Ynt: Günde 5 Avroya Orta Avrupa ve Yunanistan Bisiklet Turu
macsis' Alıntı:
Aslında çok fazla sorum var ama bir kaçına cevap verirsen çok sevinirim.
Birincisi; Yanımdaki çantalarda neler olmalı. Bu yiyecek olur giyecek olur herşey...
ikincisi ; ikinci doğu karadenizden başlayıp mersinde bitireceğim turda sence günde ortalama kaç km ideal olur minumum maximum.
üçüncüsü ve son; Köpek saldırısına uğradın mı hiç yada gece çadırda uyurken bi sıkıntı oldu mu ?Ozan
Geç cevap için kusura bakmayın. Sorularınızı hepsine cevap veren birkaç yazı yayınlayacağım önümüzdeki günlerde sitemde ancak buradan da kısa kısa cevap vermeye çalışayım.
Birincisi için herkesin vereceği cevap farklı olacaktır. Önce giyeceklerden bahsedelim. Sanırım yazın yapacaksınız bu turu. Yazlık giysiler zaten fazla yer kaplamıyor ancak kıyıların sıcak iklimi nedeniyle çok terleyeceksiniz. Benim tercihim az giysi taşıyıp, bunları sürekli elde yıkayarak kullanmak oluyor. Termal giysiler edinebilirseniz güzel olur, yoksa da yaz vakti olduğu için pamuklular ile de çok sorun yaşamazsınız. Üzerinizdeki giysiler haricinde her şeyden (iç çamaşırı, çorap,tişört,şort vb.) en fazla bir çift yedek taşımanızı öneririm. İnişler ve rüzgarlı havalar için ufak bir yağmurluk/rüzgarlık taşımak mantıklı olabilir bu tur için.
Sahil kesimlerimiz kalabalık, marketler her yerde. Fazladan yiyecek taşımanıza gerek olmayacaktır. %60 oranında karbonhidrat ağırlıklı beslenmeye dikkat edin. Akşam yemekleri için makarna, bulgur iyi seçim. Makarnanın besin değerini artırmak ve gün içinde kaybedilen tuzları geri almak için hazır çorbaları makarna sosu olarak kullanmak klasik bir taktiktir. Bütçenize göre fırsat buldukça protein almaya da özen gösterin. Uzun bir tur olacağı için de yağ mutlaka alınmalı. En azından 200 ml lik bir şişede bitkisel yağ taşımak iyi bir fikir. Öğleyin atıştırmak için glisemik indeksi düşük kuru meyve, fındık, yulaf barları gibi gıdaları tercih edin.
Bunun dışında ilk yardım çantası (önemli), yedek iç lastik (en az iki adet), yama takımı, iyi bir pompa, yedek jant telleri (arka ve ön jantlar için uygun boyda olmalı), yedek fren pabuçları, jant akort anahtarı, alyan anahtarları, yedek bagaj vidaları (önemli) ve diğer vidaların yedeklerinden taşıyorum. Hatta olası bir sorun durumunda bisikletçiye verecek param olmadığı için, pedal anahtarı, göbek anahtarı, kurbağa anahtar, rubleyi ve orta göbeği sökmek için gerekli malzemeleri dahi yanımda taşıyorum.
İkinci sorunun cevabı arazi şartlarına, performansınıza ve bisikletinize göre değişecektir. Ama fazla engebeli bölgelerden geçerken 60 km, diğer bölgelerde de 80 km çok yorulmadan alınabilir diye düşünüyorum. Böylece rahatça gezmeye de vaktiniz kalır.
Son soruyla ilgili verebileceğim en önemli tavsiye, bir köpek sizi kovalamaya başlarsa ya da size doğru koşuyorsa hızlanmayın, pedal çevirmeyi bırakın, bisikleti durdurun ve bekleyin. Bu taktik sayesinde çoban köpekleri dahil şimdiye dek karşılaştığım köpeklerin %90'ı koşmayı bıraktı. Havlamaya devam ediyorlar tabii

Bundan sonra köpeğin koruduğu bölgeden uzaklaşana dek kısa bir süre bisikleti ittirip, köpekle aramdaki mesafe açıldıktan sonra sakince bisikletime binip yola devam ettim. Dünyada bisikletli gezginler arasında bizim ve Yunanistan'ın çoban köpekleri bisikletlere karşı agresif olmalarıyla nam salmıştır ama Türkiye'de bu taktik sayesinde hiç saldırıya uğramadım. Birkaç vakada bisikleti durdurduktan sonra yaklaşmaya devam eden, diş gösteren, hırlayan köpekler oldu. Onlarla da arama bisikleti alarak yüzüm onlara dönük şekilde sakince bölgelerini terk ettim, herhangi bir sorun yaşamadım. Ama yakında yavruları olan köpekler olursa özellikle dikkat edin. Size diş gösterir, hırlar, hızla üzerinize gelirlerse sakin olun, taş gibi atmaya hazır bir şeyler bulun. Yaklaşmaya devam ederlerse, taşı köpeğin üzerine değil yakınına atın. Büyük ihtimalle bu köpeği durduracaktır. (Durdurmazsa kavgaya hazır olun

) Yüzünüz köpeğe dönük şekilde bölgeden uzaklaşmaya devam edin. Son bahsettiğim durumla bir kez karşılaştım onda da tehdit olmadığımı hissettirerek ama köpeğin de yaklaşmasını engelleyecek derecede agresif davranarak durumu kurtardım.
Çadırı da insanlardan uzakta, ıssız bir yere kurarsanız sorun yaşamazsınız. Arabayla gelinebilen alanlardan özellikle yerlerde kırık şişeler, çöpler varsa uzak durun. Araç yolundan görülmeyecek noktaları tercih edin. Yine yolun üst kısmındaki alanları yolun alt kısmındaki bölgelere tercih edin, böylelikle gece fark edilme ihtimaliniz azalır.
Şimdilik bu kadar, başka sormak istedikleriniz varsa cevaplamaya çalışırım. Bu konularla ilgili ayrıntılı bir yazı hazırladığımda burada paylaşırım.