Gözümüz Kaç Megapiksel ?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan KanyaK Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 6
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 5,521

KanyaK

wish me luck.
Mesajlar
721
Tepkime Puanı
16
Web
www.kaanyakar.com
Kameranın, fotoğraf makinesinin kaç megapiksel olduğunu biliyoruzda 'gözümüz kaç megapiksel' biliyor muyuz?

insangozu-custom.jpg


Öncelikle şunu belirtmekle başlamak istiyorum, insan gözü analog bir yapıdır ve dijital bir terim olan piksel boyutuyla ölçülmesi tam olarak mümkün değildir. Beyindeki görme merkezi gözlerden gelen ışık bilgisini aynen bir film perdesi gibi algılayamaz. Beyin gelen ışık bilgisini yorumlayarak görüntü oluşturur. Bu görüntü gözden beyne giden sinir hücrelerinin yani nöronların hızına bağlı olarak sürekli yenilenir.
Örneğin bunu FPS(frame per second) değeri olarak göz önüne alırsak, bir video filmindeki 30FPS değeri gözümüzün görüntüyü tümüyle akıcı olarak görmesi için yeterlidir. Fakat bu olay, insan gözünün 30FPS olduğu anlamına gelmez. İnsan gözünün de belli bir eşik değeri vardır ve o değerden daha hızlı geçen bir cisme baktığında onun hareketini yakalayamaz ve hiçbirşey geçmemiş gibi görür. Günümüzde kullanılan yüksek çekim hızına sahip kameralar kullanılarak bir merminin hareketi milisaniye mertebesinde rahatlıkla incelenebilmektedir.
İnsan gözünün hızı için basit bir test yapabiliriz. Öncelikle CRT(tüplü) bilgisayar monitörünüzün dikey tarama frekansını 60 Hz’e getirin. Bunun için, masaüstüne sağ tıklayıp özellikler > ayarlar > gelişmiş > monitör sekmelerini takip edip Hz ayarlarına ulaşabilirsiniz. 60 Hz’e getirdikten sonra ekrana 30cm mesafeden bakarken, monitörün yan tarafında bir nesneye odaklanın ama göz ucuyla da monitörü görün. Normalde düz bakarken hissetmediğiniz ekran yenilemesinin nasıl yukardan aşağıya taranarak sayfa sayfa geçtiğini bu şekilde farkedeceksiniz. Eğer normal bakarken de 60 Hz’i farkediyorsanız bunu bir de 75 Hz’de deneyin. Kendim 75 Hz’e kadar farkedebiliyorum fakat 85 Hz ve üstünde artık sayfa sayfa geçişleri göremiyorum. Gözün bu hızı kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Gözleriyle sürekli detaylı ve hareketli şeyleri takip eden ve işi gereği yüksek dikkatle çalışan kişilerde daha hızlı göz refleksleri görülür.

Gözümüzün ışık algılayıcılarının bulunduğu retina, sinirsel yapıdan oluşan bir zardır. Retinadaki ışık algılayıcıları, sayısal kameraların algılayıcılarında olduğu gibi sayılabilir büyüklüklerdir. Hatta, retinanın çukur kısmında(fovea) bu algılayıcıların sayıları diğer bölgelere oranla daha fazladır ve retinanın üzerine düşen ışık beyine sıkıştırılarak iletilir. İşte bu nedenle gözümüz bazen bize oyun oynar ve şekilleri olmadığı gibi görürüz. Gözümüzdeki ışık algılayıcı hücre sayısı(ya da piksel deyin) belli bir kritik değerin üstünde olduğu sürece görme kalitesi etkilenmez. Çünkü görüntüyü beyin tamamlar. Hatta tek gözümüz olmasa bile görüntü çözünürlüğümüz azalmaz, yalnızca derinlik hissimiz bir miktar kaybolur. Retina “dekolmanı” olarak adlandırılan ve göz içindeki ışık hücrelerinin büyük kısmının harap olduğu durumlarda bile görüntünün bir kısmını eksik görmeyiz. Bunu şöyle benzetebiliriz: Elinizdeki kameranın merceğinin yarısını kapatıyorsunuz ama ekranda görüntüyü hala tam görüyorsunuz; çünkü kameranın işlemcisi eksik kısmı tamamlıyor.
Gözün görme kapasitesinin megapiksel olarak ifade edilebilmesi için, gözdeki reseptörleri piksel olarak düşünüp bir sahneyi beynin hangi detay seviyesinde oluşturabildiğini test etmek gerekir. İnsan gözü küçük bir organdır ve üzerine gelen ışığın çok az bir miktarı ile bütün herşeyi yapar. Fakat yüksek megapiksel kameraların mercekleri oldukça büyüktür ve buna bağlı olarak karanlık bir sahnede insan gözüne kıyasla çok daha fazla aydınlanmış alan görürler. Şunu net olarak söylemek mümkündür ki, eğer göz büyüklüğünde bir mercekle en yüksek megapiksel oranını alıp fotoğrafı çekip daha sonra insanın aynı manzaraya bakarak gördüklerini karşılaştırırsak eminim ki insan gözü daha fazla detayı algılayıp tanımlayabilecektir. Dijital makinenin çektiği fotoğraf ise, zoom yapılmadan insanın gördüğüne denk biçimde görüntülenip incelenirse çok daha az detay yakalayabildiği anlaşılacaktır.
Bu nedenle insan gözü yapay merceklerin görüntüsüyle kıyaslanamayacak kadar mükemmel yaratılmış bir organdır. Ama dijital bir veri olan megapiksel olarak ifade edilebilir. Bunun hesaplaması yukarıda bahsettiğim şartlar sağlanırsa, yaklaşık olarak bir değer ortaya koyularak gerçekleştirilebilir. Ama megapiksel teriminin aslında bir sahneden alınan görüntünün kaç piksel ile görüntülendiğini ifade eden bir kavramdan başka birşey olmadığını aklımızdan çıkarmamamız gerekir. Tabiki ne kadar fazla piksel olursa o kadar detaylı görünecektir fakat bunun insan gözüne denk gelen oranıyla kıyaslamak için, konuyu başlıca bir araştırma konusu olarak ele alıp laboratuvar şartlarında incelenmesi ve deneyler yapılması gerekir.
090407%20-%20kamera%20g%C3%B6z.widec.jpg


Daha anlaşılır bir dille anlatırsak:
Günlük hayatta "vay be, adamın cep telefonunun kamerası 2.0 MP" ya da bende bir makine var "12 MP" gibi sözler duyarız ve "vay be, teknoloji nerelere kadar geldi" deriz. Hatta bazen "ya bu kamera benim gözümle gördüğümden de net çıkarıyor görüntüleri" dediğimiz bile olur. İşin aslını yapılan araştırmalar gösteriyor ve vücudumuzun günümüz teknolojisinin ne kadar ilerisinde olduğunu ortaya koyuyor.

Gözümüz tek bir taslak üzerinde kurgulanmış anlık çekimleri yakalayan bir fotoğraf makinesi değildir. Daha çok bir video silsilesine benzemektedir. Gözümüz, küçük açılarla, anlık hareket eder ve etrafımızdaki detayları beyne yansıtmak için sürekli kendisini günceller. Ayrıca iki tane gözümüz vardır ve beynimiz, çözünürlüğü daha da arttırmak için her iki gözden gelen sinyalleri toplamaktadır. Daha fazla bilgi toplamak için de haliyle gözümüzü, gördüğümüz şeyin etrafında hareket ettiririz. Bu nedenlerden dolayı, göz ve beyin birlikteliği, retinadaki foto-alıcıların sayıca fazlalığı sayesinde,bir makinede olabileceğinden çok daha yüksek çözünürlükte veriler elde etmemizi sağlar. Aşağıda verilen eşdeğer megapiksel değerler, insan gözünün bir manzarayı ne kadar netlikte gördüğünü açıklayan bilimsel bir detaydır.

Yukarıdaki insan gözünün çözünürlüğünü sağlamaya neden olan veriler ışığında,şimdi önce küçük bir örnekle başlayalım: Şimdi önünüzde 90 a 90 derecelik açıda (gözümüzün açıları yani) bir görüntünün olduğunu farz edelim, aynen pencereden dışarıdaki bir manzarayı seyredermiş gibi. Bu durumda piksel sayıları ortalama bir göz için:

90 derece * 60 arc-dakika/derece * 1/0.3 * 90 * 60 * 1/0.3 = 324,000,000 piksel (324 megapiksel) olur.

Gerçekte her an bu kadar çok çözünürlük elde etmiyoruz, ama gözümüz bir manzarada istediğiniz tüm detayları görmenize olanak sağlamak için sürekli istediğiniz detayın etrafında hareket eder. Ama insan gözü, bu açıdan çok daha fazla bir açı görür ki bu da 180 dereceye yakındır.Biraz küçük düşünüp 120 derecelik bir açıyla bakabildiğimizi varsayacak olsak bile:

120 * 120 * 60 * 60 / (0.3 * 0.3) = 576 megapiksel verisini elde ederiz.

İnsan gözünün görebileceği gerçek açı değeri şüphesiz ki çok daha fazla çözünürlüğe tekabül eder. Bu yapıdaki (çözünürlükteki) bir veriyi kaydetmek içinse, çok fazla alana kayıt imkanı sağlayabilecek kadar gelişmiş bir kamera olması lazım.

Şimdi teorik bilgiyi bir kenara bırakıp , sözün özünü aktaracak olursak, pencere gibi sınırları olan bir alandan dışarıya baktığınızda gördüğünüz manzara, beyninizde 324 megapiksele eşdeğer olarak yer alıyor. Eğer görüntünüzü engelleyecek bir maniniz yoksa, 576 MP.

Böyle bir teknoloji harikası olan gözünüze gözünüz gibi bakın.

goz-bebegi.jpg


Kaynak: www.chip.com.tr
 

Etiketler
Ynt: Gözümüz Kaç Megapiksel ?

paylaştığınız güzel bilgilerz için teşekürler ama kaç megapiksel cevabı için kısa bir cevap.kaybettiğimizde anlarız desek olmazmı.allah cc bizi kusursuz yaratmış ve onun için nekadar dua etsek azdır.saygılarımla ;)
 

Ynt: Gözümüz Kaç Megapiksel ?

birde mesajın sonunu anlayamadım teknoloji harikası derken ne ifade etmek istediniz.bugünkü teknoloji ile bir megapiksel bile olsa göz yapıp vücuda entegre edebilirlirmi acaba
 

Ynt: Gözümüz Kaç Megapiksel ?

:smiley: öncelikle yazının altında da belirtildiği üzere. Yazı bir web sayfasından alıntıdır. Bu tür sorularla bende karşılaştığım için bilgi amaçlı paylaşmak istedim.
Tabi ki -allah göstermesin- görmenin değerini ancak kaybedince tam olarak anlayabiliriz. Ne kadarda dua etsek az. Ayrıca yazı benim aklımdakileri cevaplamama yeteri kadar yardımcı oldu.

Dediğim gibi yazı alıntı ama yazının sonundaki "teknoloji harikası" ibaresi espri amaçlı mübalağa edilmiş olsa gerek. Ayrıca günümüzde kaybedilmiş uzuvların ve duyu organlarının biyonik olarak yenilerinin yapılması için çalışmalar sürmekte. Konuyla ilgili olarak-> http://www.nationalgeographic.com.tr/ngm/1001/konu.aspx?Konu=3 umarım bu çalışmalar dahada ileriye götürülebilir.
 

Ynt: Gözümüz Kaç Megapiksel ?


aslinda gozun megapixelinden daha cok goruntuyu olusturma sekli inanilmazdir. ornegin evin icinden disari baktigimizda gozumuz ayni anda hem evin icini aydinlik gorurken hemde disariyi isik patlamasi olmadan gorur, oysa normal fotografda bir yere gore olcum yaparsiniz ve ya birisi ucar gider ya birisi karanlik kalir. Aslinda gozumuz kendiliginden HDR benzeri gibi bir islem yapar. Ama
HDR ile kiyaslanmayacak kadar iyidir sonucu. Cunku fotograf makinelerinde bir ccd veya cmos vardir ve makinanin islemcisi onun geneline tek bir emir verir. Oysa gozumuz goruntunun ustune dustugu ve goruntuyu kaydeden herbir hucreye aryi ayri komutlar verip ayri ayri ayar yapabilir. Bu yuzden gozumuzun goruntu kalitesi cok uzun yillar daha teknolojinin ulasamayacagi seviyededir. Ama bu hizla giderse oda olucak birgun, zaten o zaman yapay gozler kullanan insanlar cikmaya baslar sanirim :smiley:
 



Ynt: Gözümüz Kaç Megapiksel ?

Günümüz CCD ve CMOS'ları belirli bir ışık değeri üzerinden filtreleme yaparak kareyi oluşturuyor. Aslında şuanki yapılarında tek tek ışık ölçümü yapıp en uygun oranı belirlemeleri mümkün. Ama örneğin 10megapiksellik bir makina için, bu ölçümü, bırakın değişik alternatifler için, 1 diyafram açıklığı ve 1 enstantane için birkaç milisaniye içinde hesaplayacak bir foto makinası işlemcisi ve grafik yazılımı yapmaları "henüz" mümkün değil.

ama dediğin gibi, gelecekte yapacaklarından eminim. diyaframı ve enstantaneyi seçip fotoyu çektiğinizde, makina her bir piksel için o diyaframda, girilen enstantane değerini maksimum alacak şekilde en iyi pozlamayı karanlık bölge için alacak, ve patlayacak alanları belli bir noktadan sonra pozlamayacak. Ki, bu da değişik soruları ortaya çıkaracaktır. Etik ve sanatsal anlamda.
 

Ynt: Gözümüz Kaç Megapiksel ?



Mucizenin bir başka boyutundan bahsedeyim size;

İki gözde oluşan 2 ayrı ters imajın beyinde 3 boyutlu düz ve tek bir görüntü olarak algılanması.
Ve bu prosesin hareketli objelerin takibi esnasında da mükemmelen işlemeye devam etmesi,
Ayrıca başın sağa sola eğilmesi esnasında iki gözün eşzamanlı rotasyonel hareketiyle binoküler fonksiyonların devamı,
İki gözün sağladığı retinal imajların büyüklükleri farklı olmasına rağmen (belli bir orana kadar) tek düzgün imaj halinde algılanması.
Tüm bunlar olurken kontrast duyarlılık gibi ileri fonksiyonların da kusursuz işlemesi.

Daha bilinen ve açıklanabilmiş, açıklanamamış ve bilinmeyen bir çok özelliğe sahip olan bu organ maalesef oldukça hassastır ve hastalıkları çoğunlukla geri dönüşü olmayan patolojilerdir.

Görme organının daha uzun süre sağlıklı kalması ve yaşlanmasının geciktirilmesi bağlamında 2 basit ve uygulaması kolay önerim olacak;

- Ultraviolet ışınlarından olabildiğince kaçınmak (Güneş gözlüğü ve siperlikli şapka kullanmak)
- Antioksidanlardan zengin beslenmek (Sebze ve meyveler; özellikle göz alıcı renkleri olanlar...Yaban mersini gibi...)

Sevgiler
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,936
Mesajlar
1,525,984
Kayıtlı Üye Sayımız
166,708
Kaydolan Son Üyemiz
Serseri Bey

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst