldım. Sezon dışı olduğu için trafik az, kıyılar ıssızdı. Hava bisiklet sürmek için ideal sıcaklıktaydı. O bölgeyi kapsayan bir tur düşünüyorsanız, nelerle karşılaşacağınıza dair fikir vermesi açısından gezinin günlüğünü okuyabilirsiniz:

http://www.lukkanu.org/p/ksa-gunler-buyuk-planlar.html

Ozan çok teşekkür ederim iyisiyle kötüsüyle herşey yazılı bana büyük kaynak olacak. Ayrıca site seninmiş ben şimdi anladım çok kaliteli olmuş. bunun içinde tebrik ederim. Arkadaşlarımada önermeye başladım şimdiden. :smiley:

macsis' Alıntı:
Ozan çok teşekkür ederim iyisiyle kötüsüyle herşey yazılı bana büyük kaynak olacak. Ayrıca site seninmiş ben şimdi anladım çok kaliteli olmuş. bunun içinde tebrik ederim. Arkadaşlarımada önermeye başladım şimdiden. :smiley:

Çok teşekkür ederim. Sitedeki bilgiler dışında da sormak istedikleriniz olursa, elimden gelen yardımı yapmak isterim.

Aslında çok fazla sorum var ama bir kaçına cevap verirsen çok sevinirim.
Birincisi; Yanımdaki çantalarda neler olmalı. Bu yiyecek olur giyecek olur herşey...
ikincisi ; ikinci doğu karadenizden başlayıp mersinde bitireceğim turda sence günde ortalama kaç km ideal olur minumum maximum.
üçüncüsü ve son; Köpek saldırısına uğradın mı hiç yada gece çadırda uyurken bi sıkıntı oldu mu ?Ozan :smiley:

macsis' Alıntı:
Aslında çok fazla sorum var ama bir kaçına cevap verirsen çok sevinirim.
Birincisi; Yanımdaki çantalarda neler olmalı. Bu yiyecek olur giyecek olur herşey...
ikincisi ; ikinci doğu karadenizden başlayıp mersinde bitireceğim turda sence günde ortalama kaç km ideal olur minumum maximum.
üçüncüsü ve son; Köpek saldırısına uğradın mı hiç yada gece çadırda uyurken bi sıkıntı oldu mu ?Ozan :smiley:

Geç cevap için kusura bakmayın. Sorularınızı hepsine cevap veren birkaç yazı yayınlayacağım önümüzdeki günlerde sitemde ancak buradan da kısa kısa cevap vermeye çalışayım.

Birincisi için herkesin vereceği cevap farklı olacaktır. Önce giyeceklerden bahsedelim. Sanırım yazın yapacaksınız bu turu. Yazlık giysiler zaten fazla yer kaplamıyor ancak kıyıların sıcak iklimi nedeniyle çok terleyeceksiniz. Benim tercihim az giysi taşıyıp, bunları sürekli elde yıkayarak kullanmak oluyor. Termal giysiler edinebilirseniz güzel olur, yoksa da yaz vakti olduğu için pamuklular ile de çok sorun yaşamazsınız. Üzerinizdeki giysiler haricinde her şeyden (iç çamaşırı, çorap,tişört,şort vb.) en fazla bir çift yedek taşımanızı öneririm. İnişler ve rüzgarlı havalar için ufak bir yağmurluk/rüzgarlık taşımak mantıklı olabilir bu tur için.

Sahil kesimlerimiz kalabalık, marketler her yerde. Fazladan yiyecek taşımanıza gerek olmayacaktır. %60 oranında karbonhidrat ağırlıklı beslenmeye dikkat edin. Akşam yemekleri için makarna, bulgur iyi seçim. Makarnanın besin değerini artırmak ve gün içinde kaybedilen tuzları geri almak için hazır çorbaları makarna sosu olarak kullanmak klasik bir taktiktir. Bütçenize göre fırsat buldukça protein almaya da özen gösterin. Uzun bir tur olacağı için de yağ mutlaka alınmalı. En azından 200 ml lik bir şişede bitkisel yağ taşımak iyi bir fikir. Öğleyin atıştırmak için glisemik indeksi düşük kuru meyve, fındık, yulaf barları gibi gıdaları tercih edin.

Bunun dışında ilk yardım çantası (önemli), yedek iç lastik (en az iki adet), yama takımı, iyi bir pompa, yedek jant telleri (arka ve ön jantlar için uygun boyda olmalı), yedek fren pabuçları, jant akort anahtarı, alyan anahtarları, yedek bagaj vidaları (önemli) ve diğer vidaların yedeklerinden taşıyorum. Hatta olası bir sorun durumunda bisikletçiye verecek param olmadığı için, pedal anahtarı, göbek anahtarı, kurbağa anahtar, rubleyi ve orta göbeği sökmek için gerekli malzemeleri dahi yanımda taşıyorum.

İkinci sorunun cevabı arazi şartlarına, performansınıza ve bisikletinize göre değişecektir. Ama fazla engebeli bölgelerden geçerken 60 km, diğer bölgelerde de 80 km çok yorulmadan alınabilir diye düşünüyorum. Böylece rahatça gezmeye de vaktiniz kalır.

Son soruyla ilgili verebileceğim en önemli tavsiye, bir köpek sizi kovalamaya başlarsa ya da size doğru koşuyorsa hızlanmayın, pedal çevirmeyi bırakın, bisikleti durdurun ve bekleyin. Bu taktik sayesinde çoban köpekleri dahil şimdiye dek karşılaştığım köpeklerin %90'ı koşmayı bıraktı. Havlamaya devam ediyorlar tabii :smiley: Bundan sonra köpeğin koruduğu bölgeden uzaklaşana dek kısa bir süre bisikleti ittirip, köpekle aramdaki mesafe açıldıktan sonra sakince bisikletime binip yola devam ettim. Dünyada bisikletli gezginler arasında bizim ve Yunanistan'ın çoban köpekleri bisikletlere karşı agresif olmalarıyla nam salmıştır ama Türkiye'de bu taktik sayesinde hiç saldırıya uğramadım. Birkaç vakada bisikleti durdurduktan sonra yaklaşmaya devam eden, diş gösteren, hırlayan köpekler oldu. Onlarla da arama bisikleti alarak yüzüm onlara dönük şekilde sakince bölgelerini terk ettim, herhangi bir sorun yaşamadım. Ama yakında yavruları olan köpekler olursa özellikle dikkat edin. Size diş gösterir, hırlar, hızla üzerinize gelirlerse sakin olun, taş gibi atmaya hazır bir şeyler bulun. Yaklaşmaya devam ederlerse, taşı köpeğin üzerine değil yakınına atın. Büyük ihtimalle bu köpeği durduracaktır. (Durdurmazsa kavgaya hazır olun :smiley: ) Yüzünüz köpeğe dönük şekilde bölgeden uzaklaşmaya devam edin. Son bahsettiğim durumla bir kez karşılaştım onda da tehdit olmadığımı hissettirerek ama köpeğin de yaklaşmasını engelleyecek derecede agresif davranarak durumu kurtardım.

Çadırı da insanlardan uzakta, ıssız bir yere kurarsanız sorun yaşamazsınız. Arabayla gelinebilen alanlardan özellikle yerlerde kırık şişeler, çöpler varsa uzak durun. Araç yolundan görülmeyecek noktaları tercih edin. Yine yolun üst kısmındaki alanları yolun alt kısmındaki bölgelere tercih edin, böylelikle gece fark edilme ihtimaliniz azalır.

Şimdilik bu kadar, başka sormak istedikleriniz varsa cevaplamaya çalışırım. Bu konularla ilgili ayrıntılı bir yazı hazırladığımda burada paylaşırım.

Ynt: Günde 5 Avroya Orta Avrupa Ve Yunanistan Bisiklet Turu

Gerçekten müthiş bir deneyim yaşamışsınız.Aynısını bende düşünüyorum şuan itibariyle :smiley:

Birkaç sorum var.Cevaplayabilirseniz çok sevinirim.

1)Geceleri uyurken mesela parklarda vs. bisikleti bağladınız mı? Eşyalarınızı sakladınız mı? Çünkü gece hırsızlık ihtimalini de düşünmüyor değil insan.Başınıza böyle bir şey geldi mi? Neler yapamlıyız önlem adına?

2)İsviçre'deki,İtalya'daki bisiklet yollarını maps'ten detaylıca inceledim.Her taraf bisiklet yolu.Yalnız Mora Yarımadasındaki yollar gözükmüyor maps'te.Bisiklet yolları orda da yaygın mı? Yani sorun yaşamayız yollardan geçerlen değil mi?

3)Sizce sizin yaptığınız gibi mi geçmeliyim İsviçre'ye kadar (yani bisikletle) yoksa uçağa bisikleti koydurup indikten sonra mı yollara düşeyim bisikletle? Hangisini önerirsiniz?

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,906
Kayıtlı Üye Sayımız
166,706
Kaydolan Son Üyemiz
mcanerf

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR