Gezenbilir Olarak Araçlarımızda Hangi Telsizi Kullanıyoruz?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ates Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 59
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 17,582

Araçlarımızda bulundxurduğumuz telsiz hangi tip ?

• CB

Kullanılan: 43 79.6%
  • PMR

Kullanılan: 11 20.4%

• Kullanılan toplam oy
    54
Ynt: Gezenbilir Olarak Araçlarımızda Hangi Telsizi Kullanıyoruz?

ek olarak :

CB : çıkış gücü yasal olarak 4W ile sınırlandırılmıştır .

PMR: yasal olarak 0.5W ile sınırlandırılmıştır . Bunun dışında piyasada satılan cihazla genelde kaçaktır ve burda kullanılmaması gerekir . Güç dışında Avrupa ile ABD pmr standardı dolayısıyla frekansları farklıdır . Bu sebepten ABD de aldığınız bir cihazı burda kullanırken sorun yaşamanız olasıdır ve burda satılan pmrlarla görüşemez bu cihazlar . Helki abd de satılan ve frekansları 460 mhz civarında gezen çıkış gücü yüksek pmr cihazlar bu frekansları kullanan özel ve resmi kruumların haberleşmesini olumsuz etkileyebilir .

Saygılarımla ...
Barış

Etiketler

konuyu inceledim ama bize biraz uzak bi konu olduğu için çok iyi kawrayamadım.
şimdi biz Çorum da 5-6 aracız telsiz alıcaz. Ne alalım nerden bulalım. (Ebay falan) bu el telsizleri iş görmüyor anladığım kadarıyla. peki bunlara araç içine anten falan vs. gibi şeylerle çekim gücünü yükseltemezmiyiz. saygılar...

Levent Bey,

takozlarla (yükseltici) cb telsizlerde yükseltme yapılıyor ancak yasal değil. CB telsiz arazide işinizi görür hatta bana kalsa pmr telsiz bile işinizi görür varsa civarınızda pmr telsizi olan bir hafta sonu deneyin sonra karar verin derim. Eğer deneme imkanı olursa 10 km menzilli pmr ler var 2 tanesi 1 cb nin anten ve cihaz fiyatına gelir o da cihaz ikinci el ve faturasızsa. Faturalı CB pmr telsizin bir kaç katını bulur.

5-6 offroadcuysanız hem şuan hem gelecekte belkide başka offroad gruplkarıyla yapacağınız etkinliklerde kullanmak amacıyla araçlarınıza cb mobil cihazlar takmanız işini fazlasıyla görecektir . Bir cb mobil ve mobil anten haberleşme ihtiyacınızı çok büyük oranda karşılayacak diye düşnüyorum .

Sadece konvoy halinde ve beraber gezinirken haberleşme için PMR da işinizi görecektir . Yalnız Türkiyede yasal olarak satılanlardan almanızı tavsiye ederim(AB standardına sahip cihazlar) . Bu sayede ekipteki diğer pmrlarla da görüşebilirsiniz . PMR ın çekim gücünü yükseltmeye çalışmka daha uğraştırıcı bir çözüm emin olun .

arkadaşlar ,gezilerde PMR kullanılıyor ama atladığınız bişey var büyük çoğunluk grup lideri süpürücü gurup ortasındaki araçlar hep CB kullanıyor yani işin özü PMR la sadece sohbet edebiliyosunuz birbirinizle sebebine gelince ; CB olan araçlar nerede suya girilicek nerede yol tehlikeli herşeyi birbirleriyle konuşup grup içi orgenizeyi sağlıyorlar , CB kullanalar bu gibi her türlü bilgiyi alabilip grup içinde birçok şeyden haberdar olabiliyorlar araçlarında , madem belirli bir ücret ödenicek CB en mantıklı tercih PMR göre.

bende telsiz edinme düşüncesindeyim şu an.
off-road yapmasamda aracımla etkinliklere katılıyorum, kimi zaman sonradan ekleniyorum.(kaybolabiliyorum) telefonun çekmediği yerler olabiliyor.
Ayrıca fotoğraf çekmek için gezerken gruptan ayrılıp bir böceğin peşinden gidebiliyorum.
son zamanlardaki korkum ise geçirdiğim diz ameliyatı.
yani şayet Allah korusun dağda ovada vs bir yerde dengemi kaybeder düşersem kalkamazsam cep telefonu çekmezse arkadaşlarla nasıl haberleşirim korkusu.

bu durumda hem aracımda kullacağım bir cb hemde dışarıda gezerken kullanacağım bir pmr mı almalıyım?
bana maliyeti ne olur ikisini de alsam.
kayıt ettirilmesi gerekiyor denmiş.. nereye kaydettiriyoruz..
:smiley:

Öncelikle geçmiş olsun .

Madem böyle bir endişeniz var , cb el cihazı alabilirsiniz . Çünkü doğada araç dışına çıkarak ta gezdiğinizi belki araçtan uzaklaştığınızı anlıyorum . Aracınıza bir mobil anten takarak araca bindiğinizde el telsisizinize bu anteni bağlarsınız ve menziliniz uzar araçtan ayrılırkende yanınıza alırsınız . Hem mobil cihaz hem cb el cihazı alınabilir ama tercih meselesi tabi ...

PMR lar artık çok ucuz ve hayli ufak . Bir adet cepte durmasını hiç zararı olmaz :smiley: Ama bence öncelik CB de...

Saygılarımla ...
Barış

ssbman' Alıntı:
Elinizdeki cihaz UHF ve yasal değil . Üstelik tüm band açık bir cihaz ki heleki amatör telsiz lisansı olmayan birinin başını hayli ağrıtabilir . Mesela dün gece girdiğim uygulama cihazlarım hayli didiklendi ... Artık eskisi gibi gibi değil Polis de herşeyden haberdar ...

Cihazınızı pmr frekanslarında kullanabilirsiniz. Yalnız kullanabilirsiniz derken cihazın yasal olduğu anlamına gelmez . Ayrıca çıkış gücü pmr da en fazla yarım wattır.
Channel Frequency in MHz
1 446.00625
2 446.01875
3 446.03125
4 446.04375
5 446.05625
6 446.06875
7 446.08125
8 446.09375

Saygılarımla ...
Barış

---------------------------------------------------

barış bey çok teşekkür ederim uyarınız için...

Rica ederim hocam nedemek . Bildiğim kadarıyla yazıyorum işte ...

Görüşmek üzere
Barış

Barış kardeşim yılmadan yazdığın cevaplar ve gösterdiğin hassasiyet için sağol,sayende bu hususta hayi şey öğrendik :smiley:

Hocam rica ederim ne yazdık ki birmiktar bilgi kırıntısı işte ...

Güzel sözlerin için teşekkür ederim .

Saygılarımla ...
Barış

Esra hanım Midland'ın Alan 42 modeli'ni am/fm hem araçta hem doğada gezerken kullanabilirsiniz.
eftaLYa' Alıntı:
bende telsiz edinme düşüncesindeyim şu an.
off-road yapmasamda aracımla etkinliklere katılıyorum, kimi zaman sonradan ekleniyorum.(kaybolabiliyorum) telefonun çekmediği yerler olabiliyor.
Ayrıca fotoğraf çekmek için gezerken gruptan ayrılıp bir böceğin peşinden gidebiliyorum.
son zamanlardaki korkum ise geçirdiğim diz ameliyatı.
yani şayet Allah korusun dağda ovada vs bir yerde dengemi kaybeder düşersem kalkamazsam cep telefonu çekmezse arkadaşlarla nasıl haberleşirim korkusu.

bu durumda hem aracımda kullacağım bir cb hemde dışarıda gezerken kullanacağım bir pmr mı almalıyım?
bana maliyeti ne olur ikisini de alsam.
kayıt ettirilmesi gerekiyor denmiş.. nereye kaydettiriyoruz..
:smiley:

Teşekkür ederim Adnan bey. Peki bunu nereden temin edebilirim?
2. elleri güvenilirmidir? düzgün(temiz) olup olmadığından nasıl emin olurum 2. el olursa.
google da bir arattım bizim site çıktı ilk sıralarda :D o da satılmış

midlant alan 42 çok güzel bir telsiz 2 amaçtada kullanabilirsiniz, hem araç içi hem araç dışı ama maliyet olarak hem diğer telsizlerden biraz pahalı hemde karaborsa şu aralar hiçbir yerde bulunmuyor arayan baya bi arkadaşımız var.

Ben herkese 1. el telsiz öneriyorum.
1.el telsiz alırken fiyatın içerisine 5 yıllık vergisi dahil, Araç plakanız ve isminize işlem yapılıyor. Siz hiç uğraşmıyor tüm işlemleri satıcı yapıyor. İş görür iyi bir CB telsizin fiyatı 150 civarıdır (Midland 40 kanal) . Bendeki 400 kanal olmuşta ne olmuş ? 500 liraya almıştım. ama bizler sadece 5. kanaldayız.
Onun için çok para vermeye gerek yok diye düşünüyorum. Anteninide hediye isteyin. Almayı başarabilirsiniz ;)

Hepsinin gönder -al gücü aynı. Çünkü Telekomünikasyon kurumunun izin verdiği güç 5W. Eğer siz yasal olmayan yollardan güçlendirici (Takoz ) ilave ederseniz güçlenir. ama tavsiye etmem. Hem yasal değil hemde cezası ağır.

ugur abi sana katılıyorum bende benim telsizi 400 kanala çıkarttırdım alırken , hiçbir işe yaramıyor okadar kanal !!!! standart haldeki telsizler bize yeterde artar bile kanal olarak, bu güne kadar sadece 1 kanal kullandım oda 5 ti ama sadece :D

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,568
Kayıtlı Üye Sayımız
166,895
Kaydolan Son Üyemiz
jyotitiwari9870

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR