Gezilerde Yaşanabilecek Kazaların Sorumluluğu Kime Aittir ?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan concrete Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 64
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 10,514
Ynt: Gezilerde Yaşanabilecek Kazaların Sorumluluğu Kime Aittir ?

İmzalanacak belge fikri bana da çokmantıklı geliyor.
Hani kimse üstüne alınmıyor yazılırken ama Çiğdem'in yazdığı gibi malesef gezilerde özellikle silah atılması çok rahatsızlık verici.
Bunların tümünü içeren bir belgenin altına imza atarsak belki o zaman kendimizi kendimize ve çevremize karşı daha da sorumlu hissederiz. :smiley:
(umarım! )

Etiketler

Gezenbilir, belki de kendisinin bile tahmin edemediği bir hızda bir anda kocaman oluverdi. Kocaman olmasına rağmen henüz "olgun" bir hal almış değil gibi görünüyor. Dernek olma çabalarınız bir yana yapılanlar ve paylaşımlar gerçekten övgüye değer şeyler. Ancak bu kadar hızlı büyümenin beraberinde getireceği "riskler", en son jeep gezisinde olan kaza kadar ucuz atlatılamayabilir. İstediğiniz kadar muvafakatname imzalattırın, hatta offroad gezi sigortası yaptırın, can kaybı ya da yaralanma olduğunda (umarım hiç olmaz) sorumlu aramak, bulmak, onu cezalandırmak bir yana asıl mesele kendi iç dünyamızda ne olacağıdır. Her organizasyonda "organizasyon sorumlusu" vardır. Bu ad onu herşeyden sorumlu yapmaz belki, belki herkes öncelikle kendinden sorumludur ancak yine de organizasyonu düzenleyen her kim ya da kuruluşsa onun da büyük sorumluluğu vardır.
Bizce Ofroad disiplin işidir, kurallarını yeniden keşfetmeye gerek yok, hepsi bellidir. Bazılarımıza çok katı gibi gelse de, bu kurallar çok önemlidir. Kurallara uymayan bir tek araç tüm ekibi tehlikeye atabilir. Örnek olsun diye söylüyorum, her gezinizde (özellikle günü birliklerde bile) hemen herkesin elinde alkollü içecekler görüyoruz. Bu mudur manifesto? Geri kafalı yobaz bir adam değilim, ancak bu alkolün insan bedeninde şişede durduğundan daha farklı durduğunu bilirim.
Bir de söylemeden edemeyeceğim, "çimenleri ezdi" gerekçesiyle bazı arkadaşlarımızın yazdıklarını bile siliyormuşsunuz, 50 küsür arabayla yaptığınız gezide doğaya bir anda verdiğiniz zarar ne kadardır sizce? Fotoğrafların hemen hepsine baktım, 50 arazi aracının arka arkaya geçtiği, bırakın çimenin yolun yerinde bile olmak istemezdim doğrusu.
Gezilere araç sayısı sınırlaması getirmeniz gerekir bence ve "çok katı" bile olsa "uyguladığınız" kurallarınız olmalı. Buna uymayan arkadaşlarımız olursa elbette kendileri bilirler. Böyle durumlarda da Gezenbilir sanırım gereğini yapmasını bilir.
Umarım arkadaşça yaptığım bu yapıcı eleştirilerimi yanlış anlamazsınız.

Herhangibir belgeye gerek olacağını sanmıyorum. Çünkü bu gezilerin hiçbirisi çıkar karşılığı, yani maddi katılım olmayan geziler.
Sorumluluk doğurması için karşılıklı bir çıkar ilişkisi olması gerekir. Burada site yöneticileri ya da geziyi duyuran, düzenleyen arkadaşlar resmi olarak değil, sadece grup içindeki bir hiyerarşi ile hareket ediyorlar.
Netekim gezilerde kurallara uymayanlara hiçbir resmi yaptırımda bulunamayacağı gibi, hiçkimsede oluşacak bir sorunda yöneticileri sorumlu tutamaz.
Ancak bir federasyon gibi resmi bir hiyerarşi olsaydı o zaman sorumluluk doğardı diye düşünüyorum.

Tamamen kendi düşüncelerimdir, hiçbir hukuki dayanağı yoktur :smiley:

Alper hoca bu konuda haklı çünkü gezilerin hiçbir resmi dayanağı yok.

Kendi yasadigim tecrubemi aktarmak istiyorum Sayi olarak 50 kisiye yakin bir gezide olumle sonuclanan bir olay yasadim Kisaca yaziyorum Resmi makamlarca Akliniza bile gelmeyecek sorulara maruz kaliyorsunuz Neden toplanip boyle bi sey yapdiginizdan tutunda ne icdiginize kadar.....Savci arastirmasina baslangicda duzenleyen den basliyor Resmi olarak sorumluluk nedir bilemiyorum ama orda hic hosunuza gitmeyecek durumlarla karsi karsiya kaliyorsunuz ve cok basiniz agriyor ciddi ciddi basiniz agriyor. Duzenleyen yoneten arkadaslarimizin dediklerini eksiksiz yerine getirmek zorundayiz ...........Hosunuza gitsin gitmesin
Insallah boyle bir durumla karsilasmayiz , gezilerimize kazasiz belasiz devam ederiz

Bu konu çok özel bi konu heyecanla hukuçu üyelerimizi bekliyorum acaba davetmi etsek biran önce konu için...Belkide yasal bi düzenleme zaten vardır dernekler açısından...

Organizasyon ve daha bir çok şey bence çok güzeldi... Tabiki bütün görüş ve fikirlere de saygılı olmak gerekir. Bu iş bir takım oyunu. Hepimizin öğreneceği çok fazla şeyler var.

Şunu sormak lazım, bu kaza ucuz atlatıldı.peki ucuz atlatılmasa idi (ki allah korusun istemediğim birşey) bizim orada nelere ihtiyacımız olurdu ?
-ihtiyacımız olacak malzeme veya ekipten hangileri vardı yoktu vs (acil yardım sağlık ekipmanı (sedye,yaralı taşıma gereçleri veya doktor,yangına müdahale cihazları,vs... bunları kafamızda sorgular isek ve evet biz bunlarıda düşünmüştük eksiğimiz yok herşeyimiz var Aplanı,B planı,görev rolesi vs.
ben eminin ki bunlar göz ardı edilmemiştir. baştada dediğim gibi 55 araçlık bir organizasyonda fevkalade başarılı bulduğumu tekrarlamak isterim.

meslek hayatımda sayızız kara ve deniz kazasında kurtarmacı salvage masterlik yaptım. bence olaya müdahale ve sonuç bölümüne kadar oldukça başarılı idi. ilk anlarda bu olyın tatbikat veya kurtarma rolesi(talimi) olduğunu sanmıştım .herkes görevini tıkır tıkır yapınca şüphelenmiştim.
kalın sağlıcakla..

Hatırlanırsa bu mesajı dün 1. jeep buluşması başlığı altında açmıştım. dernekler veya kulüpler kanunu iyi incelenir ise hukuki bir takım yaptırımların tatsız olaylar sonucunda tarafları bağlayacağı görülmektedir.

Bugün ülkemizde klüp üyesi 3-5 kişi toplanım domuz sürek veya bek avı yapmak için mutlak bağlı bulunduğu ilin valiliğinden yasal av izni almak ve bir yığın kurala uymak zorundadır. Bu tamamen organizeyi yapan kulüb yönetimini bağlamaktadır.dalış organizasyonlarıda aynı şekildedir. Sportif amaçlı dahi olsa sahil güvenlikten dalış etkinliği için izin alınmalıdır.Profesyonel dalışlarda tek yetkili merci liman başkanlıklarıdır.vs vs.

Ayrıca etkinlikler için acil müdahale ekibi kurulup bir role hazırlanması uygun olacaktır. Biraz uzun oldu özür dilerim .

Ayrıca bizim normal şartlar için yaptırmış olduğumuz araç kaskosu ve hayat sigortalarının bu tür etkinlikler içinde kullanımdan doğacak hasarları karşılamayacağı hepimiz tarafından bilinmelidir. ( özellikle riskler açık olarak belirtilmedi ise). bu konuda mesleği itfaiyeci,silahlı kuvvetler mensubu,profesyonel dalgıç arkadaşların yaşadıkları zorluklar ortadadır.

Bu arada her ne kadar konusu geçmediysede şunu belirteyim;

Katılımı geniş olan aktivitelerimizde (1.festival, 1.Jeep gezisi, Huma oto tanışma gezisi vs.) mülki amirlikten (kaymakamlık) izin alınmıştır. Yani dilekçe ile başvurulmuşdur. Kaymakamlık ise bunu İlçe Jandarmaya havale ediyor. Yetkili makamların haberi olması kadar güzel bir şey olamaz.

ufukozkan' Alıntı:
Kendi yasadigim tecrubemi aktarmak istiyorum Sayi olarak 50 kisiye yakin bir gezide olumle sonuclanan bir olay yasadim Kisaca yaziyorum Resmi makamlarca Akliniza bile gelmeyecek sorulara maruz kaliyorsunuz Neden toplanip boyle bi sey yapdiginizdan tutunda ne icdiginize kadar.....Savci arastirmasina baslangicda duzenleyen den basliyor Resmi olarak sorumluluk nedir bilemiyorum ama orda hic hosunuza gitmeyecek durumlarla karsi karsiya kaliyorsunuz ve cok basiniz agriyor ciddi ciddi basiniz agriyor. Duzenleyen yoneten arkadaslarimizin dediklerini eksiksiz yerine getirmek zorundayiz ...........Hosunuza gitsin gitmesin
Insallah boyle bir durumla karsilasmayiz , gezilerimize kazasiz belasiz devam ederiz

Bu anlatilan sekilde durumlarin yasanabilecegini tahmin etmek guc degil.

Biraz kotu tarafindan bakalim. Siz belki toplamda 1000 kisinin katilacagi bir "Festival" organize ediyorsunuz. Bu sayfalarda bu organizasyonun bilincli olarak birileri tarafindan yapildigi anlasiliyor. Her ne kadar ilgili makamlardan izin almis dahi olsaniz, bu izinler su anda boyle bir organizasyonda yasal olarak aranacak bildigimiz ve bilmedigimiz bir cok mal/hizmet/onlemi almaniz zorunlulugunu kaldirmayacaktir. Kotu bir olay yasandiginda, ilk olarak mudahale edecek olan polis ya da jandarma "kim buranin sorumlusu" sorusunu sorar ve buyuk ihtimalle isaret edilen kisi/kisileri sorgulama icin goturur. Sonra siz bu isten sorumlu olmadiginizi anlatmaya calisirsiniz (nasil anlatirsiniz bilinmez)

Ya da boyle bir organizasyonda bir kalp krizi neticesinde vefat eden birinin yakinlari organizasyonun yetersizligi nedeniyle bu vefatin olustugunu iddia edip mahkemeye giderlerse, ne olur? Ne olur gerceten? Bir sorumlulugun dogmasi icin bir cikar, bir ticaret gerekli midir? Hic sanmam. Trafikte bir cikar iliskimiz yok ancak trafik kurallarindan sorumluyuz mesela?

Evet, evet... Uzman bir hukukcu araniyor.

Bir basit soru daha... Bir kisi bu organizasyonda kene isirmasi nedeniyle rahatsizlandi ve hatta vefat etti. 1000 kisiyi bir alana toplayip, kene ilaclamasi planlamamis olmak, hakim gozunde nasil degerlendirilir? Yasal cezalar soz konusu olur mu?

Boyle ic karartici laflar ettigim icin kusura bakmayin lutfen Ancak bunlarin konusulmasinin dahi buyuk faydasi olacagina inaniyorum. Bu fayda belki biz uyelerden cok yoneticilere olacak...

Gerçekten çok güzel bir konu açılmış. Bir hukuçu olarak birkaç şey söylemek isterim. Ancak, benim yazacağım görüşler tamamen kendi değerlendirmemdir. Lütfen bu görüşlere göre hareket etmeden önce bir avukata danışmanız yerinde olur.

Öncelikle düzenlenen etkinliklerin niteliğine bakmak gerekir. Eğer düzenlenen etinlik bir yarış değil de sıradan bir etkinlikse meydana gelen kazadan, araç sürücüsü ya da araç başka birine kısa süreli ödünç verilmişse -örneğin bir etkinlikte arkadaşınıza direksiyona sen geç dediniz o da kaza yaptı- ruhsatta aracın sahibi gözüken kişi kusursuz olarak sorumlu olur. Tabi bu anlattığım hukuk davalarında, yani size karşı açılacak tazminat davaşarında geçerlidir. Başka bir anlatımla, kaza sonucu size bir tazminat davası açılırsa -uzun süreli kiralamalar hariç- "Kardeşim araba benim ama kaza sırasında aracı arkadaşım kullanıyordu" deseniz bile siz de sorumlu olursunuz. Kusursuz sorumlulukla anlatmak istediğim budur.

Ancak, araç sürücüsü ya da aracın sahibi kazanın mücbir bir sebepten, yani kişinin araç sürücüsünün hiç bir şekilde engelleyemeyeceği bir sebepten ya da kazada zarar görenin veya üçüncü bir kişinin ağır kusurundan meydana geldiğini ispat ederse sorumluluktan kurtulur.

Mücbir sebebe örnek vermek gerekirse, diyelim ki bir off road gezisinde konvoy halinde giderken aracınıza yıldırım düştü, siz de bunun etkisiyle gittiniz bir başka araca ya da kişiye çarptınız. Bu durum sizin önleyemeyeceğiniz bir şeydir. Sorumlu olmazsınız. Ancak, unutulmamalıdır ki, araçtaki bir arızanın, hatta sizin bilmediğiniz bir arızanın kazaya sebep olması mücbir sebep değildir. Sorumlu olursunuz.

Zarar görenin ağır kusuruna örnek : Yine bir off road gezisinde arazide gezinirken, bir kişi -hani olur ya- intihar etmek için kendini aracınızın önüne attı. Bu durumda zarar görenin ağır kusuru olduğu için sorumlu olmazsınız.

Üçüncü kişinin ağır kusuruna örnek : Yine bir gezide arkadaşınızın aracının frenleri boşaldı sizin aracınıza çarptı siz de gittiniz bir kişiye çarptınız. Bu durumda da freni boşalan aracın sahibinin ağır kusuru olduğu için sorumluluğunuz ancak kusurunuz var ise olur.

Ancak, ceza davalarında aracı kullanan kim ise kusuruna göre sorumlu odur.

Kazada yaralanan veya ölen kişi, hatır için, karşılıksız olarak taşınıyorsa -örneğin bir gezide aracınıza binen arkadaşınız- sorumluluğunuz ancak kusurunuz varsa mümkündür. Örneğin, bir gezide kaza sonucu yanınızdaki arkadaşınız yaralandı ya da öldü, bu durumda eğer kazanın meydana gelmesinde kusurunuz varsa sorumlu olursunuz aksi takdirde sorunlu olmazsınız.

Ya da bir gezide aracınızı arkadaşınıza kullanması için verdiniz. O da kaza yaptı, yaralandı ya da öldü. Bu durumda da yine ancak kusurunuz varsa sorumlu olursunuz. Bu durumu yukarıda belirttiğim durumla karıştırmayın. Yani, aracınızı arkadaşınız kullanırken bir üçüncü kişiye zarar verirse, aracınızı siz kullanmasanızda sorumlu olursunuz, ancak aracı kullanan arkadaşınız zarar görürse ancak sizin bir kusurunuz varsa sorumlu olursunuz.

Eğer düzenlenen etkinlik bir yarış ise -örneğin off road yarışı- o zaman, yarışa katılan araçların, üçüncü kişilere ya da üçüncü kişilerin mallarına verecekleri zararlardan yarışı düzenleyenler kusursuz olarak sorumlu olurlar. Bir örnekle anlatmak gerekirse, off road yarışı sırasında aracın biri -Allah korusun- seyircilerin arasına daldı. Yaralananlar ya da ölenler oldu. Bu kişilerin zararlarından yarış düzenleyecileri kusursuz olarak sorumlu olurlar.

Ancak yarışa katılan bir aracın ya da araç içindekilerin görecekleri zararlardan yarış düzenleyicileri ancak kusurları varsa sorumlu olurlar aksi takdirde sorumlu olmazlar.

Unutulmamalıdır ki tüm bu anlattıklarım hukuk davaları yani, maddi-manevi tazminat davaları içindir. Ceza davalarında ise kazayı yapan aracın sürücüsü o anda kim ise o cezalandırılır.

Sonuç olarak diyebiliriz ki, eğer yapılan bir organizasyon yarış değil, bir gezi vs. ise geziyi organize eden değil, araç sahibi ya da sürücüsü kim ise o sorumlu olur.

Aslında bu konular çok fazla yoruma açık, takdir gerektiren konulardır. Somut olaya göre şarlar değişebildiğinden bunun takdirini mahkeme ya da hakim yapar.

KONUYU DİLİM DÖNDÜĞÜNCE BASİTLEŞTİREREK ANLATMAYA ÇALIŞTIM. HATA VEYA YANLIŞLAR OLABİLİR. BU KONULARDA BİR AVUKATA DANIŞILMASI EN UYGUN YOL OLACAKTIR.

Önemli ve yararlı olacağına inandığım bir tartışma gerçekten .

Kurallara uymak , huzur ve güvenlik açısından çok önemli . Uymayan arkadaşlara karşı ise elde olan tek yaptırım , ifşa edip gruptan dışlamak olabilir . Dernekleşme süreci yaptırımları daha etkili kılacaktır kuşkusuz . Yönetici arkadaşlar büyük bir özveri ile çalışıyorlar . Sivil toplum tecübemden biliyorum ki bu denli büyük bir oluşuma yön vermek son derece zor bir iş ve herzaman herkesi memnun etmek mümkün değil . Bu bağlamda yöneticilerin , kural dışına çıkan insanlar konusunda sorumluluklarının sınırlı olduğuu düşünüyorum . Sonuçta insanları yanlış davranışlardan tamamen men etmek imkan dahlinde değil . Kanunlar bile kollukça korunduğu halde çiğnenebiliyor .

Bunun yanında birçok organizasyonda yapıldığı gibi etkinlik başlangıcında bir belge imzalatmak rahatlatıcı bir artı olacaktır . Kişinin aldığı riskleri , sağlık açısından gerekenleri , etkinlik sırasında oluşabilecek durumları deklare eden ve kişinin tamam okudum , riskleri bilerek , isteyerek ve sorumluluğu kendime ait olarak kabul ediyor ve etkinliğe bu şekilde katılıyorum şeklinde imzaladığı bir belge elde olursa sorumluluk büyük oranda paylaşılmış olur diye düşünüyorum . Sonuçta bu gezilere katılan kişiler , kendi özgür iradeleri ile katılm yapan reşit kişilerdir .

Concertenin bahsettiği , kalp krizi , kene , yılan vs ısırması-sokması gibi birçok durumda oluşabilecek tartışmları , imzalanacak belge baştan çözer diye düşünüyorum . Dediğim gibi , birçok doğa sporu organizasyonu benzer uygulamalar yapıyor . Hatta TSK da yapıyor benzer bir uygulama :smiley:

Bu belge işi soğuk gelebilir belki ama bu açıdan bakmamak gerekir . Mesela ben bir zor durum karşısında hiçbir gezenbilircinin kimseyi yalnız bırakacağını aklımdan bile geçirmem .Ki bundan emin değilseniz o grup içinde yer almanızda gereksiz .

Saygılarımla ...
Barış

En basiti.. Teknelerle dalışa gittiğimizde bile her dalış öncesi olabilecek herhangi kazalara karşı belge imzalıyoruz.
Ben bu derinlikte bu ekiple sorunsuz dalabilirim, bunun için gerekli sertifiam vs var, son 12 saat içinde alkol almadım vs yazan.

Emrah Bey teşekkürler. Çok detaylı ve emek işsteyen bir anlatım olmuş. Böylelikle gezilerde araçlarla yapılacak kazalardan kimin sorumlu olacağına dair çok ciddi fikir edinmiş oldum.

Ancak bu tür kazalar dışındaki olaylar, yukarıda örneklemeye çalıştığım gibi, çok kalabalık bir organizasyonda herhangi bir sebeple rahatsızlanarak hayatını kaybeden kişinin tazminat talep etmesine temel teşkil edecek gerekçeler var mıdır acaba? Ya da bu organizasyon sırasında oluşacak bir yangın için birileri ''bu organizasyonda alınması gereken şu önlemler alınmadığından yangın çıkmıştır'' diyerek organizatörlere suçlama yöneltebilir mi? Bu noktalar üzerinde biraz daha vakit harcamam gerekiyor.

''Festival'' kelimesi bir takım yasalarda, yönetmeliklerde karşılık bulan bir ifade midir? Karlışığı varsa, nedir? Sorular sonsuz tabii?

Ya da galiba son sorumun daha doğru hali ''2. Gezenbilir doğa sporları festivali'' yasal olarak ne anlama gelmektedir. Yasalarda böyle bir organizasyonun karşılığı var mıdır? Nasıl değerlendirilir. Organize edenlere ilave sorumluluklar yüklenir mi? Yoksa her bir birey, öylesine o tarihte o noktada rastlantısal olarak bir araya gelmişler gibi mi algılanır?

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,764
Kayıtlı Üye Sayımız
166,584
Kaydolan Son Üyemiz
ouzdede08

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR