GPS Hakkında Genel Bilgi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Ekrem ALIMLI Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 7
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 11,944

Ekrem ALIMLI

Yeni Üye
Mesajlar
13
Tepkime Puanı
0
GPS NEDİR?

GPS: Global Positioning System yani Küresel Konum Belirleme Sistemi olarak bilinen ve 1974 yılında ABD tarafından askeri amaçlı kurulan sistem, 1980 yılında sivil kullanıma da açıldı. Günümüzde hassasiyeti +- 3 m ye varan koordinat bilgisi veren el GPS leri ve mm hassasiyetinde koordinat hesaplayan profesyönel GPS ler üretilmektedir. Kullandığımız GPS alıcıları pasif alıcılardır, dünya etrafındaki 24 uydudan gelen sinyalleri yorumlayarak hassas koordinat hesaplaması yaparlar. Buna ek olarak, günümüz el GPS leri, özellikle arazide bulunan biz gezginler için, nokta kaydetme, iz kaydetme, rota oluşturma, noktaya yönelme gibi navigasyon problemlerini çözmeye yönelik bir çok fonksiyonu da içinde bulundurmaktadır.

GPS Hayatı Nasıl Kolaylaştırıyor?

İnsanoğlunun bulunduğu yeri bilmesi, bulunduğu yerden nereye gideceğinin planını yapabilmesi, bir diğerine yer tarif ederken referanslar gösterebilmesi; sosyal ve ekonomik ilişkiler açısından, medeniyetin ilk yıllarından beri her zaman gerekli olmuştur. "Konum" ve "bir adım sonra neyle karşılaşılacağı" bilinmezliklerine, imkanlar ve günün teknikleri dahilinde cevaplar bulmuştur. Konumu belirlemek için önceleri yıldızlardan, diğer coğrafi referanslardan faydalanılmış, gidilmemiş yerler hakkında da gezginlerin hikayelerinden ve en önemlisi de varolan haritalardan faydalanılmış.

Günümüzde ise "konum" bilgisi daha hassas ve işlevsel biçimlerde elde edilmektedir. Şehir içindeki bir dağıtım elemanı, GPS e yüklenmiş rota sayesinde teslimatını kolayca yapabilmekte, daha önce hiç bulunmadığı bir coğrafyada keşifler yapan bir gezgin, Internet'ten indirdiği rota sayesinde su kaynaklarına, kamp noktalarına ve patikalara ulaşabilmekte; okyanusun ortasındaki bir gemi GPS sayesinde nerede olduğunu görebilmekte, rotasını planlayabilmektedir.




GPS Kullanım Alanları

GPS ler, konum bilgisinin önemli olduğu her alanda kullanılmaktadır. Savunma sanayi, haritacılık, jeoloji, uzaktan algılama, çevre mühendisliği, inşaat, altyapı çalışmaları, havacılık gibi alanlarda profesyonel (hata miktarları santimetre mertebesine kadar düşebilen) GPSler kullanılırken; turizm, doğa sporları, avcılık, telekomünikasyon, veri toplama vs. gibi alanlarda da 1-3 metre hassasiyetinde olan el GPSleri kullanılmaktadır.






GPS Bileşenleri

GPS 3 ana bileşenden oluşmaktadır:

Uzay Kısmı
Yer Kontrol Kısmı
Kullanıcı Kısmı
Uzay Kısmı:
GPS uyduları sistemin uzay ayağını oluştururlar. Uydular yer küreden 20200 km uzaklıkta 6 ayrı yörüngede seyrederler. Her yörüngede 4 adet olmak üzere toplam 24 uydu yeryüzüne kendi konumlarını bildiren sinyaller gönderir.

Yer Kontrol Kısmı:
GPS uydularının kontrolü, yörünge hesaplamaları, başka kaynaklardan alınan atmosferik bilgilerin uydulara gönderilmesi, uydu yörünge konumlarının doğrulanması ve hesaplanması gibi işlemler için yer kontrol ağı kurulmuştur. Dünya üzerinde 5 noktada kontrol merkezi vardır.

Kullanıcı Kısmı:
Sivil ve Askeri GPS alıcıları bu sistemin Kullanıcı Ayağını oluşturur. Uydulardan gelen bilgilerle kendi konumunu hesaplayan alıcılar kullanıcı beklentilerine göre çeşitli farklılıklar gösterirler.



GPS Alırken

Her ekipmanda olduğu gibi GPS seçerken de kullanım amacınıza göre bir model seçmelisiniz. GPSlerin doğa sporlarında kullanım için üretilenlerinden tutun; askeri, araç içi, uçak ya da denizcilik amaçlı kullanım için üretilen modelleri de mevcuttur. Doğa sporlarında kullanmak için alacağınız GPS'in , su geçirmez olmasına, nokta kapasitesine, pil ömrüne, 12 kanallı olmasına, altimetre ve pusula sistemi bulundurmasına, harita kapasitesine ve grafik yeteneklerine dikkat etmelisiniz. Ayrıca GPS ekranlarının büyüklükleri, renkli olup olmaması da sizin için önemli olabilir. www.mapist.com.tr den ilgili GPS modellerine bakabilirsiniz.


GPS alıcıları değişik ihtiyaçlar için bir çok tipte üretilmişlerdir. GPS seçiminde kullanılacak saha en büyük önemi arzetmektedir. Bu seçimde kasanın doğa şartlarına uygunluğu, su geçirmezlik seviyesi (En Az IPX7 seviyesinde korumalı olmalı), suya düştüğünde kaybolmaması için yüzebiliyor olması temel kıstaslar olarak ele alınabilir.
Son zamanlarda faaliyete geçen sabit uydulardan da (WAAS -Amerika için ve EGNOS -Avrupa için) sinyal alınabiliyor olması elde edilecek pozisyonun hassasiyeti açısından önemlidir. Yeni nesil tüm alıcılarda bu özellik vardır ve mutlaka cihazda olması istenmelidir.

GPS alıcısı olarak haritalı modeller seçilecek ise ülkemize ait verilerin bulunması, bu verilerin kullanıcıya maliyeti sorgulanmalıdır. Ayrıca cihazın hafıza kapasitesine nelerin yüklenebileceği ve güncellemelerin mümkün olup olmadığı ve yine maliyeti belirlenmelidir. Harita içeriği olarak karayolları ve şehir haritalarının yanında son yıllarda diğer bir çok ülkede olduğu gibi Topoğrafik haritalarında kullanımı mümkün hale gelmiştir. Bu harita ile bir dağın arkasındaki topoğrafik şeklin nasıl olduğu, dik bir yamaç veya ovanın mı bulunduğu o yere gitmeden dahi tespit edilebilmektedir. Örneğin doğa gezintilerine çıkmadan önce GPS üzerindeki yol ve topoğrafya bilgisi üzerinden yürüyüş rotalarının tespiti arazi eğimleri de dikkate alınarak olgunlaştırılabilir.

Uygulamanın durumuna bağlı olarak kullanıcı zaman zaman cihazın standart kayıt kapasitesini zorlar. Diğer bir deyiş ile standart haritalarda bulunmayan tırmanış rotası, kamp yerleri gibi yerleri haritalamak isteyebilir. Bu gibi durumlar için kullanıcı mutlaka alıcının WAYPOINT ve TRACKLOG sayı kapasitesini öğrenmelidir. Son zamanlarda geliştirilen bazı alıcılarda kullanılmaya başlanan harici hafıza kartları (SD Card) bu kapasiteyi oldukça artırmışlardır.

Bazı aktivitelerde GPS ile beraber kağıt haritalar da kullanılmaktadır. Bu durumda kağıt haritanın sahip olduğu koordinat sisteminin GPS alıcısı tarafından da destekleniyor olması mutlak bir koşuldur yoksa kullanıcı mutlaka koordinat dönüşümü yapmak zorunda kalır ki bu oldukça zor bir işlemdir. Bazı alıcılarda bu işlem iki farklı koordinat sistemi desteği ile oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

Bahsedilen GPS alıcıları, tuş takımı ve ekrandan oluşan bir arayüze sahip alıcılardır. Kullanıcı zor doğa şartlarında bu alıcılardan faydalanacağından, arayüzün mümkün olduğu kadar kolay kullanıma sahip olması tercih sebebi olmalıdır. Tuş takımı mutlaka en çok kullanılan - nokta kaydı, noktaya gidiş, navigasyonel bilgiye erişim- gibi fonksiyonları kolaylıkla elde edebilmeli yani alıcı fonksiyonlara atanmış bir klavyeye sahip olmalıdır

M. Ekrem ALIMLI
www.mapist.com
 

Ynt: GPS Hakkında Genel Bilgi

ekrem bey günaydın,
hazır sizi burada yakalamışken birkaç sorum olacak. arkadaşım amerikadan explorist XL model bir gps cihazı getirecek. şuan hali hazırda kullandığım magellan platinum gps'im var ve bu cihaza ankara geomatics'ten yaklaşık 3-4 sene önce türkiye detay haritası yükletmiştim. az önce sizin sitenize girdiğimde de gördüm, yeni harita çıkmış sanırım? bu haritayı explorist'e yüklediğimde yollar, işaretler farklı renklerde görünecek mi? en önemlisi bu haritayla route çizilebiliyor mu? ve türkçeleştirme mümkünse, haritayla birlikte maliyeti nedir?
sabah sabah çok soru sordum ama idare edin :smiley:
 

Ynt: GPS Hakkında Genel Bilgi

Selam,

Yeni haritalar tabiiki bütün GPS modellerine yüklenebilmekte, entegre edilebilmektedir.  Renkli ekranlı cihazlarda haritalar daha güzel görünmekte, yolların sınıfına göre ve ilgili noktaların cinsine göre seçilmiş olan işaretlerin renkli halleri çok kaliteli bir görüntü sunmakta. GPS kullanımı çok keyifli ve fonksiyonel hale gelmekte.

Harita desteğine gelince, Türkiye'den garanti kapsamında satın alınmış olan GPSlerde haritalarında bir indirim söz konusu ve normalde 120 Avro olan harita, bu garantili cihazlar için indirimli olarak bildiğiniz gibi 50 Avro ya yükleniyor. Yani yurtdışından gelen, garanti kapsamında olmayan  GPS cihazları için de 120 Avroluk bir harita bedelini gözden çıkarmanız gerek. Türkçeleştirme için de bir bedel var tabi, o da 70 Avro. Umarım cihaz gümrükte takılmaz.  :(  Şu anda bizim 10 adet GPS imiz gümrükte beklemekte, izinleri alındığı halde.

Rota çizilebilen haritalar konusunda ise, çalışmalar halen devam ediyor ve henüz hazırlanmadı. Ben rota çizebilen mevcut haritaların ve sistemlerin Türkiye şartları için inandırıcı olduğunu pek zannetmiyorum. Neden derseniz: özellikle İstanbul'da hergün bir kavşak değişmekte ve kazı vs. yüzünden yolların yönü değişmekte. Hal böyle olunca gözü kapalı olarak rota çizen cihaza güvenmek biraz zor oluyor. Bir belgeselde izlemiştim, Londra'da aynı araçta test edilen 5 -6 tane navigasyon cihazı çeşitli durumlarda farklı sonuçlar veriyor bazan da çakılıyordu...Örneğin çıkmaz sokağı diğer yolla birleştiriyor, ya da insanların zor geçtiği bir sokağı araç geçebilir diye yorumluyor ancak oraya gittiğinizde kalıveriyorsunuz falan...Bu tamamen kullanılan cihazla ve de içindeki sayısal harita verisi ile ilgili.


Ancak, tabiiki izlencek yol hakkında bir ön fikir verebilir bu sistemler fakat çok yeniler. Kullanımı kolaylaştıkça ve verilerdeki sıkıntılar giderildikçe kullanılabilir hale gelecektir. Fakat her ne kadar cihaz bir rota çisze de gene de kendimizin de bir analiz yapması da gerekecek...

iyi haftalar,

Ekrem ALIMLI
 

Ynt: GPS Hakkında Genel Bilgi

sipariş değil, arkadaş ay sonu gelirken yanında getirecek. o nedenle gümrük sorunu yaşanacağını sanmıyorum. o halde cihaz geldiğinde sizinle tekrar iletişim kurarım ekrem bey. zaten 1 değilde, 3 cihaz gelme ihtimali de var. e bunun indirim kısmını da o zaman konuşuruz artık :D ilginiz için çok teşekkür ederim.
 

Ynt: GPS Hakkında Genel Bilgi

Ekrem ALIMLI' Alıntı:
Rota çizilebilen haritalar konusunda ise, çalışmalar halen devam ediyor ve henüz hazırlanmadı. Ben rota çizebilen mevcut haritaların ve sistemlerin Türkiye şartları için inandırıcı olduğunu pek zannetmiyorum. Neden derseniz: özellikle İstanbul'da hergün bir kavşak değişmekte ve kazı vs. yüzünden yolların yönü değişmekte. Hal böyle olunca gözü kapalı olarak rota çizen cihaza güvenmek biraz zor oluyor. Bir belgeselde izlemiştim, Londra'da aynı araçta test edilen 5 -6 tane navigasyon cihazı çeşitli durumlarda farklı sonuçlar veriyor bazan da çakılıyordu...Örneğin çıkmaz sokağı diğer yolla birleştiriyor, ya da insanların zor geçtiği bir sokağı araç geçebilir diye yorumluyor ancak oraya gittiğinizde kalıveriyorsunuz falan...Bu tamamen kullanılan cihazla ve de içindeki sayısal harita verisi ile ilgili.

Kesinlikle katılıyorum. En son Safranbolu'ya gidişimde elimde güncel bir harita vardı ama haritada olmayan bir yoldan Safranbolu'ya çıktım ;D
 



Ynt: GPS Hakkında Genel Bilgi

Ekrem bey,

GPS konusunda ticari faaliyet gösteren bir firmadan olduğunuz için sormak istiyorum.
Az önce amazon.com a baktım. XL modeli fiyatı 314 dolar idi.
Firmanızda ise 650 euro +kdv.
Mutlaka vergi, kar, taşıma, işletme gideri vb. gibi bir çok etken mevcuttur.
Lakin sizde bu aletleri amazon.com dakinden çok daha düşük bir fiyata ediniyorsunuz.
Bu derece ciddi orandaki fiyat farkının çok somut nedeni nedir?
Sizin için sakıncası yoksa açıklayabilir misiniz?
Çünkü sonuçta bu fiyat farkına değecek bir avantajı yoksa abd yada dubai gibi yerlerden edinme yoluna gitmek zorunda kalacağız.

Çalışmalarınızda başarılar...
 


Ynt: GPS Hakkında Genel Bilgi

Yurtdışından cihaz almakta tabii ki herkes serbesttir ancak Türkiye'de satılan cihazlar Türkçe menülü olarak size gelir. Sayısal veri desteği her zaman vardır ve Türkiye'de satılan cihazlar için sayısal verielrde indirim uygulanır. Sınırsız teknik destek vardır. Cihazların hepsi bandrollüdür, bandrolsüz tüm cihazlar makamlarca kaçak sınıfında değerlendirilir. Tıpkı cep telefonlarında olduğu gibi. Cihazı aldığınızda da dağ başında da olsanız size teknik destek verilir.

Gelişmiş ya da ekonomisi güçlü ülkelerdeki teknolojik cihazların fiyatları her zaman için gelişmekte olan ülkelerdekilerden düşüktür. Bu hemen hemen bütün yabancı kaynaklı üründe malesef böyle.  Hep söylenir ya: Ülkemizde 15.000 Avroluk otomobil, Avrupa ülkelerinde 5.000 Avrodan satılır. O arabayı bozuk yollara vurduğuna mı yanarsııın, o kadar para verdiğine mi? Gerçi bu platformda "bozuk yol" dan şikayet etmek de abesle iştigal ama neyse :smiley:

Bu tamamiyle bu malı üretenlerin, ithal ederken alınan vergilerin, teknik destek için yapılan yatırım maliyetlerinin ve ihrac ve ithal edenlerin koyduğu ya da koymak zorunda olduğu kurallardan kaynaklanıyor.

Biz de isteriz tabii ki diğer ülkelerdeki fiyatların altında cihaz satmak ve cok satmak. GPS özelinde söyleyecek olursak, GPS alıcıları başlı başına bir cihaz değil, GPS kullanımı bir sektör ve bir alt teknolojik kültür (tabir yanlış olabilir)  halini almış neredeyse. Çünkü yurtdışında bu cihazı alan adam hiç bir zaman yalnız kalmıyor. Zaten 100 yıldır kamu tarafından üretilmş olan sayısal harita verilerinin  (GPS firmalarına data üretimine yatırım yapmasına gerek kalmadan) havuzunda buluyor kendini.

Bir de işin paylaşım kısmı var. Kullanıcı sayısı çok oldukça data ve bilgi paylaşımı artıyor, paylaşım oldukça kullanıcı sayısı artıyor.  Bu birbirini tetikliyor. Adamlara sadece malı satmak kalıyor anlayacağınız.

Bir GPS - Gezi paylaşım sitesinde, siteye yüklenmiş rota sayıları aşağıda listelenmiş. Almanca bir site. Almanya'dan sırf bu siteye  1473 adet rota yüklenmiş kullanıcılar tarafından. Küçücük Avusturya'dan 918 adet...Varın Amerika ve Kanada'yı siz düşünün. GPS kullanıcı kitlesinin büyüklüğü ve paylaşımın boyutunu bu rakamdan görebilirsiniz.

Türkiye'de böyle büyük bir kullanıcı kesim ve sürekli gelişen bir pazar var mı? Ama oluşturmak için elimizden geleni yapmalıyız. Çünkü dediğim gibi bu bir cihaz değil sadece,  geziler ve paylaşımlar için bir araç - ortak bir dil. Sosyal bir misyonu var...

Türkiye'de GPS satan firmaların çoğu, GPS satışının ve ithalatının yanında diğer proje, elektronik cihaz satışı vs. ile de uğraşırlar. Bir de hiç bir kurumun dogru dürüst üretemediği- üretse bile babasının malıymış gibi paylaşmadığı sayısal verileri yeniden üretmek için kaynak yaratmaya çalışırlar.

Bahsettiğiniz ülkelerde GPS ler çok satılıyor. Haliyle talebin çok olduğu ve çok satılan bir malın fiyatı da düşüyor.

AşağıdaGPS ve Gezi ağırlıklı Almanca bir siteden alınmış rakamlar var. Kullanıcı sayıları hakkında bir bilg iverebilir. Dediğim gibi Amerika ve Kanada için bu rakamı kaçla çarpmalı araştırmak lazım.

Bol gezili ve GPS li günler,

Ekrem ALIMLI
www.mapist.com

Australien (1)
Belgien (18)
Bolivien (3)
Chile (4)
Deutschland (1473)
Dänemark (4)
Ecuador (1)
Finnland (1)
Frankreich (56)
Griechenland (65)
Großbritannien (17)
Island (3)
Italien (261)
Japan (7)
Kanada (6)
Korea (Süd) (1)
Kroatien (11)
Liechtenstein (1)
Luxemburg (95)
Malta (2)
Marokko (2)
Nepal (1)
Neuseeland (1)
Niederlande (14)
Nigeria (16)
Norwegen (7)
Österreich (918)
Peru (3)
Portugal (18)
Rußland (2)
Schottland (2)
Schweden (5)
Schweiz (105)
Slowakei (4)
Slowenien (7)
Spanien (198)
Tschechien (13)
Türkei (15)
Ungarn (4)
USA (16)
Zypern (13)
Ägypten (2)
 

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,905
Mesajlar
1,525,368
Kayıtlı Üye Sayımız
166,707
Kaydolan Son Üyemiz
Ayhnn

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst