GPS için Harita Üretim Programı

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Bisikletcanavari Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 17
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 16,459
Yer
İZMİR
Web
www.canavarkesifte.com
Selamlar,
Şuanki kullandığım Gps'te orjinal Navcity şehir ve topoğrafik haritası yüklü. Fakat gelişen ve değişen ülkemiz yollarına bu haritaların yetişebilmesi çok zor. Özellikle şuan bulunduğum Çeşme bölgesinde bu aşırı derecede fazla. Haritada toprak yol olarak görünen yerde bahçe kapısı var ya da yol tamamen kaybolmuş. Google earth verileri benim için çok daha sağlam. Navcity haritası benim için ancak altlık bir referans olabilir. Normal kullanım için hata payı aslında kabul edilebilir. Fakat keşif yapan, parkur çıkaran benim için halihazırda buluna tüm yolları görüp hakim olmam lazım. Google maps görüntülerini altlık olarak kullanabiliyorum fakat cihazı bira yoruyor ve haritayı geç açıyor.

Benim isteğim bir program vasıtasıyla google maps üzerinde yollları, belirli referans noktalarını belirtip bir harita dosyası haline getirmek. Mesleğim zaten harita teknikeri. İşlerin nasıl yürüdüğünü biliyorum ve harita üretebgilirim. Burada sıkıntı yok. Fakat bizim normal çalışmalarda kullandığımız harita programları (Netcad, Autocad, civil 3d v.s) Gps harita üretiminde işeyarar mı, bu iş için daha ergonomik programlar var mı bilmek istiyorum. Yardımcı olursanız memnun olurum. Ben yine araştırmaya devam edeceğim. Yeni şeyler keşfedersem buradan sizinle paylaşmaya devam edeceğim...

Etiketler
Ynt: GPS için Harita Üretim Programı

Bisikletcanavari' Alıntı:
Selamlar,
Şuanki kullandığım Gps'te orjinal Navcity şehir ve topoğrafik haritası yüklü. Fakat gelişen ve değişen ülkemiz yollarına bu haritaların yetişebilmesi çok zor. Özellikle şuan bulunduğum Çeşme bölgesinde bu aşırı derecede fazla. Haritada toprak yol olarak görünen yerde bahçe kapısı var ya da yol tamamen kaybolmuş. Google earth verileri benim için çok daha sağlam. Navcity haritası benim için ancak altlık bir referans olabilir. Normal kullanım için hata payı aslında kabul edilebilir. Fakat keşif yapan, parkur çıkaran benim için halihazırda buluna tüm yolları görüp hakim olmam lazım. Google maps görüntülerini altlık olarak kullanabiliyorum fakat cihazı bira yoruyor ve haritayı geç açıyor.

Benim isteğim bir program vasıtasıyla google maps üzerinde yollları, belirli referans noktalarını belirtip bir harita dosyası haline getirmek. Mesleğim zaten harita teknikeri. İşlerin nasıl yürüdüğünü biliyorum ve harita üretebgilirim. Burada sıkıntı yok. Fakat bizim normal çalışmalarda kullandığımız harita programları (Netcad, Autocad, civil 3d v.s) Gps harita üretiminde işeyarar mı, bu iş için daha ergonomik programlar var mı bilmek istiyorum. Yardımcı olursanız memnun olurum. Ben yine araştırmaya devam edeceğim. Yeni şeyler keşfedersem buradan sizinle paylaşmaya devam edeceğim...

Sevgili enes,

Sana tavsiyem satmap ile uydu görüntüsünü veya maps ları yani yol ve sokak haritalarını bu programla indirebilirsin. daha sonra bu haritayı mapwell ile gps ine yükleyebilirsin.

Selamlar,
Son gelişmelerden haberdar edeyim. Benim için gerekli olan çalışmanın büyük bir bölümünü google earth üzerinden rahatlıkla yapabiliyorum. Haritalandırma işleminde gerek google earth uydu görüntüleri gerekse arazide yaptığım gps alımları ile yolları ve ayrıntı noktalarını (poi) google earthte topluyorum. Google earth'ten aldığım kmz dosyasını global mapper programı ile gpx formatına dönüştürüp garmin mapsource programında açıyorum. Bunun sebebi şu. Google earhte ayrıntı noktalarına ne kadar simge verirsek verelim (çeşme, bayrak, yemek v.s simgeleri) bunu gpx formatına dönüştürüp gerek gps e attığımızda gerekse mapsource üzerinde simgeler tanımlanamıyor ve standart nokta olarak görünüyor. Bu sebeple mapsource üzerinde açtığımız ayrıntı noktalarını teker teker tekrardan simgeler atıyoruz. Ayrıca bu kısımda türkçe akrarkter sorunundan kaynaklanan yazı hatalarını da düzeltmemiz gerekiyor. Bu düzenlemelerin ardından tekrardan çalışmamızı gpx formatında kaydediyoruz. Aslında bu şekliyle çalışmamız gps cihazında sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Fakat şöyle bir sıkıntı var. Yaptığm çalışmada en az 10 izlek (yol) var. Bu gpx dosyasını direk gps'e attığımde her izleği izlek menüsünden teker teker aktif hale getirmem gerek... Ben zaten bu kadar uğraşmışım iki dakika da gps'te uğraşırım sorun yok. Fakat ben üreteceğim haritaları paylaşmak istediğimden daha işe yarar bir şekle sokma ihtiyacı hissettim. Sonra düşündüm ''ben bu gpx dosyasını harita formatına (img) çevirsem?'' gpx2img adlı bir program buldum. Tam sürümü 20 dolar. Deneme sürümünde işlem yapmadan önce 20 sn bekletiyor. Sonra kısa bir süre zarfında gpx formatındaki çalışmanız img formatına dönüştürülüp direk mapsource programındaki ilgili harita klasörüne atılıyor. (İstek üzerine bunu değiştirebilrisiniz) Tekrardan mapsource programını başlattığınızda haritalar bölümünde yaptığınız çalışmayı göreceksiniz. BProgramda yaptığınız haritayı seçtikten sonra bilgisayara bağladığınız gps cihazınıza gönderebilirsiniz. Sonuç çok başarılı !

Yaptığınız işlem için benzer programları kullanıyorum.
Google earth üzerinde çizdiğim rota vs gibi bilgileri kaydedip GpsBabel adlı programda tek gpx dosyası olarak kaydediyorum. Bunu daha sonra GPSMapEdit programı ile açıp gerekli düzenlemeleri yapıyorum. (yol türleri, POI vs gibi) .map formatında kaydettikten sonra, cgpsmapper (routable harita yapılabiliyor ama ben beceremedim) programı ile img dosyası olarak kaydediyorum. sonrasında mapset toolkit ile mapsource a yolluuyorum. İşlemin nasıl yapıldığı aşağıdaki videda tam olarak anatılıyor.

http://www.youtube.com/watch?v=ex5wGmKUYQw
http://www.youtube.com/watch?v=lqjdbGi3UPo

Belki sizin yönetmiiz daha basittir ama alternatif olabilir diye yazayım dedim.

Ayrıca, google maps görüntülerini altlık olarak kullandığınızda cihazı yorduğunu söylemişsiniz. Acaba hangi formatta kullanıyorsun, kmz olark mı? kmz olarak kullanımda hayli yavaş çalışıyor ancak altlıkları jnx formatında kullanırsanız cihazda herhangibir kasılma olmuyor.
Gerçi cihazınız ne marka onu bilmiyorum ama altlk kullanabildiğinize göre Birdey destekleyen bir cihazdır. Şayet kullanmadıysanız Mobile Atlas creator ve mobat2jnx programlarını kullanarak 5 levele kadar hızlı çalışan ve net sonuç elde edebilirsiniz..

Kod:
Selamlar;
   Kullandığınız cgpsmapper programının sürümü kaç acaba? Ben bir versiyonunu buldum fakat bir türlü export menüsündeki ımg harita butonunu aktif hale getiremedim. Yardımcı olursanız sevinirim.

Sanırım mesaj sayısı yüzünden özel mesaj gönderemiyorum, o yüzden buraya yazayım dedim,

Kullandığım versiyonu kendi sitesinden yüklediğim unregistered versiyonu. Programda ben de img olaak kaydetmiyorum, gönderdiğim videda gösterildiği gibi harita ayarlarını yaptıktan sonta polish map formatında (.map) formatında kaydediyorum. Sonrasında cgpsmapper free versiyonu ile komut satırından img olarak kaydediyorum. Gönderdiğim 2 videoda işlemin tüm aşamaları anlatılmış, yine de dil vs gibi sebelerden takıldığınız nokta olursa yardımcı olmaya çalışırım..

Selamlar,
Son gelişmelerden haberdar edeyim. Benim için gerekli olan çalışmanın büyük bir bölümünü google earth üzerinden rahatlıkla yapabiliyorum. Haritalandırma işleminde gerek google earth uydu görüntüleri gerekse arazide yaptığım gps alımları ile yolları ve ayrıntı noktalarını (poi) google earthte topluyorum. Google earth'ten aldığım kmz dosyasını global mapper programı ile gpx formatına dönüştürüp garmin mapsource programında açıyorum. Bunun sebebi şu. Google earhte ayrıntı noktalarına ne kadar simge verirsek verelim (çeşme, bayrak, yemek v.s simgeleri) bunu gpx formatına dönüştürüp gerek gps e attığımızda gerekse mapsource üzerinde simgeler tanımlanamıyor ve standart nokta olarak görünüyor. Bu sebeple mapsource üzerinde açtığımız ayrıntı noktalarını teker teker tekrardan simgeler atıyoruz. Ayrıca bu kısımda türkçe akrarkter sorunundan kaynaklanan yazı hatalarını da düzeltmemiz gerekiyor. Bu düzenlemelerin ardından tekrardan çalışmamızı gpx formatında kaydediyoruz. Aslında bu şekliyle çalışmamız gps cihazında sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Fakat şöyle bir sıkıntı var. Yaptığm çalışmada en az 10 izlek (yol) var. Bu gpx dosyasını direk gps'e attığımde her izleği izlek menüsünden teker teker aktif hale getirmem gerek... Ben zaten bu kadar uğraşmışım iki dakika da gps'te uğraşırım sorun yok. Fakat ben üreteceğim haritaları paylaşmak istediğimden daha işe yarar bir şekle sokma ihtiyacı hissettim. Sonra düşündüm ''ben bu gpx dosyasını harita formatına (img) çevirsem?'' gpx2img adlı bir program buldum. Tam sürümü 20 dolar. Deneme sürümünde işlem yapmadan önce 20 sn bekletiyor. Sonra kısa bir süre zarfında gpx formatındaki çalışmanız img formatına dönüştürülüp direk mapsource programındaki ilgili harita klasörüne atılıyor. (İstek üzerine bunu değiştirebilrisiniz) Tekrardan mapsource programını başlattığınızda haritalar bölümünde yaptığınız çalışmayı göreceksiniz. BProgramda yaptığınız haritayı seçtikten sonra bilgisayara bağladığınız gps cihazınıza gönderebilirsiniz. Sonuç çok başarılı !
Sn Enes,

Sormak istediğim bir şey var, ben karıştırıyorda olabilirim.Şimdi sizin de bahsettiğiniz gibi bende google earth de belirlediğim, izleri, parkurları gerekli programlar vasıtası ile gbd formatına çevirip, GPS ime atıp kullanıyorum. Sizin yapmış olduğunuz da ki farkı anlayamadım, gpx olarak kaydettiğinizde seçmiş olduğunuz alanı harita olarak mı kaydedebiliyoruz.Detaylandırırsanız sevinirim.BU arada 60 CSX kullanıyorum.Kkazım beyin videolarını izlemeye fırsatım olmadı, oda bir fikir verecek sanırım.
Teşekkürler

Kazım Bey bahsettiğiniz metodu bu akşam deneyeceğim. İlgilendiğiniz için teşekkürler.

Ömer Bey şöyle izah edeyim. Gpx, gbd ve benzeri dosyalar izlek ve nokta kayıtları için kullanılıyor bildiğim kadarı ile. Bu dosyayı gps cihazınıza yüklediğinizde (bende garmin oregon 550 var) izlek bölümünde her bir yolu teker teker aktif hale getirip haritada göstermemiz gerekiyor. Ki bir bölgede çıkardığımız birden çok yol için her bir izleiği teker teker aktif hale getirmek çok angarya bir iş. Bunlarla beraber belirli nokta işaretlerini de ekstradan aktif hale getirmemiz gerekmekle beraber amacına uygun simgeler kendiliğinden yerleşir mi yerleşmez mi bilemedim. Bir de tabiki routable (navigasyon, yol hesaplama dda diyebiliriz sanırım) olabilme muhabbeti içinde harita formatı olması şart. İmg harita formatında ise hazırladığımız harita içindeki tüm yollar tek haritayı aktif hale getirerek tüm belirli noktalar ve yollar aktif hale gelir, rota hesaplanabilir, yolların kenarında yol adları çıkabilir...

Sn Enes
size yanıt yazarken cevabınz gelmiş, ben harita oluşturulurken, google earth veya topo bir haritanın görüntüsünün de Gps atılacağını düşünmüştüm.
Siz amacınızı kısaca özetlemişsiniz, ben de bunları izlek kaydı olarak, topo harita üzerinde kullanıyorum, bu şekilde daha kullanışlı olduğunu düşündüm.
Teşekkürler.

uda4a' Alıntı:
Sn Enes
size yanıt yazarken cevabınz gelmiş, ben harita oluşturulurken, google earth veya topo bir haritanın görüntüsünün de Gps atılacağını düşünmüştüm.
Siz amacınızı kısaca özetlemişsiniz, ben de bunları izlek kaydı olarak, topo harita üzerinde kullanıyorum, bu şekilde daha kullanışlı olduğunu düşündüm.
Teşekkürler.
Colorado, oregon, dakota serisi cihazlarda google earth görüntüleri veya harici haritalar atılabiliyor, emin değilim ama 60 serisi cihazlarda custom map ve birdseye desteği yok..

Merhaba Sn Kkazım,
cihazımda Navcitynin, topo ve şehir haritasını kullanıyorum sıkkıntım yok ama konu içeriğinde özel harita oluştuma bahsi geçince, araştıma gereği duydum.
Teşekkürler.

Selamlar,
Sabredip videoları sonuna kadar izledim. 1. videoda harita bilgilerini girmeye yarayan program ileride işime yarayabilir. Fakat sonradan img uzantılı harita yapmak için cmd menüsü üzerinden yapılan işlemi anlamadım. Zira yazılan komutları çözemedim. yazılar okunmuyor. Bununla beraber yöntem bana biraz karmaşık geldi. İmg formatına çeviren benim bahsettiğim program daha kolay yapıyor. Sanırım tam versiyonu olmadığı için haritanın bir yerine programın sitesinina dı yazıyor. Geçen hafta kendi ürettiğim haritayı kullanma fırsatım oldu. Oldukça işlevseldi.

Bu arada şu jnx olayını açarmısınız? Mobile atlas creatorden hangi formatta ve hangi çözünürlükte harita kaydı almam lazım ve jnx formatına çeviren mobat2jnx programını nasııl kullanırım. Bir türlü beceremedim.

http://www.youtube.com/watch?v=HAvjm0XlDX8&feature=related

Linkini verdiğim videodaki kadar işlevsel harita üretebilirsem değmeyin keyfime :smiley: Yardımlarınızı bekliyorum.

orda yazılan komut "cgpsmapper harita.mp" tırnaklar olmadan, harita.mp ise diğer program ile kaydettiğin dosya. Bahsettiğin gibi diğer kullandığım programlarda harita yanına kendi ismini koyuyorsu, o yüzzden haritada isim yazmadığı için bu programı tercih ediyorum.

JNX olayı garminin Birdseye olayının hacklenmiş versiyonu, kullanabilmek için firmware patch yapmak gerekiyor. Firmware patch yapmadan oluşturulan jnz dosyalarını kullanmak mümkün değil. Mobile atlas creator kullanımına gelince, seçtiğin haritada verisinini indirmek istediğin bölgeyi mouse ile işaretleyip seçiyorsun. Burada ekleme yapayım programın son versiyonunda çoğu harita serveri (google maps, virtual earth vs.) iptal edilmiş, bir önceki 1.8 versiyonun kullanarak bu haritaları kullanabilmek mümkün.
Harita serverini ve bölgeyi seçtikten sonra gps de hangi zoom seviyesi (aynı harita serverinden 5 kadar aynı anda seçebilirsin) seçiyorsun. Daha add conten deyip 1. leveli eklemiş oluyorsun. Değişik zoom seviyesinde diğer serverlardan da level ekleyebilirsin. Göndermiş olduğun videoda olduğu gibi belirli zoom seviyesinde topo map gösterebilirken başka zoom seviyesinde uydu görüntüsü elde edebilirsin. Değişik zoom seviyesinde katman eklemek için 1. katman ayarlarıdan zoom seviyesini ve harita serverini değiştirip add demek yeterli.
Katmanları ekledikten sonra format olarak "OSMTracker Tile storage" seçip atlas oluşturuyosun.
Oluşturduğun klasörü cmd ekranında "mobat2jnx klasör_yolu" şeklinde yazıp jnx formatına çeviriyorsun. Jnx formatına çevirdikten sonra jnx scale ve jnx customizer programı ile katmanların hangi zoom seviyesinde görünmesini istiyorsan zoom ayarını yapıyorsun. kaydedip Garmin klasörü içerisinde Birdseye klasörü içerisine atman yeterli..

Selamlar,
Sabredip videoları sonuna kadar izledim. 1. videoda harita bilgilerini girmeye yarayan program ileride işime yarayabilir. Fakat sonradan img uzantılı harita yapmak için cmd menüsü üzerinden yapılan işlemi anlamadım. Zira yazılan komutları çözemedim. yazılar okunmuyor. Bununla beraber yöntem bana biraz karmaşık geldi. İmg formatına çeviren benim bahsettiğim program daha kolay yapıyor. Sanırım tam versiyonu olmadığı için haritanın bir yerine programın sitesinina dı yazıyor. Geçen hafta kendi ürettiğim haritayı kullanma fırsatım oldu. Oldukça işlevseldi.

Bu arada şu jnx olayını açarmısınız? Mobile atlas creatorden hangi formatta ve hangi çözünürlükte harita kaydı almam lazım ve jnx formatına çeviren mobat2jnx programını nasııl kullanırım. Bir türlü beceremedim.

http://www.youtube.com/watch?v=HAvjm0XlDX8&feature=related
Linkini verdiğim videodaki kadar işlevsel harita üretebilirsem değmeyin keyfime :smiley: Yardımlarınızı bekliyorum.

Selamlar Kazım Bey,
Gps için gerekli olan Firmware güncellemesini yaptım. Mobile atlas creatorün eski sürümünden google mapste "OSMTracker Tile storage" formatında dosya da alıyorum. Fakat oluşturduğum klasörü cmd ekranında yapılan işlemleri bir türlü beceremedim. Şimdi elimde osm tracker tile storage formatında dosya var. Bunu jnx formatına çevirme ve geri kalan kısmı ayrıntılı anlatabilir misiniz. Bunu yapabilirsiem cidden çok iyi olacak benim için.

Selamlar Kazım Bey,
Gps için gerekli olan Firmware güncellemesini yaptım. Mobile atlas creatorün eski sürümünden google mapste "OSMTracker Tile storage" formatında dosya da alıyorum. Fakat oluşturduğum klasörü cmd ekranında yapılan işlemleri bir türlü beceremedim. Şimdi elimde osm tracker tile storage formatında dosya var. Bunu jnx formatına çevirme ve geri kalan kısmı ayrıntılı anlatabilir misiniz. Bunu yapabilirsiem cidden çok iyi olacak benim için.
Mobat2Jnx ile jnx formatına çevirmek için Başlat/Çalıştır dan cmd yazarak komut satırını açın daha sonra mobat2jnx programını komut ekranına sürükleyip bırakın, boşluk bırakarak oluşurduğunuz osmtracker dosyalarını içeren klasörü (14-15-16 vs gibi klasörlerin içinde bulunduğu klasörü) yine komut ekranına sürükleyip bırakın. bu işlemleri yaptığınızda şu şekilde olması lazım.

2vdr0js.png

Enterladıktan sonra jnx dönüştürme iişlemi tamamdır. Sonrasında jnx scale veya jnx customizer programı ile ölçek ayarı yapmak gerekiyor. Yani hangi levelin hangi zoom seviyesinde göünmesini istiyorsan ona göre ayalıyorsun. Mesela zoom seviyeerin aşağıdaki gibi olsun
Level 1 = 2km
Level 2 = 1km
Level 3 = 500m
Level 4 = 300m
Level 5 = 100m

bunların manası level 1 tepeden bakış mesafesi 2km ile 1 km olan kısımda görünür, level 2 1km ile 500m arasında görünür. Diğerleri de aynı mantıkla işliyor. Bu şekilde olduğu için farkı haritaları farkıl levelde yükleyebiliyoruz. level 1 topo map, level 2 google earth, level 3 hybrid map vs gibi olabiliyor. Bu arada ekleyim jnx scale programı ile scale yarı yaptığın zaman uygun zomm seviyesine kaşılık gelen kodu yazmak gerekiyor, http://whiter.brinkster.net/en/JNX.html sayfasından bu kodları yazabilirsin ya da jnx customizer programı ile direk mesafe olarak da yazabilirsin.
Jnx e dönüştürme işlemi bu kadar. Sonrasında Garmin klasörü içerisinde Birdseye klasörü içine atıyorsun.

Taklıdığın yer olursa yine yardımcı olmaya çalışırım. Kolay gelsin...

Selamlar,
Sonunda başardım. Bayağı büyük alanları gps cihazına yükleyebildim. Fakat jnx formatına çevirme esnasıdna kafasına göre hata verme durumu ve gps cihazını eski sürümde tutma zorunluluğu biraz canım sıktı. Birdseye hizmetine 1 yıllık abone oldum fakat hala serverlarına ulaşamıyorum :/

arkadaslar yazip ciziyorsunuz ama buna ragmen o dediklerinizi, ben garmine yükliyemiyorum,, bana google maps dan dunyanin tüm bälge haritalarini yükliyebilecek biri varsa bana ulasssin cünkü bana gerekli olan bu calismayi benim icin uygulayack birisi varsa karsiligi neyse ona hazirim e posta hedeftekiyollar@gmail.com tel,, 05375225561 SECIM,CAKMAK www.hedeftekiyollar.com

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,745
Kayıtlı Üye Sayımız
166,561
Kaydolan Son Üyemiz
Alkan033

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR