Grand Vitara 1.9 Ddis Egr

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan efulim08 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 13
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 42,135

efulim08

Yeni Üye
Arkadaslar merhaba 2 yılı aşkın süredir Vitara 2009 model 1.9 DDİS kullanıcısını hem bilgi amaçlı hem karşılaştırma amaçlı birkaç şey yazmak istedim. Araç Artvinde kullanılıyor genel olarak rampa yollarda yani, yakıt 9-10 lt civarı tuketiyor. 3 aydır Trabzondayim 8.8 lt hem benim hesabım hem yol bilgisayari verisi. Diğer araçlara göre az mı fazla mi bilmiyorum. Bu tür bilgi paylaşımı araçta bir sıkıntı var mı yok mu konusunda belki biraz fikir sahibi yapabilir bizi.

Bir diğer konu bu araçların genel sorunu gibi gözüken egr valfi, 100.000 civarındaki araçlarda sıkıntı yarattığı söyleniyor 95000 de egr değiştim ben. 900 liralık bir masrafı oldu. Servis değişti parçayı. Kurum, valfi tıkladığı içerin valfteki dişler birbirini siyirmis bunun önüne geçmek için 40 bin 50 bin kmde bir egryi temizletmenizi öneririm 55.000 de aldım ben arabayi bilgim olsa yapacağım ilk şey bu olurdu. 60.000 bakımında servis bu konuda uyarmadi veya parçayı temizlemedi. Bu aracı kullananlar varsa egryi temizletmelerini öneririm. Birde egr yi değişecek arkadaslara şunu söyleyeyim araçtan çıkan ve servisin taktiği parçada reno amblemi var suzuki servisi yerine reno servislerini tercih edebilirsiniz veya siz temin edebilirsiniz. Insan başına gelmeden bilmiyor bu konuyu açmayın sebebi buydu.

Ynt: Grand Vitara 1.9 Ddis Egr

Bir diğer konu bu araçların genel sorunu gibi gözüken egr valfi

EGR valfinin bir sorunu yok, normalde dizel araç kullanmaya ihtiyaç duyulmaması gereken şartlarda dizel araç kullanıldığı için çıkıyor sorunlar. Kısa yolculuklarda, dur kalk trafiğinde motor içi kurum yapıyor bu durum dizel araçlarda egr valfi kirlenmesi şeklinde ortaya çıkıyor aslında kirlenen sadece egr valfi değil bütün motor. 1.6 benzinli aracınız olsaydı aynı şartlarda kullanılsaydı o da zaten daha baştan yüksek sıkıştırma oranı ile çalıştığı için bir de yanma hücresi içinde biriken kurumlar sebebi ile daha çok sıkıştırma oranı artacaktı bunun üstüne bir de lpg kullanıyorsanız iyice bozulan ateşleme zamanlaması sebebi ile arabanın bakımlarını zamanında yaptırsanız bile motor contası yakacaktı. Yani kısa yolculuklar yapan ya da sürekli dur kalk trafiğinde kullanılan araçların arada bir uzun yola da çıkması o kurumları yolda yakması gerekiyor (aslında normalde dizel araç kullanımına ihtiyaç olmaması gereken bu şartlarda lpg'ye de ihtiyaç olmaması lazım ama sebebi herhalde malumdur burda tartışmaya gerek yok).

Not: Bu yazdıklarım üzerine sakın gidip motora carbon clean vs. yaptırmayın, intihar girişiminden başka birşey olmaz, motor içinde biriken kurumlar dışarıdan kimyasal müdahalelerle emniyetli bir şekilde temizlenemiyor. EGR valfini söktürüp dışarında (motor üzerinde değilken) temizletebilirsiniz.

150-200 bin gibi kilometrelerede ulaştıgınızda motor kapagı içindeki yaklaşık ceviz büyüklüğündeki deliklere hava gecmesi gereken kanallar diyelim..bir sigara kadar da delik kalmamış ::smiley: zıft le kurumla tıkalı cıkıyor.. ;)

ülkemizin kötü yakıtından degil..konu..

>> cıkmacıların avrupadan el altından getirdiği kapaklarda da aynı şeyi gördüm.. rezil tıkalı idi..

devamı olan kurumun yürüyecegi yerler.. katalizatör ve eksoz lar hepsi tıkanıyor zamanla..

dizelin düşük devirdeki yeterli tork güçü ve ekonomi merakı yüzünden millet yumurtaya basar gibim gaz pedalına basıyor..
eski kara dizellerden kalma alışkanlık da olabilir..
dogrusu devirli kullanıp içindeki pisliği atmak..

mazotluların bi derdi de enjektörün kapaga kaynaması enjektöre bakım yapacam derkene hep 4 enjektör + kapak gerekiyor.. ???

dogrusu her 1-2 senede bir enjektörü söküp ,sana yagı na benziyen özel yagından uçuna sürüp geri takmakdır.. :smiley:

Değerli Grand Vitara Kullanıcılar; Ben 2008 Model Grand Vitara 1.9 DDİS bir yıldır kullanıyorum. Aldığımda da EGR arzası vardı. Geçenlerde servise sordum yalnız parça için 1.475,00TL. istediler. Bazı tamirci arkadaşlarımız EGR önemli değil diye benim araçtaki EGR manifolt contasını kapatarak iptal ettiler. Ancak; devamlı arz lambası yanması nedeniyle kafama takıldı. Bir tamirci arkadaşımdan bozuk bir EGR bularak tamamen parçayı söktüm. Arkadaşın dediği gibi parçanın üzerinde reno amblemi vardı. Neyse, EGR içerisinde 2 adet plastik dişli vardı, dişlilerden biri bozulduğunu gördüm.(sıyırma olması nedeniyle) İnanın ki o kadar basit bir plastik dişli bunun için komple EGR yi değiştirmek (1.475,00TL.) bence akıl karı değil. O bozulan dişliyi tanıdığım Fotokopi, faks cihazlarını tamir eden arkadaşım gördü. Bu dişlinin aynısını yapabileceğini söyledi. Sipariş verdim bir kaç güne kadar gelecek. Eger olumlu bir sonuç alırsam bunu herkesle paylaşacağım. Arızalı EGR resminin de ekte sunuyorum.

EGR AÇIK RESMİ.jpg

Merhabalar,

Kırılmış dişlileri tamir etme ile ilgili şu linki bir inceleyin isterseniz:

http://www.instructables.com/id/Broken-Gear-Repair/

Değerli Grand Vitara Kullanıcıları; Daha öncede yazmıştım Kullanmakta olduğum 2008 Model 1.9 DDİS Grand Vitara da EGR arızasıyla ilgili olarak yapmış olduğum araştırmalar sonucunda EGR Cihazında kırılan plastik dişlinin aynısını Fotokopi makinası tamiri yapan Arkadaşım yaptı. Antalya da Özel Servis olan Tez Oto firmasına (Ramazan Usta) taktırdım şimdi sorunsuz çalışıyor. Yeni yapılan plastik dişliyi 40,00TL. işçilikte 80.00TL. olmak üzere toplam 120,00TL. yaptırdım. Şimdi arabada çekiş bayağı fark etti ayrıca siyah dumanda atmıyor. Bence, yenisi 1.475,00TL. değiştirmek akıl karı değil, her 40.000-50.000 Km. bir bakım yapılırsa çok uzun süre kullanılabilir kanatindeyim.

verdiğim kodları ;) gogıla tek tek yapıştırıp yada reno parcacısına sorarak bulabilirsiniz.. :smiley:

SIEMENS 408-265-001-010Z

SIEMENS A2C53026301

SIEMENS A2C53025930

RENAULT 8200796571

RENAULT H8200194323

RENAULT 8200630740

RENAULT 8200411031

RENAULT 8200507299

RENAULT 8200609274

SUZUKI 1811167JG3

HOFFER 7518112

ET & DORIA 88.112

SIEMENS A2C53025930

VDO 408-265-001-010Z

ERA 555.202

ET & ... 88.112

Sidat 83.818

HOFFER 7518112

ACI - ... AEGR719

FISPA 83.818

uyumlu renolar.........>>>

Make - Model - Type - Year - KW- HP - cc

RENAULT LAGUNA II (BG0/1_) 1.9 dCi*02.05-04.07*96*130*1870

RENAULT LAGUNA II Sport Tourer (KG0/1_) 1.9 dCi*02.05-04.07*96*130*1870

RENAULT MEGANE II 1.9 dCi

RENAULT MEGANE II 1.9 dCi

RENAULT MEGANE II Coupe-Cabriolet 1.9 dCi

RENAULT MEGANE II Coupe-Cabriolet 1.9 dCi

RENAULT MEGANE II Saloon 1.9 dCi

RENAULT MEGANE II Saloon 1.9 dCi

RENAULT MEGANE II Sport Tourer 1.9 dCi

RENAULT MEGANE II Sport Tourer 1.9 dCi

RENAULT SCENIC II 1.9 dCi

RENAULT SCENIC II 1.9 dCi*05.05-*81*110*1870

aracın üstünden cıkanın kodu ile de karşılaştırın bazı ufak farklar cıkabilir.. ;)

Arkadaşlar Abdullah KÖKLÜ Beyin bahsettiği TEZ OTO'yu buldum. Antalya Eski Sanayi Sitesinde İtfaiyenin arkasındaki sokakta... Mütevazi bir tamirhane... Önce telefon ettim ve son derece ilgili davrandı. İşyerine gittim orada da ilgisi son derece ilgiliydi. Paragözlü birisi de değildi. İşini de biliyordu. Netice olarak EGRyi söktük, yanımda açtı ve gerçekten içerideki plastik dişli kırıktı. Elindeki dişliyi taktı ve şu an sorunsuz kullanıyorum. Çekiş eskisine geri döndü, siyah duman çıkmıyor ve ekranda arıza lambası da yanmıyor.

Kas07' Alıntı:
Arkadaşlar Abdullah KÖKLÜ Beyin bahsettiği TEZ OTO'yu buldum. Antalya Eski Sanayi Sitesinde İtfaiyenin arkasındaki sokakta... Mütevazi bir tamirhane... Önce telefon ettim ve son derece ilgili davrandı. İşyerine gittim orada da ilgisi son derece ilgiliydi. Paragözlü birisi de değildi. İşini de biliyordu. Netice olarak EGRyi söktük, yanımda açtı ve gerçekten içerideki plastik dişli kırıktı. Elindeki dişliyi taktı ve şu an sorunsuz kullanıyorum. Çekiş eskisine geri döndü, siyah duman çıkmıyor ve ekranda arıza lambası da yanmıyor.
Tez Oto'nun sahibi Suzuki konusunda tanıdığım en uzman şahıs. Dediğiniz gibi bilgili-tecrübeli olmasının yanında mütevazi dürüst bir esnaf. Bu nedenle Suzuki Ramazan diye bilinir. Aracımın bakımı içim Denizli'den Antalya 'ya gidiyorum.

Suzuki Grand Vitara kullanan arkadaşlara yardımcı olduğumun için gerçekten çok memnunun, dediğiniz gibi Tez Oto Ramazan Usta ve Oğulları mütevazi kişiler, en önemlisi paragöz değiller. Suzuki konusunda tam donanımları var. İş yeri biraz küçük inşallah büyük ve donanımlı bir yer bulabilir. Allah yolunu açık etsin...

Arkadaşlar, araçlarınızda bir sorun olduğu zaman bu siteden birbirlerimize haberdar edelim.

İyi günler arkadaşlar,
Daha önce de EGR için yazılar yazmıştım. Ben EGR sorunu konusunda nirvanaya ulaştım. Şimdi benim gibi sorun yaşayan arkadaşlara belki yardımım olabilir diye tekrar yazmaya devam ediyorum.

Daha önce EGR arıza lambasını yakıyordu ve EGRyi sökmüş, temizlemiş ve içerisindeki bir disliyi değişerek sorunu çözmüştük. Ancak 4-5 ay sonra sorun tekrar başladı. Ramazan Ustaya tekrar gittim ve EGRyi açtığımız zaman bu sefer egr içerisindeki yarım ay şeklinde olan ve egrye imalat aşamasında presle takılmış olan dişlinin ilk 3 dişinin sıyrıldığını gördük. Artık yapacak birşey yoktu ve yeni egr almak zorunda kaldım. Bir taraftan da inat ettim servise 1475 tl vermemek için. (Şu an 2000 tl olduğu söyleniyor) İnternetten araştırdım ve Ebay üzerindeki egrleri inceledim. Orijinali olan SIEMENS VDO (Bazı arkadaşlarda sadece VDO yazıyor.) 230 USD + kargo. Muadil 188 USD+kargo yazıyordu. Bunun da anlamı SIEMENS VDO %18 gümrük hariç 950 TL civarına, Muadil %18 gümrük hariç 625 TL civarına rastlıyordu.

Araştırmaya devam ettim ve Bulgaristan'dan bir satış sitesine ulaştım. Aynı site Ebay üzerinden de satış yapıyor. Orada EGR 169 USD idi ve 21 USD kargo ücreti vardı. Eğer kendi sitesinden alırsanız parça 145 USD. Ben Bulgaristan olunca Ebay üzerinden aldım ve Paypal ile ödedim. TL olarak parça+kargo 587 TL ye maloldu. Şansıma üzerinde doğru beyan olmasına rağmen gümrükte ücret taakkuk ettirilmemiş. ( Sonra biraz daha araştırdım. Hata etmişim. Şimdi alsam direkt kendi sitesinden alırım.) Parça bana Antalya'ya 5 günde geldi. Soket ve şekli birbir olunca hemen taktık ama uymadı. :smiley: İlk etapta çok bozuldum ama tekrar Ramazan usta ile EGRyi açtık. Dişliler metal. Sensör mıknatıslı. Aslında hata vermesi sönsörden kaynaklanıyordu. Yine Antalya eski sanayide Demir tornaya gittik ve usta genç bir arkadaş ama birşeyleri yapma konusunda ilgili ve zeki de bir adam. Mıknatıslı sensör yerine eskisindeki gibi küçük bir uç yapıp taktık. Eski sensörün olduğu kafayı taktık. Şu an sorunsuz çalışıyor ve belki de Türkiyenin en sağlam egrsi bende :smiley:

Benzer sorunu olan başka bir abimizin de elinde renault soketli bir egr vardı. Aynı işlemi ona yaptık. Şimdi o da sorunsuz kullanıyor. Hatta servis ona arabanın beyni değişecek demiş. Şimdi cüzi bir torna parasıyla o da sorundan kurtuldu.

Bu arada benim EGR sorununa bonus olarak başka bir sorunum daha çıktı. Turbo ısı sensörü. Servis 1050 TL parçaya istedi. Biz ise 150 TLye %100 garantili olarak hallettik ve sensörü değiştik. o sorundan da çok rahat kurtuldum.

Resim ve kodları buraya yazmadım. Eğer benzer bir sorun yaşıyorsanız bana özelden yazın. Ücretsiz danışmanlık yapılır. :smiley: Bilgi paylaşıldıkça değer kazanır...

Kalın sağlıcakla...

Merhaba Sayın Kas07,

Grand Vitara Turbo ısı sensörü problemini tam olarak nasıl çözdünüz, mümkünse detay yazarmısınız?

Ben 1 defa değiştim serviste, bozuldu bir müddet sonra.

Teşekkürler,

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,905
Kayıtlı Üye Sayımız
166,707
Kaydolan Son Üyemiz
Ayhnn

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR