Malesef bu durum her yerde var. Özellikle şehir merkezilerinde nedense yaz aylarında, denize sıfır günlerce, belki aylarca kalanlar var.
Saksı getirip, aracın etrafını botaniğe çevireni bile görüyorsun. Bu vatandaşımız haliyle iki üç gün kalıp gitmesini beklemiyoruz haliyle. Karavankondusuyla kötü bir görüntü oluşturmaya başlıyor.
Aslında denize sıfır insanların az gittiği noktalara gidebilir ama wc ve su olayı o kadar sıkıntı oluyor ki onlar için bırakamıyorlar bulundukları noktayı.
Örneğin;
Filyos sahilinde geçen sene baharda bir gece kaldım. En az 20 çekme karavanın 19'u sabit ve Zonguldak plakalı idi. Üçbeş sohbetten sonra, orda yaşayanlar bildiğin bahçe niyetine çekme karavanı orda bırakdıkların söylediler.
Bazı kıyı belediyeleri iyi niyetli süresiz alan yapmış ama bu devamlı süresiz kondular bunu kötüye kullanıyor.
Bunun tam tersi cırtlak sesleriyle, kıyılarda ,hasbel kadar yazlık alabilmiş çok görmüş insanımsılar.
Oysaki tüm kıyılar anasayal güvence ile tüm vatandaşlara aittir.
*Bağlantı
Bakın bu bir örneklem;
Yazın ortasında Ayvalık'taydım. Belediye kendine görev edinmiş ki sahil şeridine karavan sokmamak için karar almış ve ekiplerini birincil görev anlayışı içinde oradan oraya koşturuyorlar. Yerel medyadan en azından öyle okuyorum.
Oysa ki aynı belediye Başbuğ Atatürkümüzün adını verdiği koruluğa, piknik alanı yapmış wc / atık su kanal çıkışını ise aşağıda görüldüğü üzere denize vermiş. Fotonun çekilldiği yerde de koskoca
Karavan Kampı Yasaktır yazısı vardı ayrıca. İşin gülünç tarafı akşamları o noktanın Ayvalık yereli tarafından potansiyel fantezi noktası olabileceği.
Karavancı olarak ne işimiz var merkezi yerde. Gidipte orda hır-gür yapmaya, kendimizi küçük düşürmeye ne gerek var. Ayvalık'ya gözlerden uzak yerlerde var. Toplamda 15 gün Cunda'da kaldım. Yanımda sadece Çekya'lı bir aile vardı. Dil bilmeden çocuklarıyla benim çocuklar oynadılar her gün.
Başka bir örneklem aynı ilçenin orta-üst denilebilecek bir noktasında, sadece çocuklar parka gitsin diye, normal bir cadde üzerinde park ettiğim esnada, koştura koştura gelen insanımsıların araçtan rahatsız olduklarını hemen beyan etmesi. Dedim heyacan yapma çocuk parkına geldik
gidecez birazdan hayırdır!,
hastam var denizi görmesi gerekiyor diye de ekliyor.
Bazı Anadolu belediyeleri özellikle karavan alanları dizayn ederek, bu parasal akışı kendine çevirebilmekte ve bunu ileriye dönük ekonomik bir hedef görüyor. Bulundukları alanlar tanıtımı da fazlaşıyor festivaller yaparakta.
Ancak kıyıdaki kapitalist düzen karavan ya da kamp olanağına engel. Herkes için zihniyeti değiştirmek çok zor.