Gezenbilir "Sinan'a Saygı" Fotoğraf Gezisi 1; Beşiktaş'tan Üsküdar'a

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan seyyahasan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 18
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 15,742

seyyahasan

Kamp II
Mesajlar
453
Tepkime Puanı
4
Yer
BURSA
Gezenbilir Sinan'a Saygı Fotoğraf Gezisi 1; Beşiktaş'tan Üsküdar'a (10 Şubat 2007)


115_3.jpg


Gezenbilirden tüm fotoğraf severlere selamlar.

Önümüzdeki Cumartesi (10 Şubat 2007) günü gezenbilir olarak "Sinan'a Saygı" fotoğraf gezisi gerçekleştireceğiz.
Gezenbilir olarak Mimar Sinan'ın eşsiz eserlerini fotoğraflarımız ile sonsuzluğa taşıyacağız.
Tarihimizi ışığın gücü ile daha aydınlık kılmak ve Mimar Sinan'a olan şükranlarımızı sunmak için buluşalım.
Gezi, sanat tarihi ve kültür amaçlı olduğundan sadece fotoğrafçı arkadaşlar için değil, haftasonunu değerledirmek isteyen gezenbilir dostlarım için de harika bir fırsat olacak.

121_2.jpg


Gezi Programı;

10:00 Kabataş iskelesinde buluşup fotoğraf gezimize başlayacağız. Rotamız Kabataş - Beşiktaş - Üsküdar.
13:00 Beşiktaş'ta öğle yemeği arası.
14:30 Üsküdar'a geçeceğiz.
18:00 Sinan'a Saygı Fotoğraf Gezimiz sona eriyor.

Tüm gezenbilir dostları ile görüşmek üzere...
 

Etiketler
Hüsrev Kethüda Hamamı, Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi, Sinan Paşa Külliyesi, Kılıç Ali Paşa Külliyesi, Atik Valide Külliyesi, Valide Sultan Hamamı, Mihrimah Sultan Külliyesi, Şemsi Paşa Külliyesi

Mimar Sinan’ın eserlerini gezmek için belki de en güzel gezi yollarından biri Beşiktaş-Üsküdar. Bu gezi yolunu güzel kılan noktalar, yürüyerek tamamlanabilmesi ve Avrupa yakasından Üsküdar’a geçişte göreceğiniz muhteşem Boğaz manzarası... Sinan’ın 16. yüzyılda inşa ettiği yapı tiplerinin hepsinden neredeyse birer örnek görecek olmanız da cabası…

Geziyi Boğaziçi’nin en güzel kıyı köylerinden biri olan Ortaköy’den başlamanızı öneriyoruz. Ortaköy’de deniz kıyısındaki kahvelerde yapacağınız kahvaltıdan sonra ilk durağınız Vezir Kara Ahmet Paşa’nın kâhyası Hüsrev Kethüda tarafından yaptırılmış, halk arasında Ortaköy Hamamı olarak da bilinen çifte hamam olacak. Günümüzde lokanta ve gece kulübü olarak işletilen yapının hareketli taş örgüsü ve planı hâlâ 16. yüzyılı yansıtıyor. Yapıyı gezmek için lokantanın işletmecilerinden izin almanız gerekiyor. Eğer yapıya sadece gezmek için değil de, açlığınızı gidermek için giriyorsanız, unutmayın ki içerideki fiyatlar çok da ekonomik değil. Ama web sitelerinde “Mimarı Sinan olan kaç restaurant biliyorsunuz?” cümlesiyle tanıtımlarını yapan mekânın işletmecileri Sinan’ı unutmadıkları için teşekkürü hak ediyor.

Ortaköy-Beşiktaş arasındaki yolu ister yürüyerek, ister toplu taşıma araçlarıyla geçebilirsiniz. Yürümeyi tercih edenler Yahya Efendi Türbesi’ni de ziyaret etme şansını yakalayacaklar. Sinan’ın inşa ettiği ama 16. yüzyıl detaylarını kaybetmiş olan türbeye, Yıldız Parkı’nın girişine gelmeden önceki dar yokuştan ulaşılıyor. Hazire oldukça geniş ve zengin…

Eğer kahvaltıda veya yürürken çok zaman kaybetmediyseniz, öğleden önce Beşiktaş’a varmış olursunuz. Beşiktaş’taki Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi ve Sinan Paşa Külliyesi’ni gezmeden önce, sahilde demli bir çay içmenizi öneririz. Bu mola hem yorgunluğunuzu alacak hem birkaç saat sonra gideceğiniz Üsküdar’daki Sinan eserlerini, Boğaz’ın diğer kıyısından seyreylemenizi sağlayacak. Çayı içtikten sonraki durak, Osmanlı’nın ilk kaptanıderyası, Barbaros Hayrettin Paşa’nın türbesi. Eğer geziye çıktığınız tarih, 4 Nisan veya 1 Temmuz ise kendinizi şanslı hissetmeniz gerekiyor. Çünkü, Deniz Kuvvetleri’ne bağlı türbe sadece bu iki günde ziyarete açık.

Türbenin karşısında, Barbaros Bulvarı’nın genişletilmesi sırasında yolun hemen kenarında kalmış yapı, bir başka kaptanıderya Sinan Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan Sinan Paşa Camii... Rastlantı mıdır bilinmez? Ama Sinan yaşamı boyunca kaptanıderyalar için yaptığı camilerde hep eskiye öykünen plan şemaları seçmiş; Sinan Paşa Külliyesi’nin içindeki caminin planı, 1438-1447 yılları arasında II. Murat tarafından yaptırıldığı bilinen Edirne’deki Üç Şerefeli Camii’nin planıyla büyük benzerlik taşıyor.

Hâlâ acıkmadıysanız, bir başka ünlü deniz insanın Mimar Sinan’a yaptırdığı camiye doğru yürüyüşünüze devam edin. Acıkanlara Beşiktaş çarşı içinde yemek yemelerini öneriyoruz çünkü yürümeye başladıktan sonra yemek yenilecek yerler çok seyrek. Kaptanıderya Kılıç Ali Paşa’nın yaptırdığı camiye gelmeden önce, 1561-1562 yıllarında inşa edilen küçük ölçekli bir Sinan yapısı olan Molla Çelebi Camii’ne uğramanızı öneriyoruz. Kılıç Ali Paşa Camii’ne ulaştığınızda, rotanın belki de en uzun mesafeli yürüyüşünü yapmış olacaksınız. Ama yürüyüş sırasında göreceğiniz Dolmabahçe Sarayı, Valide Sultan Camii, Fındıklı Parkı ve belki de mola verip çay veya nargile içeceğiniz Tophane’deki kahveler yorgunluğunuzu unutturacak.

Ayasofya’yı görenler, Kılıç Ali Paşa Camii’nin Ayasofya’ya ne kadar benzediğini çabucak fark edecekler. Sinan bu camiyi kurgularken, dünya mimarlık tarihi açısından büyük önem taşıyan 6. yüzyılda yapılmış Ayasofya’nın mimarisinden yararlanıyor. Kılıç Ali Paşa’nın İtalyan kökenli olduğu ve papaz okuluna gitmek için bindiği tekneyi Osmanlılar’ın ele geçirdiğini biliyoruz. Kader papaz adayı Giovanni Dionigi Galeni’yi teknede yakalıyor ve onu Osmanlı Donanması’nın en yüksek rütbeli askeri yapıyor; ömrünü kiliselerde geçirecekken, İstanbul’un sur dışındaki en güzel külliyelerinden birinin banisi olarak karşımıza çıkıyor.

Günümüzde, külliyeye bağlı yapılardan sadece cami ziyarete açık. Kılıç Ali Paşa’nın türbesi, medrese ve özel mülkiyetteki hamam sadece dışarıdan görülebiliyor. Külliye’den dışarı çıktığınızda, yolun karşısındaki Tophane-i Amire Binası’nı göreceksiniz. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Kültür Sanat Merkezi olarak işlevlendirilen yapı tamamı ile Sinan’a ait olmasa da, yapıya Sinan’ın elinin değdiğini 16. yüzyıl kaynaklarından öğreniyoruz. Yapı sadece kültürel etkinlikler süresince ziyarete açık.

Bir hayli yoruldunuz ve günışığını da yavaş yavaş tüketmeye başladınız. Yorulanlar rotanın Üsküdar bölümünü bir sonraki güne de bırakabilir ama bizim önerimiz Üsküdar’daki Sinan eserlerini akşamüstü gezmeniz. Zaten Kabataş’tan Üsküdar’a gitmek için bineceğiniz motordan izleyeceğiniz enfes manzara, Üsküdar’daki üç önemli külliye ve çarşı olarak kullanılan bir çifte hamamı gezmeniz için gerekli enerjiyi toplamanızı sağlayacak.

Üsküdar’daki dört eserin üçü birbirine çok yakın ve Üsküdar Meydanı’nda... Dördüncü ise Üsküdar sırtlarında II. Selim’in eşi Nurbanu Sultan tarafından yaptırılan Atik Valide Külliyesi. Günün yorgunluğunu daha da arttırmamak için Üsküdar Meydanı’ndan kalkan, Bağlarbaşı yönüne giden minibüslerden birine binip Sokullu Mehmet Paşa İlköğretim Okulu’nun önünde inmek gerekiyor. Okulun arkasından külliyeye rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Ne yazık ki külliyede sadece cami ziyarete açık. Uzun yıllar hapishane ve İmam Hatip Lisesi olarak kullanılan külliyenin diğer yapıları Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne tahsis edilmiş durumda. Umarız bu yapılar, üniversitenin öncülüğünde kısa sürede onarılarak halkın kullanımına açılır.

Geldiğiniz yokuştan Üsküdar’a indiğinizde sizi Nurbanu Sultan’ın yaptırdığı çifte hamam, günümüzdeki kullanımıyla Mimar Sinan Çarşısı karşılar. Üsküdar Belediyesi’nin hemen yanında, cadde üstünde yer alan yapı, cadde genişletilirken yapılan yıkımlar ve belediye binasına bakan cephedeki betonarme eklerle özgünlüğünü kaybetmiş. Ama yine de görülmeye değer…

Nihayet yavaş yavaş akşam oluyor ve güneş Tarihî Yarımada üstünden İstanbul’u terk etmeye başlıyor. Mihrimah Sultan Külliyesi’nin denize doğru uzanan avlu terası İstanbul’da günü batırmak için en güzel noktalardan bir tanesi. Mihrimah Sultan Camii’nin Boğaz’a bakan cephesi güzellik konusunda Boğaz’la yarışıyor.

Gezinizin son noktası, Mihrimah Sultan Külliyesi’nin avlusundan gördüğünüz Şemsi Paşa Külliyesi… Külliye; cami, medrese ve Şemsi Paşa’nın türbesinden oluşuyor. Halk arasında Kuşkonmaz Camii olarak da bilinen külliye, hâlâ deniz kenarında ve Boğaz’ın dalgalarına göğüs geriyor. Sinan bu eserinde cami ve türbeyi aynı mekân içinde kurgulayarak alışılmışın dışında bir şema denemiş; küçük ölçekli caminin içine girdiğinizde sol taraftaki büyük açıklık sayesinde Şemsi Paşa’nın sandukasını görebiliyorsunuz.

Şemsi Paşa Külliyesi’nin rıhtımında Beşiktaş-Üsküdar gezisi sona eriyor. Dolu dolu geçen 16. yüzyıl Sinan eserleri gezisini geleneksel Türk mutfağıyla sonlandırmak isteyenlere önerimiz Üsküdar Meydanı’ndaki Kanaat Lokantası. Eğer bu kadar Boğaz manzarası ve kaptanıderyaların yaptırdığı eserlerden sonra canınız güzel bir balık yemek isterse, hiç merak etmeyin, sahilde küçük balık lokantaları da var.

www.sinanasaygi.com
 

Hüsrev Kethuda (Ortaköy) Hamamı

# Yapım yılı: ?
# Bulunduğu şehir: İstanbul
# Bulunduğu ilçe: Beşiktaş
# Bulunduğu semt: Ortaköy
# Adres: Muallim Naci Caddesi. Ortaköy, Beşiktaş
# Ulaşım tarifi: Ortaköy istikametine giden tüm otobüsler ile yapıya ulaşılabilir. Ortaköy durağında inildiğinde 50 metre mesafededir.
# Eser tipi: Hamam
# Günümüzdeki kullanımı: Lokanta
# Mülkiyet sahibi: Özel Mülkiyet
# Yapıyı Sinan'a atfeden kaynaklar : TE, TB, TM, AR
# Eser hakkında bilgi: Yapı 1990'lı yıllara kadar hamam olarak kullanılmaktaydı. 2001 yılında tamamlanan restorasyonundan sonra günümüzde lokanta ve gece kulübü olarak işletilmektedir. Şu an özgün işlevini yitirmiş olsa da 16. yüzyıl görünümünü koruyarak bugüne ulaşmış Mimar Sinan hamamlarındandır.
# Bu esere yakın diğer Sinan eserleri: Şehzade Cihangir Camii,
# Bu esere yakın diğer eserler: Ortaköy Camii, Esma Sultan Yalısı, Çırağan Sarayı, Yıldız Parkı
 

Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi

# Yapım yılı: 1541-1542
# Bulunduğu şehir: İstanbul
# Bulunduğu ilçe: Beşiktaş
# Bulunduğu semt: Merkez
# Adres: Beşiktaş Cad. Beşiktaş
# Ulaşım tarifi: Beşiktaş'a giden toplu taşıma araçlarıyla yapıya kolaylıkla ulaşılabilir. Kaptanıderya Barbaros Hayrettin Paşa'nın türbesi Beşiktaş'ın merkezinde İskele Meydanı'nda yer alır.
# Eser tipi: Türbe
# Günümüzdeki kullanımı: Türbe
# Mülkiyet sahibi: Deniz Kuvvetleri Komutanlığı
# Yapıyı Sinan'a atfeden kaynaklar : TE, TB, TM
# Eser hakkında bilgi: Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk kaptanıderyası Barbaros Hayrettin Paşa için deniz kenarına yapılmış olan türbe, şimdi iskele meydanın bir köşesinde, Beşiktaş'ın koşuşturmacasının ortasında kalmıştır. Özgünlüğü korumuş olan yapının içine girilememekte ama dıştan rahatça görülebilmektedir. Barbaros'Hayrettin Paşa'nın defninden sonra türbe özellikle denizcilerden büyük saygı görmüştür. Osmanlı Donanması önemli seferlerinden önce Barbaros'un türbesini ziyaret eder, adaklar adardı. Türbenin bu eski saygınlığını çağrıştırır biçimde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı halen bazı önemli askeri törenleri, türbe ile Barbaros anıtı arasında kalan alanda düzenlenmektedir. Türbe 1 Temmuz Kabotaj Bayramı ve 4 Nisan Deniz Şehitleri'ni Anma Günü kutlamaları nedeniyle yılda iki kez açık.
# Bu esere yakın diğer Sinan eserleri: Sinan Paşa (Beşiktaş) Camii, Sinan Paşa Medresesi, Yahya Efendi Türbesi, Molla Çelebi (Fındıklı) Camii, Hüsrev Kethuda (Ortaköy) Hamamı ,
# Bu esere yakın diğer eserler: Dolmabahçe Sarayı, Ihlamur Kasrı, Yıldız Parkı, Yıldız Sarayı, Mecidiye Camii, Ortaköy, Deniz Müzesi
 

Sinan Paşa Medresesi

# Yapım yılı: 1555
# Bulunduğu şehir: İstanbul
# Bulunduğu ilçe: Beşiktaş
# Bulunduğu semt: Merkez
# Adres: Beşiktaş Caddesi Beşiktaş
# Ulaşım tarifi: Beşiktaş'a giden toplu taşıma araçlarıyla yapıya kolaylıkla ulaşılabilir. Kaptanıderya Sinan Paşa'nın medresesi Beşiktaş'ın merkezinde yer alır.
# Eser tipi: Medrese
# Günümüzdeki kullanımı: Kullanılmıyor
# Mülkiyet sahibi: Vakıflar
# Yapıyı Sinan'a atfeden kaynaklar : TE, TB, TM
# Eser hakkında bilgi: Sinan Paşa Medresesi, cami avlusunun etrafını sarmaktadır. 1970-1972 yılında gerçekleştirilen onarımlar nedeniyle özgünlüğünü kaybetmiştir. Revaklar cami de oldupu gibi doğramayla kapatılmıştır.
# Bu esere yakın diğer Sinan eserleri: Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi, Sinan Paşa (Beşiktaş) Camii, Yahya Efendi Türbesi, Molla Çelebi (Fındıklı) Camii, Hüsrev Kethuda (Ortaköy) Hamamı ,
# Bu esere yakın diğer eserler: Dolmabahçe Sarayı, Ihlamur Kasrı, Yıldız Parkı, Yıldız Sarayı, Mecidiye Camii, Ortaköy, Deniz Müzesi
 



Kılıç Ali Paşa Camii

# Yapım yılı: 1580
# Bulunduğu şehir: İstanbul
# Bulunduğu ilçe: Beyoğlu
# Bulunduğu semt: Tophane
# Adres: Meclisi Mebusan Cad. Tophane Beyoğlu
# Ulaşım tarifi: Kabataş-Zeytinburnu tramvay hattı üstündeki Tophane durağının tam karşısındadır.
# Eser tipi: Cami
# Günümüzdeki kullanımı: Cami
# Mülkiyet sahibi: Vakıflar
# Yapıyı Sinan'a atfeden kaynaklar : TE, TB, TM
# Eser hakkında bilgi: İtalyan kökenli devşirme Kılıç Ali Paşa'nın Galata Surları'nın hemen dibinde Ayasofya'ya öykünerek yaptırdığı cuma camisi Mimar Sinan'ın günümüze çok iyi durumda ulaşmış eserlerindendir. Yapının Ayasofya'ya olan kötü şöhretli benzerliği kimi yazarlarca Paşa'nın geçmişi ile ya da caminin gayrimüslim mahallesi Galata'nın önünde yarattığı gösterişle ilişkilendirilir. Her şekilde, bu büyük boyutlu cami, Ayasofya'ya göndermeler yapan ayrıntıları, sıradaşı planı ve zengin mermer işçilikli haziresi ile etkiliyici bir mimari şölendir. Avlusu gündüzleri açıktır, ancak caminin içine girebilmek için namaz vakitlerini beklemek gerekir. Üst rütbeli Osmanlı deniz subaylarının yattığı caminin haziresi dışarıdan görülebilse de ziyarete kapalıdır.
# Bu esere yakın diğer Sinan eserleri: Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi, Sinan Paşa (Beşiktaş) Camii, Sinan Paşa Medresesi, Molla Çelebi (Fındıklı) Camii, Rüstem Paşa Kervansarayı (Kurşunlu Hanı), Kılıç Ali Paşa Türbesi, Kılıç Ali Paşa (Tophane) Hamamı, Tophane (Kurşunlu) Mahzeni , Şehzade Cihangir Camii, Memikethuda Mescidi,
# Bu esere yakın diğer eserler: Nusretiye Camii, Nusretiye (Tophane) Saat Kulesi, İstanbul Modern Müzesi
 

Atik Valide (Nurbanu) Sultan Camii

# Yapım yılı: 1570-1579
# Bulunduğu şehir: İstanbul
# Bulunduğu ilçe: Üsküdar
# Bulunduğu semt: Toptaşı
# Adres: Validei Atik Mahallesi Toptaşı Üsküdar
# Ulaşım tarifi: Üsküdar Meydanı'ndan Zeynep Kamil yönüne giden araçlara binip Sokullu Mehmet Paşa İlköğretim Okulu'nun önünde inmek gerekiyor. Okulun arkasından yapıya ulaşabilirsiniz.
# Eser tipi: Cami
# Günümüzdeki kullanımı: Cami
# Mülkiyet sahibi: Vakıflar
# Yapıyı Sinan'a atfeden kaynaklar : TE, TB, TM
# Eser hakkında bilgi: II. Selim'in eşi, Venedik kökenli Nurbanu Sultan, Osmanlı sultanları arasında en güçlülerden biriydi. Bu güçlü sultan yaptırdığı külliye de, gücünü pekiştirir nitelikte, İstanbul’un boyutları açısından en büyük külliyeleri arasındadır. Külliye halk arasında Eski Valide ve Valide-i Atik isimleriyle de bilinir. Cami, medrese, tekke, sıbyan mektebi, kervansaray, hamam, darülkurra, darüşşifadan oluşan yapılar grubunda günümüzde sadece cami ve 16. yüzyıl ayrıntılarını kaybetmiş hamam özgün işlevini sürdürüyor. Diğer yapıların tamamı acil onarıma gereksinim duyuyor ve ziyarete kapalı. Külliyenin büyük bir bölümünün yakın bir tarihe kadar hapishane olarak kullanılması özgünlüğünü kaybetmesinin en önemli nedenlerinden biridir. Hapishane olarak kullanılan bölümler günümüzde Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne tahsis edilmiştir. Külliyenin en önemli yapısı olan cami Sinan’ın külliyeyi tamamlamasından sonra genişletilmiştir. Bu genişletme çalışması sırasında caminin içi yanlara doğru mekânlar eklenerek genişletilmiştir. Genişletme çalışması Sinan’ın yaşamının son yıllarına denk geldiği için araştırmacılar bu bölümün Sinan’ın yardımcıları tarafından yapıldığını düşünmektedir. Camiye yapılan bir başka ek ise II. Mahmut dönemine tarihlenir. Bu dönemde camiye bir hünkâr kasrı ve mahfili eklenmiştir.
# Bu esere yakın diğer Sinan eserleri:
# Bu esere yakın diğer eserler: Yeni Valide Camii, Rum Mehmet Paşa Camii, Kız Kulesi
 

Mihrimah Sultan Medresesi (Üsküdar)

# Yapım yılı: 1547-1548
# Bulunduğu şehir: İstanbul
# Bulunduğu ilçe: Üsküdar
# Bulunduğu semt: Merkez
# Adres: Paşalimanı Cad. Üsküdar
# Ulaşım tarifi: Yapı Üsküdar meydanındadır. Eğer Avrupa yakasından yapıya gidiyorsanız, deniz araçlarının kullanılması önerilir. Asya yakasından yapıya ulaşmak istiyorsanız Üsküdar'a giden her otobüs ve/veya dolmuş kullanılabilir.
# Eser tipi: Medrese
# Günümüzdeki kullanımı: Hastane
# Mülkiyet sahibi: Vakıflar
# Yapıyı Sinan'a atfeden kaynaklar : TE, TB, TM
# Eser hakkında bilgi: Hastane olarak kullanılan Mihrimah Sultan Medresesi'nin iç avlusunun kapatılması ve yeniden düzenlenmesinin ardından özgünlüğünden çok şey yitirmiş durumda. Üstü kapanmış mederese avlusuna girilebiliyor fakat mederese odalarını gezmek için girmek mümkün değil.
# Bu esere yakın diğer Sinan eserleri: Atik Valide Sultan Mektebi, Atik Valide Sultan Tekkesi, Atik Valide Sultan Darüşşifası, Atik Valide Sultan İmareti, Mihrimah Sultan Camii (Üsküdar), Mihrimah Sultan Sıbyan Mektebi, Şemsi Ahmet Paşa Camii, Şemsi Ahmet Paşa Türbesi, Şemsi Ahmet Paşa Medresesi,
# Bu esere yakın diğer eserler: Yeni Valide Camii, Rum Mehmet Paşa Camii, Kız Kulesi
 

Şemsi Ahmet Paşa Medresesi

# Yapım yılı: 1580
# Bulunduğu şehir: İstanbul
# Bulunduğu ilçe: Üsküdar
# Bulunduğu semt: Merkez
# Adres: Üsküdar-Harem Sahilyolu Üsküdar
# Ulaşım tarifi: Yapı Üsküdar meydanının hemen güneyinde, deniz kenarında bulunmaktadır. Eğer Avrupa yakasından yapıya gidiyorsanız, deniz araçlarının kullanılması önerilir. Deniz yolu hem kısa sürede ulaşmanızı hem yapıyı -normalde göremeyeceğiniz bir açıdan- deniz üstünden görmenizi sağlayacaktır.
# Eser tipi: Medrese
# Günümüzdeki kullanımı: Kütüphane
# Mülkiyet sahibi: Vakıflar
# Yapıyı Sinan'a atfeden kaynaklar : TE, TB, TM
# Eser hakkında bilgi: Medrese günümüzde Üsküdar Şemsipaşa İlçe Halk Kütüphanesi olarak kullanılmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bağlı olan kütüphane pazar günleri dışında her gün 08:30-17:00 saatleri arasında açık. Yapının revaklı bölümü camla kapatılarak okuma odaları elde edilmiş.
# Bu esere yakın diğer Sinan eserleri: Atik Valide Sultan Mektebi, Atik Valide Sultan Tekkesi, Atik Valide Sultan Darüşşifası, Atik Valide Sultan İmareti, Mihrimah Sultan Camii (Üsküdar), Mihrimah Sultan Medresesi (Üsküdar), Mihrimah Sultan Sıbyan Mektebi, Şemsi Ahmet Paşa Türbesi, Şemsi Ahmet Paşa Medresesi, Atik Valide Sultan Hamamı,
# Bu esere yakın diğer eserler: Yeni Valide Camii, Rum Mehmet Paşa Camii, Kız Kulesi
 

Ynt: Gezenbilir "Sinan'a Saygı" Fotoğraf Gezisi 1; Beşiktaş'tan Üsküdar'a

Gelebilenler isimlerini listeye yazarsa iletişimimiz daha rahat olur.

01- Seyyahasan
02- Yol
 



Ynt: Gezenbilir "Sinan'a Saygı" Fotoğraf Gezisi 1; Beşiktaş'tan Üsküdar'a

Bu geziye biraz geikmeli de olsa katılmayı düşünüyorum. saygılarımla
 

Ynt: Gezenbilir "Sinan'a Saygı" Fotoğraf Gezisi 1; Beşiktaş'tan Üsküdar'a

Sokrates27 yazdım seni ;)

01- Seyyahasan
02- Yol
03- sokrates27

ve dahası.

Arkadaşlar çekilen fotoğraflar aracılığı ile kültürel varlığımızı aydınlatmamızın tam zamanı.
Görüşmek üzere hoşçakalın.
 

Ynt: Gezenbilir "Sinan'a Saygı" Fotoğraf Gezisi 1; Beşiktaş'tan Üsküdar'a

Çok isterdim :( cumertesi Bursa yollarındayım...
 

Ynt: Gezenbilir "Sinan'a Saygı" Fotoğraf Gezisi 1; Beşiktaş'tan Üsküdar'a

merhabalar bende katılıyorum arkadaşlar...
 

Ynt: Gezenbilir "Sinan'a Saygı" Fotoğraf Gezisi 1; Beşiktaş'tan Üsküdar'a

Arkadaşlar yarın sabah saat 10:00'da Tophane'de bulunan Kılıç Ali Paşa Cami'sinde toplanıyoruz. Bir aksilik olmazsa ÇEKÜL Vakfı'ndan Sayın Görkem Kızılkayak da bizlere eşlik edecek. Buluşma yerinin krokisi aşağıda,

Görüşmek üzere...

sinanasaygi.jpg
 



Ynt: Gezenbilir "Sinan'a Saygı" Fotoğraf Gezisi 1; Beşiktaş'tan Üsküdar'a

kimyaci' Alıntı:
Çok isterdim :( cumertesi Bursa yollarındayım...

Kimyacı, inşallah serinin devamında birlikte oluruz.
Bu gezi Sinan'a Saygı başlığı altındaki ilk gezimiz.
Bu şekilde kısa fotoğraf gezileri planlayacağız.
Görüşmek üzere.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,743
Mesajlar
1,523,022
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst